frykana 09.02.07, 16:43 Mam podwyższony testosteron. Pozostałe hormony w normie. Jakie stosuje się leczenie. Poradźcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anet_29 Re: podwyższony testosteron 09.02.07, 19:45 witam frykana - niestety na podwyższony testosteron nie ma leku. tzn można stosować dine35 ale obniża ona poziom testosteronu tylko w trakcie brania - później wracają stężenia początkowe po zaprzestaniu kuracji. ogólnie raczej chyba skupiają sie lekarze na ocenie owulacji niż na zbijaniu testosteronu. jeżeli poziom testosteronu jest znacznie podwyższony wtedy wskazuje to na jakieś problemy z nadnerczami (z tego co pamiętam)- i jak to sie leczy niestety już nie wiem. ale nie martw sie - z podwyższonym testosteronem da sie zajść w ciąże! Odpowiedz Link Zgłoś
kathrinn82 Re: podwyższony testosteron 09.02.07, 20:13 ja miałam testosteron grubo ponad normę i to nie prawda, że nie ma leku na wysoki testosteron. ja osobiście brałam androcur (1/2 tabletki dziennie), ale wiem, że ten lek blokuje owulację. testosteron spadł mi bardzo po tym leku, a teraz kiedy już ze dwa lata nie biorę androcuru, mam podwyższony testosteron, ale to jest nic w porównaniu z tym co było... wybierz się do endokryloga, zastosuje on leczenie odpowiednie do tego jakich efektów się spodziewasz powodzenia, i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yskyerka Re: podwyższony testosteron 09.02.07, 23:04 Ja miałam testosteron w górnych granicach normy i lekarka kazała mi robić dalsze badania. Wyszedł również podwyższony androstendion. Dostałam metformax i po miesiącu poziom obu hormonów ładnie spadł. Odpowiedz Link Zgłoś