Forum Regionalne Lubelskie Zamość
ZMIEŃ
      zagadki

zagadki

(31 wyników)
    • Ciocia klocia zauważyła, że szanowna miła młodzież bardzo lubi zagadki. Więc (ciocia klocia wie, że nie zaczyna się zdania od „więc”) też ma zagadkę do zgadywania. Jedno z praw rządzących bezlitośnie naszym życiem brzmi: „Rzecz, której szukasz zawsze znajduje się w OSTATNIM miejscu” Pytanie brzmi: dlaczego? Ciocia klocia czeka na odpowiedzi.
    • Witam wszystkich! Obiecałem że dzisiaj wrócę na forum z nową zagadką. Miała to być zagadka o herbie Zamościa. Niestety muszę zawieść tych co na nią czekają oraz pocieszyć tych, ktorzy mnie razem z moimi zagadkami nie lubią. Zagadki nie będzie a przynajmniej nie będzie jej przez najbliższe dni. W dniu dzisiejszym Janusz rozpoczął wątek o Chrząszczu i Szczebrzeszynie. Następnie MM-ka przepraszając mnie (choć nie wiem za co) w tym samym wątku zaproponowała zagadkę o herbie Szczbrz...
    • Witam wszystkich! Zwaływszy na fakt, iż wczoraj obiecałem zagadkę "Słoniczoła", poniżej ją podaję. Jaszcze raz stanowczo podkreślam, iż zagadki traktuję jako dobrą zabawę, i moją, i Waszą. Równie stanowczo nie zgadzam się abym ja kokokolwiek miał egzaminował, sprawdzać jego wiedzę itp. Z drugiej strony nie zgadzam się równie stanowczo abym był traktowany jako autorytet, ktorego należy zweryfikować i udowodnić, że nie ma wiadomości w zakresie tego o co pyta. Nie jestem żadnym, ale...
    • Witam po raz kolejny, a może ostatni w wątku z cyklu zagadek. Jest jednym z charakterystycznych elementów wystroju kamienicy zamojskiej.Jest to artystyczna oprawa otworów wejściowych, przeważnie w formie arkadowej. Na starym mieście w Zamościu jest ich około 70. O czym mowa? Zapraszam do wspólnej, może ostatniej już zabawy z Usersem. Pozdrawiam W.1
    • Witam wszystkich w nowej zabawie. Pozostańmy jeszcze w "zaleceniach dla Janusza" (pamiętacie jak Go prosiłem aby popatrzył na wieżę ratuszową?). Przypomnijcie sobie także wątek "flaga", jak Ememka opisała znaczenie kolorów, a ja skomentowałem, że jestem daltonistą i widzę w odcieniach szarości. Komentarz ten był zamierzony, gdyż miałem na myśli dzisiejszą zagadkę. Oto wyjaśnienie: Nad wejściem do ratusza widnieje herb, przedstawia on Św. Tomasza w 3/4 postaci, twarzą zwrócony...
    • W kapicy Infułackiej Katedry Zamojskiej znajduje się obraz. Na obrazie tym widnieją cztery postacie - kogo przedstawiają i z którego roku pochodzi ten obraz????????????????????????????????????????????????????????????????? Pozdr. PS Może w ten sposób poznamy bliżej nasze miasto, które mimo wszystko chyba lubimy?
    • Przy ul. Zamenhofa 5 oczywiście w Zamościu znajduje się budynek w którym swą siedzibę ma zamojski Jazz Klub. Jakie było pierwotne przeznaczenie budynku i w którym roku powstał budynek (można pomyliś się o 10 lat) Życzę powodzenia.
    • Witam wszyskich w nowym temacie. Jak obiecałem tę zagadkę dedykuję Mise, aby przyjęła moje przeprosiny za "Miseczkę" i inne żarty. Przypomnę że jesteśmy w cyklu zagadek o Twierdzy Zamość. Wprawdzie wydawać by się mogło, że temat rzek Zamościa nie wiąże się z twierdzą Zamość, to jednak... Zamojskie Rzeki miały w swoim czasie wielkie znaczenie dla strategii obronności twierdzy, szczególnie od strony południowej i zachodniej miasta, ale nie tylko... Tworząc wielkie rozlewisko ...
    • Witam wszystkich. Jak czytacie uważnie wszystkie wątki to zauważyliście, że zostałem zmuszony do napisania pilnie zagadki o Belwedzerze, choć planowałem zrobić to dopiero jutro wieczorem (wątek "Gmach Czerskiego". Ścieląc specjalnie dla Mise czerwony dywan w tym wątku chciałbym zapytać: Przy jakiej ulicy Zamościa położony jest budynek zwany Belwederem lub Belwederkiem, kto ze znanych mieszkańców Zamościa w tym budynku zamieszkiwał oraz czym ten "miaszkaniec" zasłużył się dla mi...
    • Witam wszystkich w ten wiosenny dzień! Jak tu dzisiaj cicho, czyżby wszyscy powiedzieli sobie że w niedzielę nie siadają do klawiatury (czuk1 przepraszam nie mówię o Tobie). Nawet nasz Janusz nie powiedział gdzie spędza niedzielę Zapomniałem co ma być w tym wątku, a przecież nie cisza a zagadka Dzisiaj byłem na Rynku (w BWA ostatni dzień wystawy "swiat litery")i znowu popatrzyłem na wieżę ratuszową i znowu zauważyłem że flaga jest smutna, powiedziała mi, że dlatego że obiecałem...
    • Witam ponownie wszystkich forumowiczów bez wyjątku!!! Mimo że nad forum widzę jakoweś ciemne chmury dla historycznych wątków, to jednak jak obiecałem jestem z nową zagadką na temat drugiego oblężenia twierdzy Zamość, które miało miejsce w 1656r. W dniu 23 lutego 1656r. na czele trzech chorągwi jazdy i jednej dragonii w liczbie ok. 600 koni w zamojskiej twierdzy zjawił się sam Stefan Czarniecki, namawiając do obrony przed nadciągającą nawałnicą wroga. Już następnego dnia wiecz...
    • W parku miejskim prawie obok Starej Bramy Lubelskiej znajduje się niewielka budowla (budynek) poforeczna. Budowla ta służyła do obrony bramy, a jednoczęśnie była podporą mostu wchodzącego w skład urządzeń fortyfikacyjnych. Jak nazywa się ten budynek? Zachęcam do udziału w zgadywaniu i czekam na odpowiedzi. Pozdr.
    • Myślę że tym razem będzie to również bajecznie łatwa zagadka. Dla jej utrudnienia, ale naprawdę niewielkiego trochę rozwinę pytanie. Pytanie brzmi: Co to są POTERNY? Wskaż choć jedną w istniejących fragmentach budowli fortyfikacyjnych. Czekam na odpowiedzi. Jak już wspominałem, w godzinach rannych trudno jest mi ze względu na pracę obserwować forum, dlatego proszę o takie działanie jak to dziś uczyniła Mm- ka, naprawdę była wspaniała. Pozdrawiam.
    • Zagadka 3(12)

Tak obiecałem, już jestem i: W obrębie starego miasta usytułowane są dwie bardzo do siebie podobne budowne (a może nawen prawie identyczne). Prawie od zawsze mieszkańcy Zamościa budowle te nazywali "kawalerami". Pytanie sprowadza sie do tego jakie to budowle i co w nich obecnie się mieści? Prawda że łatwe:))
    • Ja zapowiedziałem w wątku ostatniej zagadki. Zostawmy na chwile Twierdzę Zamość. W tej zagodce chodzi o histoię nana, najnowszą, a mianowicie: We wrześniu 1994r. Pan Paweł Dudziński z zespołem (teatrem) Performer na Rynku Wielkim przed ratuszem i przyległych ulicach namalował wielki obraz (podobno największy na świecie), do malowania którego zużyto ok 2000 kg farb pigmentów i kredy. Obraz ten odnotowany został w Księdze Guinnesa w 1997r. Pytanie brzmi: Jak nazywał się obraz i ...
    • Dla tych, ktorzy lubia zadawac zagadki :) i ja mam jedna: Kiedy po raz pierwszy kolor pomaranczowy zostal symbolem rewolucji i liberalnych idealow? Dla ulatwienia podaje: bylo to dobre kilka stuleci temu...
    • Witam ponownie wszystkich forumowieczów! Oczywiście czerwony dywan jak widać jest rozwinięty. Jak obiecałem, zapraszam dzisiaj do kolejnego zgadywania. Postanowiłem że w tej zagadce zmienię nieco formę jaką dotychczas stosowałem. Zmiana ta polega na tym, że najpierw opowiem o tym co jest przedmiotem zagadki z dowiero na końcu zadam pytanie. Jest to zamierzenie celowe, aby w podsumowaniu zagadki napisać kilka słów na temat osoby występującej w tej zagadce, jak narazie owianej tajemn...
    • Już za murami miasta (starego) jest ulica Świętego Piątka. Przy tej ulicy znajduje się murowana, dość wysoka bo sięgająca 7 metrów figura, czy jak kto woli czteroboczna kapliczka osadzona na wysokim słupie. Pytanie składa sie z dwóch części i brzmi: Co przedstawia kapliczka (podpowiem, że jest to płaskorzeźba)i dlaczego nazywa się Święty Piątek. Mogę już chyba powiedzieć, zapraszam jak zwykle. Powodzenia w poznawaniu historii Zamościa. Pozdrawiam
    • Witam w kolejnym odcinku historii twierdzy Zamość Wprawdzie zgodnie z zapowiedzią dzisiaj miało być o oblężeniu twierdzy, tym z 1771r. lecz zdecydowałem, że temat ten króciutko opiszę, a zagadka będzie dotyczyć oblężenia 1809r. Tak więc... 30 maja 1771r. na przedpolach twierdzy stanęli konfederaci barscy pod dowództwem Kazimierza Puławskiego w liczbie 2,5 tysiąca ludzi. Mimo poparcia komendanta twierdzy generała Antoniego Kwaśniewskiego, deklarujący neutralność Zamość, a właś...
    • Witam wszystkich po świątecznej przerwie. Powracam do rozmów w formie zagadek na tematy Zamościa tego który przeminął, a jednak istnieje. Zgodnie z zapowiedzią dzisiaj chciałem zapytać o oblężenie twierdzy Zamość, które miało miejsce w 1648r. Pytań będzie kilka, ale wszystkie dotyczące tego samego zagadnienia, a mianowicie; - Jakie wojska, w jakiej liczbie i pod czyim dowództwem oblegały twierdzę? - W jakim miesiącu roku 1648 miało miejsce to oblężenie? – miłe będzie j...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się