testosteron

(81 wyników)
  • Mam wyniki testosteronu, progesteronu i prolaktyny: Badania robiłam w 21 dc lub 25, a dlatego lub bo miałam plamienie. Jak z plamieniem liczac to byl 25 dc jezeli od dnia normalnego okresu to 21 dc. Progesteron - 0,44 ng/ml f. pecherzykowa 0,2 - 1,5 f. owulacyjna 0,8 - 3,0 f. lutealna 1,7 - 27 po przekwitaniu 0,1 - 0,8 Prolaktyna - 240,90 mlU/l (102,00 - 496,00) Testosteron - 27,08 ng/dl (8,40 - 48,10)
  • Witam. Mam problem z zajściem w ciąże od jakiegoś roku. Jestem po operacji laparoskopowej która miała na celu usunięcie zrostów w miednicy, oraz przeprowadzano mi droźność jajowodów. Wszystko poszło ok i byłoby dobrze gdyby nie to, że zrobiłam badania na wolny testosteron i mam go bardzo wysoki bo wynosi 14,3 mg. Jestem zdołowana, martwię się czy będę mogła wogóle zajść w ciąże, bo narazie czekam jeszcze na wynik progesteronu i lekarz włącza mi leczenie odpowiednim estrogenem. Mam pytanie czy...
  • Dziewczyny w którym dniu cyklu bada się testosteron i na co on tak naprawdę wpływa?
  • W 2-3 dc wybieram się na FSH, czy od razu moge zrobić testosteron?
  • witam przez 4 cykle brałam Diane 35 m.in. na obniżenie testosteronu, dzisiaj już wiem że tabletki zrobiły swoje i wynik mieści się w normach laboratoryjnych :) moje pytanie brzmi czy po odstawieniu tabletek robiłyście jakąś przerwę, z tego co pamiętam to lekarka sugerowała mi przynajmniej 1 cykl ale czy to konieczne, czy są jakies przeciwskazania albo zagrożenie ewentualnie dla przyszłej ciąży ? już tak bym chciała znowu rozpocząć starania a kolejny cykl to dla mnie tyle czasu z gór...
  • Dziewczyny, robiłam badanie testosteronu. Wyszedł mi wynik 1,02ng/ml przy normach 0,05-0,73. Czy uważacie, że to bardzo zły wynik. Jest podwyższony ale co to może oznaczać?
  • Mam podwyższony testosteron. Pozostałe hormony w normie. Jakie stosuje się leczenie. Poradźcie proszę.
  • Dziewczyny powiedzcie mi co to dla mnie oznacza? Nie mam konkretnych wynikow, bo one przychodza bezposrednio do lekarza, wiec nie wiem o ile jest to za duzo, niemniej jednak dr powiedziala ze jest zbyt wysoki i dala poki co tylko skierowanie na skan, bo podejrzewa cysty. Do tej pory leczylam sie u innego lekarza i on zawsze twierdzil ze mam zbyt niski progesteron, i tylko go bralam przez ostatnie 7 mies, choc wcale nie pomagal. Czy zbyt wysoki testosteron rowna sie zbyt niskiemu pr...
  • Mam pytanie czy na wiarygodność wyników DHEAS i testosteronu ma wpływ to że brałam tabletki antykoncepcyjne(tzn. regular i wzięłam 3 pierwsze tabletk) Odebrałam dzis wyniki są ok, ale boję się że te 3 tabletki anty mogły sfałszować wynik
  • Witam!!! moje wyniki testosteronu i prolaktyny są takie: testosteron - 1,52ng/ml norma :owulujące 0 - 2,7 prolaktyna 5,90 ng/ml norma 1,9 - 25 dziwna jest ta norma testosteronu???jak myślicie??? ale zasugerowałam się tymi normami podanymi z laboratorium a lekarz mi powiedział że nie wie dlaczego laboratorium podaje taką normę i że jego zdaniem jest testosteron za wysoki!!mówił że kobieta która myśli o ciąży powinna mieć około 0,50 czy ma rację???? zaproponował mi tabletki anty pr...
  • Witam, dawno nie pisalam, konczylam badania. Ostatnio zrobilam kilka hormonow. poza prolaktyna, ktora mam podwyzszona (39,9 - norma do 25), to mam wynik testosteronu = 70 ( przy normie <20-80). Nie wiem zbytnio jak to interpretowac. Mam za soba 3 poronienia, a wydaje mi sie, ze ten testosteron nie powinien byc taki wysoki. Czy ktos moze cos wie na ten temat. O czym to moze swiadczyc? Prosze o porade i pomoc.
  • hej mam pytanko! co mogą oznaczać następujące wyniki: prolaktyna 28,8 (norma wg mojego lab jest do 25) czy to juz hiperprolaktynemia? testosteron <20 (dokładnie tak napisane) jeśli ktoś miał podobnie to proszę o opinię - wizytę u mojej gin mam dopiero na 24.11 a do tego czasu obawy mnie zagryzą pozdrawiam wszystkie panie, którym hormonki powariowały! i mała rada - poszukajcie lekarza o specjalności endokrynolog-ginekolog - ja już się tyle leczyłam u "zwykłego" ginekologa i tyl...
  • Zaczęłam robić badania i znowu wychodzą klocki... Moje FSH rośnie z miesiąca na miesiąc FSH 9,17 [poprzednio 6,75 potem 7,68] LH 3,87 a jak zobaczyłam wynik testosteronu to mało zawału nie dostałam. Dziewczyny co jest przyczyną wysokiego testosteronu??????? Mój wynik to 130 ng/dl a wynik kobiet owulujących to do 60 ng/dl Nie mam PCO, raczej zawsze miałam problem ze stymulacją i owulacją Czy skok tego hormonu może być spowodowany braniem euthyroxu (biorę go na niedoczynność t...
  • tak sie zastanawiam, bo nigdy nie mialam robionego, gin mi nie dal, chociaz chcialam, bede w tym miesiacu robic i tak hormonki i moge dokupic ten testosteron, tylko czy jest po co? jakie objawy moga wskazywac na podwyzszony poziom testosteronu?
  • wyglada na to, ze mam wysoki poziom testosteronu (z zewnątzr, ze się tak wyrażę) poprzednia "gin" mi tego nie zbadała, tylko stymulowała owulację, której nie miałam teraz gina zmieniłam, zapytał, gdzie wynik badania testosteronu-mówię, nie mam on na to, że powinnam miec to dawno zlecone doz robienia, ale teraz to już nie bedziemy tego robić-bede stymulowana, tylko inaczej niz poprzednio i moje pytanie, czyjesliwywolano mi owulacje to testosteron sam spadł? no i jak to sie leczy (nadmia...
  • Hej, czy możecie mi pomóc? Chciałabym tylko dowiedzieć się czy na badanie poziomu testosteronu są jakieś określone dni cyklu (tak jak np. przy prolaktynie)? Czy można to zrobić w dowolny dzień? Aha. I czy przed badaniem trzeba być na czczo... Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
  • dziewczyny chyba 2 lata temu zrobiłam badanie testosteronu wynik był:0 (?) nie wiem czy to była pomyłka,ale pokazałam wynik gin. a on powiedział że to nic złego i zaczął się śmiać że jestem 100 % kobietą...od kiedy jestem na forum to jakoś zaczęłam mieć co do tego wyniku wątpliwości...wczoraj wyczytałam w ELLE że nie jest dobrze kiedy mamy niski testosteron bo hamuje się libido.a ja właśnie tak mam:(brałam tabletki anty przez 5 lat.)może są jakieś metody na podwyższenie testostero...
  • Przed chwilą odebrałam wyniki i nie wiem co robić, są po prostu beznadziejne: testosteron 1,63 ng/ml (norma do 0,9),androstendion 5,8!!! (norma do 2,7). Jestem załamana :( Na dodatek mam nieregularne cykle i biorę Bromergon na zbicie prolaktyny... Czy wiadomo coś Wam może o leczeniu w przypadku takich wyników? Wizytę u endo mam dopiero za 2 tyg i chciałabym wiedziec co mnie czeka? czy w ewentualne leczenie wyklucza starania o dziecko??? a może starając się leczenie nie jest konieczne? ...
  • Ludzie, a norma 14 - 76 ng/dl! Czy jest coś na obniżenie tego hormonu? Czy on ma związek z niezachodzeniem?
  • Kobietki postanowiłam oznaczyć sobie poziom testosteronu ponieważ biorę pigułki antykoncepcyjne od trzech miesiecy na wyregulowanie cykli i chciałam dla uspokojenia siebie ze wszystko jest w porzadku zrobić takie badanie bo wiele osób mówi ze potem wąs rośnie, broda itp. No i mój wynik w 3d.c wynosi 1,5 nmol/L. Norma pisze od 0,3-2,77 nmol/L. Wiec mieszczę sie w normie ale chciałabym prosić o wasze zdanie w tej sprawie ponieważ jest jeszcze jednostka ng/ml wiec jak to przeliczyć i...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się