Forum Zdrowie Tarczyca dorosłych i dzieci
ZMIEŃ
      scyntygrafia

scyntygrafia

(17 wyników)
    • Osoby doświadczone napiszcie proszę jak czułyscie się w czasie pomiędzy operacją całkowitego usunięcia tarczycy, a scyntygrafią. Zastanawiam się jak długo to trwa, jakie jest samopoczucie kiedy TSH rośnie radykalnie no i jak z przyrostem wagi, czy zawsze trzeba utyć i ile, i czy po podaniu hormonu wszystko wraca do normy? Mam operację w środę za tydzień i już zastanawiamj się jak będzie po. Dajcie znać - pozdrawiam
    • Wczoraj wróciłem z CO w Warszawie. Co sie okazało, wyniki mam b. dobre. Rozpoznanie choroby miałem w maju ubiegłego roku, rak brodawkowaty z przerzutami do węzłów (pT4aN1bMx). Maksymalny wymiar guza, aż 9,5 cm. Operacje miałem 06.06. Po niej konsultacja w CO (11.07) i scyntygrafia diagnostyczna 02-05 sierpnia. Wyniki krwii z dnia 02.08,(na wypisie): TSH-108,9 TG-1,65 aTg-457,2 jodochwytnosc ponizej 1% scyntygrafia: szyja-uwidoczniły sie 3 fragmenty tkanki jodochwytnej zlokoalizowane pow...
    • Wrocilam z CO w W-wie, gdzie wyznaczono mi termin tzw. trzydniowki (krew, USG, scyntygrafia jodowa diagnostyczna) na poczatek stycznia. Od poczatku grudnia mam odstawic Letrox - to wiadomo i jod w kazdej postaci (zero sledzi i innych ryb morskich na Wigilie, sol niejodowana, mam uwazac tez na kosmetyki z algami itp.). No i mam w zwiazku z tym pytanie - nikt z Was o tym unikaniu jodu nie wspominal, nie zalecali Wam tego? Gdzie jeszcze moze sie podstepnie kryc jod? :-) Wiem, ze mam ...
    • Mam sobie zrobić scyntygrafię tarczycy. Czy możecie mi powiedzieć, jak to badanie wygląda, jak długo trwa no i ile kosztuje. Pozdrawiam wszystkich tarczycowców!
    • Czy to badanie wykonywane jest w szpitalach? Czy endokrynolodzy wykonują je w swoich gabinetach? A może ktos wie, jaka jest przybliżona cena tego badania?
    • Witam. Od dłuższego czasu mam bardzo duże problemy z samopoczuciem, dosłownie funkcjonować nie mogę. Moje objawy mogą wskazywać zarówno na nadczynność jak i niedoczynność. Mogłabym spać cały czas (gdybym tylko mogła)ciężko jest mi się skoncentrować, gdy przychodzę po pracy muszę się zdrzemnąć chociaż 15 min, bo inaczej nie mogę funkcjonować, w przeciągu 1,5 roku przytyłam 18 kg, drżą mi ręce, mam duszności, mam uderzenia gorąca, brakuje mi słów, mam zatwardzenia, pojawiły się pl...
    • Co to jest wogóle? Siedem lat temu w wieku 21 lat przeszłam operacje tarczycy. Usunięto mi jej fragment z cystami które się utworzyły. Obecnie mam 28 lat a moja tarczyce nie uspokoiła sie. Powstały nowe gózki, które w ostatnim półroczu podwoiły swoją objetość. Badanie TSH wskazało powolny proces wchodzenia w nadczynność. Lekarz prowadzacy skierował mnie na scyntygrafię jodową tarczycy. Z tego co mnie poinformował ma to na celu zniszczenie jodem promieniotwórczym tarczyce i przejsc...
    • Cześć! Od jakiegoś czasu śledzę Wasze forum i stwierdziłam że tylko Wy możecie mi pomóc. W zeszłym roku w czerwcu wycięto mi guza o srednicy 1,5 cm. Po badaniu hist. - pat. okazało się że to carcinoma papillare. Mój lekarz powiedział mi że konsultowal mój przypadek w Instytucie w Gliwicach i nie zlecił żadnego leczenia. Bralam jedynie Euthyrox 100 i odmeldowywałam się co miesiąc na płatnych wizytach. Przez cały czas miałam niedoczynność w granicach tsh 4, 85 - 5, 25. W styczniu t...
    • Witajcie Mi w trakcie badania USG wykryto guzek w prawym płacie 6 mm ponieważ ta klinika nie robi scyntygrafii, od razu zaproponowano mi biopsję. Zastanawiam się jednak czy nie powinnam zrobić scyntygrafii aby było jakieś bardziej szczegółowe badanie, czy dać sobie spokój i biopsja ?
    • Witajcie! Będę wdzięczna za pomoc w interpretacji wyników. Wydawało mi się,że wszystko jest w normie, ale pani dr stwierdziła,że TSH nie jest dobre... TSH 0.996 norma 0.28-4.3 T3 3.17 norma 2.0-4.4 T4 1.37 norma 0.93- 1.70
    • W lutym będę miała scyntygrafię, tzw. mały jod, czy jak inni mówią - trzydniówkę (tabletka jodu, badania, scyntygrafia). Przed małym jodem trzeba na miesiąc odstawić hormon, czyli wraca się do niedoczynności jak po operacji? I co później - czy zaczyna się znów od małej dawki, czy też bierze się ostatnią dawkę, do której się doszło od niedawna? Dopiero niecałe 2 miesięcy biorę hormon, doszłam do dawki 150 i teraz mam odstawić na miesiąc. Jak zareaguje organizm? Na pewno tsh w ...
    • witam dwa miesiące temu na badaniu USG wykryto u mnie w tarczycy guzki. Dwóch niezależnych lekarzy powiedziało, że nie jest to nic groźnego, ale powinnam to regularnie kontrolować (wybieram się na scyntygrafię, na wszelki wypadek, ale to później). Zrobiłam badania i TSH 0,945 (0,4-4,2) i antyTPO 31 (0-35). Lekarka, nie znając jeszcze wyników tych badań, po wywiadzie i oględzinach, stwierdziła, że nie widzi objawów ani nadczynności, ani niedoczynności, że albo mam chorobę Hashimoto, a...
    • Dziś podano mi kapsułke do połknięcia,a jutro idę na badanie.Pielgniarka powiedziała że przez tydzień nie powinnam zajmować się dziećmi,tzn przebywać blisko nich,a druga powiedziała że tylko jedzeń dzień.Prosze napiszcie co wam mówili po przy tym badaniu.
    • Czy po tygodniu od scyntygrafi tarczycy mozemy starac sie o dziecko?Dodam,ze jestem po jodzie,w maju minie pol roku i wtedy czeka mnie druga scyntygrafia.Wizyte u endo mam dopiero w maju dlatego pytam z wyprzedzeniem czego moge sie spodziewac. bardzo zalezy mi na odpowiedziach pozdrawiam
    • lekarz mi powiedzial, ze obecnie scyntygrafie robi sie glownie przy chorobie graves-basedowa lub tzw. toksycznych guzkach - wtedy ma sens to badanie. powiedzial mi jeszcze, ze kiedys rozroznialo sie cieple, zimne guzki, ze 1 bardziej wskazywaly na raka, inne nie. a teraz najnowsze doniesienia w endokrynologii mowia, ze rak bywa i w cieplym i zimnym, ze nie jest to juz zadnym kryterium. ze w przypadku guzkow obojetnych kluczowa diagnostyka jest usg i biopsja. czy wasi lekarze pod...
    • oprócz ewentualnej biopsji -BAC dobrze jest robić scyntygrafię .Badanie pozwoli ustalić czy są to guzki "zimne"czy gorące" o co chodzi w tych 2 sformułowaniach ,wyjaśniam. Każdy guzek w tarczycy jest zmianą chorobową.Powstaje on w większości przypadków na skutek zmiany charakteru i namonożenia z pojedyńczych komórek tarczycy. Powstające guzki są obszarami,które albo nie wychwytują jodu albo wychwytują go bardzo mało.Podczas wykonywania scyntygrafii uzyskuje się kolorowe obrazy ...
    • mam ppytanie do osób które miłay robione takie badanie (izotopy) jak sie czuliscie po połknięciu próbnego jodu.....niby dawka niewielka ale ja sie czuje fatalnie ( mdłosci, bóle głowy, osłabienie itp)....długo to tak?...skoro teraz jest tak to co bedzie po dawce własciwej??? pzdr. Monia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się