po co

(139 wyników)
  • Cześć. Mój synek ma 2 lata i 9 miesięcy. Strasznie dużo mówi, w zasadzie mówi już wszystko i pełnymi kilkunastowyrazowymi zdaniami, ale to by jeszcze mnie tak nie męczyło ;) ale on ciągle pyta o wszystko po co i dlaczego i nie ma końca, jak mu odpowiem, to pyta dalej. Np. mąż ogląda jakiś program, synek pyta "dlaczego wkładają samochód do wody?", odpowiadamy "bo chcą sprawdzić czy naleje się do niego woda", synek: "dlaczego?", my: "bo są ciekawi", synek "a dlaczego są ciekawi?" (do samochodu ...
  • taka ciekawa dyskusja wczoraj w tv byla... no wlasnie po co wam dzeici?
  • zainspirowana świeżym wątkiem, który się tu pojawił postanowiłam zapytać Was rodzice, szukający porad na forum, po co chodzicie do lekarza, skoro każde zalecenia, diagnozy podważacie i szukacie potwierdzenia swojego własnego - nie medycznego - mniemania na dany temat? "Czy lekarz ma rację? Podać antybiotyk/Nie podać? ? A jak nie podać to może jakiś szamański sposób znacie? A bo jakoś nie mam zaufania do laryngologa, pediatry, neurologa?" Ludzie - dlaczego żadnemu z Was nie przyjdzie do gł...
  • skoro po 16-18 miesiącach je odbieracie i skazujecie potomstwo na męki i krzyki w nocy ? Czy jest jeszcze tu jakaś mama ponad rocznego dziecka, które smoczka używa,a matce to nie przeszkadza ? Czy jestem sama ? Fakt córka smoczka używa nie często, raczej do spania i w dzień jak jest marudna, później wypluwa, ale kompletnie mi to nie przeszkadza. Wy kobiety czemu zabierania dzieciakom smoczki ? Bo taka moda, żeby obciąć końcówkę przed 20 miesiącem czy denerwuje was to, że dziec...
  • Pytanie może i głupie, ale wydaje mi się to bezsensowne. Mój brat kupił taki wózek i narzeka. Śnieg włazi między koła i te przednie skręcają się jak chcą. Niby to można zablokować, ale w takim bądź razie po co w ogóle to robić. Przecież w gondolach nie ma skrętnych kółek i dobrze się prowadzi. Ja chcę kupić swojej 9 miesięczej córce jakąś spacerówkę, ale tam gdzie mieszkam nie ma takich jak chcę, a na allegro te z pojedynczymi kołami są dosyć drogie.Mam przeznaczone 450 zł na ten ...
  • zapytała moja corka dzisiaj po kąpieli,kiedy rozchyliła nożki i z uwagą studiowała swoje ciało.Pytanie dotyczyło oczywiście łechtaczki.Probowałam jakoś oględnie, ale moje dziecko jest z natury bardzo dociekliwe i generalnie domaga się konkretnych, precyzyjnych odpowiedzi.Z braku pomysłów pokazałam jej wargi większe, mniejsze i powiedziałm,że w tym miejscu te "skórki" się zrastają i dlatego jest taki "guziczek".Wiem, że się nie popisalam,ale ona jest jeszcze mała i tematy dotyczą...
  • tak sie zastanawiam, bo tyle watkow o tym, ze moje dziecko umie to i to, a moje to i to. czy to geniusz? czy jest bardzo zdolny? jak rozwijac jego intelekt? jakie zabawki kupowac? dlaczego chcecie, zebywasze dzieci byly geniuszami? przeciez geniusze nie potrafia sobie poradzic na normalnym swiecie, czesto sa odizolowani od innych, zgorzkniali, nie maja rodzin etc. czy wy naprawde chcecie, zeby wasze dzieci tak skonczyly? patrzac na moich bardzo zdolnych w podstawowce kolegow (pods...
  • Byłam w niedzielę z młodą w parku na placu zabaw,przyszła babcia z dziadkiem i wnuczek-na oko 4 letni.Przez godzinę ciągłe upominanie-nie zjeżdzaj bo się pobrudzisz,nie wchodz do piasku bo sie pobrudzisz,nie ruszaj tego ,owego bo sie pobrudzisz.Zaczęło grzmiec babcia woła dziecko bo burza i trzeba się zbierac.Młody podchodzi babcia w krzyk,że cały w piachu,brudny a dzis niedziela ,jak ona z nim przez drogę pójdzie z takim brudasem,dziecko w płacz -babcia krzyczy jeszcze głosniej,szarpie małeg...
  • mam na myśli takie poniżej wieku zerówkowego, po co im to? na tym etapie zycia można robic tyle fajniejszych rzeczy o czym ma niby swiadczyc ta umiejętnośc czytania? Nie mowie,że chodzi o to aby niczego nie uczyć, ale przeciez małe dziecko każdego dnia poznaje tyle nowości i dlaczego ta nauka czytania jest dla niektórych osób taka ważna?
  • Moja córka ma po ostatnim urazie 2 nieładne blizny na czole i łuku brwiowym, zaczęliśmy już smarowanie maścią (na razie Cepan-ma bdb opinie). I teraz pytanie- po czym poznać, że ta maść u niej działa? Żeby wiedzieć, czy jest dla niej właściwa. czy mam kupić inną. I od kiedy mogę spodziewać się jakichś efektów?
  • wczoraj zawzielam sie i postanowilam zrobic porzadek ze smoczkiem, synek ma 22 miesiace.Mysle,ze do swiat bedzie po problemie.Tylko,ze na kazdym kroku moj maz patrzy na mnie z wyrzutem i pytaniem-po co? Wczoraj zasypianie trwalo 40 min-udalo sie bez placzu i uwazam,ze ogolnie bylo ok , myslalam,ze i tak bedzie gorzej.Ale mojemu mezowi nie pasuje bo ze smoczkiem trwalo to minute-tzn w sumie nie wiem ile bo kladlismy go i wychodzilismy z pokoju i sam zasypial a tu trzeba sie jedn...
  • w wielkim skrocie: 4 zapalenia ucha z czego 3 z wysiekiem, jedno nie tylko dlatego ze akurat mialam kontrole rozwoju i byly tez sprawdzane uszy.. objawami byly wlasnie te wysieki bo bòl jesli byl to trwal max godzine i tylko raz w 24 godz. przed byla goraczka ktora przeszla samoistnie po peknieciu blony... dodam ze maly byl "leczony" przez 3 roznych lekarzy na 4 zachorowania i zawsze dostawal antybiotyk wczoraj bylam u laryngologa poleconego przez pediatre rodzinna i okazalo sie ze an...
  • Po co dzieciom zabawki? Niby do zabawy, ale u nas w domu prędzej do: - "dziecinnego" wystroju pokoju (czytaj - kurzenia się w celu wywołania alergii) - ustawicznego zalegania kątów (pomniejszy kaliber zabawek), -tarasowania przejści na ważniejszych szlakach komunikacyjnych (większy kaliber), - gorących kłótni między rodzeństwem (dowolny typ); - rozbierania na części pierwsze i ogólnie doprowadzania do stanu nieużytku (starsze dziecko) - metodycznego ośliniania, oblebiania chrup...
  • mam 3,5 letnie dziecko chlopca. w ciagu dnia od roku nie nosi pieluszek. wedle moich znajomych pozno nauke zaczelismy ale nie widzialam potrzeby spieszyc sie. aktualnie syn spi w pieluszce w nocy. srednoi raz na tydzien jest mokra. syn wie, ze pieluszka jest na wszelki wypadek i raczej rano biegnie do lazienki. moje znajome i kolezanki kombinuja z jakimis gumowanymi przescieradlami, jak zdarzy sie mokre lozko to piora, mecza sie. po co? a niech spi w tej pieluszce do 5 lat. d...
  • Nie interesuje mnie "czy dajecie", a "dlaczego". Co przez to zyskujecie nie tyle wy, ile wasze maleństwa. Na co smoczek pomaga?? Możliwe, że wcześniej któraś z mam o to pytała, ja jednak nie bardzo mam czas i siły, z racji syndromu 'jedno po drugim'), szukać w starych postach. Qwoli wyjaśnienia: starszak (2,3 lata) wyrósł bez smoka. Nie tyle był spokojny, ile ja miałam ideologiczne i fizyczne zacięcie by mu do podawać. Uważam, że moja pierś zanacznie jest atrakcyjniejsza aniżeli...
  • mała ciągle sie odkrywa. Myślę kupić jakiś spiworek- polecicie jakiś ? Wasze dzieci pod czym śpią ?
  • Słuchajcie. Synek ma tutaj, u teściów, znacznie więcej luźnych kup niż zwykle. Dziś np. już dwie. Humor mu dopisuje, nie płacze, normalnie je i pije, cieszy się, bawi się. I tak się zastanawiam na ile przyczyną tych kup może być panoszący się tu syf i brud. Nie wyobrażacie sobie jak tu jest brudno Tak brudno, że jak wchodzę do kuchni, to mi fizycznie niedobrze. Tak brudno, że jak się otworzy lodówkę, to widać, że od nowości nie była ona myta. Pojemnik na sztućce ma solidną warstwę kil...
  • Czy ktos stosuje syrop Sambucol u rocznych dzieci? W UK ten syrop jest od 1 roku sambucol.co.uk/the-sambucol-range.html?product_id=52 a w PL od 3 lat.
  • Synek zaczął 3 tygodnie temu robic na nocnik,nie ma problemów z tym jak stoi w zasiegu jego wzroku nocnik.Jednak gdy go nie ma to nie poprosi ze chce siku i nasika w majtki.Tu dylemat od wrzesnie dziecie idzie do przedszkola i troszke sie boje czy powie Pani.Mam mozliwosc załozyc pieluche bo tam dopuszczaja by dzieci miały pieluche ale po co skoro robi na nocnik a z drugiej strony jak nasika i nie przebiora.Maz mowi zeby załozyc ale nie wiem czy warto a jak sie rozleniwi i znow ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się