Dodaj do ulubionych

Szparagi gotowane

IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.11, 10:43
Pourywałam główki, obrałam i co teraz? Potraktować jak fasolkę szparagową- do wrzątku z solą?
Mają być dodatkiem do mięsa, więc z czym je podać? Może takie "gołe" z samym masłem..? z bułką tartą..?
Ratunku!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jasmin Re: Szparagi gotowane IP: 62.69.194.* 23.06.11, 10:57
      Główki są najsmaczniejszą częścią szparagów. Mam nadzieję, że ich nie wyrzuciłaś...
      Zagotuj wodę dodając sól (więcej niż do gotowania ziemniaków) i łyżeczkę cukru. Włóż przygotowane. związane w pęczek szparagi. Gotuj ok. 10 minut. Może nawet krócej, ale to zależy od rodzaju warzywa. Zielone gotuj krócej. Mimo że sprawiają wrażenie twardych, to są jadalne;)
      Po ugotowaniu wyjmij z wody i polej masłem z tartą bułeczką. Ten przepis jest najprostszy. Jeśłi polubisz szparagi, to szukaj bardzo licznych przepisów na bardzie wyszukane dania.
      • Gość: rozana Re: Szparagi gotowane IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.11, 11:02
        Serdeczne dzięki.
        Główek nie wyrzuciłam, więc wrzucę je razem z resztą do garnka.
        • linn_linn Re: Szparagi gotowane 23.06.11, 11:36
          Z glowek robi sie risotto, aczkolwiek ja dodaje tez troche lodyzek w kawalkach.
          • 83kimi Re: Szparagi gotowane 23.06.11, 11:43
            Dlaczego urwałaś główki??? To końcówki się odcina, a nie główki!
            • linn_linn Re: Szparagi gotowane 23.06.11, 14:41
              Tez mi sie wydawalo, ze zaszla taka pomylka. :) Koncowki sie odlamuje, nie odcina: szparagi wiedza, w ktorym miejscu maja sie odlamac. Im sa starsze, tym wiecej idzie na straty.
              • simon_r Re: Szparagi gotowane 28.06.11, 15:16
                Oj tam zaraz na straty... z tych odłamanych części można zrobić zupę-krem.
    • mathias_sammer Re: Szparagi gotowane 23.06.11, 13:35
      nie dziw, ze ratunku. jak mozna bylo zrobic taka krzywde szparagom? jesli tobie oberwano by glowe to co by zostalo? pomysl, a potem dzialaj :)
      m.s.
    • jolantakw Re: Szparagi gotowane 28.06.11, 16:13
      główki szparagowe to rarytas! Szparagi obiera się tak jak ogórki pomijając główki, wodę soli, dodje trochę oliwy i cukru. Szparagi gotuje sie pod przykryciem na "stojąco" w wysokim garnku, zanurzone w wodzie bez główek. Podaje się z sosem holenderskim! Pycha
      • Gość: senin Re: Szparagi gotowane IP: *.dyn.iinet.net.au 29.06.11, 14:20
        jolantakw napisała:

> główki szparagowe to rarytas! Szparagi obiera się tak jak ogórki pomijając głów
        > ki, wodę soli, dodje trochę oliwy i cukru. Szparagi gotuje sie pod przykryciem
        > na "stojąco" w wysokim garnku, zanurzone w wodzie bez główek. Podaje się z sose
        > m holenderskim!

zapomnialas dodac, ze to tylko jeden ze sposobow na szparagi...mozna na parze mozna smazyc, mozna grilowac i piec...przyprawy tez moga byc rozniaste nie tylko sos holenderski... a tak by wynikalo z Twojego postu jolanto kw(asniewska?) ;PP
    • floress Re: Szparagi gotowane 29.06.11, 11:08
      A po co sól? Warzywa mają swój naturalny smak, nie trzeba go zabijać kilogramem soli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka