IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 09:22
wczoraj nastawiłam zakwas, nie nakarmiłam go równo po 12 godzinach a po 15 czy on umarł
Obserwuj wątek
    • monkaa5 Re: zakwas 09.03.13, 16:35
      Zyje nie martw sie .Piekę chleb na zakwasie od 5 lat i czasmi zapominam dokarmic *mam 3 słoiki w lodówce(
    • monkaa5 Re: zakwas 09.03.13, 16:41
      Zapomniałam napisać ,ze wczoraj otworzyłam słoik *troche zapomniany chyba (patrze a tam jakis taki ten zakwas zielonkawy z wierzchu a reszta jakaś taka brązowa .Pleśni nie było ,miałam wyrzucić ale stwierdziłam ze zaryzykuje .
      Chlebus wyszedł jak marzenie pycha .Im starszy zakwas tym lepszy
      • Gość: iza Re: zakwas IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 19:34
        dzięki , jestem początkująca nastawiłam ten zakwas na chleb ale w sumie to nie wiem ile tego zakwasu się daje, upiekłam do tej pory 2 chleby ale na drożdzach, no i przepis był bardzo łatwy a chlebek dobry fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60478506,60478506.html daję tylko 3 łyżki cukru i 1,5 soli
        • condor Re: zakwas 13.03.13, 09:18
          Po co dodajesz cukier do chleba ? Wiesz że np. na 1 kg mąki wystarczy łyżeczka soli ? Sól jest niezdrowa a przesolony chleb lubią tylko w Portugalii.
          • Gość: gość portalu Re: zakwas IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 09:40
            condor napisał:

> Po co dodajesz cukier do chleba ?

Niektórym tak bardziej smakuje,przyszło ci to do głowy???

Wiesz że np. na 1 kg mąki wystarczy łyżeczka
            > soli ?

Wiesz, że to kwestia gustu a Ty nie jesteś autorytetem??
    • monkaa5 Re: zakwas 15.03.13, 17:56
      No dobra poskakaliscie sobie to odpusccie bo dziewczyna dopiero zaczyna przygode
      Ja uwazam ,ze ile ludzi tyle smakow .Tu gdzie mieszkam ludzie jedza slodki chleb i to zmusilo mnie do pieczenia chleba .Moja znajoma z Polski dodaje do chleba mussli (br br br )jej taki smakuje
      Pieklam na samych drozdzach bo nie mialam zakwasu (internetu tez nie mialam)teraz od kilku lat pieke na zakwasie z dodatkiem drozdzy a to dlatego ze moj maz nie lubi za bardzo kwaskowatego smaku
      Na 600 g maki dodaje po rowno 1,5 lyzeczki soli i cukru ,pol lyzeczki drozdzy suszonych .400ml wody i 3/4 kubka zakwasu (ok 200ml).Sol dodaje sie na smak a cukier zeby drozdze rosly (zakwas to tez drozdze).Nie uwazam sie za eksperta ale zawsze jak ide do znajomych to zanosze chleb i kilkoro juz samo piecze z mojego przepisu .Pieke w maszynie
      Rodzina z Polski jak przyjezdza to sie nie moze najesc moim chlebem i zawsze jak jade do polski to z chlebem .
      • condor Re: zakwas 16.03.13, 09:27
        Jeśli dziewczyna zaczyna przygodę to niech korzysta z doświadczeń innych zamiast wypisywać głupoty.
        "Sol dodaje sie na smak a cukier zeby drozdze rosly (zakwas to tez drozdze)".
        No i tu się monkaa trochę mylisz ;) Zakwas nie ma nic wspólnego z drożdżami ponieważ za fermentację odpowiedzialne są tu bakterie - jest to więc fermentacja bakteryjna która w tak wspaniały sposób zamienia ciężkostrawną mąkę żytnią na prawdziwy eliksir życia. W tym procesie (fermentacji mlekowej) trwającej wiele godzin następuje rozpad kwasu fitynowego co z kolei prowadzi do powstawania wchłanialnych form mikroelementów zawartych m.in. w ziarnach zbóż i roślinach strączkowych.
        Drożdże zaś, a szczególnie te których używamy czyli szczep piekarniczy "Saccharomyces cerevisiae", służą jedynie do spulchniania ciasta. Są to jak wiesz nie bakterie a rodzaj grzybów jednokomórkowych, które żyjąc na podłożach zawierających cukry proste przeprowadzają zupełnie inną fermentację niż bakterie i jest to fermentacja alkoholowa.
        Dodawanie drożdży do ciasta zanim dokona się fermentacja mlekowa, prowadzi do tego że jemy chleb ciężkostrawny, który może nam jedynie zaszkodzić. Słyną z tego piekarnie przemysłowe produkujące udawany chleb na zakwasie.
        Nie chcę się wymądrzać na forum, a jedynie doradzić i pomóc :)

Pozdrawiam,
        Krzysiek.
        • monkaa5 Re: zakwas 16.03.13, 15:18
          Krzysztofie dales taki wyklad chemiczny ,ze odechcialo mi sie robienia chleba .
          Noz a musze wstawic bo stary nie ma co jesc .
          Czy fermentacja czy nie jesc sie chce a taki popis wymadrzania sie dales ze jej
          Z madrymi warto dyskutowac bo mozna sie czegos nauczyc z przemadrzalymi to szkoda czasu
    • squirk Re: zakwas 16.03.13, 15:25
      condor napisał:

> Czy uważam się za autorytet ? W kwestii pieczenia chleba na pewno tak.

Przeczytałam wątek, zajrzałam na blog i zgadzam się, że nie jesteś autorytetem. Nie dlatego, że się nie znasz, bo nie wątpię, że się znasz, tyle, że piszesz tak, że ludzie nie są ciekawi tego, co umiesz. Jesteś na forum obcym nickiem i zachowujesz się mało sympatycznie traktując ludzi z góry i zakładając, że jesteś jedynym znającym się na pieczeniu. Wymienione wyżej w wątku autorytety - prawdziwe, znane w necie od lat, przynajmniej Tatter i Mirabbelka - nigdy by tak potencjalnego stałego czytelnika bloga nie potraktowały, to miłe osoby z ogromną wiedzą i chce się od nich tę wiedzę czerpać, bo są miłe.
      Piekę chleby na zakwasie od bodajże 6-7 lat, także na zamówienie. Czasem dodaję łyżeczkę cukru, czasem miód albo melasę, zależy od apetytu czy zamówienia. Obcy, niesympatyczny nick na forum tego nie zmieni, dla takich mogę znać się na pieczeniu "jak świnia na gwiazdach" czy "wypisywać głupoty". Mam nadzieję, że to, jak przyjęło Cię forum, da Ci do myślenia, jeśli nie - cóż, blogi pojawiają się i znikają, zostają te naprawdę dobre.
    • condor Re: zakwas 17.03.13, 00:13
      Zepsuty zakwas ma wyraźną i nieprzyjemną woń rozpuszczalnika nitro i jest wtedy nie do uratowania. Czasem jest tak że długo nie dokarmiany (nawet tydzień) wydziela różne niezbyt przyjemne zapachy i wystarczy go jedynie dokarmić żeby zaczął pachnieć normalnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka