wyniki moczu

(19 wyników)
  • czesc! to znowu ja;) otoz pisalam wam kochani moi ze wyniki moczu mojego malca byly niezbyt dobre bo leukocyty 8-10-12 wpw. erytrocyty 1-0-1 wpw p[lus liczne bakterie. no to zrobilam posiew i wyszlo ze zero bakterii?? lekarka kazala zwiekszyc na 7 dni urotrim, ktory maly bierze profilaktycznie, zwiekszyla mu dawke na 7 dni (zrobila to na podstawie wyniku moczu) Czy ejst zatem sens podawania antybiotyku dalej w zwiekszonej dawce?czy same leukocyty tez swiadcza o infekcji nawet gdy bakt...
  • PROSZE O INTERPRETACJE WYNIKÓW MOCZU U 11 M-CZNEGO DZIECKA SG 1005 PH 7 POZOSTAŁE WARTOŚCI W NORMIE SKŁADNIKI MINERALNE NABŁONKI PŁ-POJ. OKR-POJ, LEU- POJ DODAM ZE JESTESMY OSŁONOWO NA FURAGINIE I BACTRIMIE NA NOC
  • Drogie dziewczyny; ja znow z pytaniem. czy po cystografii wyniki moczu ogolengo moga ulec znacznemu pogorszeniu. Badanie zrobilam corce po 5 dniach od cystografii, wyszly leuk. 15 w pw, srednioliczne bakterie, i sladowe bialko. 3 tyg, wyniki ogolnego i na posiew moczu byly calkiem ok. dzieki za odpowiedz; Jola
  • Witam Dziaiaj robiłam badanie moczu ogólne u półtorarocznej córeczki Wyszło tak barwa słomka odczyn kwaśny c.wł. 1005 nabłonki pł i okr poj. krwinki białe 3-5 Badanie było robione, ponieważ córeczka od 2 dni ma 39,5 kresek i raz wymiotowała. Ma też powiększone węzły chłonne szyjne, więc lekarka podejrzewa raczej początki anginy, ale dała skierowanie na mocz. Niestety ona będzie dopiero w poniedziałek, a ja nie bardzo wiem, co z tym wynikiem i czy powinnam isć na ostry dyżur,...
  • Od miesiąca borykamy się z zapaleniem układu moczowego u 1,5 rocznej córki. Na początku leukocytów było 8-12 w polu widzenia. Dostała antybiotyk augmentin.Wyniki trochę się poprawiły, więc na doleczenie jeszcze furagin.Wczoraj odebraliśmy kolejne już czwarte wyniki ogólnego badania moczu, ale nie ma kto ich sprawdzić, bo wszyscy pediatrzy w naszej przychodni do wrzesnia na urlopie. Otworzyłam więc internet żeby wyszukać jakie są normy. Zastanawia mnie dlaczego córka ma niski ci...
  • Proszę o ocenę wyniku. Wiem, że nie jest dobry. Mam wrażenie, że lekarka wszystkiego mi nie powiedziała, żeby nie straszyć. Wiem tylko tyle, że leczymy bakterie w moczu. W poniedziałek mamy zrobić powtórne badanie i posiew. Na razie mały dostje augmentin. Do poniedziałku jeszcze trochę czasu a ja się zamartwiam. barwa - słomkowa odczyn - zasadowy ciężar właściwy - 1005 białko - ślad krwinki białe - bardzo liczne w polu widzenia krwinki czerwone - św. poj. w prep. składniki mineralne ...
  • kochani! odebralam wyniki malego9. wymylam siusiaka rumiankiem zlapapalm mocz d sterylnego naczynka. maly ma 4 miesiace. wyniki z osadu: nalonki plaskie :pjedyncze Lekocyty 8-10-12 wpw erytrocyty swieze: 1-0-1 w pw bakterie;liczne pasma sluzu" nieliczne byscie powtorzyli wyniki?czy leukocyty swiadcza o infekcji?do lekarza lece jutro ,ale nie wiem czy powtarzac jutro badanie?prosze o pomoc, z gory dziekuje
  • Maly ma refluk 3 st , od ponad miesiac aprzeszedl na urotrim po bactrimie, ma dzist tmperature wiec zrobilismy mocz, bo nie wiemy czy zeby, czy nie. wyszlo w osadzie leukocytow od 5-10 czy to juz infekcja??? nefrolog bedzie dopiero 11 czerwca jest poza zasiegiem a do pediatry nie moge sie dodzwonic
  • oto wczorajsza probka moczu: ciezar wlasciwy: 10-20 pH 6 leukocyty 500 azotyny ujemny bialko 75 mg/dl glukoza, ciala ketonowe, bilirubina ujemne urobilinogen w normie erytrocyty 250/ ml komentarz: barwa: zolty, metny analiza soadu: nablonki plaskie: nieliczne leukocyty: luzno pokrywaja cale pole widzenia pojedyncze skupienia po kilka komorek erytrocyty cz. wylugowane 5-10 wpw bakterie liczne i co????
  • Odebrałam dziś wyniki posiewu córeczki (7 tyg) "Stężenie bakterii w 1 ml moczu 10/3. Bakteriuria nieznamienna." Czy wiecie może co to oznacza? Wybieramy się oczywiście do lekarza, ale to za parę dni i trochę się martwię czy te wyniki są prawidłowe. Mała niedawno miała ZUM więc jestem trochę przewrażliwiona.
  • 3 tygodnie temu dwuletni syn miał stan zapalny - pod napletkiem nazbierało się dużo mastki, bolało go przy siusianiu; zrobiliśmy wyniki - odczyn zasadowy, leukocyty, erutrocyty, bardzo liczne forforany magnezowo-amonowe. Dostawał Urotrim, a do smarowania maść z antybiotykiem. Teraz pod napletkiem jest czysto, Mati nie skarży się, więc zrobiliśmy kontrolne badania, a tam: odczyn zasadowy, leukocyty 2-4, erytrocyty 5-7, liczne fosforany magnezowo - amonowe. Co mamy dalej robić? W po...
  • Wczorajsze wyniki dwulatka: odczyn zasadowy, leukocyty 4-7, erytrocyty 0-3; bakterie liczne; bardzo liczne fosforany amonowo-magnezowe. Przy siusianiu boli go, a po odsunieciu napletka są białe kropki (jakby pęknięte małe pęcherzyki) - czy to coś więcej niż stan zapalny? Dodam, że córka ma reflux II stopnia. Lekarka dyżurna w przychodni "olała" sprawę: spojrzała na wyniki i dla niej nie ma tam tragedii, zlekceważyła ból i kazała czekać do poniedziałku na naszą pediatrę. Co wy śadz...
  • mocz- opis odczyn - 7,0 ciezar - 1.005 leukocyty - 25.0 mocz- osad leukocyty - w polu widzenia 15-20 erytrocyty - swieze i czesciowo wylugowane pojed.w prep. skladniki mineralne-szczawian wapnia:pojedyncze w polu widzenia sluz-nieliczne w polu widzenia czy to znaczy, ze jest stan zapalny? pomozcie, kompletnie sie na tym nie znam
  • Odebrałam wyniki córki - po wielu próbach, bo Emilka ostatnio odmówiła siusiania i jak widzi kubek to ucieka albo wcale nie siusia (aż boli ją brzuszek, jest płacz i tak w kółko). Tak więc jest to wynik z woreczka, niestety. Cóż, lepszy rydz niż nic - ostatnio Emilka miała przez 3 dni gorączkę, stąd to badanie. Postaram sie je po weekendzie powtórzyć. No ale wynik jest taki - wszystko niby w normie (martwią mnie nabłonki okrągłe): przejrzysty, jasno żółty pH - 6,5 ciężar - 1,015 ...
  • Mamy ślad białka w moczu, w osadzie są fosforany, leukocyty 1-2-4 wpw, obfita flora bakteryjna, ph 8.0 czy to mogą myc jakieś zanieczyszczenia? złe pobranie moczu? dziś złapalismy na posiew a jutro na ogólne :-(
  • Dzień dobry:) Za radą Magdy, do której napisałam na maila gazetowego - umieszczam swoje pytanie na forum. Mam nadzieję, że ktoś pomoże:) Chciałabym spytać o badanie moczu. Moja 8-miesięczna córeczka ma od ponad tygodnia biegunkę. Spadła na wadze, w nocy budzi się z płaczem. Ostatnio mniej też je. Na szczęscie dużo pije (dużo też sika), więc się nie odwadnia. Pani dr w przychodni nie widzi problemu, wg niej to ząbki. Ja problem WIDZĘ. Pani dr nie chciała dać skierowania na bada...
  • Moja prawie czterolatka jest świeżo po szpitalu (oskrzela + grypa jelitowa, biegunki non stop przez kilka dni). Przy okazji wyszły bardzo złe wyniki moczu lekarz powiedział, że fatalne i nie wie czy może tylko obarczać to zaistniałą infekcją. Wspomniałam, że jako niemowlak była podejrzana o bakterię w moczu (również złe wyniki). W międzyczasie przez trzy latka miała od czasu do czasu robione badanie moczu, były prawidłowe. Jeszcze w szpitalu lekarz zasugerował, żeby zrobic cystogr...
  • Odebrałam wynik moczu. Nie wiem co może oznaczać białko: opalescencja. Dowiedziałam się u lekarza,że córka ma infekcję i dostała antybiotyk, skierowanie na posiew (wykonałam przed podaniem antybiotyku). Córka skarżyła się na ból brzuszka i miała wysoką gorączkę. Normę leukocytów ma przekroczoną (30-40). Nigdy w wyniku moczu nie było białko-opalescencja czy jest to niepokojące? Czekam na Wasze odpowiedzi.
  • Czytając wasze forum, to tak jakbym czytała własną historię. Dziś jestem dorosłą kobietą mam 30 lat i wspaniałą córeczkę, ale od poczatku moje zycie toczyło się między szpitalami, wynikami moczu i badaniami. Zachorowałam mając ok 3 lat, całe szczęście że trafiłam do wspaniałej Pani doktor, niestety lata wcześniej nie było takiej aparatury i sprzętu w szpitalach jak teraz, byłam mozna powiedzieć królikiem doświadczalnym dla niektórych lekarzy (w tym z CZD w warszawie), początkowo n...
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się