Forum Na emigracji POLKI W ANGLII
ZMIEŃ
      wielka brytania

wielka brytania

(9 wyników)
    • Hej, może ktoś mi odpowie czemu są trzy nazwy na jeden kraj? Tak się nad tym zastanawiam ostatnio, i jakoś nic nie mogę wymyślić..... pozdrawiam (jeszcze z Polski) Ania
    • Od jakiegoś czasu przeglądam to i inna fora i co jakiś czas trafiam na wątek dotyczący polskiego wykształcenia w UK, czyli co zrobić, żeby pracować tu w zawodzie. Pomyslałam, że można by te informacje zebrać w jednym wątku na tym forum, tzn. osoby, które maja wiedzę i doświadczenie w tej materii mogły by opisać swoją drogę (przez mękę:)). Co Wy na to?
    • W imieniu Stowarzyszenia Psychologów Polskich zapraszam do udziału w ankiecie skierowanej do Polaków mieszkających w Wielkiej Brytanii. Państwa pomoc-w postaci wypełnienia ankiety- ułatwi nam rozpoznanie ogólnej kondycji Polaków zamieszkujących Wielką Brytanię oraz umożliwi sprecyzowanie potrzeb i stworzenie odpowiedniej oferty pomocy osobom jej potrzebujacym. ankieta.polishpsychologist.org/index.php?sid=21314&lang=pl ankieta jest anonimowa i wypełnienie jej zajmie ok 10min z góry dzi...
    • observer.guardian.co.uk/review/story/0,,1973527,00.html
    • Czesc, Jak sie mowi poprawnie - w Irlandii, w Wielkiej Brytanii - czy w Irlandi, w Wielkiej Brytani? nie mam slownika poprawnej polszczyzny i nie moge znalezc jak jest poprawnie. Pomocy!:) Pozdrawiam
    • hey dziewczyny...mam nadzieje, ze ktoras z Was mi pomoze odp na nurtujace pytanie, a wiec. Jestem na stele wymeldowana z Polski (dowod polski mimo tego posiadam, obywatelstwa tez nie zmienilam), czy bede miala problem z wyrobieniem nowego dowodu i paszportu (ktorego waznosc wygasla w zeszlym roku), jako ze czeka mnie zmiana nazwiska (za tydzien slub cywilny :) ) czekam z niecierpliwoscia na Wasze odp Z gory dziekoje i pozrawiam :)
    • pamietacie, co kiedyś powiedział prezydent Kaczyński "Tysiące Polaków przyjeżdżają do Wielkiej Brytanii, którzy kończą tu jako bezrobotni i bezdomni. Zdaję też sobie sprawę, że dla wielu z natury n i e u d o l n y c h osób Wielka Brytania jest punktem docelowym w poszukiwaniu lepszego życia. Polska zdaje sobie sprawę z tego problemu i nie unika odpowiedzialności."
    • hehehe...no to Koleżanki "porozrzucało" po całej Gazecie :-) Gdzie się nie ruszę, to spotykam "Polki z Anglii"...nawet, gdy myślę, że jestem bezpieczna, to się nagle któraś zjawi :-)))
    • nie znalazłam w wyszukiwarce więc pytam. nie mam nawet pomysłu jak przewieźć do Polski powiedzmy małych mebli. myśle tutaj o kolysce, łóżeczku, fotelu bujanym. ile to może to kosztować? wiadomo, że poczta, kurier czy autobus odpada. moze są jakieś firmy przewozowe a może jest możliwość skorzystać z czyjeś uprzejmości za pieniądze, które będą jeszcze opłacały wieźć to 2000km? pomóżcie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się