Forum Specjalne Publicystyka
ZMIEŃ
      polonia

polonia

(20 wyników)
    • Polonia nie różni się tak bardzo od Polski, stąd tyle podobieństw polityczno-gerontologicznych pomiędzy KPA a PiS.
    • KPA i "organziacje polonijne" zajmuja sie glownie wydzieraniem stolkow spod siedzien. Natomiast warunkiem koniecznym powodzenia w USA jest nie zadawanie sie z Polakami. Polak bowiem Polakowi nie pomoze, co najwyzej bezinteresowna swinke podlozy albo i donosik napisze. A jak sie Polakowi nie powiedzie, to inny Polak sie ucieszy. Dlatego moc polityczna Polonii wynosi dokladne, matematyczne zero. I pewnie tak pozostanie
    • polakom zamieszkalym w niemczech absolutnie nie zalezy na tym czy jakis starajacy sie o spopularyzowanie swego nazwiska berlinski adwokat wniosl tak wniosek czy tez nie, kazdy o zdrowych zmyslach zdaje sobie sprawe ze statut taki polonji polskiej sie nie nalezy. SKAD SZANOWNY AUTOR wnioskuje ze organizacje polonijne w niemczech sa poroznione? Problem organizacji polonijnych na CALYM SWIECIE jest ten sam - brak poparcia ze strony RZECZYPOSPOLITEJ !!!! pozdrawiam
    • W końcu sensowny głos KPA. Dobrze, że któs też utarł nosa temu bucowi Macierewiczowi.
    • Polacy przebywający na emigracji, nie płacący podatków w Polsce, nie powinni, moim zdaniem, wybierać żadnych władz w Polsce. Nie maja obowiązków, nie mieliby praw. To wygodne - wybrać rodakom w kraju, a nie sobie, jakąś tam władzę ! Niech tam oni w kraju się martwią, niech się bujają !! Ja sobie żyję w USA czy UK, mnie to nie dotyczy. Można sobie nawet wyobrazić złośliwy, przekorny wybór gorszego !!
    • Dlaczego Anglicy maja polskich emigrantow ksztalcic za darmo? Rozumiem ze jak angielscy podatnicy doksztalca nasz wspanialy narod i naucza emigrantow mowic po angielsku to wtedy dostrzega ich cnoty i zaczna nas Polakow lubiec. Powodzenia...
    • Czy Pani Minister naprawde pomyslala:Tempus fugit? A moze pomyslala: nie ma czasu na takie bzdury. Mamy dosyc "Laciny" w codziennym zyciu!Na ulicy,na targowiskach,itp.
    • czy ta Anna Siwak nie jest aby pomiotem Albina Siwaka
    • [b]sikorski - opus-deista - da pewnie na remot watykanikowi lub dla agentów watykanika !!!!!!!![/b]
    • Gorzka prawda o Polonii australijskiej „Katolickie” polactwo w Australii Przyczynek do historii polactwa i „Tygodnika Polskiego” w Australii z okazji 60-lecia istnienia pisma Zakłamany obraz Polonii australijskiej W Polsce i wśród Polaków na świecie jest w ogóle nieznana prawdziwa historia Polaków w Australii. Króluje w kraju i w polonijnym świecie wiele mitów na temat Polonii australijskiej. Mówi się, że Polacy i dzieje Polaków na antypodach mogą być...
    • Pomimo optymistycznego wręcz entuzjastycznego tonu jak to Polonia głosuje albo jak się rejestrowała przed polskimi wyborami zainteresowanie w USA jest wręcz znikome. Polonia ma dość politykierów obecnego pokroju. Przy ponad milionie Polaków w USA obecne ilości głosów świadczą dobitnie o porażce polskiej polityki wobec polonii, która powoli izoluje się od starego kraju mając dość niepopularnych posunięć i nie chce angażować się w jej pokręcone życie polityczne.
    • To niestety prawda, bije w nas jak cholera. Obawiam sie wprowadzenia euro w Polsce (mam nadzieje, ze do tego nie dojdzie), bo staniemy sie tutaj dziadami. Nie bedziemy w stanie pomagac rodzinom jak dotychczas. Jezeli euro zrobi w Polsce to samo co np. we Wloszech, czy Niemczech, to juz obawiam sie o biedniejsza czesc spoleczenstwa w kraju, a szczegolnie emerytow. Czy przyjdze im krasc w supermarketach jak w wymienionych krajach? Dlaczego prasa o tym milczy ? Nikogo to nie obchodzi?
    • "Pozostaje pytanie: jak to jest, że banda chuliganów może dyktować władzom półtoramilionowej metropolii i przy okazji stolicy europejskiego państwa, jaki mecz, kiedy oraz gdzie wolno im zorganizować, a jaki nie?" To jest prywatny stadion, nie miasta, a z miastem ma tyle wspólnego, że prywatnej firmie za wspólną kasę został ufunduwany. Jak Walter Junior wymiękł to jego problem.
    • Prezydent sam ciężko pracuje na swoje notowania a notowania sejmu zaniża PiS.
    • Pan gadomski po prostu nie lubi jak się przypomina że jakoś b dużo dziwnych ludzi powiązanych z Sb czy partyjnych aparatczyków zrobiło w III Rp błyskawiczną kariere finansową i dziwnym trafem zawsze na współpracy z Państwem Polski jak Krauze - ZUS- Kulczyk - prywatyzacje a ci co do podstaw budowali firmy jak Kluska byli niszczeni przez kolesi nadredaktora (było t ow czasach olak K i Leszka M) - więc krytykuje bez żadnych argumentów - szczególnie ostatnie zdanie zabawne - ja też mogę o ...
    • 1 procent dla marka jurka
    • jeszcze malo burd i rozruby w Polsce na poziomie spolecznego dna to teraz swieta rodzina Kaczynskich przenosi sie do Ameryki zycze aby was w efekcie koncowym potraktowano w stylu prawdziwie amerykanskim z kula w tych pustych czaszkach lacznie z nastepnym przyglupem kuzynkiem
    • Ładne. Wreszcie jakiś przyjazny tekst o przyjaznych stosunkach. Nie sądzę, aby Berlin przystał na te udogodnienia "ze strachu przed radykalizacją". Tak po prostu należy, to jest uczciwe i dobre. Mam nadzieję, że forumowicze powstrzymają się przed sączeniem jadu w swoich komentarzach. Ładnego "łikendu" życzę :)
    • Szacunek dla wszystkich odważnych ;)
    • Moja babka, z Nowogródka. Olać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się