Dodaj do ulubionych

żurek na zakwasie

23.02.12, 02:42
mam zakwas na żurek, dostałam domowy, od babci,
jakie macie sprawdzone przepisy na żurek?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: żurek na zakwasie 23.02.12, 03:13
      To proste - ugotować wywar warzywny lub mięsno-warzywny, dodać zakwas, doprawić i ewentualnie zabielić śmietaną. Z ziół - majeranek.
    • kosmopolitesiorbut Re: żurek na zakwasie 23.02.12, 03:16
      I jeszcze jedno - kup mąkę żytnią, kilkanaście łyżek tej mąki zalej przegotowaną i wystudzoną wodą, rozmieszaj, dodaj część tego zakwasu od babci i pilnuj. Będziesz miała na lata.
    • Gość: wuwu Re: żurek na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 08:11
      Biorę wędzone żeberka jeden pasek albo kawałek wędzonego boczku, do tego kostka schabowa albo kawałek łopatki wieprzowej. Czasami pod koniec gotowania wrzucam 4 małe białe kiełbaski. Gotuję wywar, dodaję kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu czarnego, liść laurowy, solę. Później dodaję dużą marchew, korzeń pietruszki, pół małego selera, pora, opaloną cebulę i 2-3 ząbki czosnku.
      Po ugotowaniu przecedzam wywar, dodaję zakwas, majeranek - sporo. I to jest moja baza, w zależności od humoru albo wkrajam gotowane mięso z wywaru i dodaję ugotowane osobno ziemniaki, albo starte z wywaru warzywa. Pokrojoną białą kiełbaskę jeśli akurat się gotowała, jajka na twardo pokrojone w ćwiartki.
      W wersji wielkanocnej żurek podaję z pieczonymi mięsami - schabem, szynką, wędzonymi wędlinami i jajkiem, a do wywaru dodaję część sosów z pieczenia mięs.
      • Gość: krak Re: żurek na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 10:27
        Nie zawadzi do żurku wielkanocnego dodać też przed podaniem łyżkę tartego chrzanu. Najlepiej świeżego, a nie sklepowego ze słoika., ale ostatecznie może być. A jajka do takiego żurku najfajniejsze są takie na półtwardo, żeby żółteczko było nie do końca ścięte. I od prawdziwej kury. Jak się takie jajeczko łyżką przekroi....
        • Gość: wuwu Re: żurek na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 17:15
          o chrzanie zapomniałam, a dodaję zawsze
          sama nie ucieram, wysługuję się mężczyzną w tej kwestii :))
      • jhbsk Re: żurek na zakwasie 23.02.12, 10:29
        Brzmi bardzo smacznie :-)
        • Gość: wuwu Re: żurek na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 17:14
          dziękuję :) to jedna z moich ulubionych zup
      • mhr2 robilam z innego regjonu, 23.02.12, 13:35
        Gość portalu: wuwu napisał(a):

> Biorę wędzone żeberka jeden pasek albo kawałek wędzonego boczku, do tego kostka
        > schabowa albo kawałek łopatki wieprzowej.

ale ten przepis mnie przekonal,
        • Gość: wuwu Re: robilam z innego regjonu, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 17:15
          a co dodawałaś?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka