joana12 13.10.08, 13:26 Mam pytanie do Was fachowców. Czy podgrzybki do mrożenia wystarczy oczyścić, czy trzeba jej jeszcze jakoś podgotować? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: Podgrzybki-mrożenie 13.10.08, 13:28 surowe grzyby powinno sie mrozić w temp. -70 stp C. W warunkach domowych - raczej trudne do wykonania - zamrażarki maja tem do -30 stp C. Ja bym tam je przynajmniej zblanszowała... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Podgrzybki-mrożenie 13.10.08, 16:41 momas napisała: > surowe grzyby powinno sie mrozić w temp. -70 stp C. W warunkach > domowych - raczej trudne do wykonania - zamrażarki maja tem do -30 > stp C. Dlaczego? Pytam powaznie bo jesli to wynika z bezpiecznej technologii to bede musial zmienic swoje grzybowe procedury; Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: Podgrzybki-mrożenie 13.10.08, 13:34 Ja gotuje jakies pol godziny, pozniej odcedzam , i do zamrazalki, takie grzyby moga lezec rok w zamrazalce. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Podgrzybki-mrożenie 13.10.08, 13:46 wystarczy 10min. pozniej odcedzam polewalajac zimna woda, 1/4 mroze, a reszte robie solone w kamionce. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Podgrzybki-mrożenie 13.10.08, 21:07 Po pół godzinie gotowanie podgrzybki się rozlatują. Ja gotuję 10 minut, próbowałam 15, ale było za dużo i już wtedy część mi się rozleciała. Poza tym takie długie gotowanie moim zdaniem pozbawia grzybów smaku, cały smak grzybowy wylewasz. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Podgrzybki-mrożenie 13.10.08, 13:55 ja zamrażam oczyszczone w zwyklym zamrazalniku lodówki Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Podgrzybki-mrożenie 13.10.08, 16:19 wrzucam do wrzątku, gotuje się chwile , studzę, zamrażam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Podgrzybki-mrożenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 10:30 Moje grzybki czyszczę, delikatnie myję - kroję na kawałki i w foliowych woreczkach mrożę w zwykłej zamrażarce. Robię tak od lat ( za płotem mam las ) i nigdy nie było problemu. Po co tracić aromaty grzybów w obgotowywaniu. Po wyciągnięciu z zamrażarki ich nie rozmrażam tylko wrzucam na gorący tłuszcz lub wodę i są super jak świeże. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Podgrzybki-mrożenie 16.10.08, 17:32 Martyna napisała: > Moje grzybki czyszczę, delikatnie myję - kroję na kawałki i w foliowych woreczkach mrożę w zwykłej zamrażarce. Robię tak od lat ( za płotem mam las ) i nigdy nie było problemu. Po co tracić aromaty grzybów w obgotowywaniu. Po wyciągnięciu z zamrażarki ich nie rozmrażam tylko wrzucam na gorący tłuszcz lub wodę i są super jak świeże. No ja tak samo robilem ale w moim "lesie" jeszcze nie rosną grzyby :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Podgrzybki-mrożenie IP: *.052.c84.petrotel.pl 16.10.08, 17:47 ja swoej tylko obczyscilam elikatnie nie mylam ich tylko w calosci wpakowalam do worka foliowego i do zamrazalki moja mama kroji takie hgrzyby i gotuje zeby mniej miejsca w lodowce zajmowaly mi z powodu duzej liczby gryzbow nie chcilaoby sie paprac Odpowiedz Link Zgłoś