Forum Zdrowie Choroby tarczycy i hashimoto
ZMIEŃ
      scyntygrafia

scyntygrafia

(4 wyniki)
    • Witam, mam prośbę o Waszą opinię. Jestem po kolejnej scyntygrafii (rak brodawkowy, usunięta cała tarczyca), po 2 latach. Zaszły małe zmiany - w pierwszym badaniu jodochwytność 1,8%, obecnie 2,2%. Niby mała różnica, ale.... Poza tym uwidoczniły się fragmenty tkanki jodochwytnej w obrębie szyi (były w pierwszej scyntygrfiii) i zwiększone wychwyty znacznika w kl. pierwsiowej w okolicach pachy (bez dodatkowego opisu, czy to patologiczne, czy nie). A w usg szyi po 2 latach ujawnił się nieukrwiony...
    • Br. prosiłabym o odpowiedź w sprawie scyntygrafii jod. Przed tzw. małym jodem trzeba na miesiąc odstawić euthyrox. Czyli wraca się do niedoczynności jak po operacji. I co później - czy zaczyna się znów od małej dawki, czy też wznawia się ostatnią dawkę, do której się doszło po tygodniach? Dopiero od prawie 2 miesięcy biorę hormon i teraz mam odstawić na miesiąc. Jak zareaguje organizm? Na pewno tsh w czasie odstawienia hormonu poszybuje w górę przez ten miesiąc i boję się późnie...
    • Witam wszystkich. Rozpoczęłam ten wątek zakładając, że osób ze zdiagnozowanym rakiem tarczycy jest więcej na tym forum i nie utrudniając sobie życia przeszukiwaniem wszystkich wątków, właśnie tutaj będziemy mogli wymienić się informacjami, doświadczeniem i wiadomościami na temat dalszego leczenia po takiej diagnozie. Zacznę więc od siebie - jestem po usunięciu całkowitym tarczycy z powodu dużego wola zamostkowego, a nieoczekiwanie pojawił się w histopacie rak brodawkowaty. Na szc...
    • Witam ,bardzo proszę o pomoc ,Do endokrynologa mam wizytę na przyszły tydzień ,a chciała bym już coś wiedzieć co może wynikać z tych wyników Wynik USG : Płat prawy tarczycy wielkość :42,6 x 14,7 x14,2 mm -objętość 4,6 cm3. Płat lewy tarczycy wielkość :41,6 x 16,8 x 16,4 mm -objętość 6,0 cm3. W lewym płacie tarczycy ,posrodkowo zmiana ogniskowa wielkości 16 x 8mm lito-cystyczna ,dobrze ograniczona i bogato unaczyniona . Przepływ miąższowy wzmożony. Okoliczne węzły chłonne nie powi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się