jan-e-k 15.02.13, 15:56 Jak się robi zakwas do chleba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: Zakwas do chleba 15.02.13, 16:04 jan-e-k napisał: > Jak się robi zakwas do chleba? Wrzuca się pytanie np. w Google i klika się na jeden z wyników. np. ten - www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas - po czym postępuje wg wskazówek. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Zakwas do chleba 15.02.13, 18:39 We Wloszech 2 lutego br. po raz kolejny mialo miejsce Swieto Zakwasu / Pasta Madre Day /. :) Milosnicy domowego pieczywa na zakwasie przy wspolpracy mlynarzy i piekarzy organizowali w calym kraju imprezy, na ktorych mozna bylo nauczyc sie robienia zakawasu, poznac rodzaje mak, podzielic sie nadwyzka zakwasu z innymi. Siec dzielacych sie zakwasem dziala zreszta przez caly rok: wystarczy poszukac najblizszego i nawiazac z nim kontakt. W Polsce piecze bardzo duzo osob: moze warto pomyslec o takiej akcji. Nie wiem co na to piekarze, ale podrzucam pomysl. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hester83 Re: Zakwas do chleba 15.02.13, 20:13 W Polsce piecze bardzo duzo osob: moz > e warto pomyslec o takiej akcji. Nie wiem co na to piekarze, ale podrzucam pomy > sl. :) Ja od pół roku piekę chleb właśnie na darowanym zakwasie. Znajomy otrzymał porcję od kogoś znajomego, a ja od niego. Zakwas jest zacny bo przed darczyńcę był prowadzony już 5 lat i pięknie współpracuje. Chętnie podzielę się tą dobrocią (jestem z Katowic jeśli ktoś zainteresowany) i równie chętnie służę radą początkującym w wypiekaniu domowego chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Zakwas do chleba 16.02.13, 09:04 Tak wyglada blog zakwasowego towarzystwa: pastamadre.blogspot.it/ A siec dzielacych sie zakwasem liczy 1200 osob / najbardziej zakwasowym miastem we Wloszech jest Bolonia /. Sa zakwasy nawet ponad 110-letnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Zakwas do chleba 17.02.13, 13:25 hester83 napisała: > W Polsce piecze bardzo duzo osob: nie tylko w polsce, > Ja od pół roku piekę chleb właśnie na darowanym zakwasie. o jej to tez kiedys poznalam(40lat temu)warto sprobowac i nawet smaczny on jest,tylko dalej nie chcialo mi sie robic, bo sa smaczniejsze dla mnie, Odpowiedz Link Zgłoś
amica11 Re: Zakwas do chleba 16.02.13, 20:47 Polecam stronę dorotus o zakwasie i o chlebach na zakwasie www.mojewypieki.com/tag/zakwas. Piekłam chleby z różnych przepisów różnych autorów i mam wrażenie że pieczone z tej strony w małej ilości zostały "wywiezione na wieś do kur". Wiele z jej z chlebów zakwasowych ma taki smak i konsystencję jakiej poszukiwałam - np. 60/40 Nilsa. Nawet jeśli nie skorzystasz z przepisu warto poczytać /komentarze też/. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Zakwas do chleba 17.02.13, 13:37 a moja mama uzywala do pieczenia chleba zaciastka :) slowo chyba malo znane Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Zaciastek 17.02.13, 13:44 Pierwszy raz widze te nazwe, ale domyslam sie, ze chodzi o to, co Wlosi nazywaj "pasta di riporto". Czesc wyrosnietego ciasta odrywa sie i zostawia na nastepny raz. Potem dodaje skladniki i kontynuuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Zaciastek 17.02.13, 14:24 dokladnie tak, takie byla moje pierwsze doswiadczenia z domowym chlebem :) wrzucilam na googla slowo 'zaciastek' i znalazlam.... www.kochamkampinos.com.pl/?p=862 Odpowiedz Link Zgłoś