nanana_2 23.02.12, 02:42 mam zakwas na żurek, dostałam domowy, od babci, jakie macie sprawdzone przepisy na żurek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmopolitesiorbut Re: żurek na zakwasie 23.02.12, 03:13 To proste - ugotować wywar warzywny lub mięsno-warzywny, dodać zakwas, doprawić i ewentualnie zabielić śmietaną. Z ziół - majeranek. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: żurek na zakwasie 23.02.12, 03:16 I jeszcze jedno - kup mąkę żytnią, kilkanaście łyżek tej mąki zalej przegotowaną i wystudzoną wodą, rozmieszaj, dodaj część tego zakwasu od babci i pilnuj. Będziesz miała na lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuwu Re: żurek na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 08:11 Biorę wędzone żeberka jeden pasek albo kawałek wędzonego boczku, do tego kostka schabowa albo kawałek łopatki wieprzowej. Czasami pod koniec gotowania wrzucam 4 małe białe kiełbaski. Gotuję wywar, dodaję kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu czarnego, liść laurowy, solę. Później dodaję dużą marchew, korzeń pietruszki, pół małego selera, pora, opaloną cebulę i 2-3 ząbki czosnku. Po ugotowaniu przecedzam wywar, dodaję zakwas, majeranek - sporo. I to jest moja baza, w zależności od humoru albo wkrajam gotowane mięso z wywaru i dodaję ugotowane osobno ziemniaki, albo starte z wywaru warzywa. Pokrojoną białą kiełbaskę jeśli akurat się gotowała, jajka na twardo pokrojone w ćwiartki. W wersji wielkanocnej żurek podaję z pieczonymi mięsami - schabem, szynką, wędzonymi wędlinami i jajkiem, a do wywaru dodaję część sosów z pieczenia mięs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: żurek na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 10:27 Nie zawadzi do żurku wielkanocnego dodać też przed podaniem łyżkę tartego chrzanu. Najlepiej świeżego, a nie sklepowego ze słoika., ale ostatecznie może być. A jajka do takiego żurku najfajniejsze są takie na półtwardo, żeby żółteczko było nie do końca ścięte. I od prawdziwej kury. Jak się takie jajeczko łyżką przekroi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuwu Re: żurek na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 17:15 o chrzanie zapomniałam, a dodaję zawsze sama nie ucieram, wysługuję się mężczyzną w tej kwestii :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuwu Re: żurek na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 17:14 dziękuję :) to jedna z moich ulubionych zup Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 robilam z innego regjonu, 23.02.12, 13:35 Gość portalu: wuwu napisał(a): > Biorę wędzone żeberka jeden pasek albo kawałek wędzonego boczku, do tego kostka > schabowa albo kawałek łopatki wieprzowej. ale ten przepis mnie przekonal, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuwu Re: robilam z innego regjonu, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 17:15 a co dodawałaś? Odpowiedz Link Zgłoś