Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      pozwolenie

pozwolenie

(56 wyników)
    • Mam pytanie. Czy bedac czlonkiem WM powinnam byc informowana o procesie uzyskiwania decyzji o pozwoleniu na budowe (w zakresie remontu budynku)? Mam na mysli chocby wywieszanie aktualnych informacji w gablocie na klatce schodowej. Zadziwilo mnie to, iz mieszkancy zostali calkowicie pominieci w tym postepowaniu - wlasciwie nie przez urzad (jak wyjasnila mi p.inspektor) a przez zarzad WM, ktory w postepowaniu wystepowal jako strona (na podstawie uchwaly o wylonieniu ninijszego). ...
    • Przepis kpa, że strona jest każdy ... jest mi znany, niemniej nie do końca jednoznacznie wynika z niego OBOWIĄZEK urzędu informowania sąsiadów przyszłej budowy o toczącym się postępowaniu o wydanie pozwolenia na budowę. Urząd zachowuje się dziwnie, raz twierdzi, że taki obowiazek jest oczywisty i z pewnością poinformują każdego w chwili złożenia jakiegokolwiek wniosku przez inwestora ( aby nie było podstaw do podważania decyzji), innym razem twierdzi, żew prawie budowlanym wśród ... ucz...
    • Proszę o pomoc w napisaniu (sformułowaniu) Odwołania do Pozwolenia na budowę wydanego dla inwestora na sąsiedniej działce. Chodzi o zaciemnianie i uniedostepniania światła słonecznego w mieszkaniu.
    • Chce polaczyc lazienke z wc, jestem wlascicielem mieszkania dostalem zgode spoldzielni, pod warunkiem dostarczenia pozwolenia na budowe oczywiscie wiaze sie to z przygotowaniem projektu budowlanego co jest oczywiscie duzym dodatkowym obciazeniem finansowym sciana miedzy lazienka a wc jest sciana dzialowa nie naruszam konstrukcji budynku czy spoldzielnia ma racje?
    • Mam taki problem, postaram sie w miare strescic, ale szczerze sie przyznam ze jestem juz lekko psychicznie wykonczona moim remontem. Mam mieszkanie we wspolnocie mieszkaniowej, wlasnosc hipoteczna. Mamy tam zarzad w osobie dwoch starszych pan i poza tym od niedawna mamy administratora budynku. Jakies niecale 2 tyg temu zaczelam remont gdyz mieszkanie bylo w stanie oplakanym. Panie ze wspolnoty ( w wiekszosci staruszki awanturnice) twierdzily ze musze im podostarczac jakies pis...
    • Witam, Czy jakieś przepisy prawne uzależniają opłaty administracyjne za lokal od pozwolenia na użytkowanie (w rozumieniu prawa budowlanego)? O opłatach mówi sporo ustawa o własności lokali, ale nie znalazłem w niej określenia, kiedy może powstać obowiązek opłat (niezależnie od ustaleń umownych sprzedawca-kupujący). Będę wdzięczny za wskazanie odp. źródeł. Pozdrawiam, Nascendi
    • Proszę o opinię w następującej sprawie. Jeśli Wspólnota Mieszkaniowa jako inwestor występuje z wnioskiem o pozwolenie na budowę, a następnie otrzymuje decyzję, która wystawiona jest na Wspólnotę - to czy organ Architektury winien zawiadamiać odrębnie każdego członka tej wspólnoty o: - wszczęciu postępowania w sprawie wydania decyzji, - wydaniu decyzji i czy członek wspólnoty może od takiej decyzji się odwołać ? Moim zdaniem w sytuacji gdy Wspólnota w formie uchwały podjęła ...
    • STBS -tow. budownictwa społecznego - wybudowało przy naszej ulicy 150 mieszkań nie zapewniając ani jednego mijsca parkingowego. Budowa mieściła się po drugiej stronie, więc nie byliśmy o niej informowani. Teraz na sąsiedniej dziełace chca wybudować kolejne 250 mieszkań (razem 400!!) i planują 16(!) miejsc parkingowych. Na resztę podpisali z miastem umowę, że wybudują je "gdzieś indziej". Wysłaliśmy sprzeciw oraz pytanie gdzie te 400 samochodów ma parkować?- chyba nie zabiorą dozy...
    • wspólnoty mieszkaniowej. Zarządca chciał zdemontować im kaloryfery, bo od lat nie płacili rachunków.
    • Witam ! W naszym budynku jest kilka lokali użytkowych! Część z nich właściciele wynajęli różnym firmom. Co robić w przypadku samowolnego wieszania sobie reklam na ścianach budynku? Rozmowy nie przynoszą efektów a policja twierdzi że to nie ich sprawa. Pozdrawiam Mariusz (Zarząd Wspólnoty)
    • W przypadku, w którym wynikiem przeprowadzonych inwestycji termomodernizacji jest trwałe zajęcie gruntu Miasta, stawka rocznego czynszu ustalana jest jako: - 1% iloczynu powierzchni zajętej w wyniku tej inwestycji i aktualnej średniej ceny 1m 2 gruntu ustalonej przez Prezydenta dla tej części Miasta, dla celów mieszkaniowych, - 3% iloczynu powierzchni zajętej w wyniku tej inwestycji i aktualnej średniej ceny 1m 2 gruntu ustalonej przez Prezydenta d...
    • Witam, Mam pytanie do doswiadczonych w tej materii. :) Chce zrobic remont w swoim mieszkaniu polegajacy na czesciowym wyburzeniu sciany nosnej. Mam odpowiednie papiery (architekt, konstruktor z uprawnieniami, projekt, opis techniczny). Własciwy urzad (wydzial architektury) zostal poinformowany i wyraza zgode na taka przebudowe. Niestety, problemy zaczynaja sie ze wspolnota. Zarzad powiedzial, ze taka decyzja musi byc podjeta na drodze uchwaly wspolnoty - wyrazenie zgody na przebudowe...
    • WItam wszystkich serdecznie. Mam nie mały problem z administracja spółdzielni. Chodzi o to, ze chciałbym posiadać antenę Radiową FM i może antene CB, na dachu bloku w którym posiadam mieszkanie własnosciowe, wykona to oczywiscie fachowiec z tej dziedziny, ale administracja zabrania!!! Pani ze spółdzielni tłumaczy sie tym ze mam duży balkon to na balkonie moge sobie zawieszac anteny i co chce, ale nie na dachu bo nie i już i dach sie niszczy. Prosze o pomoc forumowiczów w tej spr...
    • W kamienicy, w ktorej kupilam mieszkanie ma odbywac sie remont - m.in. termomodernizacja. Termomodernizacja bedzie polegala na dolozeniu warstwy styropianiu (ca 8-10 cm) jako zewnetrznej warstwy scian zewnetrznych. Z tym, ze dzialka, na ktorej jest zlokalizowany budynek jest dokladnie w obrysie tegoz obiektu. Czyli ten nieszczesny styropian bedzie znajdowal sie realnie na innej dzialce (nalezacej do miasta). Moim zdaniem w takim wypadku: 1. przed wystapieniem o wydanie decyzji ...
    • W sierpniu wójt zatwierdził nam plan budowy ogrodzenia - od strony drogi gminnej. Pozostała część ogrodznia graniczy z terenem drugiej wspólnoty. Teraz po rozpoczęciu robót "grzecznie" informuje nas w oficjalnym piśmie, że budowę powinniśmy zgłoscic w starostwie. Czy istniej taka konieczność i jakie mogą grozić nam konsekwencje w przypadku, kiedy takie zgłoszenie rzeczywiście było potrzebne. Dziekują za rzeczową odpowiedź. prokopjan
    • witam..mam mały problem natury prawnej.chce zmienic aranzacje pomieszczen.tzn z pokoju zrobic kuchnie,a zkuchni lazienke.posiadam wszelkie projekty,zgode nadzoru budowlanego,mieszkancow,ktorzy mieszkaja podemna.pomieszczenia posiadaja wentylacje.sasiedzi ponizej juz tak maja pozamieniane..podlaczam sie do istniejacych pionow.czy potrzebuje zgode wspolnoty??slyszalam juz rozne opinie,.prosze o pomoc
    • w bloku. Problem u Nas w WM trwa od kilku lat. Czesc lokatorow ma zalozone ogrzewanie elektryczne ,czesc gazowe ,a pozostala piece.W 1997 ,gdy chcialam zalozyc elektryczne ,nie wyrazono zgody ,poniewaz ,byloby to "przeciazenie"(sorry ,ale nie wiem jak to fachowo sie nazywa" Wiec mam gazowe ,ale dziwnym trafem po mnie 2 lokatow ,dostalo pozwolenie na elektryczne ,no i zaczal sie problem w zimie.Non stop wywala korki itd...
    • balkony(5)

Wspólnota podjęła uchwałę o zabudowie balkonów na parterze a ja chciałbym mieć balkon taki jak dotychczas. Straszą mnie, że jak nie pozwolę na zabudowę to będę płacić za sprawy sądowe itd. Czy muszę się podporządkować.
    • Jestem w trakcie ustalania warunków umowy ze wspólnota na adaptację strychu. Mam uchwałę wspólnoty oraz pozwolenie na budowę - teraz czas na dogadywanie szczegółów. Czy ktoś z Was przechodził ten etap? na razie jest to droga przez mękę. Wskazówki mile widziane
    • Mam pytanie. Kiedy i w jakich okolicznościach udziela się zarządowi uchwałą prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Czy jest taka uchwała konieczna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się