po co

(292 wyniki)
  • Po czym poznać, że to co mam na wkładce są to plamienia a nie upławy? Czy po kolorze, konsystencji? Może pytanie jest głupie, ale bardzo zależy mi na Waszej odpowiedzi.
  • Jestem w 6tc, wyniki mam dobre, opócz mdłości i epizodycznych wymiotów póki co nic złego sie nie dzieje. Podczas wizyty gin zapisał mi luteinę (3x1) - czyli dość dużo. przeczytałam, że to lek min. na podtrzymanie ciąży - ale póki co nie ma jakiegoś zagrozenia jeśli wiecie wytłumaczcie - po co w ciąży stosuje sie luteinę dodam, ze jest to 1 ciąża, ale zaszłam w nią bez problemów - od razu
  • Zastanawia mnie kwestia badania usg przeprowadzanego raz na 3,4 tygodnie podczas wizyt u ginekologa. O ile ciaża jest zagrożona, to jestem w stanie zrozumieć...ale przy prawidłowym przebiegu???Po co??? Może jestem zielona w temacie bo pierwsze dziecko urodziłam 11 lat temu, chodziłam do lekarze raz na 3, 4 tygodnie własnie i badanie miałam w 7, 12, 21, 31 i 36 tc. Oczywiście co wizyta ciśnienie, ważenie, morfologia, mocz, glukoza i potem ttg, badanie na fotelu, sprawdzanie szyjki, ph pochwy,...
  • Właśnie niby jestem doświadczona, bo to mój trzeci połóg. Ale każdy inny więc pytam. Nie byłam nacięta, poród sn, nic nie boli, mało krwawię, właśnie mija 2 tyg. Czy jest jakieś zagrozenie? Po co mam czekać 6 tyg na potwierdzenie lekarza, ze mozna?
  • dziewczyny mam pytanie po czym poznac, ze szyjka sie skraca.Jestem obecnie w 33t4dc i rozwarcie na ok 1 cm. Bo odkad dowiedzialam sie, ze mam rozwarcie sama badalam czy sie nie powieksza. (oczywiscie sterlylnie czyste rece, i ta sama pozycja) I dzis "wsadzilam palec" i bylam w szoku, ze juz jej dotknelam. Czy to znaczy, ze sie skrocila???? ps. jesli komus to pytanie wyda sie glupie, to z gory przepraszam, pozdr
  • Słuchajci wczoraj byłam u ginka i powiedział mi, zalecił mi abym brała acard tylko nie wiem po co? Jestem w 34 tc.
  • a dokładniej to prośba od położnej. spotkałyście się z tym??
  • Ja się dowiedziałam o ciąży z testu w 5/6 tygodniu. Potwierdzono ją w szpitalu w 7 tyg badaniem krwi i USG. Od początku o ciąży wiedział tylko ojciec dziecka. Reszta rodziny dowiedziała się w 11 tyg na spotkaniu rodzinnym - była dobra okazja, inaczej czekałabym do 12-go. Kuzynka już w 4 tyg oznajmiła [b]wszystkim[/b] że jest w ciąży. Wczoraj dowiedziałam się, że poroniła (7 tydzień). Nie rozumiem tego pośpiechu z informowaniem rodziny i znajomych. Na pewno jej przykro i jeszcze to poc...
  • witam lekarz zlecil mi 3 badania morfologię krwi, mocz i ALAT i tak sobie siedze i szukam czegos o tym badaniu i wyczytałam, że to badanie wykazuje stany zapalne wątroby, na forum znów piszecie o jakims swędzeniu skóry...Mnie skóra nie swędzi! Po co więc mam zlecone to badanie i co ono oznacza? Wy też robiłyście profilaktycznie takie badanie??? normalka czy lekarz cos podejrzewa??? jak myślicie?
  • Po czym poznać czy sączą się wody płodowe czy może to poprostu zwiększona ilość śluzu..???
  • Dziewczyny, czytam wasze posty o wyprawce do szpitala i pojac nie moge - po co laktator??? Bo ja owszem, kupilam przy starszym synku, ale jak mial 4 m-ce a ja musialam wrocic na studia. Ale do szpitala? No po co?
  • Jestem aktualnie w 6 tyg ciazy. Poprzednia (w kwietniu) poronilam w ok 2 miesiacu ciazy (mialam 2 badania ginekologiczne i zaden z lekarzy nie powiedzial ze jestem w ciazy- wiec bylam tego zupelnie nieswiadoma) Mam nowego lekarza, ktory od razu na poczatku przepisal mi progesteron Czuje sie naprawde fantastycznie, nie krwawie, nic mi nie dolega ani nie boli Wiec po co mi te hormony?? Co wiecej w zeszlym roku chorowalam na raka i moj onkolog kategorycznie zabronil stosowania hormonow (mowa...
  • Witam wszystkich...dziewczyny po czym poznawalyscie ze opadl wam brzuszek moze glupie pytanie ale jestem 35tc i wydaje mi sie ze mi opadl,ale im dozej o tym mysle to wydaje mi sie ze sobie wmawiam czy mozna to jakos sprawdzic... Mysle ze mnie nie skrytykujecie za to pytanie .....
  • Zastanawiam się nad zrobieniem badania beta hcg. Nie wiem jednak czy jest sens jego robienia. W pierwszej i drugiej ciąży nie miałam takiego badania. Teraz zrobiłabym dla uspokojenia siebie, że wszystko z ciążą jest ok (bo mam różne myśli, odczuwam jakiś wewnętrzny niepokój ale to we wczesnej ciąży chyba normalne?) Czy jeśli wyszłoby że beta nie przyrasta prawidłowo to czy byłaby jeszcze jakaś szansa by zapobiec ewentualnemu poronieniu? W jakim celu robicie te badania?
  • Witajcie, jakieś 2 tyg. temu zaskoczyła mnie telefonicznie położna środowiskowa,informacją, że była u mnie i mnie nie zastała... Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy zajęciem tej pani nie jest aby odwiedzanie matki i dziecka PO porodzie, ewentualna nauka kąpania, udzielanie wskazówek dot. pielęgnacji pępka itp? Czego więc ta kobieta mogła chcieć ode mnie 4 miesiące przed porodem?!! Moim zdaniem to jakieś nadużycie...Na szczęście adres zameldowania i zamieszkania mam różny i um...
  • właśnie tak się nad tym zastanawiam i dochodzę do wniosku że tylko po to by zamiast pomóc podzielić się doświadczenimi z innymi to pokazać jakie są wspaniałe samowystarczale dobrze zorganizowane i każdy musi tak jak one być supermenką pełną poświęceń i cierpień na własne życzenie nie daj Boże komuś się zachce sobie życie ułatwić to już mają one pole do popisu( jeśli rzeczywiście takie są super!) Albo tutaj leczy się kompleksy albo komuś barkuje kłótni i wyżywa się na forum dla lep...
  • Z niejaka zlosliwoscia przypomne , ze w latach 60- tow . Wieslaw Gomulka z pozycji naukowo podbudowanego swiatopogladu materialistycznego i autorytetu czterech ewangelistow grzmial z ambony partyjnej , ze w Polsce rodzi sie za duzo dzieci . W skali globalnej tez rodzi sie ich bardzo duzo , a zwlaszcza w krajach " rozwijajacych sie " co jest szczegolnie krzepiace , bo dzieki temu beda sie one "rozwijac " jeszcze szybciej . A zatem po co przysparzac swiatu jeszcze wiecej klopotow ? ...
  • ja mam pytanko - jestem w 33 tc i na wizytach u gina mam robione usg. to oczywiste. ale ostatnio sobie przypomniałam o dziewczynie z którą leżałam na oddziale w poprzedniej ciąży i ona mi opowiadała, że codziennie chodzi do przychodni na polnej robić sobie ktg. i teraz już nie pamiętam, po co ona je robiła? po co się robi ktg w ciąży??? Rozumiem przed porodem, ale tak codziennie? któraś tak ma?
  • lekarz kazał mi chodzić2 razy w tygodniu, ale po co? Ruchy dziecka czuję cały dzień mocne, skurcze przepowiadające też czuję - nie są bolesne, ale je czuję. Na KTG widzę dokładnie to, co wiem, co czuje... Szkoda mi kasy :/
  • Kochane Forumowiczki, czy podwyższona temp. jest jednym z objawów ciąży? Jakie w ogóle są objawy? Bardzo jestem ciekawa po czym poznałyście, ze rośnie w Was dzidziuś? Czekam na obszerne opisy :) Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się