Gość: JANO IP: *.netmax.net.pl 08.10.07, 19:23 przepisy na papryczkę peperoni( chili) uchodowałem to ostre cudo ale co z tym zrobic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JANO Re: papryczki IP: *.netmax.net.pl 08.10.07, 20:44 suszone papryczki służa jako przyprawa a sambal to dodatek do dan gorących czy też gotowy składnik do leczo ? czy można dodać peperoni do marynowanej słodkiej papryki?/ dzieki za przepis prosze jeszcze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: papryczki 08.10.07, 20:54 Do dań gorących, mięs, sosów, ryb, zup i sałatek. Do marynowanej papryki dodałbym raczej swieże peperoni lub mielone, suszone.Ale moc będzie miała ta papryka wszystkich Jedi we wszechświecie.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JANO Re: papryczki IP: *.netmax.net.pl 08.10.07, 21:28 dzieki za przepis na sambal a slyszałem ze dodając do marynowania papryki czerwonej warto do wzbogacenia smaku dodać peperoni dodaje ostrości i aromatu Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: papryczki 08.10.07, 23:06 poszukaj przepisów z "chili" lub "peperoncino" w treści np w Galerii Potraw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo nie sambal tylko harissa, IP: *.subscribers.sferia.net 08.10.07, 23:49 jesli dodatek kuminu Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Bzdura.Harissa ma więcej składników. 09.10.07, 00:02 Harissa: pl.wikipedia.org/wiki/Harissa Sambal: pl.wikipedia.org/wiki/Sambal_oelek To, że coś jest podobne nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole Re:Bzdury to ty wypisujesz IP: *.subscribers.sferia.net 09.10.07, 00:51 sambal nie ma kuminu, rozumiemy sie? a podstawowa harissa to przecier chilli + kumin. Odpowiedz Link Zgłoś
trojan_57 Re:Bzdury to ty wypisujesz 09.10.07, 20:16 A skąd to wiesz. Może znasz też skład magii - usiłowałem to zgłębić. tak samo jak z sambal olelek nie udało mi się (po prostu jej używam-nie wnikam w skład). jest jeszcze wiele różnych "przypraw", gdzie podane składy są z księżyca Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re:Bzdura.Harissa ma więcej składników. 09.10.07, 02:03 wikipedia to kiepskie kompendium wiedzy, banita, poczytaj porządne źródła, skoro nie znasz z autopsji; sambal oelek składa się z chili, z dodatkiem soli i cukru, często tez octu winnego lub np. soku z limonki. FINITO w żadnym przepisie na sambal oelek nie spotkałam kminu, a juz kminek (przy którym ty sie upierasz) to totalne nieporozumienie www.foodsubs.com/CondimntAsia.html Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re:Bzdura.Harissa ma więcej składników. 09.10.07, 02:09 powyżej link do Cook's Thesaurus, znakomite zródlo wiedzy ale jestem życzliwa, wiec poszlam jescze do lodówki i spisuję ponizej skład sambal oelek, przywiezionego przeze mnie osobiście z Tajlandii: red chili pepper, water, salt, sugar, vinegar. Odpowiedz Link Zgłoś
trojan_57 Re:Bzdura.Harissa ma więcej składników. 09.10.07, 20:34 A proporcje, red chili pepper - jaki, przedstawię co najmniej 10( wtym dwa zrobione przeze mnie- pozostałe kupione w różnych cz. świata - i tak różnie smakują) i tu tkwi cała tajemnica - czy wiemy skąd jest ta przyprawa). jest na pewno wiele elementów , których nie ma w składzie, ponieważ zawartości są śladowe. Albo przyjmujemy sambal olelek (ja przyjmuję)albo odrzucamy firmę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole przykre że IP: *.subscribers.sferia.net 09.10.07, 08:26 tacy jak ty istnieją,bany, co to racji nie ma, ale wymądrzac to sie bedzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Że co?Że jak? A może tak po polsku bo taki 09.10.07, 11:32 Chyba szkoda iść w zaparte. Sambal nie ma kminu, a już na pewno kminku. Harissa go (kmin) mieć może. I tyle. Nie jest sztuką wiedzieć wszystko. Ale jest sztuką podziękować za naukę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Czego Bany nie zrozumiałeś? IP: *.subscribers.sferia.net 09.10.07, 14:53 rozumiem że z kojarzeniem cięzko wiec służe pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re:Wejdź sobie do swojej lodówki i zamknij 09.10.07, 18:34 wiesz co? przekonales mnie, siła rzeczowych argumentów zawsze mnie przekonuje czy ty, banita,jestes werbalnie upośledzony, że nie potrafisz dyskutowac, tylko rzucasz bluzgi, wyzwiska i drwiny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole świetnie że konczysz. czy przynajmniej ze IP: *.subscribers.sferia.net 09.10.07, 18:57 świadomością że wprowadzałes ludzi w błąd, czy raczej ze świadomością że nigdy nie przyznasz sie do błędu nawet jak ci podetkną pod nos... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole ale trudno sie przyznac do tego że sie nie IP: *.subscribers.sferia.net 10.10.07, 08:20 ma racji i lepiej wypisywać bzdury dalej co? bo to że tam jakies wypocinki napiszesz nie zmieni faktu że RACJI NIE MIASZ, po prostu nie masz bo Myliłes sie i normalna osoba powiedziałaby "sorry". ALe nie ty... no coż, to że nie jestes normalny i brak ci ikry to widac. Ok, konczmy tą rozmowę bo nie ma co cię dalej pogrążac. Poza tym to nie jest serwer na jakies twoje prywatne wypociny, a mnie sie juz znudziło cię podpuszczac. Powodzenia i trzymaj tak dalej Bany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin banito, prosze!!! IP: *.for.connect.net.au 10.10.07, 11:54 nazywaj sobie ta paste najlepsza pasta chilli na swiecie... ale nie nazywaj tego sambal oelek, please!! sambal oelek kuminu nie zawiera zawiera chilli + slone + kwasne + slodkie czesto wiec:chilli + blachan + tamarind + cukier... w zaleznosci od regionu/lokalnych upodoban jest to sos malajski/indonezyjski a te dwie kuchnie ( mimo obecnosci hindusow w poblizu) kumin traktuja dosc sceptycznie ...ale jak juz zrobia ta 'fiuzyn' z kuminem ... to hej, palce lizac ale sambal oelek - zdecydowanie bez kuminu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: papryczki IP: *.acn.waw.pl 10.10.07, 13:17 Funkcja "ignoruj" bardzo się przydaje polecam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś