Forum Kultura Książki ESD
ZMIEŃ
      zagadki

zagadki

(21 wyników)
    • Czasem zaglądam sobie na stronę MM, kilka razy w tygodniu sama MM i inni bawią się tam w literackie zagadki. Ale na czas postu zagadki zostały zawieszone, a czy to taki wielki grzech pozgadywać tytuły i autorów w czasie postu????
    • Tak mnie tknęło niedawno. Oto zagadka dla Was: w której książce [b]o Borejkach[/b] Ignacy i Mila nie występują niemal w ogóle, wyłącznie w sporadycznych wzmiankach?
    • Jakie święto obchodzi dziś Wąsacz Flobry?
    • Watek zainspirowany pieknymi aniolami, kubkami i tworczoscia wszelaka, a takze uwielbieniem do zagadek, rebusow itp. Postanowilam - jako zoolog - zalozyc watek zwierzeco-zagadkowy. Tu jest zagadka (z kolorami tak srednio, bo nie mam kredek ani mazakow, wiec byly dodawane na chybcika w Powerpoincie): img237.imageshack.us/my.php?image=mm1nh5.png Nalezy odgadnac 1. o jaka ksiazke chodzi 2. scenke/kontekst/paragraf/wypowiedz w ktorych wystepuja stwory. Powodzenia!
    • Pewnie trudno wymyślać nowe, ale popróbujmy:) Na fali przypominania sobie "Idy" pozwolę sobie zadać pierwszą: Jak miał na nazwisko Krzyś?
    • Re: Eneida? Autor: noida Data: 26.10.06, 12:02 Nic nie mogę wymyśleć, więc będzie łatwe. Jaki los wróżyły Mamerciątka swoim rodzicom w Mikołajkowy poranek?
    • Pytam chytrze: chrupki cynamonowe?
    • Macie ochotę na jakieś zagadki? Dawno nie było... :) Jeśli tak, to piłka jest krótka, jakiś ciuszek podajemy i następny zgaduje czyje to. A jeśli wie, kiedy ubierane (w sensie w której części J.) to też dobrze :) Przepięknie skrojone dżinsy.
    • Zagadka!(20)

Mam zagadkę - myślę, że prostą. Otóż poniżej w linku znajduje się kilka fotografii znanych osób, które (moim subiektywnym zdaniem) wizualnie odpowiadają niektórym postaciom z Jeżycjady. Pytanie brzmi - kto jest kto :) Dla ułatwienia odpowiedzi foty są ponumerowane. musierowicz.blox.pl/resource/zagadka.jpg Enjoy :)
    • Przerzucam tu, bo już się źle czyta, a nowe pytanie nie padło wiec ja dam:) Zad odyńca
    • j.w. ^
    • Zagadki 3(111)

Czego słuchały młodsze Borejkówny, kiedy Gabrysia z Joanną sprzątały po obiedzie?
    • zagadki(154)

na forum Chmielewskiej tak maja- nie bedziemy gorsi (gorsze :)). wiec- jedna osoba zadaje zagadke- ta, ktora zgadla- nastepna. itd. jak w berku :) bez balaganu i chaosy moi drodze (moje drogie :)). zaczynam wiec: (latwo na poczatek :)): Do czego jeszcze Pyziak porownywal dziewczyny z druzyny koszykarskiej Gabrysi ?
    • Zagadki 2(101)

Zadaje w nowym watku, zeby bylo latwiej otwierac. Czym nakryla stol Bella robiac 'przyjecie' po pierwszej wyplacie?
    • Zagadki 4(113)

• Skąd pochodzi ta scena i kogo przedstawia rysunek? :) nutrycja.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?784351 -- Obrazki z Jeżycjady: nutrycja.blox.pl/html
    • w którym roku Gaba z Januszem brali ślub? Mam zagwozdkę, bo MM jak zwykle plącze się w zeznaniach ... :)
    • Zagadki 8(102)

Zaczynam, poniewaz tamten juz niewygodnie sie czyta, a nie padlo nastepne pytanie. Jak nazywaly sie dzieci Teresy i Helmuta Oracabessow?
    • zagadki 7(140)

przekroczyliśmy tam setkę, więc nowy wątek :) Zauważam po sobie,że dużo łatwiej jest odpowiedzieć na zagadkę niz ją wymyślać, tym bardziej, że sporo już tego było :) Ale dobra, niech będzie: jaki owad ma dość istotne znaczenie w "Dziecku piątku"?
    • Zagadki 5(99)

W jakich kolorach była tapeta w pokoju Józefiny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna