Forum Dom Architektura
ZMIEŃ
      pozwolenie

pozwolenie

(50 wyników)
    • Witam Państwa, Planuję budowę niewielkiego domu jednorodzinnego. Jakie dokumenty potrzebne są do otrzymania pozwolenia na budowę oraz jakie projekty. Trochę czytałem ale informacje w internecie są sprzeczne... raz że potrzeba projektów elektryki raz że nie albo doczytałem się że jest potrzeba wykonania badań geotechnicznych??
    • Witam szanownych architektów. Niebawem planuję rozpoczęcie remontu budynku mieszkalnego. Zakres robót będzie obejmował tylko roboty wykończeniowo- instalacyjne ( panele, glazura, terakota, wymiana grzejników i kotła gazowego) a także wykonanie w ścianie zewnętrznej dwóch otworów 50x100 cm i wstawienie w to miejsce pustaków szklanych. Czy w związku z tym powinienem złożyć zgłoszenie o zamiarze wykonania robót budowlanych? Dodam, że budynek stoi na granicy z sąsiednią działką i właśnie w ...
    • Kupiłam dom - dość brzydka bryła, a na dole w suterenie oświetlonej zamiast garażu - jest powierzchnia biurowa. Chcę zbudować wiatę przylegającą do jednej ze ściany domu z takim ukośnym dachem - by troszkę złamac tą bryłę. Trzeba mieć jakieś pozwolania z Wydziału Architektury ? Ewa
    • Czy na remont polegający na wyburzeniu ścianek działowych (poza tym normalnie - malowanie, nowe płytki itd itp) potrzebne jest pozwolenie na budowę ? Tak mnie poinformowała urzędniczka, a wg mnie art 29 Prawa budowlanego wcale tego nie przewiduje.......
    • gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3801573.html
    • Witam Jestem posiadaczem działki przeznaczonej pod uprawy rolne. Mam pytanie: czy mogę na tej działce postawić domek (35m kw.) bez ubiegania się o pozwolenie na budowę, czy też konieczne jest odrolnienie części działki i uzyskanie pozwolenia?
    • PROSZE POMÓŻCIE MI NIE WIEM CO MAMA ROBIĆ kupiłam obiekt , i po 5latach chciałm coś dobudować okazał sie że coś stoi na moim terenie a nie ma na to pozwolnie czy może ktoś wie jak to można załatwić i czy w ogóle można zeby to wyprostować,gdzie sie udać do kogo .Porosze o pomoc,rade.!!a może można powiedzieć ze tak kupiłem i nie ma żadnych konsekwencji z tego powodu,a jak są to jakie? pozdrawiam
    • Witam, mamy pozwolenie na budowę!! Cieszę się, bo trochę nas to nerwów kosztowało:) Mamy typowy projekt, którego adaptację wykonywał architekt. Jest to pozwolenie bez przyłączy. Czy będziemy jeszcze potrzebowaC usług tego samego architekta, który adaptował projekt czy w razie czego możemy wziąć innego. Okazał się bardzo niesłowny i nieterminowy, dlatego wolelibyśmy już z nim nie współpracować, ale nie wiem,czy w związku z tym,że adaptował projekt nie będzie konieczny do innych rz...
    • FORMA DESIGN ARCHITEKCI UL.OGRODOWA 28/30 WARSZAWA biuro@formadesign.pl www.formadesign.pl projekty koncepcyjne, budowlane,wykonawcze, projekty gotowe, adaptacje, rozbudowy
    • Kiedy projekt architektoniczny musi zawierać projekty branżowe instalacji, by zostało wydane pozwolenie na budowe ? Czy zalezy to od wielkości czy rodzaju budynku ?
    • Witam! Posiadam lokal o pow.40m2 znajdujący się na parterze bloku mieszkalnego (wynajem od spółdzielni mieszkaniowej). Lokal posiada osobne wejście oraz wszystkie media. W związku z tym mam pytania: 1.Czy aby otworzyć tam lokal gastronomiczny potrzebuje jakieś dodatkowe zgody np.mieszkańców itd. 2.Czy adaptując takie pomieszczenie na lokal gastonomiczny potrzebuje projejktu architekta,czy mogę zrobić to według własnego uznania?? Jeśli taki projekt ...
    • Zabudowa balkonu przesuwnymi taflami szkła - czy potrzebne pozwolenie na budowę? Jakie przepisy to normują?
    • Witam, chcielibyśmy z mężem "przerobic" strych na częsc mieszkalną. Wiąże się to tylko z budową ścianek grodziowych, ociepleniem, wstawieniem okien dachowych. Czy w tym przypadku wymagany jest plan, projekt, zgoda z urzędu, albo inne dokumenty? Proszę o odpowiedź osoby które orientują się w tej matrii. Dodam tylko, że jest to dom własnościowy. Z góry dziękuję za każdą wypowiedź.
    • witam, mam narysowany ukłąd pomieszczeń dołu, wstępnie bryłę budynku wybraną (zgodną z planem zagodspodarowania) , poszukuję dobrego architekta , któryby nasz projekt doprowadził do końca :) wrocław i okolice.
    • Chcę adaptować poddasze na mieszkanie. Słyszałam dużo na temat skraplania się powietrza-pleśnienia płyt-grzyba, spowodowane złą wentylacją przestrzeni między dachem a mieszkaniem. Mój projekt budowlany nie zakłada żadnej wentylacji w tej przestrzeni. Budowlaniec, który podjął się remontu twierdzi, że nie jest ona potrzebna. Bardzo proszę o informację czy architekt zrobił kiepski projekt czy rzeczywiście wentylacja taka nie jest potrzebna. Na dachu położona jest papa. Będę wdzięczna za...
    • Witam Kamienica, 40 lata XX wieku. W mieszkaniu mam pokój (A). W pokoju jest okno, które wychodzi na balkon, a balkon jest zabudowany. Dodam, że wejscie na sam balkon znajduje się w drugim pokoju (B). Pokój A jest więc ciemną, ponurą klitką. Wkrótce czeka mnie generalny remont mieszkania, dlatego pomyślałam, by wyburzyc te przeklętą scianę. 1. Czy w ogóle można wyburzyć taką ściankę? 2. Nie chcę doprowadzać do samowolki budowlanej, zawalenia kamienicy etc, dlatego pytam, gdzie mam z...
    • Czy ktos z Panstwa orientuje sie moze, jak wyglada sprawa waznosci decyzji WZiZT w przypadku podzialu dzialki? Sytuacja wyglada tak: jest dzialka z wazna WZ na 4 domy. Czy jezeli zostanie ona podzielona na 4 dzialki w momencie kupna, to mozna sie starac o pozwolenia na budowe jednego domu na kazdej z tych dzialek na podstawie tej decyzji? Czy tez trzeba cala zabawe zaczynac od nowa?
    • kupiliśmy działkę z projektem i pozwoleniem na budowę( było to wliczone w koszt zakupu działki) , nie chcemy tego projektu czy musimy ponieśc te same koszty na wydanie nowego pozwolenia?działka nie jest uzbrojona ale pozwolenia na przyłącza wody gazu i elektr są , czy do tego potrzebny jest projekt?? czy z naszym nowym projektem musimy wszystko zaczynać od nowa????
    • czy do budowy domku letniskowego potrzebne jest pozwolenie na budowę,projekt itp ?
    • Chce zaadoptowac poddasze (ok.60m2) w bloku 3 pietrowym na mieszkanie. Nie zamierzam podnosic dachu, ale chce wstawic wieksze okna w scianie (w tej chwili sa tam okienka 30cmx30cm)oraz umiescic nad nimi okna dachowe.Musze doprowadzic tez wszelkie media. Chce to zrobic tak, by potem nie miec klopotow. Czy ktos moze mi powiedziec co i gdzie po kolei powinnam zalatwic (podobno potrzebne sa jakies zezwolenia, decyzje itp.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się