sadowie

(8 wyników)
  • Czy mieszkańcy mogli by się podzielić informacjami na temat stanu wód gruntowych, podtopień zalania piwnic. O ile pamiętam kilka lat temu były problemy w Sadowej. Rozważam podczas budowy domu możliwość płytkiego podpiwniczenia budynku, ale boje się problemów z wodą gruntową.
  • CZy gmina zamierza coś z tym zrobić? a może coś robi? co z melioracją zagrożonego potopieniami terenu Sadowej? W każdej chwili tragedia dla wielu właścicieli domów i działek w Sadowej może się powtórzyć...
  • I to dosłownie. Sytuacja zaczyna być podbramkowa. W Puszczy sytuacja jest tragiczna. Zobaczcie sami. picasaweb.google.com/103089453758304053832/SadowaPodWoda# Co Gmina może/powinna zrobić w takiej sytuacji? Kto może/powinien pomóc? I proszę bez dyskusji typu "Wybudowali się tam to mają". Taka sytuacja nie jest normalna w tych okolicach. Pozdrawiam canek
  • A jednak dało się dogadać z GDDKA, wisi to na stronie urzędu. 2010-11-30 Wnioski burmistrza i mieszkańców uwzględnione ! Pamiętamy wszyscy lipcową debatę na koncepcjami przebiegu trasy S7 przez gminę Łomianki. Zarówno mieszkańcy gminy Łomianki jak i burmistrz Wiesław Pszczółkowski (w swoim piśmie do GDDKiA) występowali o wprowadzenie węzła umożliwiającego wjazdy i zjazdy na trasie S7 na wysokości ulicy Turystycznej w Sadowej. 29.11.2010 r. w Ośrodku Konferencyjnym GDDKiA w Józefowie odbył...
  • Czy w 2012 Sadowa ponownie zostanie zalana? Czy mieszkańcy Sadowej w tym roku będą mieli szczęście gdyż aura będzie dla nich łaskawa a może Gmina Łomianki zrobi kompleksowe odwodnienie,które zapobiegnie zalaniom Sadowej?
  • Witam, Od dwóch miesięcy w piwnicy wybijają mi wody gruntowe. Od 6 lat - tyle tutaj mieszkam - takiej sytuacji nigdy nie było. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji w tej okolicy? Faktem jest, że tyle wody w otoczeniu już dawno nie było. Jednak myślałem, że mrozy jednak obniżą jej poziom. A tutaj nic. Dowiedziałem się, że KPN tego lata w rezerwacie Sieraków zrobił małą tamę aby zapobiec odpływowi wody z bagien. Czy ktoś to może potwierdzić? Czy znacie może jakiegoś hydrologa,...
  • Witam, W nocy z 12 na 13 (niedziela/poniedziałek) nad skrajem Puszczy - okolice Dziekanów Leśny - Sadowa - Izabelin Dziekanówek i w stronę Sierakowa krążył helikopter. Wolno latał, miał reflektor szperacz włączony. Zaczął od przeszukiwania pól w Sadowej (tak mi się zdaje, bo pod skosem widziałem). Słyszałem go jeszcze koło 4 nad ranem. Czy zna ktoś może szczególy, co to była za akcja?
  • Historia Początki stałego osadnictwa na tym terenie sięgają X-XI wieku. Przez żyzne łąki nadwiślańskie wiódł szlak komunikacyjny, łączący dwie pierwsze stolice Mazowsza: Płock i Czersk. Jego droga przebiegała od wsi Jazdów i Solec, przez Łomianki do Łomny. Ta najstarsza wieś, wraz z Czosnowem, należała między XII a XIV w. do Karmelitów Czerwińskich i była potem miastem biskupim. Z Łomny trakt wiódł do Zakroczymia i dalej brodem przez Wisłę do Wyszogrodu i Płocka. Z...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się