Forum Dom Developerzy: Warszawa
ZMIEŃ
      pozwolenie

pozwolenie

(129 wyników)
    • własnie się dowiedziałem, że deweloper EBEJOT na Skoroszach X nie będzie miał pozwolenia prawomocnego szybko bo została wniesiona kasacja wyroku WSA do NSA czy ktoś dostał kredyt na tą inwestycje i w jakim banku bo wydaje mi się , ze bez prawomocnego pozwolenia na budowę żaden bank nie udzieli kredytu
    • Witam, Zainteresowałam się mającym powtać nowym budynkiem mieszkalnym. Developer nie ma jeszcze pozwolenia na budowę(stwierdził że dziś składa).Można już zarezerwować lokal (na gębę:-/ a umowy będą wkrótce. Jak się dowiedziałam umowy nie będą w formie aktu notarialnego bo jak stwierdził przedstawiciel nie ma takiej możliwości jak nie ma pozwolenia na budowę (a wiadomo że uzyskanie takowego trochę potrwa)Oferta kusi mnie bardzo bo w okolicy nic się nie buduje, są tylko stare blo...
    • Kochani, chyba nikt nie powinien mieć wątpliwości, że nowe przepisy przełożą się na wzrost cen mieszkań. Na wszelki wypadek wyjaśnię mechanizm: brak pozwoleń na budowę, a nawet decyzji o zabudowie = wysyp miernej jakości, fatalnie zlokalizowanych inwestycji = wzrost popytu na prestiżowe inwestycje wysokiej jakości oddawane przed zmianami w prawie.
    • szukam inwestycjii bez pozwolenia na budowe ale z rozpoczęta sprzedaża mieszkań apartamentów czy ktos słyszał ostatnio o takich inwestycjach??? na terenie Warszawy i okolic
    • co o tym sadzicie??nasz firma nie otrzyma pozwolenia do końca wrzesnia jak było napisane na umowie rezerwacyjnej.Chce jednak z nami zawrzeć umowę przedwstępną zachowująć ceny-jednak nie ma pozwolenia???co jest wspaniałomyślnością firmy a co zagrożeniem??wolno tak robić??to tak się robidoradżcoie co mam o tym myśleć,bo muszę podjąć decyzję co do podpisanie umowy lub rezygnacji???dziękuję!pozdrawiam.
    • Chce kupić mieszkanie u jedego developera, ma bardzo ładne mieszkania, budynek tez mi sie podoba, oraz lokalizacja, ale jeszcze nie ma jedego kwitka, a mianowicie pozwolenia na budowę. Zostało złożone na początku roku i już niedługo bedzie. Poza tym wszystkie dokumenty są... Czy ktos z was juz kupował mieszkanie w ten sposób???
    • Proszę o zweryfikowanie mojej wiedzy: 1.ulga odsetkowa po raz ostatni może być rozpoczęta w 2006 r. 2. może być rozpoczęta nie wcześniej niż w chwili nabycia (?) mieszkanie Co zatem uznawane jest za dowód nabycia mieszkania: - uzyskanie pozwolenia na użytkowanie + odbiór mieskzania lub - faktura Vat z roku 2006 + odbiór mieszkania Obawiam się że moje nowe mieszkania nie będzie miało pozwolenia na użytkowanie w 2006 r, ale w 2006 będzie odebrane "lokatorsko" i będę miał fakturę VA...
    • ------------------------------------------------------------------------------ -- witam wszystkich i prosze o porade a wiec mam taki maly problem mam zamiar kupic mieszkanie wstepne rozmowy juz za mna problem polega na tym ze developer nie ma jeszcze pozwolenia na budowe w przyszlym tygodniu chce podpisac umowe wstepna po czym mam wplacic 10% wartosci mieszkania ale nie o to chodzi chodzi o to ze nie dostane kredytu w banku dopuki nie bedzie powolenia na budowe w chwili gdy zapadn...
    • Czesc, Rozmawialam z Brandt S.A. i dowiedziałam się że załatwienie pozwolenia na użytkowanie należy do nas a nie do dewelopera. Rozmawiałam z wieloma osobami i wszyscy twierdzą, że jest to obowiązek dewelopera. Aby uzyskać takie pozwolenie wymagana jest długa lista dokumentów i większość z nich to dokumenty posiadane przez dewelopera. Np. wymagany jest oryginał dziennika budowy i wątpię aby Brandt nam go wydał. Nie martwi Cię to? A jak było z Twoimi znajomymi z poprzednich inwe...
    • Witam Czy ktos cos wie o pozowleniu dla drugiego etapu KEN BIS ? Buduje to Wersal Podlaski ale od ponad pol roku nie moze zdobyc pozwolenia. Ceny jak na ursynow sa bardzo dobre w tej inwestycji no i dwa kroki od metra !
    • 1780 m2 powierzchni całkowitej,tymczasem suma metrażu wszystkich mieszkań w tym budynku wynosi ponad 2200 m2.Czy to zgodne z prawem i czy jakiś urząd nie zakwestionuje tego póżniej?Czy powierzchnia całkowita obejmuje również części wspólne budynku? Mi ta różnica wydaje się podejrzana.Czy to nie jest próba maksymalizacji wykorzystania terenu ,ponad to na co zezwala pozwolenie?
    • Kupuje mieszkanie w tej inwestycji. Wydzwaniam do spoldzielni i za kazdym razem mi mowia, ze pozwolenia jeszcze nie ma. A tymczasem czytam tu na forum posta z poczatku lutego z informacja, ze to pozwolenie juz jest. Czy ktos moze wie, jak to jest naprawde? Bardzo mi zalezy na tej wiadomosci!!
    • No właśnie może cos wiecie na ten temat. Według pisma z Edbudu nowa data to styczeń 2007 - póki co jest juz dziś połowa stycznia i cisza... Może wiecie co stanie się z cenami ? Czy realne jest utrzymanie tych z umowy przedwstępnej?
    • Dla wszystkich niedowiarkow jest juz pozwolenie na budowe drugiego etapu kenbis :D www.fotodom.pl/index.php/875 A niektorzy sie smiali ze ktos kupuje mieszkanie na ursynowie przy metrze za 4500 zl u dewelopera ktory nawet nie ma pozwolenia :D Ps. Ceny po uzyskaniu pozwolenia to od 8000 do 10000 zl :D
    • Jak zwykle w ostatnim tygodniu miesiąca GUS opublikował dane dotyczące liczby mieszkań, na które wydano pozwolenia oraz liczby mieszkań, których budowę rozpoczęto. Z nie znanych mi do końca powodów media (mimo przedstawiania czasem dużo mniej istotnych danych i pseudo-danych) rzadko to publikują, a wskaźnik rozpoczętych budów, to w zasadzie najważniejszy wskaźnik na tym rynku (w USA jest to wskaźnik śledzony z wielką uwagą). Dane w tys. dla całego kraju za maj 2007 (maj 2006) Poz...
    • BSR Europe oraz Star Enterprise planują budowę osiedla na 20-hektarowej działce położonej pośrodku powstającego Miasteczka Wilanów. Nie mają jednak jeszcze pozwolenia na budowe. Czy ktoś z Was orietuje się kiedy mają je otrzymac? Coś mi tu śmierdzi z tym ich pozwoleniem budowę. Chyba w tym roku jego nie będzie. Czy wogóle będzie? Bez pozwolenia na budowę można zapomniec o kredycie!
    • Witam. Gdzie (w jakim urzędzie) można dowiedzieć się kiedy deweloper dostanie pozwolenie na budowę (chodzi mi o Warszawę)? Czy w ogóle można tego się dowiedzieć? Deweloper twierdzi, że pozwolenie może być wydane w każdej chwili, ale póki co upływa kolejny tydzień, a pozwolenia nie ma.
    • witam, mam taki problem: od kiedy powienienem płacić czynsz? Czy od czasu wydania pozwolenia na uzytkownianie (co by się wydawało rozsądne) czy od czasu odbioru lokalu (tj. kluczy). Odebrałem lokal 6 miesięcy temu, a pozwolenie zostało wydane 2 miesiące temu. Póki co nie mam żadnych informacji nt. czynszu i boję się że jak mi dowalą to się nie pozbieram finansowo. Czy są jakieś przepisy prawne na ten temat? Kiedy powienienem poznać wysokość czynszu? Czy mogą mi go naliczyć za os...
    • Drodzy przyszli sąsiedzi! Jak własnie się dowiedziałam w DD oraz potwierdził mi o Wydział Architektury Gminy Białołęka to DD otrzymało decyzję nr 1281/2001 o pozwoleniu na budowę osiedla 10 domów wielorodzinnych pod nazwą osiedle Derby pry ulicy Skarbka z Gór.
    • Czy ktoś wie co dzieje się z pozwoleniem na budowę II etapu osiedla Park Leśny firmy Agmet? Dzwonię tam od ponad miesiąca i ciągle przesuwają termin rozpoczęcia budowy, mówiąc że czekają na pozwolenie na budowę.Nie wiem co o tym myśleć. Czy firma ma jakieś problemy?Bardzo podoba mi się I etap tego osiedla, ale boję się że coś może być nie tak.Może ktoś coś wie na ten temat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się