rybnik

(16 wyników)
  • 150 lat kolei w Rybniku Janusz Mincewicz2006-09-29, ostatnia aktualizacja 2006-09-29 20:02 Miłośników kolei czeka w ten weekend nie lada gratka. W niedzielę z Katowic, Raciborza i Czechowic-Dziedzic wyjadą do Rybnika równocześnie trzy pociągi retro, prowadzone przez zabytkowe parowozy. W ten sposób Rybnik będzie świętować 150-lecie wjazdu do miasta pierwszego pociągu. fot. Janusz Mincewicz W niedzielę do Rybnika pojadą aż trzy zabytkowe pociągiNie pamiętam, kiedy ostatnio sy...
  • [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/me/kc/qdyf/kBH9mDqvPWv8foZk8B.png[/img] Bazylika - rzezba malego demona
  • Zapraszam wszystkich na moja wystawe !"Pod polska okupacja " Teil 1 ramach wolnego czasu namietnie fotografuje moje miasto z aparatu umieszczonego w telefonie.Na tej fotografii jest fontana w miejscu gdzie kiedys byla synagoga zydowska.Boznica zostala zniszczona przez grupe polskich huliganow za tzw "starej polski".Po wojnie postawiono tam fontanne i posadzono kwiaty.Nieopodal byl cmentarz zydowski.Rowniez w tym miejscu Polacy zrobili park,gdzie mozna posiedziec i pogawedzic.Na f...
  • Tytul brzmi nieco sentymentalnie :) Fotki robione sa z aparatu i jakosc dosc slaba. Musze sobie kupic nowy aparat cyfrowy,popszedni wpadl do stawu gdy chcialem sfotografowac zabe.Kazdy bild bydzie miol moj koment.
  • tam tysz zaczyła sie wojna
  • Szansa(5)

Przeczytałach komentarze pod tym artykułym,niy jest tak różowo,jak opisujom to miasto,nale wydowo mi se,iże tera bydom pod specjalnom lupom. katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,7578803,Rybnik_w_elitarnym_gronie_20_miast_z_calego_swiata.html
  • Górki Śląskie w gminie Nędza są od niedawna bogatsze o jedną atrakcję – tablicę informacyjną z legendą o powstaniu wsi. Niezwykłość tej tablicy objawia się w tym, że tekst legendy został sporządzony po polsku, niemiecku oraz... po śląsku! Jest to bodajże pierwsza tablica na całym Śląsku, gdzie śląszczyzna nie jest jedynie stylistycznym „dodatkiem”, ale pełnowartościowym i równoprawnym środkiem językowym do przekazu informacji w przestrzeni publicznej. Pomys...
  • katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/812768.html Józef Polok, śląski aktor i artysta estradowy, nie żyje. Józek Polok skończyłby w tym roku 50 lat Widzowie popularnego serialu telewizyjnego "Święta wojna" poznali go jako Ernesta - szwagra głównego bohatera, Bercika. Telewizyjne szlaki przetarły mu również regionalne programy rozrywkowe, m.in. "Śląska Laba", czy "Śląski Koncert Życzeń", gdzie pojawiał się jako prezenter i artysta estradowy. To dzięki temu ostatniemu programowi udało m...
  • www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dodatek2_060720/dodatek2_a_1.html "Najlepsze gminy W rankingu miast na prawach powiatu - zwyciężył Rybnik. " !!!!!!!!!! Brawo Wiili Czymu najlepszy! "Wśród najlepszych miast -sporo ponownie ze Śląska. - Nie jest to zaskoczenie. Nie ma drugiego takiego miejsca w Polsce, w którym przez 200 lat rozwijał się wielki przemysł. Ludzie mieszkali w dużych skupiskach, musieli się nauczyć współdziałania. Samorządność jest tam naturalna - mówi prof. Je...
  • "Świątynia Pogańska we Wrocławiu Lata 30-te XI wieku, w tym czasie ma miejsce tak zwana reakcja pogańska. Biskupi wrocławscy uciekają do Smogorzewa a następnie do Ryczyna. We Wrocławiu na Ostrowie Tumskim powstaje budowla, Świątynia Pogańska o wymiarach 9 na 4,5 metra .część budowli była zdobiona od wewnątrz dębowymi zaostrzonymi dranicami tworzącymi palisadę. Odnaleziono jedną z takich desek ukrytą pod ziemią(na celowe ukrycie wskazuje fakt ,że wszystkie inne były specjaln...
  • Film,muzyka,sztuka,malarstwo i nawet Hip Hop !!!! ja zaraz polecam Kaliber 44 i Paktofonika,Dzem,Lzy ! Kaliber 44 "Gruby czarny Kot " www.youtube.com/watch?v=fv7kt0a04T8 Paktofonika "Biba" www.youtube.com/watch?v=mm51JXC_zyU Paktofonika "Chwile ulotne" www.youtube.com/watch?v=8xEN4LSPYIg Lzy "Agnieszka" ;) www.youtube.com/watch?v=Z6GxI-oA1uU Dzem "Outsider" www.youtube.com/watch?v=tEdCHLxg7iQ
  • Tak jak pisałem wcześniej obiecałem powrót na forum gazety.pl w połowie września.Zostałem redaktorem e-gazety,która bedzię poruszała tematykę mojego miasta Rybnik,jak również całego Śląska.Zapraszam również wszystkich na moje prywatne forum -WOLNE MIASTO RYBNIK-,którego odnośnik podam póżniej. A tak na marginesie nie jestem willi2. Osoby,które będą się do mnie zwracać per willi2 lub willi potraktuje z ingorancją. Zwracam się również do osób,które zdecydują się na prywatną korespondencj...
  • „Jak przed wojną” w Bełku. Ruch Autonomii Śląska zajął się popularyzacją filmów rybnickiego twórcy Eugeniusza Klucznioka. Kluczniok nakręcił w plenerach i realiach Czerwionki- Leszczyn, Rybnika i okolic dwa filmy fabularne traktujące o specyficznie śląskim charakterze związanym z umieraniem górnictwa na tym terenie. Film pierwszy „Jak przed wojną” został bardzo wysoko oceniony przez Kazimierza Kutza i był kilkakrotnie pokazywany w telewizji ogólnopolskiej....
  • musicgarden.blog.pl/ Muzyka wszechczasow !
  • potszebuja linki do niemieckich firm bukchamerskich,ale do tych lokalnych czyli dzialajacych w Waszych miastach.Mocie tam co ciekawego ?jak cos znajdziecie to dejcie cynk. pyrsk willi2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się