roseanne 20.01.03, 16:28 przepis z ostatniego " duzy format" na zeberka podaja ,ze trzeba dodac "sambal oelek" - czym ta przyprawe zastapic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aka10 Re: przyprawy - czym zastapic 20.01.03, 17:26 Hej Ros! Ja ostatnio w jednym przepisie mialam podany sambal oelek lub- zamiennie- hiszpanski pieprz (mala czerwona papryczka).Dalam papryczke,bylo bardzo dobre!Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: przyprawy - czym zastapic 20.01.03, 17:35 to ja dodam sos chili, albo cos w tym stylu dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: przyprawy - czym zastapic IP: *.chello.pl 20.01.03, 21:02 Sambal oelek, to z tego co wiem, pasta zrobiona ze swierzych czerwonych chili utartych z sola. Wiec mozna sobie albo zrobic samemu albo dac jakis prosty zamiennik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: przyprawy - czym zastapic IP: 144.139.175.* 20.01.03, 22:46 Gość portalu: Miszka napisał(a): > Sambal oelek, to z tego co wiem, pasta zrobiona ze swierzych czerwonych chili > > utartych z sola. Wiec mozna sobie albo zrobic samemu albo dac jakis prosty > zamiennik. Najlepiej zastapic pasta z chilli (tzn mielona chili w sloiczkach z supermarketu. Oryginalny sambal zawiera paste z krewetek - balachan, cukier i jest odrobinke zakwaszony. Zamiast blachan'u dodac mozna sosu rybnego. Ale w zasadzie zmielone chili z sola OK.Do gotowania zas dodac troche cukru, octu lub soku z cytryny Senin Odpowiedz Link Zgłoś