Dodaj do ulubionych

Zakwas do chleba

15.02.13, 15:56
Jak się robi zakwas do chleba?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Zakwas do chleba 15.02.13, 16:04
      jan-e-k napisał:

> Jak się robi zakwas do chleba?

Wrzuca się pytanie np. w Google i klika się na jeden z wyników. np. ten - www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas - po czym postępuje wg wskazówek.
      :-)
      • linn_linn Re: Zakwas do chleba 15.02.13, 18:39
        We Wloszech 2 lutego br. po raz kolejny mialo miejsce Swieto Zakwasu / Pasta Madre Day /. :) Milosnicy domowego pieczywa na zakwasie przy wspolpracy mlynarzy i piekarzy organizowali w calym kraju imprezy, na ktorych mozna bylo nauczyc sie robienia zakawasu, poznac rodzaje mak, podzielic sie nadwyzka zakwasu z innymi. Siec dzielacych sie zakwasem dziala zreszta przez caly rok: wystarczy poszukac najblizszego i nawiazac z nim kontakt. W Polsce piecze bardzo duzo osob: moze warto pomyslec o takiej akcji. Nie wiem co na to piekarze, ale podrzucam pomysl. :)
        • hester83 Re: Zakwas do chleba 15.02.13, 20:13
          W Polsce piecze bardzo duzo osob: moz
          > e warto pomyslec o takiej akcji. Nie wiem co na to piekarze, ale podrzucam pomy
          > sl. :)

Ja od pół roku piekę chleb właśnie na darowanym zakwasie. Znajomy otrzymał porcję od kogoś znajomego, a ja od niego. Zakwas jest zacny bo przed darczyńcę był prowadzony już 5 lat i pięknie współpracuje. Chętnie podzielę się tą dobrocią (jestem z Katowic jeśli ktoś zainteresowany) i równie chętnie służę radą początkującym w wypiekaniu domowego chleba.
          • linn_linn Re: Zakwas do chleba 16.02.13, 09:04
            Tak wyglada blog zakwasowego towarzystwa:
            pastamadre.blogspot.it/
            A siec dzielacych sie zakwasem liczy 1200 osob / najbardziej zakwasowym miastem we Wloszech jest Bolonia /. Sa zakwasy nawet ponad 110-letnie.
          • mhr2 Re: Zakwas do chleba 17.02.13, 13:25
            hester83 napisała:

> W Polsce piecze bardzo duzo osob:

nie tylko w polsce,

> Ja od pół roku piekę chleb właśnie na darowanym zakwasie.

o jej to tez kiedys poznalam(40lat temu)warto sprobowac i nawet smaczny on jest,tylko dalej nie chcialo mi sie robic, bo sa smaczniejsze dla mnie,
    • amica11 Re: Zakwas do chleba 16.02.13, 20:47
      Polecam stronę dorotus o zakwasie i o chlebach na zakwasie
      www.mojewypieki.com/tag/zakwas.
      Piekłam chleby z różnych przepisów różnych autorów i mam wrażenie że pieczone z tej strony w małej ilości zostały "wywiezione na wieś do kur".
      Wiele z jej z chlebów zakwasowych ma taki smak i konsystencję jakiej poszukiwałam - np. 60/40 Nilsa. Nawet jeśli nie skorzystasz z przepisu warto poczytać /komentarze też/. Powodzenia.
    • tralalumpek Re: Zakwas do chleba 17.02.13, 13:37
      a moja mama uzywala do pieczenia chleba zaciastka :)
      slowo chyba malo znane
      • linn_linn Re: Zaciastek 17.02.13, 13:44
        Pierwszy raz widze te nazwe, ale domyslam sie, ze chodzi o to, co Wlosi nazywaj "pasta di riporto". Czesc wyrosnietego ciasta odrywa sie i zostawia na nastepny raz. Potem dodaje skladniki i kontynuuje.
        • tralalumpek Re: Zaciastek 17.02.13, 14:24
          dokladnie tak, takie byla moje pierwsze doswiadczenia z domowym chlebem :)
          wrzucilam na googla slowo 'zaciastek' i znalazlam....
          www.kochamkampinos.com.pl/?p=862
    • jan-e-k Re: Zakwas do chleba 18.02.13, 10:33
      Wiec jak zrobić zakwas?
      • linn_linn Re: Zakwas do chleba 18.02.13, 10:38
        Odpowiedz masz w drugim poscie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka