Dodaj do ulubionych

zakwas na żur

IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 14:27
będę robić pierwszy raz zakwas na żur, mam tylko pewną wątpliwość a mianowicie nie wiem czy koniecznie trzeba dodać kawałek skórki od chleba razowego bo nie jadam takiego chleba i nie mam skąd wziąć, czy można zrobić bez i czy wtedy trzeba dłużej kisić ten zakwas
Obserwuj wątek
    • Gość: mariola Re: zakwas na żur IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 18:26
      to tak jak z tym mieszaniem, w jednym przepisie każą mieszać codziennie a w drugim nie mieszać wcale bo przerywa się kiszenie, bądz tu człowieku mądry
      • Gość: żurkoman Re: zakwas na żur IP: *.play-internet.pl 24.03.13, 18:23
        Można dodać skórkę ale nie trzeba.Można mieszać ale nie nie trzeba: obie formy są dobre.Ile ludzi tyle patentów na zakwas. ja robię praktycznie co 2 tyg. nowy. w lodówce tez może stać ze 2 tyg. Najprostszy zakwas : litrowy słoik, wrzucasz kilka łyżek mąki żytniej 3 ziela angielskie , liść laurowy oraz ząbek czosnku. Zalać wodą przegotowaną albo odfiltrowaną ok 35-38 stopni. Nie za gorąca i nie moze być chlorowana czyli z kranu bo zabije zakwas. AAa najlepiej trzymać zakwas min 5 dni. Życzę smacznego! PS ja zawsze dokramiam zakwas (czyli po 2 dniach dorzucam mąki i trochę wody)
        • Gość: ala Re: zakwas na żur IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 07:40
          czy ukiszony zakwas ma być mocno kwaśny, mój jest tak delikatnie kwaśny nie chcę przedobrzyć żeby nie zgorzkniał, dziś ma 3 dni
        • Gość: eddi Re: zakwas na żur IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.13, 08:07
          zakwac trzymac w lodowce?
          • Gość: ala Re: zakwas na żur IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 09:03
            wiem że trzeba go trzymać w lodówce, nie wiem tylko kiedy jest on gotowy czy musi być mocno kwaśny czy tak trochę, czy trzymany w lodówce jeszcze się kisi czy w zimnym miejscu fermentacja zostaje przerwana
            • izka7790 Re: zakwas na żur 25.03.13, 10:09
              Zakwas jest gotowy zwykle po 4-5 dniach. Zależy to jednak min. od temperatury otoczenia. Mój zwykle jest mocno kwaśny po 5 dniach, wówczas zakręcam słoik i przechowuje w lodówce.
              W lodówce fermentacja zostaje przerwana
        • condor Re: zakwas na żur 26.03.13, 10:16
          Można dolewać wody bezpośrednio z kranu i żaden chlor nic zakwasowi nie zrobi. Tak jak piszesz, zakwas na dobre zaczyna żyć dopiero po pięciu dniach, a im dłużej jest hodowany i dokarmiany tym staje się kwaśniejszy i lepszy.
    • Gość: ala Re: zakwas na żur IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 19:23
      a jaką kwaśność ma mieć ten żur tak w przybliżeniu podobny ma być do wody z ogórków, bo tą kwaśność jaką posiada mój żur jakbym rozcieńczyła jeszcze w wywarze to chyba była by za mało kwaśna zupa, przypomnę że kisi się on bez chleba dziś ma 3 dzień
      • condor Re: zakwas na żur 26.03.13, 10:18
        Po trzech dniach to jeszcze nie jest zakwas. Minimum pięć, ale potrzymaj go ze dwa dni dłużej to będzie kwaśniejszy.
    • barman-wesele Re: zakwas na żur 27.03.13, 13:21
      Tak jak napisano wyżej raz dodałem zakwas (wydawał się kwaśny ) i wyszło mdłe . Zakwas ma być bardzo kwaśny i wtedy niewielka ilość robi żur przepyszny
      • Gość: ala Re: zakwas na żur IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 14:18
        czyli muszę go wyjąć z lodówki bo mój był kwaśny ale nie tak bardzo trochę mniej niż woda z ogórków kiszonych, ale czy tak można
    • Gość: matka.nieidealna Re: zakwas na żur z kiszonką ogórkową? IP: 87.204.172.* 07.09.15, 21:45
      chce nastawić zakwas na żurek, czy mogę dodać naturalnego soku spod ogórków kiszonych, aby przyspieszyc zrobienie zakwasu czy zepsuje go tym?
      • nowaczek1 Re: zakwas na żur z kiszonką ogórkową? 08.09.15, 10:09
        Jak dodasz symbolicznie łyżkę stołową, to smaku nie zepsujesz, a przyspieszysz dojrzewanie zakwasu. Śmiało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka