Dodaj do ulubionych

Zagadek ciąg dalszy

21.10.05, 18:10
Pewnie trudno wymyślać nowe, ale popróbujmy:)

Na fali przypominania sobie "Idy" pozwolę sobie zadać pierwszą:

Jak miał na nazwisko Krzyś?
Obserwuj wątek
    • martynika17 Re: Zagadek ciąg dalszy 22.10.05, 11:48
      Chyba Frąckowiak...ale nie mam pewności. tak mi się jakoś nasunęło...
      wiem, że jego rodzice mieli (chyba) na imię Fred i Janina
      • nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 22.10.05, 12:15
        Podobnie, ale jednak odpwoiedź nie jest prawidłowa...
        Podpowiem - na pewno nie nazywał się Paszkiet, choć ktoś tak napisał w jednym z
        wątków i nie zostałó to skorygowane.

Anyone?
        • myself-m Re: Zagadek ciąg dalszy 22.10.05, 12:45
          Frączak

Które konkretnie cudeńka pani Basi pożerała na oczach Idy Paulinka?
          • emusia Re: Zagadek ciąg dalszy 22.10.05, 17:40
            wafle w kształcie lisci koniczyny z konfiturą.

to jak przy idzie to niech będzie dalej. który z lisieckich się pochorował?
            • nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 22.10.05, 22:06
              Marek?

Jeśli zgadłam to - na jakiej ulicy mieszkała Stefania?
              • zgred67 Re: Zagadek ciąg dalszy 10.12.05, 04:11
                A teraz pytanie dla prawdziwych mężczyzn ;-)
                Jakim samochodem (proszę podać markę i model) Robrojek
                przywiózł Tygryska do Poznania?
                Podpowiedź: marka była chyba wymieniona w tekście,
                a model można z bardzo dużym prawdopodobieństwem określić
                na podstawie pewnego szczegółu budowy wewnętrznej,
                wspomnianego przy okazji przez Autorkę.
                • troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 14.12.05, 18:01
                  Prawdziwi faceci poszli czytac Żabę.
                  Reszta ma w poważaniu samochody.
                  Urywam zatem o motoryzacji i pytam:

Jaki był berecik Aurelii vel Genowefy w Opium? (Tworzywo+kolor)
                  • martynika17 Re: Zagadek ciąg dalszy 14.12.05, 18:38
                    Moherowy i czerwony:)
                    • troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 14.12.05, 18:45
                      Tak!
                      A zagadka? Takie są zasady
                      • martynika17 Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 05:03
                        Zagadka?OK
                        Jakie są ulubione perfumy Idy?
                        (wymienione bodajże w "Nutrii i Nerwusie")
                        No?Kto mi powie?;)
                        • kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 12:02
                          Coś mi sie buja po pamięci, że Opium...
                • baba67 Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 09:47
                  To byla syrenka szwagra, modelu nie podam, bo nie jestem prawdziwym mezczyzna,
                  czego mozna sie domyslic po szczegole mojego nicka (cyferkach).

A oto zagadka-Jaki horteksowski smakolyk zajadaly Genowefa i Kreska ?
                  • magda_b Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 10:24
                    a nenene Babo, syrenką szwagra to Robcio wiózł Gabę do szpitala, chodziło o
                    Tygryska i ich podróż z Torunia :)- to był ford chyba ale nie wiem jaki model.
                    A co do Twojej zagadki to zgaduję-lody?
                    • baba67 Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 12:20
                      O sorry, rzeczywiscie, caly czas jestem w Kwiecie.
                      Ale to nie byly lody:-)
                      • apawlak1 Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 12:55
                        Witam!
                        To były na pewno mrożone truskawki.
                        Ale z czym?... Z bitą śmietaną? :-)
                        Moja zagadka:
                        co było w paczce przesłanej Mamertowi Kowalikowi przez ojca Anieli? :-)
                        • kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 12:59
                          Ryby!!!!:)
                          • apawlak1 Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 13:16
                            Tak! Wyobrażacie sobie, w paczce! Z Łeby do Poznania przeciez jest kawałek, i
                            do tego jeszcze standardy czasowe ówczesnej poczty :)
                            • kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 13:37
                              To teraz moje pytanko:)).
                              Zestaw jakich kaset dostał prof.Dmuchawiec od wnuczki i jej męża?
                              • troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 14:24
                                Mozart to był, jeśli dobrze pamiętam, dzieła wszystkie.

A co do ryb w paczce, były to wędzone węgorze, się tak nie psują. Ale pachną
                                przez szary papier...

Uooo rany, myślę nad zagadką.
                                ----
                                • troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 14:42
                                  Który element garderoby Bernarda sprawił mu duże kłopoty na szkolnym zebraniu w
                                  klasie Bebe B.? (nazwa, kolor i fason, a nawet tworzywo, jesli pamiętacie)
                                  • kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 14:45
                                    heheh, damska koszula z pomieszczeniami na biust hipopotama:)
                                    koszula biała, z przeceny
                                    • kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 15:08
                                      Aaaaaa!!!!
                                      moja zagadka: pies pana Paszkieta?
                                      • magda_b Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 15:28
                                        Lucyper
                                        ulubione określenie Józinka na swego kuzyna Ignecego G. Strybę :)
                                        • kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 15:30
                                          A zagadka? czekam z niecierpliwością....
                                          • magda_b Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 15:33
                                            przecież jest... :)
                                            • kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 15:39
                                              A przepraszam:).
                                              tak sie wciagnęłam w wysyłanie maili z "Tym razem...", że sie pogubiłam.

a zagadka - chyba odpadam, nie było to nic pochlebnego, cos w stylu laluś,
                                              goguś - ale dokładnie nie pamietam:(
                                        • ala67 Re: Zagadek ciąg dalszy 15.12.05, 22:37
                                          Miągwa!
                                          Jakie przedstawienie w wersji autorskiej prezentowały Mamerciątka ojcu w
                                          Kłamczusze, podczas gdy on jadł obiad?
                                          • troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 16.12.05, 10:34
                                            Dziadka do orzechów tańczyli! Ale Mamert nawet nie udawał, że patrzy!

Teraz ja:

W jakim obuwiu przyjechała Kłamczucha do Mamertów, żeby wzbudzić w nich litość
                                            i skłonić do goszczenia jej?
                                            --------
                                            - Ale na cóż zda się - pomyślała Alicja - udawanie dwóch osób na raz, kiedy
                                            ledwie wystarczy mnie na ów! jedną, godną szacunku osobę.
                                            • kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 16.12.05, 10:44
                                              w letnich sandałkach albo kaloszach rybackich...100% pewności nie mam:(.
                                              • pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 18.12.05, 20:30
                                                To i ja zadam swoją zagadkę :)
                                                Jaką zupkę ugotowała Genowefa Bombke vel Pompke razem z Maćkiem Ogorzałką?
                                                • wuefka Re: Zagadek ciąg dalszy 18.12.05, 21:04
                                                  Ziemniaczaną "Florida". Bo miała najbardziej kolorowe opakowanie ;)
                                                  • wuefka Re: Zagadek ciąg dalszy 18.12.05, 21:06
                                                    Aha, jeszcze zagadka (choć nie jestem pewna, czy się nie powtarzam). Co Piotruś
                                                    Ogorzałka zbierał w szufladzie z nylonowymi zupkami?
                                                  • pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 18.12.05, 21:57
                                                    Spławiki. Przytwierdzał je do wędki, a wędkę? Do czego przytwierdzał?
                                                  • troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 19.12.05, 19:04
                                                    Wędkę przytwierdzał do żyłki.

Co obcięły Idzie Tygrys i Róża w przeddzień slubu?

---
                                                  • donatta Welon, oczywiście. 19.12.05, 19:40
                                                    A teraz moja zagadka z tej samej bajki :-)
                                                    Jaki rozmiar buta nosiła Ida (w dzień ślubu przynajmniej)?
                                                  • pantarejka Re: Welon, oczywiście. 19.12.05, 21:42
                                                    arystokratycznie wąskie 41.

Jaką piosenkę śpiewał Dziadek Celestyny podczas kąpieli?
                                                  • kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 07:46
                                                    Welon:).
                                                    Ale i tak był za długi...;).
                                                  • kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 07:46
                                                    Nie zauwazyłam odpow. wcześniejszej - sorry:).
                                                  • pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 10:16
                                                    arystokratycznie wąskie 41.

Jaką piosenkę śpiewał Dziadek Celestyny podczas kąpieli?

No, a co z moją zagadką?
                                                  • ninaaaa Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 11:27
                                                    Dziadek śpiewał dumkę: "Hej hej, ojcze Atamanie!".
                                                    Co ze wszystkich łakoci najbardziej lubił dziadek Żak?
                                                  • annasierpien Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 12:04
                                                    No, zależy. Na ogół najbardziej lubił boczek, panie tego, ale raz powiedział,
                                                    że kiełbaskę.

Jaki przedmiot połączył Nutrię i Robrojka pod koniec Tygrysa i Róży?
                                                  • myfeczka Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 16:00
                                                    Gitara?

W jakim kolorze był wózek Józinka?
                                                  • annasierpien Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 16:18
                                                    Więc nie gitara tylko telefon komórkowy płączył Nutrię i Roberta, takiej samej
                                                    marki, tego samego koloru, z identycznym dzwonkiem. Odpowiedź niezaliczona
                                                  • magda_b Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 16:27
                                                    Anno sierpniowa:), nie trzeba udzielać odpowiedzi na własne zagadki, jak się
                                                    ktoś pomyli, to ktoś inny poprawi i poda właściwą odpowiedź.
                                                    Wózek Józinak był w kolorze musztardy.
                                                    Moja zagadka: co jadła mama Borejko na biwaku(Ida...), o czym Ida doniosła
                                                    Mamertowi (mama B. była po operacji, a doktor Kowalik ją operował, nie wszystko
                                                    wolno jej było jeśc)
                                                  • ptasia Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 16:45
                                                    > Moja zagadka: co jadła mama Borejko na biwaku(Ida...), o czym Ida doniosła
                                                    > Mamertowi (mama B. była po operacji, a doktor Kowalik ją operował, nie wszystko
                                                    >
                                                    > wolno jej było jeśc)

paprykarz (?)
                                                    moja zagadka (jestem tu od niedawna, więc może już było): także w Idzie, Nutria
                                                    czytała na ww. biwaku pewną ważną pozycję w literaturze światowej, a
                                                    streszczenia przeczytanych fragementów pisała Idzie w listach. Jaka to powieść?
                                                  • monikate Re: Zagadek ciąg dalszy 20.12.05, 19:17
                                                    Nutria czytała "Idiotę" Dostojewskiego, o ile dobrze pamiętam
                                                  • troppo_bella Re: Zagadek ciąg dalszy 21.12.05, 11:12
                                                    Idiotę, tak, ale podaj zagadkę! Taki obyczaj
                                                  • agnieszka_azj Re: Zagadek ciąg dalszy 21.12.05, 13:57
                                                    Mala errata do wcześniejszej odpowiedzi

troppo_bella napisała:

> Wędkę przytwierdzał do żyłki.
                                                    >

Odwrotnie - spławik do zyłki, ŻYŁKĘ DO WĘDKI, a wędki juz nie przytwierdzał do
                                                    niczego ;-)))
                                                  • monikate Re: Zagadek ciąg dalszy 21.12.05, 17:09
                                                    OK! Jak była ubrana Żaba na próbę teatralną 1 maja 2004 roku?
                                                  • myfeczka Re: Zagadek ciąg dalszy 01.01.06, 17:04
                                                    Miała krótkie szorty. A o bluzce nic nien wiem.

Jakiego kremu przeciw trądzikowi używała Żaba?
                                                  • czekolada72 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.01.06, 19:20
                                                    Silcopic

O kim myslala Cesia gdy płakała?
                                                  • szprota Re: Zagadek ciąg dalszy 16.06.06, 19:20
                                                    O Marii Callas, którą nazwała idiotką ze względu na to, że trawiła ją zawodowa
                                                    zawiść.
                                                    Jak się nazywał kot babci Aurelii?
      • nisha_delight Re: Zagadek ciąg dalszy 18.12.05, 22:42
        Frączak. :)
    • kahloo Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 14:45
      Trochę zastygły wątek, ale zaraz go rozbudzimy:).

Ile pączków zjadł Pawełek zanim Robrojek zawiózł go na płukanie żołądka?
      • syl89 Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 17:31
        19:)

Co jadła Gieniusia na obiedzie u Lewandowskich?
        • kriszka Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 17:37
          szare kluski z kapustą i zupe-pytanie tylko jaką?
          • pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 17:57
            Rosołek, o ile mnie pamięć nie myli. (Znowu rosołek!) Czym Geniusia poplamiła
            sobie rajstopki?
            • dolmadakia Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 19:11
              kompotem i herbatą?

Jakie płci jest dziecko Piotra Ogorzałki?
              • cutsson Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 22:23
                Piotrus ma syna.

W jakim aktorze podkochiwala sie onegdaj Zaba?
                • kriszka Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 23:04
                  We wstrętnym wiarołomcy czyli Bradzie Pittcie ;).
                  Jaką książkę Ida i Krzysztof czytali braciom Lisieckim?
                  • pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 23:22
                    "Wesołe przygody Robin Hooda"

Jaką piosenkę puszczał Baltona przez megafon w swojej syrence?
                    • anulka_85 Re: Zagadek ciąg dalszy 03.01.06, 23:53
                      Słodkie Fiołki

Jaki samochód dostał Jacunio w prezencie od rodziców za maturę?
                      • zagatka3 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.01.06, 13:30
                        czyżby to była czerwona corsa?
                        a jakiego jakiego koloru mazidłem hojnie umalowała oczęta Ida w nadziei na
                        sylwestra u Joanny Borejko?
                        • apawlak1 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.01.06, 13:40
                          Czerwonego, z tego, co pamiętam.

A jakie tytuł miała książka, do której Tygrys włożyła liścik dla brata Żaby?
                          • kriszka Re: Zagadek ciąg dalszy 04.01.06, 16:14
                            To była "Neurotyczna osobowość naszych czasów" Karen Horney a kolor mazidła Idy
                            był chyba jednak zielony-chyba że to moja projekcja...;)?
                            • myfeczka Re: Zagadek ciąg dalszy 04.01.06, 16:37
                              Też stawiam na mazidło zielone. Z braku pytań pozwole sobie zadać:
                              Kiedy Żaba dostała swój własny telefon komórkowy? (od kogo, kiedy, ile wtedy
                              miała lat).
                              • apawlak1 wtrącenie 04.01.06, 19:32
                                a może zielone, mój błąd :} To jakaś inna heroina musiala pomalowac sie na
                                czerwono:D
                              • syl89 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.01.06, 20:01
                                od Fryderyka, na Dzień Dziecka, miała 14 lat

Czym Ignacy rzucił w telewizor?
                                • the_dzidka Re: Zagadek ciąg dalszy 04.01.06, 21:31
                                  Półmiskiem pierogów :)
                                  A z jakiej okazji i "w kogo" rzucił? :)
                                  • syl89 Re: Zagadek ciąg dalszy 05.01.06, 20:38
                                    W władysława Gomułkę, gdy mówił o syjonistach. (?)

Co kolekcjonował Bernard?
                                    • monikate Re: Zagadek ciąg dalszy 05.01.06, 21:11
                                      Guziki!
                                      Jakim samochodem jeździł Piotr, brat Maćka Ogorzałki?
                                      • the_dzidka Re: Zagadek ciąg dalszy 06.01.06, 11:50
                                        Transitem!

Co kupił Konrad od ruskich handlarzy - widzów "Wesela"?
                                        • berek_76 Re: Zagadek ciąg dalszy 06.01.06, 12:20
                                          Nożyce ogrodowe zdaje się... I coś jeszcze, czego nie pamiętam, więc się nie
                                          czuję uprawniona do zadawania kolejnej zagadki ;)

-----------------------
                                          Berek, mama Żaby (11.06.2002) i Dasi (19.03.2005)
                          • bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.03.06, 17:52
                            zielonym!!!!!!!!!!!!!!
    • pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 02.02.06, 12:43
      Podbiajam wątek :)
      Co sprzedawała Ida, by zarobić trochę pieniędzy na życie, gdy jej rodzina była
      na wakacjach pod namiotem.
      • tilija Re: Zagadek ciąg dalszy 02.02.06, 13:06
        Ida sprzedawała ulepione przez siebie serduszka, pomalowane na czerwono.
        Czemu Baltona zawdzięcza swoje przezwisko?
      • angoba Re: Zagadek ciąg dalszy 02.02.06, 13:09
        najpierw sprzedała butelki a potem sprzedawała gipsowe serduszka pomalowane na
        różowo,

a jakie sporty najbardziej lubił profesor Dmuchawiec?
        • anulka_85 Re: Zagadek ciąg dalszy 02.02.06, 22:49
          Skoki narciarskie oraz te konkurencje, w których stopień ryzyka był dość wysoki.
          Oglądając coś takiego, pławił się w zadowoleniu, iż nigdy nie przyszło mu do
          głowy, by zostać sportowcem :)

A jakie ciasto upiekła Bella na swoje szesnaste urodziny?
          • baba67 Re: Zagadek ciąg dalszy 03.02.06, 12:44
            Bluza z napisem Baltona wolowymi literami.
            Co dostala Kreska od Macka w Noelce ?
          • pantarejka Re: Zagadek ciąg dalszy 03.02.06, 13:51
            szarlotka z jagodami

zagadka juz zadana poniżej; ja tylko odpowiadam dla porządku, by nam się wątek
            nie rozwarstwił :)
            • k_linka Re: Zagadek ciąg dalszy 03.02.06, 16:03
              Kreska dostala kosztowne perfumy o nazwie bodajze Blase (e z kreska na koncu).
              Jakie chinskie przyslowie powtarzala Terpentula (funkcjonuje ono rowniez w
              wersji angielskiej) - prosze podac polskie tlumaczenie :)
              • bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.03.06, 17:54
                nawet najciemniejsza chmura ma srebrne brzegi??
                jesli dobrze, to to moja zagadka-do jakiego zwierzaka bernard porownal krystiana
                w brulionie bebe?
                • slotna Re: Zagadek ciąg dalszy 03.03.06, 23:24
                  Do zolwia.
                  • kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 18.03.06, 21:34
                    Tyle tych zagadek było ze w sumie az strach napisac cos bo okaze sie ze to
                    pytanie juz bylo. No wiec moje pytanie brzmi:

Co w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia było specjalnością Mamerta?

Ps:Umówmy sie ze jesli to pytanie juz bylo to admin usunie mój post:)
                    • ania.zalogowana Re: Zagadek ciąg dalszy 18.03.06, 22:54
                      Gwiazdor
                      • kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 18.03.06, 23:45
                        To równiez ale nie tylko:)To trudne pytanie ale moze ktos sobie poradzi z
                        odpowiedzia
                    • agnieszka_azj Re: Zagadek ciąg dalszy 19.03.06, 11:52
                      kormoran7 napisał:
                      >
                      > Co w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia było specjalnością Mamerta?
                      >

Mam dwie odpowiedzi:
                      1/ z "Kłamczuchy" - "Specjalnością Mamerta były geometryczne gwiazdki z
                      kolorowego papieru, które wycinał swą pewną dłonią przy pomocy skalpela,
                      wysuwając czubek języka i marszcząc przy tym srogie brwi."
                      2/ z "Łasucha", a raczej z pamięci, bo gdzieś mi się zapodziała ta książka -
                      znaczący udział w pieczeniu makowców (wyrabianie ciasta drożdżowego ????)

Jeśli autor zagadki uzna odpowiedź, to mija zagadka brzmi:
                      Czym przy tej okazji zabłysnęła Aniela ???
                      • kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 19.03.06, 12:47
                        Uznaje bo chodzilo mi własnie o te gwiazdki:)A co do Anieli to narazie nie wiem
                        ale poszperam:)Ale chodzi czym Aniela zabłysła przy robieniu Makowca czy przy
                        czynnosciasch Bozo Narodzeniowych?
                        • agnieszka_azj Re: Zagadek ciąg dalszy 19.03.06, 15:16
                          Przy czynnościach bożonarodzeniowych
                          • myfeczka Re: Zagadek ciąg dalszy 23.03.06, 16:05
                            W "Kłamczusze" pisze:
                            "Aniela zaprodukowała się aniołkami sprytnie wykonanymi ze złoconego kartonu".

Jeśli opowiedź zostanie uznana to pozwolę sobie zadać kolejną zagadkę:
                            Podaj chociaż jedno uzasadnienie kandydatury Anielki do tytułu "Najmilsza".
                            • bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 23.03.06, 19:36
                              uśmiech???
                              jeśli tak, to gdzie poszła nutria na spacer z tuniem w dniu ich gwałtownego
                              rozstania?
                              • oja83 Re: Zagadek ciąg dalszy 23.03.06, 20:47
                                do parku Sołackiego

kim był pan Rudzik?
                                • bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 24.03.06, 10:59
                                  sprzedawał w sklepie na polnej, niedaleko mieszkania gizeli i mili

jak miala na imie mama ignacego borejki?
                                  • agnieszka_azj Re: Zagadek ciąg dalszy 24.03.06, 12:12
                                    bursztynek22 napisała:

> sprzedawał w sklepie na polnej, niedaleko mieszkania gizeli i mili

Nie tyle sprzedawał, co był właścicielem sklepu spożywczego i
                                    tzw. "prywaciarzem" (produkcja galanterii z plastiku ???)

>
                                    > jak miala na imie mama ignacego borejki? - Hanna

Co Gizela ofiarowała Matce Mili na Nowy Rok 1935 ???
                                    • oja83 Re: Zagadek ciąg dalszy 24.03.06, 15:30
                                      kalendarz

jak nazywały sie ulubione perfumy Natalli z czasó panieńskich?
                                      • sana1983 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 15:32
                                        massumi

czym poczestowala ciotka Lila Aniele w czasie pierwszego spotkania?
                                        • baba67 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 18:43
                                          Bardzo dobra herbata i bardzo starymi preclami..
                                          Co miala ciotka Lila na glowie po powrocie w deszcz od fryzjera ?
                                          • nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 19:45
                                            Torebkę foliową?

Co najczęściej (kilka razy w tygodniu) gościło na stole u Żaków jako danie
                                            obiadowe? Chodzi o "Szóstą klepkę".
                                            • baba67 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 20:03
                                              dokladniej jaka ta torebka ?
                                              makaron w sosie mediolanskim
                                              • nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 20:19
                                                Jaka konkretnie to nie wiem, chodzi o jakiś napis? Chyba po chrupkach?
                                                • kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 22:09
                                                  Był to plastikowy woreczek z napisem "chrupki cynamonowe"

I moje pytanie

Co Gaba znalazła szukajac pieniedzy w portmonetce Mili kiedy ta była w
                                                  szpitalu? Wystarczy podac jedna rzecz
                                                  • kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 22:15
                                                    Troche zmienie pytanie bo mi sie zle napisalo a wiec: Co Gaba znalazła w
                                                    torebce Mili gdy szukała pieniedzy na zakupy kiedy ta była w szpitalu?
                                                    Wystarczy podac jedna rzecz
                                                  • nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 01.04.06, 23:10
                                                    Zdaje się, że broszurkę o leczeniu chorób żołądka...

I moje pytanie :
                                                    W jakim wieku i z kim (podać imię) Laura umówiła się na pierwszą w życiu randkę?
                                                  • kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 02.04.06, 21:03
                                                    Bylo to w roku 1997 a wiec wiedzac ze laura to rocznik 84 wychodzi ze w wieku
                                                    13 lat byla jej pierwsza randka. Chlopiec mial na imie Patryk

jesli to dobra odpowiedz to moje pytanie brzmi:banknot o jakim nominale nie
                                                    chciał zatonac podczas eksperymentow Pulpecji z topieniem róznych rzeczy
                                                  • przemkowa.b Re: Zagadek ciąg dalszy 03.04.06, 10:52
                                                    Banknot był dwustuzłotowy:)

skąd się wzięła blizna Filipa?
                                                  • oja83 Re: Zagadek ciąg dalszy 03.04.06, 18:49
                                                    pogryzł go w dzieciństwie pies

gdzie spędzili popułudnie państwo Kowalikowie w dzień przyjazdu Anieli?
                                                  • kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 03.04.06, 19:29
                                                    Byli na grzybach w puszczy Zielonce

Niech bedzie jeszcze troche kulinarnie:Jakie owoce mieszała w garnku Felicja
                                                    gdy przyszla do niej Ida by poskarzyc sie o nieudany pobyt za Czaplińkiem?
                                                  • nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 03.04.06, 20:04
                                                    Wiśnie mieszała:)

Jaką rybę usiłowała przyrządzić Gabrysia w "Kwiecie...?"
                                                  • kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 03.04.06, 20:57
                                                    To był Morszczuk

Jak mial na imie zięć Pana Karolka?
                                                  • nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 03.04.06, 22:21
                                                    Fred.

Kto to był Penk i co sobie kupił?:)
                                                  • bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.04.06, 18:53
                                                    to byl sasiad anieli z leby, a kupil chyba syrenke.

jakie kwiaty kupila aniela gdy wybierala sie po raz pierwszy do dabek-nowackiej?
                                                  • oja83 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.04.06, 19:19
                                                    nieświerze goździki

jaka była nowa pasja Natalii w epoki związku z Tuniem?
                                                  • nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 04.04.06, 20:18
                                                    Żeglarstwo?

Co kazał podać soboe ojciec Borejko, gdy spadł z drabiny i musiał zalec na
                                                    podłodze, czekając na lekarza?:)
                                                  • bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.04.06, 21:20
                                                    mentosy eukaliptusowe, ksiake i poduszeczke.

do jakiego sklepu udala sie pani sznytek po odwiezienu zaby do domu?
                                                  • myfeczka Re: Zagadek ciąg dalszy 05.04.06, 13:05
                                                    Pani Sznytek udała się do delikatesów "Piotr i Paweł".

Jakiego koloru były kwiaty podarowane Laurze przez Wolfiego?
                                                  • nighthrill Re: Zagadek ciąg dalszy 05.04.06, 20:34
                                                    To była forsycja, ale jakiego ona bywa koloru...?
                                                  • fandzolka502 Re: Zagadek ciąg dalszy 05.04.06, 20:41
                                                    żółtego, nieświeże trochę były:D
                                                    Jaki wzór miała pierwsza wytworna sukienka Idy?
                                                  • ania.zalogowana Re: Zagadek ciąg dalszy 07.04.06, 14:01
                                                    czyżby różowe motylki?

• ania.zalogowana Re: Zagadek ciąg dalszy 08.04.06, 19:55
                                                    myslę że o tę odpowiedż chodziło więc zagadka:
                                                    -czym skorumpowano agenta ubezpieczeniowego i dlaczego?
                                                  • anulka_85 Re: Zagadek ciąg dalszy 08.04.06, 20:17
                                                    Była to rzeźba ceramiczna autorstwa mamy Żakowej pod tytułem Fryne III.

W jakich kolorach urządzona była restauracja Piastowska, do której wstąpiła
                                                    Natalia z siostrzenicami?

• kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 08.04.06, 21:22
                                                    W kolorach białym i ciemnozielonym.

Jaki tytuł miała książka czytana na zmiane przez Ide I Krzysia braciom
                                                    Lisieckim na werandzie mieszkania pana Karola
                                                  • ania.zalogowana Re: Zagadek ciąg dalszy 08.04.06, 21:37
                                                    Wesołe przygody Robin Hooda, ale ta zagadka była juz w tym wątku-zadaj inną
                                                  • kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 08.04.06, 21:46
                                                    Ok to moze takie pytanie

Kiedy Gaba poszła na zebranie szkolne Nutri spotkala tam pewną grubą
                                                    blondynkę.Co owa blondynka miała jeszce charakterystycznego w swoim wyglądzie?
                                                  • bursztynek22 Re: Zagadek ciąg dalszy 09.04.06, 11:17
                                                    złoty ząb.
                                                    co oprócz tortu na imieniny ojca upiekła nastoletnia gaba?
                                                  • smitte Re: Zagadek ciąg dalszy 10.04.06, 22:47
                                                    Dwie babki puchatki? Dzień dobry;)
                                                  • smitte Re: Zagadek ciąg dalszy 10.04.06, 22:52
                                                    A zagadka, o jednej z bohaterek dowiadujemy się w pewnym momencie, że wyszła za
                                                    Francuza, o której?
                                                  • slotna Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 04:31
                                                    Joanna B.?
                                                  • smitte Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 10:01
                                                    Tak jest! Jestem w lekkim szoku po ujrzeniu godziny, o której to napisałaś;)
                                                  • slotna Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 13:24
                                                    :))))) No tak:) Towarzystwo sie uuuczy, a ja z nudow przesiaduje na forum po
                                                    nocach, bo gry w kreta mam juz po uszy.

Co bylo cecha charakterystyczna meza Julii, ktora odziedziczyly ich coreczki?
                                                  • agnieszka_azj Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 13:28
                                                    Toleczek miał odstające uszy, ale czy jego córki to odziedziczyły ??? Ulka
                                                    Kołodziejanka jakoś mi się z takim defektem urody nie kojarzy.
                                                  • kira_18 Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 18:53
                                                    Jak nazywal sie pewien "miesisty brunet"?
                                                  • itajustyna Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 21:24
                                                    Cześć.

Mięsistym brunetem był Zbysław Kotecki (Kalamburka), zwany też Zmysławem lub
                                                    Zdobysławem Żołędnym :P

Zagadka: Kogo ma dyrektor Hajduk w Środzie?
                                                  • kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 22:00
                                                    Matke swojego ucznia która pije.

A moje pytanie brzmi:Jak miała na imie synowa Pani Marty Lewandowskiej
                                                  • agnieszka_azj Re: Zagadek ciąg dalszy 11.04.06, 23:20
                                                    Mariolka

Ciągle nie wiem, czy dobrze odpowiedziałam w kwestii Toleczka ???

Jaki kompot najbardziej lubił Sławek Lewandowski ?
                                                  • kormoran7 Re: Zagadek ciąg dalszy 12.04.06, 00:17
                                                    Gruszkowy

Jakie pozycje sportowe zrobiła Genowefa podczas spotkania w Operze gdy Maciek i
                                                    Matylda pierwszy raz ze soba rozmawiali.Prosze wymienic dwie jej akrobacje
                                                  • iwles Re: Zagadek ciąg dalszy 19.04.06, 17:39
                                                    Mostek i stanie na jednej nodze (zdaje się, że jaskółkę, ale nie jestem pewna)
                                                  • staua Re: Zagadek ciąg dalszy 19.04.06, 18:19
                                                    Mostek i szpagat.
                                                  • oja83 Re: Zagadek ciąg dalszy 19.04.06, 19:39
                                                    staua napisała:

> Mostek i szpagat.

a zagadka?
                                                  • staua Zagadka 19.04.06, 21:36
                                                    Jaki byl kolor fascynujacych Bernarda guziczkow Izabelli?
                                                  • the_dzidka Re: Zagadka 20.04.06, 10:57
                                                    Silnie zielony :)

Co dostało od Gwiazdora trzecie dziecko sąsiadów?
                                                  • magda_b Re: Zagadka 20.04.06, 11:55
                                                    długopis, którym potem owo dziecko namiętnie pstrykało
                                                    w temacie: co podarował Bernard wysłannikom niebieskim?
                                                  • the_dzidka Re: Zagadka 20.04.06, 12:10
                                                    Dwie akwarele, o ile to były akwarele. Ale czy on je podarował? Zabrał z
                                                    powrotem, "bo wilgotno" ;)

Co Terpentula proponowała panu z czerwonym (?) nosem, który kupił od niej
                                                    obraz - że co może domalować, jakby małżonka chciała? :))
                                                  • monikate Re: Zagadka 20.04.06, 19:11
                                                    Jelenia! Chodzi mi po głowie jeszcze sarna, ale nie mogę sprawdzić w książce,
                                                    bo mam kota na kolanach :)
                                                    Jakie drzewo rosło przed domem Oleńki ("myszy")?
                                                  • bursztynek22 Re: Zagadka 22.04.06, 17:53
                                                    srebrny świerk

jaka piosenke spiewali konrad, aurelia i piotr jadac do pobiedzisk po
                                                    zakonczeniu roku szkolnego?
                                                  • agnieszka_azj Re: Zagadka 22.04.06, 18:23
                                                    Tytułu nie znam, ale była to piosenka Starego Dobrego Małżeństwa ze
                                                    słowami "Maj wyświęca ogrody" i "cały ja zanurzony w Jordanie pogody".

Jakie melodyjki wygrywał dzwonek kupiony przez Elkę,a złoszcący Metodego ? -
                                                    proszę wymienić dwie.
                                                  • slotna Re: Zagadka 23.04.06, 01:20
                                                    Chyba pastele to byly jednak. Ale nie mam "Noelki", moze ktos kto ma sprawdzi?
                                                  • monikate Re: Zagadka 23.04.06, 18:45
                                                    Melodyjki dzwonka kupionego przez Elkę:
                                                    1. "Most na rzece Kwai:;
                                                    2. "Yesterday".
                                                    Było więcej, ale wymieniono te dwie.
                                                    Pytanie: czym dokarmiał i dowitaminizował Kreskę Jacek Lelujka?
                                                  • przemkowa.b Re: Zagadka 23.04.06, 19:11
                                                    jabłkami z jabłoni zasilanymi "mieszanką naturalną", w których żelaza bylo "jak
                                                    naplute":)
                                                    Moje pytanie:
                                                    jakie ciastka zamawiała zawsze w kawiarni ciocia Lila?;)
                                                  • monikate Re: Zagadka 23.04.06, 21:40
                                                    "Ptasie gniazdka" z wiśniami i bitą śmietaną. Do tego mała, biała kawa.
                                                    Czym piękna Julia obdarowała swoją siostrę Cesię po wzięciu pieniędzy za
                                                    chałturę?
                                                  • przemkowa.b Re: Zagadka 23.04.06, 23:24
                                                    płaszczem swoim czarnym
                                                    bo sobie kupiła nowy:)
                                                    jakiej firmy kosmetyków używał brodacz Zygmunt?:)
                                                  • bursztynek22 Re: Zagadka 27.04.06, 14:39
                                                    yeardley;-p

co znalazla bebe w kubeczku do mycia zebow po powrocie z mazur?
                                                  • monikate Re: Zagadka 27.04.06, 18:17
                                                    Naszyjnik z perełek.
                                                    Z kim sympatyzowała niejaka Bielska Barbara (Barbi) i jak się prezentowała w
                                                    szkole?
                                                  • laura-gomez Re: Zagadka 24.05.06, 12:38
                                                    z niejakim Manuelem Adamczakiem; była blondynką o oczach obwiedzonych naokoło
                                                    czarną kredką.
                                                    jak miała nazywać się Gabrysia i czemu ostateczie została Gabrysią?
                                                  • bursztynek22 Re: Zagadka 24.05.06, 16:33
                                                    miała być wergilią. a została gabrysią, bo było to częścią obietnicy złożonej
                                                    przez ignacego loni w kawiarni bajka...

co jedli u borejków jarek i marek lisieccy kiedy przyszli pozyczyc pieniadze po
                                                    zabraniu ciotki przez pogotowie?
                                                  • laura-gomez Re: Zagadka 24.05.06, 16:37
                                                    pierogi i kompot śliwkowy
                                                    a dlaczego ciotkę Teresę zabrało pogotowie?
                                                  • monikate Re: Zagadka 24.05.06, 17:17
                                                    Pękł jej woreczek żółciowy.
                                                    Jaka była ulubiona bohaterka literacka Elki Stryby?
                                                  • laura-gomez Re: Zagadka 25.05.06, 09:24
                                                    oczywiście Scarlet O'Hara z "Przeminęło z wiatrem"
                                                    a z jakimi bohaterami "Trzech muszkieterów" identyfikowała się Laura?
                                                  • bursztynek22 Re: Zagadka 29.05.06, 22:42
                                                    z milady i z portosem.

jaki szalik nosił józinek nie z umiłowania brzydoty a w celu obrony własnej?
                                                  • acme22 Re: Zagadka 30.05.06, 15:47
                                                    Byl to chyba szalik poznanskiego klubu Lech Poznan, right?

Jesli tak, to mam male pytanko - co zbierala Pulpecja i ile (tego czegos)
                                                    miala? ;)
                                                  • lillehammer Re: Zagadka 30.05.06, 18:43
                                                    Pulpecja zbierala popielniczki , jako osoba niepalaca to jak znalazl :) Miala
                                                    ich 97 albo 98 , nie wiem czy to bylo przed tym jak jacumio ukradl dla niej
                                                    sliczna popielniczke i ona mu ja zwrocila czy nie ...

Zagadka :Zdjecie jakiej aktorki mial na scianie w swym pokoju Pawelek Nowacki?
                                                • sowca Re: Zagadek ciąg dalszy 29.05.06, 23:03
                                                  Nie dam glowy, ale wydaje mi sie, ze byla to torebka po chrupkach
                                                  cynamonowych...
                                                  • sowca Re: Zagadek ciąg dalszy 29.05.06, 23:04
                                                    Ups, sorry, nie zauwazylam drugiej strony i odpowiedz nie na temat :D
                                                    szalik to byl chyba Lechu Poznan, nie?
                                                  • laura-gomez Re: Zagadek ciąg dalszy 30.05.06, 18:50
                                                    Pawełek miał zdjecie Birkin, do której była podobna Danusia (tyle, że Birkin
                                                    była ładnieszjsza)
                                                  • lillehammer Re: Zagadek ciąg dalszy 31.05.06, 09:34
                                                    Brawo 1 A zagadka ?
                                                  • kosciotrupek Re: Zagadek ciąg dalszy 02.06.06, 21:54
                                                    No to jak miała na imię (ewentualnie przezwisko) siostra Munia, Tunia i Filipa
                                                    (tego podkochującego sie w Nutrii)?
                                                  • monikate Re: Zagadek ciąg dalszy 02.06.06, 22:14
                                                    Monika, a miała ksywę Rzodkiewka.
                                                    W jakiej dzielnicy Poznania mieszkali Paweł i Danusia Nowaccy?
                                                  • laura-gomez Re: Zagadek ciąg dalszy 04.06.06, 11:13
                                                    na Jeżycach
                                                    jakiego koloru oczy ma Łusia Pałysianka i po kim?
                                                  • monikate Re: Zagadek ciąg dalszy 04.06.06, 18:43
                                                    Nie, nie na Jeżycach :)
                                                  • nabla_7 Re: Zagadek ciąg dalszy 04.06.06, 21:18
                                                    Na Winogradach. :-)

pytanie: Jaka była marka telewizora, który Robrojek dostał od Majchrzaka?
                                                  • the_dzidka Re: Zagadek ciąg dalszy 04.06.06, 21:46
                                                    Telewizor marki Neptun?....
                                                    Jak się nazywał gatunek róży, który Bella nieopatrznie zerwała w ogrodzie
                                                    Czarka?
                                                  • monikate Re: Zagadek ciąg dalszy 04.06.06, 22:23
                                                    Bonica?
                                                  • laura-gomez Re: Zagadek ciąg dalszy 05.06.06, 09:07
                                                    tak, bonica
                                                    to jaki kolor oczu miała Łusia Pałysianka i po kim?
                                                  • lillehammer Re: Zagadek ciąg dalszy 05.06.06, 13:40
                                                    Lusia miala oczy chyba zielone , po Idzie...
                                                  • azanna Re: Zagadek ciąg dalszy 05.06.06, 13:44
                                                    A mnie się wydaje, że po Idzie to miała rude włosy, a oczy po Marku ciemne. Ale
                                                    może źle pamietam.
                                                  • laura-gomez Re: Zagadek ciąg dalszy 07.06.06, 09:23
                                                    tak, miała ciemne oczy po tacie (patrz "Żaba"). Co zbierała Laura?
                                                  • liliaweneda Re: Zagadek ciąg dalszy 11.06.06, 20:06
                                                    flakoniki po perfumach i swoje własne portrety
                                                    jaką książkę czytał Ignacy G. Stryba w drodze na feralny koncert do Gniezna?
                                                  • szprota Re: Zagadek ciąg dalszy 16.06.06, 19:17
                                                    "Odyseję" (ale wziął całą teczkę książek)
                                                    Co podarowała Jackowi Lelujce Kreska za pomoc w fizyce i jabłka "koksa"?
                                                  • zielloniutka Re: Zagadek ciąg dalszy 16.06.06, 20:49
                                                    czpkę czerwono granatową z pomponem, własnorecznie wydzierganą na drutach!
                                                    pytanie "polityczne" - jaki berecik nosiła Genowefa Pompke/Lompke/Bombke?:D
                                                  • laura-gomez Re: Zagadek ciąg dalszy 16.06.06, 22:13
                                                    moherowy?
                                                  • szprota Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 16:12
                                                    z czerwonego moheru. była już ta zagadka :)
                                              • ready4freddy Re: Zagadek ciąg dalszy 16.06.06, 22:53
                                                wiem, powinna byc zagadka albo odpowiedz, ale mi szczeka opadla i nie moge wyjsc
                                                z szoku - CO TO JEST SOS MEDIOLANSKI?? z potraw mediolanskich znam jeno ossobuco
                                                do risotto barwionego szafranem (jak ja nie znosze Lombardii..), no niech mnie
                                                ktos oswieci?
                                                zagadka: w co grywa sie z wujem?
                                                • zielloniutka Re: Zagadek ciąg dalszy 16.06.06, 23:35
                                                  prawdziwy sos mediolanski masz tutaj:
                                                  www.wizaz.pl/porady/censura.php?cmd=details&itemid=116&username=Nefretete
                                                  ale Żakowie robili go tylko z przecieru pomidorowego, oliwy i "mnóstwa
                                                  wsciekle gryzących w gardło przypraw"

a z wujem gra się w makao!
                                                  • szprota Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 16:14
                                                    w łasuchu literackim jest zdaje się przepis :)
                                                    Zielloniutka, a zagadka?
                                                    tu jest moja, jakby co
                                                  • ready4freddy Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 21:54
                                                    dziekuje, moja niezdrowa ciekawosc zostala zaspokojona.. w pewnym sensie :) sos
                                                    "z linka" to sos "all'amatriciana", natomiast to co piszesz o sosie Zakow
                                                    (wychodza na jaw moje luki w znajomosci Jezycjady, znam mniej-wiecej 1/3 tomow
                                                    :) wyglada na klasyczny "all'arrabbiata" - zaden z nich nie jest "mediolanski",
                                                    oba pochodza z regionu Lacjum w srodkowych Wloszech. co oczywiscie nie ma nic do
                                                    rzeczy, ot, taki moj wklad w dyskusje, niezupelnie na temat :D

a co zajadala Pulpecja wczesnym rankiem w dzien slubu Idy podczas dyskusji o
                                                    kaloryferach?
                                                  • szprota Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 22:44
                                                    makowczyk (i wcale się jej nie dziwię!)
                                                    a co czytała Ida w pamiętnego sylwestra 77/78?
    • zielloniutka Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 17:26
      zagadka? proszę bardzo - jaka była suknia?
      • slotna Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 19:35
        Rozowa:)) I migotala na zgieciach (czy gdzies tam).
        Kto odzegnywal sie od napisania tych wszystkich bestsellerow?
        • liliaweneda Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 20:16
          Bernard w "Brulione"
          po czym można było odróżnić Mariana od Marianny?
          • szprota Re: Zagadek ciąg dalszy 17.06.06, 22:42
            po wybitej dwójce.
            jak się miało nazywać panneau Bernarda?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka