Forum Społeczeństwo Emigracja
ZMIEŃ
      wielka brytania

wielka brytania

(6 wyników)
    • www.emito.net/?q=pl/wiadomolci/szkocja/467221.html Ciekawe, ze ich znalezli skoro nie bylo swiadkow ... pewni byli juz wczesniej notowani. A dyskutanci (pod artykulem) znalezli nawet ich dane na naszej klasie!
    • londyn.gazeta.pl/londyn/1,86059,6102347,Policja_z_Ealingu_oswaja_Polakow.html Polacy nie zglaszaja na policje przestepstw ... "Typowa scena z polskiego domu - sąsiedzi słyszą wrzaski i wzywają policję. Żona ma podbite oczy, mąż kończy ostatnie piwo, w mieszkaniu leżą porozbijane butelki. Na pytanie funkcjonariuszy co się stało, kobieta trzęsącym się głosem zapewnia, że spadła ze schodów. Choć mundurowi wiedzą, że jest inaczej, nic nie mogą zrobić. Aresztować przestępcę ...
    • Witam wszystkich, szukam osob, ktore wrocily z emigracji z Wielkiej Brytanii. Pisze na ten temat prace magisterska i bylabym bardzo zainteresowana wysluchaniem historii i doswiadczen takich osob. Jesli ktos chcialby sie podzielic swoimi spoztrzezeniami i doswiadczeniami po powrocie to poprosze o kontakt na maila kif21@sussex.ac.uk pozdrawiam Kamila Fialkowska
    • Mam zamiar zapakowac dzieci w samolot i wyjechac do męża , który jest w Wielkiej Brytanii. Jednak martwię się troszkę o dzieci (10 i 11 lat) które praktycznie nie znają angielskiego. Może jest tu ktoś kto zdecydował się na taki krok i powie mi jak takie dzieci radzą sobie w szkole i jak są organizowane zajęcia dla dzieci ze słabą znajomością języka. Pozdrawiam ( mam nadzieję że nie usłysze coś co pomoże mi podjąc decyzję)
    • gazetapraca.pl/gazetapraca/1,67738,5906099,Zostaje_w_Wielkiej_Brytanii.html "W ciągu ostatnich kilku tygodni zewsząd dobiegały nas pogłoski o masowych powrotach emigrantów do Polski. Miał nas do nich popychać kryzys gospodarczy na Wyspach, słaby kurs funta oraz widmo masowych zwolnień. Ale i ja i Wy ciągle jesteśmy w UK. No bo dlaczego mięlibyśmy wracać, skoro w Polsce średnie zarobki są ciągle niższe niż na Wyspach, bezrobocie jest tam ciągle wyższe, a w porównaniu z innymi...
    • www.dziennik.pl/wydarzenia/article527756/Polacy_uciekaja_z_Wysp_Za_malo_tam_placa.html "polscy emigranci na Wyspach w ogromnej większości ponieśli klęskę. "Gdy czyta się ich wpisy na forach internetowych, widać ogromną frustrację. Z jednej strony nie zdołali przebić się po drabinie socjalnej w Wielkiej Brytanii. A z drugiej po kilku latach pracy fizycznej w Anglii ich powrót do kraju jest trudny, tym bardziej, że osłabienie kursu funta zdewaluowało wartość ich oszczędności"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się