po co

(159 wyników)
  • jezeli mleko leci tak dlugo jak dziecko ssie to po co zmieniac piers po 20 minutach? nie mozna karmic z jednej np. 40 min lub dluzej?
  • Czy ktoś mi może to wytłumaczyć? Córka ma 5 m. I tak słyszę zewsząd o tym, że inne dzieci już jedzą tyle innych rzeczy. Plus widzę, że jest zainteresowana jedzeniem, zamierzam stosować blw, ale Mała jeszcze nie siedzi. No więc kupiłam jej dziś kaszkę ryżową i kleik kukurydziany- choć było tyle tego wszystkiego w sklepie, że sama nie wiedziałam co wziąć. Z pobieżnej lektury forum zdecydowałam, że będzie to coś bezmlecznego i bezowocowego, bo sama później mogę jej dodać owoce. Bezmleczne bo ...
  • No wlasnie, po co?Skoro pije moje mleko to po co jeszcze mleko krowy.Przeciez cielaki tz dodatkowo nie dostaja mleka od innego ssaka. I drugie,czy kaszki maja jakies potrzebne skladniki czy ich jedyna rola jest "zatkanie dziecka"?
  • Witam, Karmienie piersią z pierwszym dzieckiem wspominam koszmarnie. Mały nie chciał ssać, spał tylko przy piersi. Przeszłam również nawał, potem zastój i zapalenie piersi. Wytrzymałam tylko z 2 miesiące na przemian z karmieniem sztucznym. Korzystałam z pomocy poradni laktacyjnej, ale nic to nie pomogło. Podejrzewałam,ze nie mam wystarczajaco pokarmu, poniewaważ odciągniecię laktatorem 120 min. zajmowało mi 1 godzinę! Poza tym mleko nie wyciekało mi z piersi i nie potrzebne mi ...
  • Jak mantrę powtarzam różnym znajomym kobitom, że nie ma "słabego, chudego pokarmu", że mleko mamy jest zawsze najlepsze dla jej dziecka itd. Ale jedna z koleżanek opowiedziała mi, że gdy trafiła z synkiem do kliniki w Poznaniu (wcześniak 34 tygodnie, kłopoty z oddychaniem), kazano jej odciągać pokarm o różnych porach dnia i badano jego skład. Po co? Czy może sie jednak w wyniku takiego badania okazać, że pokarm jest niepełnowartościowy? Wierzyć mi sie nie chce, ale po co w takim...
  • Mam 5 tygodniowego synka, do tej pory karmionego wyłącznie piersią. Urodzony z wagą 3230 po miesiącu 4200. W 4 tygodniu dostal wysypkę na twarzy, policzki, czoło, powieki, potem szyja , uszy, kark, klatka piersiowa. Cęsto ulewa, ma bóle brzuszka ( pomaga espumisan od 4 tyg. ). Z powodu wysypki pojawiłam się u pediatry dokładnie po tygodniu od poprzedniej wizyty. Przyrost wagi 220 g/ tydzień. Lekarka stwierdziła alergię, zaleciła dla mnie dietę eliminacyjną ( bez mleka, jajek, bo cytrusów, ka...
  • Moja przyjaciolka postanowila przestac karmic piersia, mniej przystawiala i nie sciagala tyle co zawsze jednak jedna piers zaczęła ja bolec wiec udała sie do doradcy laktacyjnego jak mądrze i bez przykrych konsekwencji przestac karmic. I co sie okazało ze zamiast jakiejs fachowej porady dostała 30 minutowy wykład ze nie powinna absolutnie przestawac karmic itp. Decyzja mojej przyjaciolki jest przemyślana i chce to zrobic na 100% tylko po tym wykladzie doszly u niej wyrzuty sumienia ktorych ni...
  • i moge podac druga? karmie z reguly 15 min czasem 20, a potem moj synek pije jeszcze z drugiej...razem czasem do godziny , w nocy nawet dluzej karmie na zawolanie niestety zauwazylam, ze mam ostatnio znow mniej pokarmu i po godzinie ssania maly wypija jeszcze 120 ml Milupy w przeciwnym wypadku krzyczy non-stop i caly dzien nie spi w ciagu 6 tyg. zycia urosl 5 cm, mialam juz male wahaníe laktacji w 3 tyg. zycia synka , teraz mamy 7 i historia sie powtarza...jestem zalamana i mam ...
  • Witam! Zastanawiam się , czy wit K jest niezbedna? 5 lat temu rodziłam chłopca i nie musiałam jej podawać a teraz jest taki ,,wymóg'' Wydaje mi się, że teraz przy drugim dziecku ( mały ma miesiąc) jak podaje mu tą witaminę jest niespokojny, gorzej śpi, wierci się, pręży itp. Ostatnio zapomniałam podać mu jeden dzień i zachowywał się całkiem inaczej spał, spokojnie czuwał itp. drugi raz specjalnie mu nie podałam wit K i znów powtórzyło się ,, lepsze zachowanie'' czy rzeczywiście ma to...
  • od poczatku nie za bardzo rozumiałam sens jedzenia tylko paru tzw. bezpuiecznych produktów, a teraz juz kompletnie zwątpiłam jaki to ma sens. Przez pierwsze 2 tygodnie (nie liczac pobytu w szpitalu, bo tam nabiał dawali) nie jadłam nabiału (tylko masła odrobinę, jajko 1 w tygodniu). po 2 tyg. zaczelam wprowadzac sery i mleko, a teraz zpowodu wysypki lekarz kazał mi znowu je odstawić. Podejrzenie skazy białkowej. Tym samy ląduję w punkcie wyjścia. Dodam że nabił jem już od 2-3 ...
  • Witam! Ostatnio czytam wszystkie wątki dot.rozszerzania diety, bo właśnie kończymy 6 miesięcy i też jesteśmy na tym etapie. Zastanawiam się nad jedną rzeczą , we wszystkich zaleceniach dot. nowości w diecie maluszka jest napisane żeby nie dodawać przypraw ( w tym cukru) nawet gdbyby jedzonko wydawało sie nam mdłe i niesmaczne. Ja tymczasem kupiłam soczki BObofrut ( marchwiowo- jabłkowy) i kaszkę ryżową z malinkami - oba produkty zaw. cukier. Po co?? Dlaczego jest on dodawany do pr...
  • Drogie panie. Wszystkie poradniki twierdzą aby karmić dziecko pół roku. To ma wystarczyć aby dostarczyć dziecku wszystkiego co trzeba. Spędzam sporo czasu na tym forum i widzę że kobiety karmią po kilkanaście miesięcy a nawet ktoś napisał że trzy lata. Ja nawet nie potrafię sobie wyobrazić trzylatka przy piersi. Przecież to musi wyglądać komicznie...Czyprzez to dzieci nie wyrastają na małe memloki???Takie bezpłciowe osóbki co to ciągle do maminego cycka ciągną. Proszę mi wyjaśnić-po co to dłu...
  • Czym się objawia i jak się zaczyna? Skąd się w ogóle bierze? Od nocy boli mnie jedna pierś, ale nie cała tylko część. Nie ma białej plamki więc nie wiem czy to może być zatkany kanalik... Jakieś tam zgrubienie w tym miejscu gdzie boli jest ale słabo wyczuwalne, raczej lekka opuchlizna. W nocy obudziłam się z bardzo twardą piersią, pełną mleka, mały spał 5 godzin (ma 10 tygodni) - czy to może boleć od tego. Potem przy karmieniu boli w tym miejscu jeszcze bardziej. Co to może być? Z góry...
  • Witam, mam pytanie: skąd mam wiedzieć, czy dziecko dokładnie opróżniło pierś i mogę mu podać drugą? Czasem mam wrażenie, że nic już nie ma, bo nie słyszę łykania i mały się trochę męczy albo przysypia. Wtedy karmię go z drugiej. Z kolei wydaje się być ciągle głodny i nie wiem, czy nie pije tylko "pierwszego" mleka. Gdy po godzinie karmienia podaję mu butlę, to wypija w momencie.. Nie wiem, czy jest jakiś sposób, żeby stwierdzić, że pierś jest już oprózniona, a może mam po prost...
  • Synek skończył właśnie 8 mcy. Ja w listopadzie wróciłam do pracy. Karmienie było rano i po pracy "pod korek" oraz na żądanie w nocy. Od kilku tygodni widzę, że karmienia coraz krótsze, coraz dłuzej mały musi popracować, żeby mleko zaczęło lecieć, po kilkunastu łykach ma juz dość. Przystawiam go do grugiej piersi, ale szarpie się, wygina, płacze, wezmie piers w dziobek i zaczyna sie smiac patrzac mi w oczy - nie ma ssania. Zostały jeszcze noce. I wlasnie od kilkunastu dni nawet to ...
  • Witam serdecznie! Dzięki Wam dziewczyny, uwierzyłam, ze mleka mam wystarczająco dużo i ze jakość jest prima sort :), dzięki Wam cały czas karmie i wydaje się, ze córeczki nie głodzę. Poprzez częste przystawianie rozkręciłam laktacje, ale teraz boje się, ze znów ilość mleka może się zmniejszyć. Córeczka skończyła już 5 m-cy i jest teraz w 6 m-cu życia i chce zacząć wprowadzać gluten w niewielkich ilościach w postaci kaszy manny. Duzo czytałam o BLW, jednak na początek zadecydowałam, ze Có...
  • dziewczyny wczoraj byłam na szczepieniu z 6 msc synkiem, okazało się że w ciągu 6 tyg.synek przybrał 500 gr, lekarka powiedziała że to stanowczo za mało i że widocznie pierś nie wystarcza, mamy przyjść za 3 tyg. na ważenie, trochę się załamałam bo walczę z wagą już gdzieś 3 msc, ponieważ mały odmawiał jedzenia piersi na trzeźwo,karmiłam na śpiocha i dokarmiałam łyżeczką, wtedy waga była ok, około 800-900gr miesięcznie,od tych 6 tyg.nie jem ponownie nabiału,bo lekarka utrzymywała że mały ma al...
  • po czym można poznać że dziecko się najadło ja karmię syna na żądanie nawet co parę minut od początku ma problemy ze ssaniem jak chce to je ładnie a nieraz possie i nagle płacze bo za szybko mu leci mleko i się denerwuje mój syn nie ma tak ze najje się i ma przerwe 2 godz nawet jak zje to zaraz wkłada rączki do buzi je mało tak mi się wydaje bo krótko jest na piersi nieraz potrafi być dłużej ale to czasem myślałam ze to mu się unormuje ale jeszcze nie mam tak od samego początku nie chce karmi...
  • Karmię od 3,5 miesiąca. Od kilku tygodni mniej więcej raz na tydzień trafiają mnie ataki irracjonalnej paniki. Zaczyna się od spokojnego karmienia i nagle czuję w gardle taką gulę, jak np. przy wzruszeniu czy strachu. Zaczynam przełykać co chwilę ślinę, żeby się upewnić, że się nie duszę, rośnie mi tętno i czuję, że mnie stres ogarnia. Za pierwszym razem tak się przeraziłam, że miałam dreszcze i zwymiotowałam obiad. Potem uświadomiłam sobie, że to na 99% tylko nerwy i jakoś udaje mi się opano...
  • Witam, mam problem z tygodniowym malcem-jest wyraźnie niespokojny,pręży nóżki, gazy wyraźnie sprawiają mu przykrość i przez nie nie może przejść w fazę głebszego snu. Starsze dziecko jest alergikiem, byłam więc przygotowana na to, że trzeba bedzie uważać na jadłospis podczas karmienia piersią. No ale kurcze-nie wiem co mogło mu dziś zaszkodzić, przez cały dzień zjadłam: chleb, odrobinę masła, wędlinę drobiową chudą,sałatę, zupę pomidorową z ryżem, dżem truskawkowy i 2 jabłka.Nap...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się