nighthrill 21.10.05, 18:10 Pewnie trudno wymyślać nowe, ale popróbujmy:) Na fali przypominania sobie "Idy" pozwolę sobie zadać pierwszą: Jak miał na nazwisko Krzyś? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martynika17 Re: Zagadek ciąg dalszy 22.10.05, 11:48 Chyba Frąckowiak...ale nie mam pewności. tak mi się jakoś nasunęło... wiem, że jego rodzice mieli (chyba) na imię Fred i Janina Odpowiedz Link
nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 22.10.05, 12:15 Podobnie, ale jednak odpwoiedź nie jest prawidłowa... Podpowiem - na pewno nie nazywał się Paszkiet, choć ktoś tak napisał w jednym z wątków i nie zostałó to skorygowane. Anyone? Odpowiedz Link
myself-m Re: Zagadek ciąg dalszy 22.10.05, 12:45 Frączak Które konkretnie cudeńka pani Basi pożerała na oczach Idy Paulinka? Odpowiedz Link
emusia Re: Zagadek ciąg dalszy 22.10.05, 17:40 wafle w kształcie lisci koniczyny z konfiturą. to jak przy idzie to niech będzie dalej. który z lisieckich się pochorował? Odpowiedz Link
nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 22.10.05, 22:06 Marek? Jeśli zgadłam to - na jakiej ulicy mieszkała Stefania? Odpowiedz Link
zgred67 Re: Zagadek ciąg dalszy 10.12.05, 04:11 A teraz pytanie dla prawdziwych mężczyzn ;-) Jakim samochodem (proszę podać markę i model) Robrojek przywiózł Tygryska do Poznania? Podpowiedź: marka była chyba wymieniona w tekście, a model można z bardzo dużym prawdopodobieństwem określić na podstawie pewnego szczegółu budowy wewnętrznej, wspomnianego przy okazji przez Autorkę. Odpowiedz Link
troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 14.12.05, 18:01 Prawdziwi faceci poszli czytac Żabę. Reszta ma w poważaniu samochody. Urywam zatem o motoryzacji i pytam: Jaki był berecik Aurelii vel Genowefy w Opium? (Tworzywo+kolor) Odpowiedz Link
martynika17 Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 05:03 Zagadka?OK Jakie są ulubione perfumy Idy? (wymienione bodajże w "Nutrii i Nerwusie") No?Kto mi powie?;) Odpowiedz Link
kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 12:02 Coś mi sie buja po pamięci, że Opium... Odpowiedz Link
baba67 Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 09:47 To byla syrenka szwagra, modelu nie podam, bo nie jestem prawdziwym mezczyzna, czego mozna sie domyslic po szczegole mojego nicka (cyferkach). A oto zagadka-Jaki horteksowski smakolyk zajadaly Genowefa i Kreska ? Odpowiedz Link
magda_b Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 10:24 a nenene Babo, syrenką szwagra to Robcio wiózł Gabę do szpitala, chodziło o Tygryska i ich podróż z Torunia :)- to był ford chyba ale nie wiem jaki model. A co do Twojej zagadki to zgaduję-lody? Odpowiedz Link
baba67 Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 12:20 O sorry, rzeczywiscie, caly czas jestem w Kwiecie. Ale to nie byly lody:-) Odpowiedz Link
apawlak1 Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 12:55 Witam! To były na pewno mrożone truskawki. Ale z czym?... Z bitą śmietaną? :-) Moja zagadka: co było w paczce przesłanej Mamertowi Kowalikowi przez ojca Anieli? :-) Odpowiedz Link
apawlak1 Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 13:16 Tak! Wyobrażacie sobie, w paczce! Z Łeby do Poznania przeciez jest kawałek, i do tego jeszcze standardy czasowe ówczesnej poczty :) Odpowiedz Link
kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 13:37 To teraz moje pytanko:)). Zestaw jakich kaset dostał prof.Dmuchawiec od wnuczki i jej męża? Odpowiedz Link
troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 14:24 Mozart to był, jeśli dobrze pamiętam, dzieła wszystkie. A co do ryb w paczce, były to wędzone węgorze, się tak nie psują. Ale pachną przez szary papier... Uooo rany, myślę nad zagadką. ---- Odpowiedz Link
troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 14:42 Który element garderoby Bernarda sprawił mu duże kłopoty na szkolnym zebraniu w klasie Bebe B.? (nazwa, kolor i fason, a nawet tworzywo, jesli pamiętacie) Odpowiedz Link
kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 14:45 heheh, damska koszula z pomieszczeniami na biust hipopotama:) koszula biała, z przeceny Odpowiedz Link
kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 15:08 Aaaaaa!!!! moja zagadka: pies pana Paszkieta? Odpowiedz Link
magda_b Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 15:28 Lucyper ulubione określenie Józinka na swego kuzyna Ignecego G. Strybę :) Odpowiedz Link
kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 15:30 A zagadka? czekam z niecierpliwością.... Odpowiedz Link
kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 15:39 A przepraszam:). tak sie wciagnęłam w wysyłanie maili z "Tym razem...", że sie pogubiłam. a zagadka - chyba odpadam, nie było to nic pochlebnego, cos w stylu laluś, goguś - ale dokładnie nie pamietam:( Odpowiedz Link
ala67 Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 22:37 Miągwa! Jakie przedstawienie w wersji autorskiej prezentowały Mamerciątka ojcu w Kłamczusze, podczas gdy on jadł obiad? Odpowiedz Link
troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 16.12.05, 10:34 Dziadka do orzechów tańczyli! Ale Mamert nawet nie udawał, że patrzy! Teraz ja: W jakim obuwiu przyjechała Kłamczucha do Mamertów, żeby wzbudzić w nich litość i skłonić do goszczenia jej? -------- - Ale na cóż zda się - pomyślała Alicja - udawanie dwóch osób na raz, kiedy ledwie wystarczy mnie na ów! jedną, godną szacunku osobę. Odpowiedz Link
kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 16.12.05, 10:44 w letnich sandałkach albo kaloszach rybackich...100% pewności nie mam:(. Odpowiedz Link
pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 18.12.05, 20:30 To i ja zadam swoją zagadkę :) Jaką zupkę ugotowała Genowefa Bombke vel Pompke razem z Maćkiem Ogorzałką? Odpowiedz Link
wuefka Re: Zagadek ciąg dalszy 18.12.05, 21:04 Ziemniaczaną "Florida". Bo miała najbardziej kolorowe opakowanie ;) Odpowiedz Link
wuefka Re: Zagadek ciąg dalszy 18.12.05, 21:06 Aha, jeszcze zagadka (choć nie jestem pewna, czy się nie powtarzam). Co Piotruś Ogorzałka zbierał w szufladzie z nylonowymi zupkami? Odpowiedz Link
pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 18.12.05, 21:57 Spławiki. Przytwierdzał je do wędki, a wędkę? Do czego przytwierdzał? Odpowiedz Link
troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 19.12.05, 19:04 Wędkę przytwierdzał do żyłki. Co obcięły Idzie Tygrys i Róża w przeddzień slubu? --- Odpowiedz Link
donatta Welon, oczywiście. 19.12.05, 19:40 A teraz moja zagadka z tej samej bajki :-) Jaki rozmiar buta nosiła Ida (w dzień ślubu przynajmniej)? Odpowiedz Link
pantarejka Re: Welon, oczywiście. 19.12.05, 21:42 arystokratycznie wąskie 41. Jaką piosenkę śpiewał Dziadek Celestyny podczas kąpieli? Odpowiedz Link
kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 07:46 Nie zauwazyłam odpow. wcześniejszej - sorry:). Odpowiedz Link
pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 10:16 arystokratycznie wąskie 41. Jaką piosenkę śpiewał Dziadek Celestyny podczas kąpieli? No, a co z moją zagadką? Odpowiedz Link
ninaaaa Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 11:27 Dziadek śpiewał dumkę: "Hej hej, ojcze Atamanie!". Co ze wszystkich łakoci najbardziej lubił dziadek Żak? Odpowiedz Link
annasierpien Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 12:04 No, zależy. Na ogół najbardziej lubił boczek, panie tego, ale raz powiedział, że kiełbaskę. Jaki przedmiot połączył Nutrię i Robrojka pod koniec Tygrysa i Róży? Odpowiedz Link
myfeczka Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 16:00 Gitara? W jakim kolorze był wózek Józinka? Odpowiedz Link
annasierpien Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 16:18 Więc nie gitara tylko telefon komórkowy płączył Nutrię i Roberta, takiej samej marki, tego samego koloru, z identycznym dzwonkiem. Odpowiedź niezaliczona Odpowiedz Link
magda_b Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 16:27 Anno sierpniowa:), nie trzeba udzielać odpowiedzi na własne zagadki, jak się ktoś pomyli, to ktoś inny poprawi i poda właściwą odpowiedź. Wózek Józinak był w kolorze musztardy. Moja zagadka: co jadła mama Borejko na biwaku(Ida...), o czym Ida doniosła Mamertowi (mama B. była po operacji, a doktor Kowalik ją operował, nie wszystko wolno jej było jeśc) Odpowiedz Link
ptasia Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 16:45 > Moja zagadka: co jadła mama Borejko na biwaku(Ida...), o czym Ida doniosła > Mamertowi (mama B. była po operacji, a doktor Kowalik ją operował, nie wszystko > > wolno jej było jeśc) paprykarz (?) moja zagadka (jestem tu od niedawna, więc może już było): także w Idzie, Nutria czytała na ww. biwaku pewną ważną pozycję w literaturze światowej, a streszczenia przeczytanych fragementów pisała Idzie w listach. Jaka to powieść? Odpowiedz Link
monikate Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 19:17 Nutria czytała "Idiotę" Dostojewskiego, o ile dobrze pamiętam Odpowiedz Link
troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 21.12.05, 11:12 Idiotę, tak, ale podaj zagadkę! Taki obyczaj Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Zagadek ciąg dalszy 21.12.05, 13:57 Mala errata do wcześniejszej odpowiedzi troppo_bella napisała: > Wędkę przytwierdzał do żyłki. > Odwrotnie - spławik do zyłki, ŻYŁKĘ DO WĘDKI, a wędki juz nie przytwierdzał do niczego ;-))) Odpowiedz Link
monikate Re: Zagadek ciąg dalszy 21.12.05, 17:09 OK! Jak była ubrana Żaba na próbę teatralną 1 maja 2004 roku? Odpowiedz Link
myfeczka Re: Zagadek ciąg dalszy 01.01.06, 17:04 Miała krótkie szorty. A o bluzce nic nien wiem. Jakiego kremu przeciw trądzikowi używała Żaba? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.01.06, 19:20 Silcopic O kim myslala Cesia gdy płakała? Odpowiedz Link
szprota Re: Zagadek ciąg dalszy 16.06.06, 19:20 O Marii Callas, którą nazwała idiotką ze względu na to, że trawiła ją zawodowa zawiść. Jak się nazywał kot babci Aurelii? Odpowiedz Link
kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 14:45 Trochę zastygły wątek, ale zaraz go rozbudzimy:). Ile pączków zjadł Pawełek zanim Robrojek zawiózł go na płukanie żołądka? Odpowiedz Link
syl89 Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 17:31 19:) Co jadła Gieniusia na obiedzie u Lewandowskich? Odpowiedz Link
kriszka Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 17:37 szare kluski z kapustą i zupe-pytanie tylko jaką? Odpowiedz Link
pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 17:57 Rosołek, o ile mnie pamięć nie myli. (Znowu rosołek!) Czym Geniusia poplamiła sobie rajstopki? Odpowiedz Link
dolmadakia Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 19:11 kompotem i herbatą? Jakie płci jest dziecko Piotra Ogorzałki? Odpowiedz Link
cutsson Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 22:23 Piotrus ma syna. W jakim aktorze podkochiwala sie onegdaj Zaba? Odpowiedz Link
kriszka Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 23:04 We wstrętnym wiarołomcy czyli Bradzie Pittcie ;). Jaką książkę Ida i Krzysztof czytali braciom Lisieckim? Odpowiedz Link
pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 23:22 "Wesołe przygody Robin Hooda" Jaką piosenkę puszczał Baltona przez megafon w swojej syrence? Odpowiedz Link
anulka_85 Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 23:53 Słodkie Fiołki Jaki samochód dostał Jacunio w prezencie od rodziców za maturę? Odpowiedz Link
zagatka3 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.01.06, 13:30 czyżby to była czerwona corsa? a jakiego jakiego koloru mazidłem hojnie umalowała oczęta Ida w nadziei na sylwestra u Joanny Borejko? Odpowiedz Link
apawlak1 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.01.06, 13:40 Czerwonego, z tego, co pamiętam. A jakie tytuł miała książka, do której Tygrys włożyła liścik dla brata Żaby? Odpowiedz Link
kriszka Re: Zagadek ciąg dalszy 04.01.06, 16:14 To była "Neurotyczna osobowość naszych czasów" Karen Horney a kolor mazidła Idy był chyba jednak zielony-chyba że to moja projekcja...;)? Odpowiedz Link
myfeczka Re: Zagadek ciąg dalszy 04.01.06, 16:37 Też stawiam na mazidło zielone. Z braku pytań pozwole sobie zadać: Kiedy Żaba dostała swój własny telefon komórkowy? (od kogo, kiedy, ile wtedy miała lat). Odpowiedz Link
apawlak1 wtrącenie 04.01.06, 19:32 a może zielone, mój błąd :} To jakaś inna heroina musiala pomalowac sie na czerwono:D Odpowiedz Link
syl89 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.01.06, 20:01 od Fryderyka, na Dzień Dziecka, miała 14 lat Czym Ignacy rzucił w telewizor? Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Zagadek ciąg dalszy 04.01.06, 21:31 Półmiskiem pierogów :) A z jakiej okazji i "w kogo" rzucił? :) Odpowiedz Link
syl89 Re: Zagadek ciąg dalszy 05.01.06, 20:38 W władysława Gomułkę, gdy mówił o syjonistach. (?) Co kolekcjonował Bernard? Odpowiedz Link
monikate Re: Zagadek ciąg dalszy 05.01.06, 21:11 Guziki! Jakim samochodem jeździł Piotr, brat Maćka Ogorzałki? Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Zagadek ciąg dalszy 06.01.06, 11:50 Transitem! Co kupił Konrad od ruskich handlarzy - widzów "Wesela"? Odpowiedz Link
berek_76 Re: Zagadek ciąg dalszy 06.01.06, 12:20 Nożyce ogrodowe zdaje się... I coś jeszcze, czego nie pamiętam, więc się nie czuję uprawniona do zadawania kolejnej zagadki ;) ----------------------- Berek, mama Żaby (11.06.2002) i Dasi (19.03.2005) Odpowiedz Link
pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 02.02.06, 12:43 Podbiajam wątek :) Co sprzedawała Ida, by zarobić trochę pieniędzy na życie, gdy jej rodzina była na wakacjach pod namiotem. Odpowiedz Link
tilija Re: Zagadek ciąg dalszy 02.02.06, 13:06 Ida sprzedawała ulepione przez siebie serduszka, pomalowane na czerwono. Czemu Baltona zawdzięcza swoje przezwisko? Odpowiedz Link
angoba Re: Zagadek ciąg dalszy 02.02.06, 13:09 najpierw sprzedała butelki a potem sprzedawała gipsowe serduszka pomalowane na różowo, a jakie sporty najbardziej lubił profesor Dmuchawiec? Odpowiedz Link
anulka_85 Re: Zagadek ciąg dalszy 02.02.06, 22:49 Skoki narciarskie oraz te konkurencje, w których stopień ryzyka był dość wysoki. Oglądając coś takiego, pławił się w zadowoleniu, iż nigdy nie przyszło mu do głowy, by zostać sportowcem :) A jakie ciasto upiekła Bella na swoje szesnaste urodziny? Odpowiedz Link
baba67 Re: Zagadek ciąg dalszy 03.02.06, 12:44 Bluza z napisem Baltona wolowymi literami. Co dostala Kreska od Macka w Noelce ? Odpowiedz Link
pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 03.02.06, 13:51 szarlotka z jagodami zagadka juz zadana poniżej; ja tylko odpowiadam dla porządku, by nam się wątek nie rozwarstwił :) Odpowiedz Link
k_linka Re: Zagadek ciąg dalszy 03.02.06, 16:03 Kreska dostala kosztowne perfumy o nazwie bodajze Blase (e z kreska na koncu). Jakie chinskie przyslowie powtarzala Terpentula (funkcjonuje ono rowniez w wersji angielskiej) - prosze podac polskie tlumaczenie :) Odpowiedz Link
bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.03.06, 17:54 nawet najciemniejsza chmura ma srebrne brzegi?? jesli dobrze, to to moja zagadka-do jakiego zwierzaka bernard porownal krystiana w brulionie bebe? Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 18.03.06, 21:34 Tyle tych zagadek było ze w sumie az strach napisac cos bo okaze sie ze to pytanie juz bylo. No wiec moje pytanie brzmi: Co w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia było specjalnością Mamerta? Ps:Umówmy sie ze jesli to pytanie juz bylo to admin usunie mój post:) Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 18.03.06, 23:45 To równiez ale nie tylko:)To trudne pytanie ale moze ktos sobie poradzi z odpowiedzia Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Zagadek ciąg dalszy 19.03.06, 11:52 kormoran7 napisał: > > Co w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia było specjalnością Mamerta? > Mam dwie odpowiedzi: 1/ z "Kłamczuchy" - "Specjalnością Mamerta były geometryczne gwiazdki z kolorowego papieru, które wycinał swą pewną dłonią przy pomocy skalpela, wysuwając czubek języka i marszcząc przy tym srogie brwi." 2/ z "Łasucha", a raczej z pamięci, bo gdzieś mi się zapodziała ta książka - znaczący udział w pieczeniu makowców (wyrabianie ciasta drożdżowego ????) Jeśli autor zagadki uzna odpowiedź, to mija zagadka brzmi: Czym przy tej okazji zabłysnęła Aniela ??? Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 19.03.06, 12:47 Uznaje bo chodzilo mi własnie o te gwiazdki:)A co do Anieli to narazie nie wiem ale poszperam:)Ale chodzi czym Aniela zabłysła przy robieniu Makowca czy przy czynnosciasch Bozo Narodzeniowych? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Zagadek ciąg dalszy 19.03.06, 15:16 Przy czynnościach bożonarodzeniowych Odpowiedz Link
myfeczka Re: Zagadek ciąg dalszy 23.03.06, 16:05 W "Kłamczusze" pisze: "Aniela zaprodukowała się aniołkami sprytnie wykonanymi ze złoconego kartonu". Jeśli opowiedź zostanie uznana to pozwolę sobie zadać kolejną zagadkę: Podaj chociaż jedno uzasadnienie kandydatury Anielki do tytułu "Najmilsza". Odpowiedz Link
bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 23.03.06, 19:36 uśmiech??? jeśli tak, to gdzie poszła nutria na spacer z tuniem w dniu ich gwałtownego rozstania? Odpowiedz Link
bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 24.03.06, 10:59 sprzedawał w sklepie na polnej, niedaleko mieszkania gizeli i mili jak miala na imie mama ignacego borejki? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Zagadek ciąg dalszy 24.03.06, 12:12 bursztynek22 napisała: > sprzedawał w sklepie na polnej, niedaleko mieszkania gizeli i mili Nie tyle sprzedawał, co był właścicielem sklepu spożywczego i tzw. "prywaciarzem" (produkcja galanterii z plastiku ???) > > jak miala na imie mama ignacego borejki? - Hanna Co Gizela ofiarowała Matce Mili na Nowy Rok 1935 ??? Odpowiedz Link
oja83 Re: Zagadek ciąg dalszy 24.03.06, 15:30 kalendarz jak nazywały sie ulubione perfumy Natalli z czasó panieńskich? Odpowiedz Link
sana1983 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 15:32 massumi czym poczestowala ciotka Lila Aniele w czasie pierwszego spotkania? Odpowiedz Link
baba67 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 18:43 Bardzo dobra herbata i bardzo starymi preclami.. Co miala ciotka Lila na glowie po powrocie w deszcz od fryzjera ? Odpowiedz Link
nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 19:45 Torebkę foliową? Co najczęściej (kilka razy w tygodniu) gościło na stole u Żaków jako danie obiadowe? Chodzi o "Szóstą klepkę". Odpowiedz Link
baba67 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 20:03 dokladniej jaka ta torebka ? makaron w sosie mediolanskim Odpowiedz Link
nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 20:19 Jaka konkretnie to nie wiem, chodzi o jakiś napis? Chyba po chrupkach? Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 22:09 Był to plastikowy woreczek z napisem "chrupki cynamonowe" I moje pytanie Co Gaba znalazła szukajac pieniedzy w portmonetce Mili kiedy ta była w szpitalu? Wystarczy podac jedna rzecz Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 22:15 Troche zmienie pytanie bo mi sie zle napisalo a wiec: Co Gaba znalazła w torebce Mili gdy szukała pieniedzy na zakupy kiedy ta była w szpitalu? Wystarczy podac jedna rzecz Odpowiedz Link
nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 23:10 Zdaje się, że broszurkę o leczeniu chorób żołądka... I moje pytanie : W jakim wieku i z kim (podać imię) Laura umówiła się na pierwszą w życiu randkę? Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 02.04.06, 21:03 Bylo to w roku 1997 a wiec wiedzac ze laura to rocznik 84 wychodzi ze w wieku 13 lat byla jej pierwsza randka. Chlopiec mial na imie Patryk jesli to dobra odpowiedz to moje pytanie brzmi:banknot o jakim nominale nie chciał zatonac podczas eksperymentow Pulpecji z topieniem róznych rzeczy Odpowiedz Link
przemkowa.b Re: Zagadek ciąg dalszy 03.04.06, 10:52 Banknot był dwustuzłotowy:) skąd się wzięła blizna Filipa? Odpowiedz Link
oja83 Re: Zagadek ciąg dalszy 03.04.06, 18:49 pogryzł go w dzieciństwie pies gdzie spędzili popułudnie państwo Kowalikowie w dzień przyjazdu Anieli? Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 03.04.06, 19:29 Byli na grzybach w puszczy Zielonce Niech bedzie jeszcze troche kulinarnie:Jakie owoce mieszała w garnku Felicja gdy przyszla do niej Ida by poskarzyc sie o nieudany pobyt za Czaplińkiem? Odpowiedz Link
nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 03.04.06, 20:04 Wiśnie mieszała:) Jaką rybę usiłowała przyrządzić Gabrysia w "Kwiecie...?" Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 03.04.06, 20:57 To był Morszczuk Jak mial na imie zięć Pana Karolka? Odpowiedz Link
nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 03.04.06, 22:21 Fred. Kto to był Penk i co sobie kupił?:) Odpowiedz Link
bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.04.06, 18:53 to byl sasiad anieli z leby, a kupil chyba syrenke. jakie kwiaty kupila aniela gdy wybierala sie po raz pierwszy do dabek-nowackiej? Odpowiedz Link
oja83 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.04.06, 19:19 nieświerze goździki jaka była nowa pasja Natalii w epoki związku z Tuniem? Odpowiedz Link
nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 04.04.06, 20:18 Żeglarstwo? Co kazał podać soboe ojciec Borejko, gdy spadł z drabiny i musiał zalec na podłodze, czekając na lekarza?:) Odpowiedz Link
bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.04.06, 21:20 mentosy eukaliptusowe, ksiake i poduszeczke. do jakiego sklepu udala sie pani sznytek po odwiezienu zaby do domu? Odpowiedz Link
myfeczka Re: Zagadek ciąg dalszy 05.04.06, 13:05 Pani Sznytek udała się do delikatesów "Piotr i Paweł". Jakiego koloru były kwiaty podarowane Laurze przez Wolfiego? Odpowiedz Link
nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 05.04.06, 20:34 To była forsycja, ale jakiego ona bywa koloru...? Odpowiedz Link
fandzolka502 Re: Zagadek ciąg dalszy 05.04.06, 20:41 żółtego, nieświeże trochę były:D Jaki wzór miała pierwsza wytworna sukienka Idy? Odpowiedz Link
ania.zalogowana Re: Zagadek ciąg dalszy 08.04.06, 19:55 myslę że o tę odpowiedż chodziło więc zagadka: -czym skorumpowano agenta ubezpieczeniowego i dlaczego? Odpowiedz Link
anulka_85 Re: Zagadek ciąg dalszy 08.04.06, 20:17 Była to rzeźba ceramiczna autorstwa mamy Żakowej pod tytułem Fryne III. W jakich kolorach urządzona była restauracja Piastowska, do której wstąpiła Natalia z siostrzenicami? Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 08.04.06, 21:22 W kolorach białym i ciemnozielonym. Jaki tytuł miała książka czytana na zmiane przez Ide I Krzysia braciom Lisieckim na werandzie mieszkania pana Karola Odpowiedz Link
ania.zalogowana Re: Zagadek ciąg dalszy 08.04.06, 21:37 Wesołe przygody Robin Hooda, ale ta zagadka była juz w tym wątku-zadaj inną Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 08.04.06, 21:46 Ok to moze takie pytanie Kiedy Gaba poszła na zebranie szkolne Nutri spotkala tam pewną grubą blondynkę.Co owa blondynka miała jeszce charakterystycznego w swoim wyglądzie? Odpowiedz Link
bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 09.04.06, 11:17 złoty ząb. co oprócz tortu na imieniny ojca upiekła nastoletnia gaba? Odpowiedz Link
smitte Re: Zagadek ciąg dalszy 10.04.06, 22:52 A zagadka, o jednej z bohaterek dowiadujemy się w pewnym momencie, że wyszła za Francuza, o której? Odpowiedz Link
smitte Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 10:01 Tak jest! Jestem w lekkim szoku po ujrzeniu godziny, o której to napisałaś;) Odpowiedz Link
slotna Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 13:24 :))))) No tak:) Towarzystwo sie uuuczy, a ja z nudow przesiaduje na forum po nocach, bo gry w kreta mam juz po uszy. Co bylo cecha charakterystyczna meza Julii, ktora odziedziczyly ich coreczki? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 13:28 Toleczek miał odstające uszy, ale czy jego córki to odziedziczyły ??? Ulka Kołodziejanka jakoś mi się z takim defektem urody nie kojarzy. Odpowiedz Link
kira_18 Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 18:53 Jak nazywal sie pewien "miesisty brunet"? Odpowiedz Link
itajustyna Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 21:24 Cześć. Mięsistym brunetem był Zbysław Kotecki (Kalamburka), zwany też Zmysławem lub Zdobysławem Żołędnym :P Zagadka: Kogo ma dyrektor Hajduk w Środzie? Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 22:00 Matke swojego ucznia która pije. A moje pytanie brzmi:Jak miała na imie synowa Pani Marty Lewandowskiej Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 23:20 Mariolka Ciągle nie wiem, czy dobrze odpowiedziałam w kwestii Toleczka ??? Jaki kompot najbardziej lubił Sławek Lewandowski ? Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 12.04.06, 00:17 Gruszkowy Jakie pozycje sportowe zrobiła Genowefa podczas spotkania w Operze gdy Maciek i Matylda pierwszy raz ze soba rozmawiali.Prosze wymienic dwie jej akrobacje Odpowiedz Link
iwles Re: Zagadek ciąg dalszy 19.04.06, 17:39 Mostek i stanie na jednej nodze (zdaje się, że jaskółkę, ale nie jestem pewna) Odpowiedz Link
oja83 Re: Zagadek ciąg dalszy 19.04.06, 19:39 staua napisała: > Mostek i szpagat. a zagadka? Odpowiedz Link
staua Zagadka 19.04.06, 21:36 Jaki byl kolor fascynujacych Bernarda guziczkow Izabelli? Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Zagadka 20.04.06, 10:57 Silnie zielony :) Co dostało od Gwiazdora trzecie dziecko sąsiadów? Odpowiedz Link
magda_b Re: Zagadka 20.04.06, 11:55 długopis, którym potem owo dziecko namiętnie pstrykało w temacie: co podarował Bernard wysłannikom niebieskim? Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Zagadka 20.04.06, 12:10 Dwie akwarele, o ile to były akwarele. Ale czy on je podarował? Zabrał z powrotem, "bo wilgotno" ;) Co Terpentula proponowała panu z czerwonym (?) nosem, który kupił od niej obraz - że co może domalować, jakby małżonka chciała? :)) Odpowiedz Link
monikate Re: Zagadka 20.04.06, 19:11 Jelenia! Chodzi mi po głowie jeszcze sarna, ale nie mogę sprawdzić w książce, bo mam kota na kolanach :) Jakie drzewo rosło przed domem Oleńki ("myszy")? Odpowiedz Link
bursztynek22 Re: Zagadka 22.04.06, 17:53 srebrny świerk jaka piosenke spiewali konrad, aurelia i piotr jadac do pobiedzisk po zakonczeniu roku szkolnego? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Zagadka 22.04.06, 18:23 Tytułu nie znam, ale była to piosenka Starego Dobrego Małżeństwa ze słowami "Maj wyświęca ogrody" i "cały ja zanurzony w Jordanie pogody". Jakie melodyjki wygrywał dzwonek kupiony przez Elkę,a złoszcący Metodego ? - proszę wymienić dwie. Odpowiedz Link
slotna Re: Zagadka 23.04.06, 01:20 Chyba pastele to byly jednak. Ale nie mam "Noelki", moze ktos kto ma sprawdzi? Odpowiedz Link
monikate Re: Zagadka 23.04.06, 18:45 Melodyjki dzwonka kupionego przez Elkę: 1. "Most na rzece Kwai:; 2. "Yesterday". Było więcej, ale wymieniono te dwie. Pytanie: czym dokarmiał i dowitaminizował Kreskę Jacek Lelujka? Odpowiedz Link
przemkowa.b Re: Zagadka 23.04.06, 19:11 jabłkami z jabłoni zasilanymi "mieszanką naturalną", w których żelaza bylo "jak naplute":) Moje pytanie: jakie ciastka zamawiała zawsze w kawiarni ciocia Lila?;) Odpowiedz Link
monikate Re: Zagadka 23.04.06, 21:40 "Ptasie gniazdka" z wiśniami i bitą śmietaną. Do tego mała, biała kawa. Czym piękna Julia obdarowała swoją siostrę Cesię po wzięciu pieniędzy za chałturę? Odpowiedz Link
przemkowa.b Re: Zagadka 23.04.06, 23:24 płaszczem swoim czarnym bo sobie kupiła nowy:) jakiej firmy kosmetyków używał brodacz Zygmunt?:) Odpowiedz Link
bursztynek22 Re: Zagadka 27.04.06, 14:39 yeardley;-p co znalazla bebe w kubeczku do mycia zebow po powrocie z mazur? Odpowiedz Link
monikate Re: Zagadka 27.04.06, 18:17 Naszyjnik z perełek. Z kim sympatyzowała niejaka Bielska Barbara (Barbi) i jak się prezentowała w szkole? Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Zagadka 24.05.06, 12:38 z niejakim Manuelem Adamczakiem; była blondynką o oczach obwiedzonych naokoło czarną kredką. jak miała nazywać się Gabrysia i czemu ostateczie została Gabrysią? Odpowiedz Link
bursztynek22 Re: Zagadka 24.05.06, 16:33 miała być wergilią. a została gabrysią, bo było to częścią obietnicy złożonej przez ignacego loni w kawiarni bajka... co jedli u borejków jarek i marek lisieccy kiedy przyszli pozyczyc pieniadze po zabraniu ciotki przez pogotowie? Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Zagadka 24.05.06, 16:37 pierogi i kompot śliwkowy a dlaczego ciotkę Teresę zabrało pogotowie? Odpowiedz Link
monikate Re: Zagadka 24.05.06, 17:17 Pękł jej woreczek żółciowy. Jaka była ulubiona bohaterka literacka Elki Stryby? Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Zagadka 25.05.06, 09:24 oczywiście Scarlet O'Hara z "Przeminęło z wiatrem" a z jakimi bohaterami "Trzech muszkieterów" identyfikowała się Laura? Odpowiedz Link
bursztynek22 Re: Zagadka 29.05.06, 22:42 z milady i z portosem. jaki szalik nosił józinek nie z umiłowania brzydoty a w celu obrony własnej? Odpowiedz Link
acme22 Re: Zagadka 30.05.06, 15:47 Byl to chyba szalik poznanskiego klubu Lech Poznan, right? Jesli tak, to mam male pytanko - co zbierala Pulpecja i ile (tego czegos) miala? ;) Odpowiedz Link
lillehammer Re: Zagadka 30.05.06, 18:43 Pulpecja zbierala popielniczki , jako osoba niepalaca to jak znalazl :) Miala ich 97 albo 98 , nie wiem czy to bylo przed tym jak jacumio ukradl dla niej sliczna popielniczke i ona mu ja zwrocila czy nie ... Zagadka :Zdjecie jakiej aktorki mial na scianie w swym pokoju Pawelek Nowacki? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadek ciąg dalszy 29.05.06, 23:03 Nie dam glowy, ale wydaje mi sie, ze byla to torebka po chrupkach cynamonowych... Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadek ciąg dalszy 29.05.06, 23:04 Ups, sorry, nie zauwazylam drugiej strony i odpowiedz nie na temat :D szalik to byl chyba Lechu Poznan, nie? Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Zagadek ciąg dalszy 30.05.06, 18:50 Pawełek miał zdjecie Birkin, do której była podobna Danusia (tyle, że Birkin była ładnieszjsza) Odpowiedz Link
kosciotrupek Re: Zagadek ciąg dalszy 02.06.06, 21:54 No to jak miała na imię (ewentualnie przezwisko) siostra Munia, Tunia i Filipa (tego podkochującego sie w Nutrii)? Odpowiedz Link
monikate Re: Zagadek ciąg dalszy 02.06.06, 22:14 Monika, a miała ksywę Rzodkiewka. W jakiej dzielnicy Poznania mieszkali Paweł i Danusia Nowaccy? Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Zagadek ciąg dalszy 04.06.06, 11:13 na Jeżycach jakiego koloru oczy ma Łusia Pałysianka i po kim? Odpowiedz Link
nabla_7 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.06.06, 21:18 Na Winogradach. :-) pytanie: Jaka była marka telewizora, który Robrojek dostał od Majchrzaka? Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Zagadek ciąg dalszy 04.06.06, 21:46 Telewizor marki Neptun?.... Jak się nazywał gatunek róży, który Bella nieopatrznie zerwała w ogrodzie Czarka? Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Zagadek ciąg dalszy 05.06.06, 09:07 tak, bonica to jaki kolor oczu miała Łusia Pałysianka i po kim? Odpowiedz Link
lillehammer Re: Zagadek ciąg dalszy 05.06.06, 13:40 Lusia miala oczy chyba zielone , po Idzie... Odpowiedz Link
azanna Re: Zagadek ciąg dalszy 05.06.06, 13:44 A mnie się wydaje, że po Idzie to miała rude włosy, a oczy po Marku ciemne. Ale może źle pamietam. Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Zagadek ciąg dalszy 07.06.06, 09:23 tak, miała ciemne oczy po tacie (patrz "Żaba"). Co zbierała Laura? Odpowiedz Link
liliaweneda Re: Zagadek ciąg dalszy 11.06.06, 20:06 flakoniki po perfumach i swoje własne portrety jaką książkę czytał Ignacy G. Stryba w drodze na feralny koncert do Gniezna? Odpowiedz Link
szprota Re: Zagadek ciąg dalszy 16.06.06, 19:17 "Odyseję" (ale wziął całą teczkę książek) Co podarowała Jackowi Lelujce Kreska za pomoc w fizyce i jabłka "koksa"? Odpowiedz Link
zielloniutka Re: Zagadek ciąg dalszy 16.06.06, 20:49 czpkę czerwono granatową z pomponem, własnorecznie wydzierganą na drutach! pytanie "polityczne" - jaki berecik nosiła Genowefa Pompke/Lompke/Bombke?:D Odpowiedz Link
szprota Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 16:12 z czerwonego moheru. była już ta zagadka :) Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Zagadek ciąg dalszy 16.06.06, 22:53 wiem, powinna byc zagadka albo odpowiedz, ale mi szczeka opadla i nie moge wyjsc z szoku - CO TO JEST SOS MEDIOLANSKI?? z potraw mediolanskich znam jeno ossobuco do risotto barwionego szafranem (jak ja nie znosze Lombardii..), no niech mnie ktos oswieci? zagadka: w co grywa sie z wujem? Odpowiedz Link
zielloniutka Re: Zagadek ciąg dalszy 16.06.06, 23:35 prawdziwy sos mediolanski masz tutaj: www.wizaz.pl/porady/censura.php?cmd=details&itemid=116&username=Nefretete ale Żakowie robili go tylko z przecieru pomidorowego, oliwy i "mnóstwa wsciekle gryzących w gardło przypraw" a z wujem gra się w makao! Odpowiedz Link
szprota Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 16:14 w łasuchu literackim jest zdaje się przepis :) Zielloniutka, a zagadka? tu jest moja, jakby co Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 21:54 dziekuje, moja niezdrowa ciekawosc zostala zaspokojona.. w pewnym sensie :) sos "z linka" to sos "all'amatriciana", natomiast to co piszesz o sosie Zakow (wychodza na jaw moje luki w znajomosci Jezycjady, znam mniej-wiecej 1/3 tomow :) wyglada na klasyczny "all'arrabbiata" - zaden z nich nie jest "mediolanski", oba pochodza z regionu Lacjum w srodkowych Wloszech. co oczywiscie nie ma nic do rzeczy, ot, taki moj wklad w dyskusje, niezupelnie na temat :D a co zajadala Pulpecja wczesnym rankiem w dzien slubu Idy podczas dyskusji o kaloryferach? Odpowiedz Link
szprota Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 22:44 makowczyk (i wcale się jej nie dziwię!) a co czytała Ida w pamiętnego sylwestra 77/78? Odpowiedz Link
zielloniutka Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 17:26 zagadka? proszę bardzo - jaka była suknia? Odpowiedz Link
slotna Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 19:35 Rozowa:)) I migotala na zgieciach (czy gdzies tam). Kto odzegnywal sie od napisania tych wszystkich bestsellerow? Odpowiedz Link
liliaweneda Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 20:16 Bernard w "Brulione" po czym można było odróżnić Mariana od Marianny? Odpowiedz Link
szprota Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 22:42 po wybitej dwójce. jak się miało nazywać panneau Bernarda? Odpowiedz Link