Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      zapalenie tarczycy

zapalenie tarczycy

(23 wyniki)
    • Czy ktoras z Was miala pociazowe zapalenie tarczycy? Jestem 3,5 miesiaca po porodzie. W ciazy wyniki hormonow byly bardzo dobre. Bralam 112 euthyrox po porodzie 88. I tak wygladaja wyniki: 3 tyg po porodzie Tsh-0,106 Zmiana na 50 euthryox 5 tyg po porodzie Tsh 0,335 Ft4 -66,6 % Ft3- 45% 7 tyg po porodzie: Tsh 1,49 2,5 miesiaca po porodzie: Tsh 1,21 Ft4 43% Ft3 40 % I teraz 3,5 miesiaca po: Tsh 0.041 ;( Lekarz sugeruje odstawic hormony na 4 tyg. Co o tym sadzicie?
    • Dziewczyny, czy którejś z Was udało się schudnąć pomimo poporodowego zapalenia tarczycy? Po porodzie niestety nie mogłam schudnąć prawie wcale, pomimo tego, że jadłam niewiele. Pogorszył się mój stan zdrowia, dlatego też umówiłam się do lekarza. Po wniklwych badaniach okazało się, że mam poporodowe zapalenie tarczycy i endokrynolog stwierdził, że powinno samo ustąpić. Niestety Mikołaj ma już 11 miesięcy a ja pomimo tego, że stosowałam różne diety, wcale nie mogę schudnąć. Nieb...
    • Taką właśnie diagnozę usłyszałam dzisiaj od lekarza endokrynologa. Urodziłam dziecko 14 m-cy temu, karmiłam piersią (jeszcze to robię, ale już rzadko, 1-2 razy na dobę), 2 tyg. temu u lekarza I kontaktu poskarżyłam się, że nie mogę schudnąć po porodzie (albo i waga mi podniosła się do góry, niestety), zrobiłam kompleksowe badania krwi, w tym TSH. Wyszło mi 6,29 (ulU/ml, norma 0,27-4,2). Endokrynolog zbadał mi tarczycę, powiedział tylko: malutka, dał skierowanie na USG tarczycy (...
    • Witam serdecznie Mam 23 lata (50 kg) i w listopadzie robiłam sobie kontrolnie badanie TSH - wynik w normie. Ostatnio, w lipcu powtorzylam badanie i oto efekt: TSH 0,015 ulU/mL FT3 4,20 pg/ml FT4 1,57 ng/dl Udałam się z tymi wynikami do endokrynologa, który po przedstawieniu stanu mego samopoczucia (kołatanie serca, przyspieszony puls, duszności, drżenie rąk, uczucie gorąca i senność) przepisała mi PROPRANOLOL 40 w dawce 0,5tabl/dziennie. I faktycznie puls spadł, ale jednocześ...
    • Chciałabym się przywitać na forum Mam na imię Agnieszka, oczywiście mam Hashi...zachorowałam 5 lat temu tzn. dowiedziałam się ze jestem chora. W międzyczasie urodziłam dziecko – ciąża była bezproblemowa- w ramach pocieszenia dla tych, którzy się starają napiszę że udało mi się zajść w ciążę już za drugim razem przy TSH ok. 3,6 (przy 6 niestety nie ). No i zrobiłam rzecz wręcz karygodną, w tym całym poporodowym amoku przestałam brać leki, chyba nie zdawałam sobie tak do ...
    • -- Witam, Zrobiłam badania, usg wyszło ok, tsh ok, natomiast anty tpo i anty tg podwyższone, i dr.powiedział że to zapalenie tarczycy i przepisał hormon tarczycy, nie wiem czy skonsulować to jeszcze z kimś? czy zacząć już brać i zaufać, czy takie zapalenie może doprowadzić do niedoczynności lub nadczynności a może hachimoto, czy może samo zejść? Pozdrawiam Marlena
    • czesc wszystkim, chcialam opowiedzieć swoją historię i się was poradzić. Mam jedenastomiesięcznego synka. Dwa miesiące temu dowiedziałam się przez przypadek, że mam poporodowe zapalenie tarczycy i b. wysokie przeciwciała czyli hashimoto. Przed urodzeniem synka miałam jedną ciążę biochemiczną i jedno obumarcie płodu w 8 tyg. Wtedy z tarczycą było w porządku, ale przeciwciała aTPO i aTG zrobiłam dopiero misiąc temu (aTPO są bardzo wysokie ponad 3000). Około 25 tygodnia ciąży badała...
    • Hej wszystkim :) Od niedawna a dokładnie od czwartku dowiedziałam się że cierpie na przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy bądź też inna nazwa to subkliniczna niedoczynność tarczycy. Lekarz tak po krótce wyjaśnił mi na czym ta choroba polega przepisał mi proszki i zobaczymy jak będzie. Ja o moim problemie z tarczycą pewnie nie dowiedziałabym się gdyby nie fakt iż od dwóch lat cierpię na straszliwe wzdęcia. Mam je od wszystkiego. Biegałam od lekarza do lekarza a wiadomo że jakoś szano...
    • Witajcie dziewczyny.Planuję ciążę, więc oznaczyłam hormony tarczycy, bo kiedyś chorowałam na niedoczynność (jako nastolatka)i tak jakoś mnie naszło. Te wyniki zmieściły się w normie: TSH 1.85 (0.4-4.0) FT3 3.10 (1.8-4.2) FT4 1.09 (0.8-1.9) ale ciała anty-TPO 913 (do 35) Zaniepokoiło mnie to trochę, więc wybrałam się do endokrynologa. Zrobiłam też USG tarczycy. Mam zdiagnozowane przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Dostałam na początek Eutyrox 25, selen i kwas foliowy...
    • witam! po przeprawach z roznymi endo (nadal nie odnalazlam takiego z prawdziwego zdarzenia) w koncu padlo rozpoznanie: przewlekle zapalenie tarczycy :/ rozpoznanie postawione na podstawie moich ewidentnych objawow (sucha skora, brak koncentracji, zapominalstwo, uczucie zimna) i na podstawie roznych wynikow ktore przedstawiaja sie nastepujaco: 23.05.2008 TSH 4,69 [0,27-4,2] 112,47% FT4 1,04 [0,93-1,7] 14,29% FT3 2,54 [2,5-4,3] 2,23% 10.06.2008 antyTG 101 [do 40] antyTPO <10.0 ...
    • Czy za mała tarczyca zawsze jest spowodowana przez hashimoto? Jak dotąd wyszła mi w moim chorowaniu dodatnia borelioza, później odkryłem, że towarzyszy mi też niedoczynność. Przeciwciała anty-TPO i antyTG były badane raz i były w normie. Natomiast USG wykazało za małą tarczycę. I tak się zastanawiam - czy np. infekcja wielonarządowa (jaką jest np. borelioza) może spowodować zmniejszanie się tarczycy? Welwiczia1 na innym forum napisała, że jej endokrynolog powiedział, że tarczyca jej za...
    • Czuję się źle. Jakbym miała zemdleć. Spałabym całymi dniami. Mam zapalenie watroby typu c, nie leczone albowiem miała podostre zapalenie tarczycy de Q. Potem wrociło do normy wszystko, a jeszcze potem bałam się rozpocząć leczenia. no faktem jest, że od kilku miesięcy mam sie coraz gorzej. Jutro znowu idę zrobic badania. pojawiła się depresja, niechęc do działania - myślalam, że to moje hepatitis c. Poszłam do psychoatry, zapisała mi zoloft. nie biorę, czuję, że to nie to. jestem...
    • Witam serdecznie i prosze o pomoc i odpowiedz na moje watpliwosci: Mam chorobe Hashimoto, TSH 6,123/przy normie 5,0/, fT3, fT4, a-TPO tez na to wskazaly, nie dostalam narazie hormonow od endokrynologa, tylko witaminy i mineraly: zelazo, B12, selen, jod itd. Mam tak przetrwac 3 miesiace, jeden juz mam za soba, jest mi troche lepiej, ale nadal bardzo mnie ta choroba meczy i stad moje pytanie: czy bole nóg, z rana stóp, potem coraz wyżej, przez biodra do plecow, nieludzkie zmeczen...
    • witam, na forum choroby tarczycy założyłam podobny wątek, ale ponieważ odzew był znikomy, spróbuję tutaj. Bardzo prosiłabym o jakąś interpretację moich dziwnych wyników. Czy to może byc jednak hashimoto? wizyte u endo mam dopiero za 2,5 tygodnia.. Oto one (w nawiasach normy): Wyniki z 12.07: TSH 0,026 (0,4 - 4,0) FT3 5,25 (1,8 – 4,2) FT4 2,48 (0,8 – 1,9) Wyniki z 19.07 (inne laboratorium) TSH 0,013 (0,35 - 4,94) FT3 2,59 (1,71 – 3,71) FT4 1,61 (0,7 &...
    • Witam znalazłam to forum przypadkowo ale dla mnie bardzo szczęśliwie. Bardzo proszę Was o pomoc mam 30 lat i niedawno zobaczyłam że mam powiększoną tarczycę po wizycie u lekarza i badniach wyszły mi takie wyniki TSH 11,775 FT3 3,72 FT4 0,70 USG PŁATY BOCZNE PRAWY 23*26*58 LEWY 22*26*61cieśń szerokości 6 mm przepływy miąszowe wzmożone, poniżej dolnych biegunów obu płatów tarczycy widoczne są hipoechogeniczne zmiany o wymiarze po prawej 15 mm po lewej do 11 mm, obraz usg sugeruje aut...
    • Zaczynałam w lipcu 2007 poziomem TSH 8. Dosatałm Eurytrox 50 mg 1 tabl na dzień. Po 3 mies stosowania zeszłam na 1,03. Po kolejnych 3 bez zmieniania dawki mam 2,5. Poza TSH nie mam od pierwszej wizyty kontroli innych parametrów. Na pirwszej wizycie maiałm zlecone taż Ft3 i FT4, TSH, USg (okreslony jako ksiażkowy obraz Hasimoto) i przeciwciała. z tego co pamietam poziom przciwciał miałam bardzo wysoki. przy normie do 12 maiłam 1200!! Na co powinnam zwrócic uwage w prowadzeniu...
    • Beda to 2 rozdzialy dotyczace tarczycy ,z ksiazki Julii Ross "Diet cure". Zeby nie bylo to takie wyrwane z kontekstu, generalnie tak po krotce- ksiazka jest o tym jak sie pomaga ludziom za pomoca aminokwasow, ktore naturalnie znajduja sie w pozywieniu bogatym w bialko. Autorka twierdzi, ze spozywajac za malo wartosciowego bialka, nie dostarczamy aminokwasow,a potrzebuje ich nasz mozg . Ze sa 4 glowne aminokwasy , chemiczne zwiazki w naszym mozgu sterujace naszym samopoczuciem, m...
    • witam odebralam dzis wyniki badan, robila je po raz pierwszy w zyciu i chyba nie wygladaja za ciekawie :( mozecie spojrzec ? p ciala anty TG 467 IU/ml normna do 40 oraz p ciala anty TGO <10 IU/ml norma do 35 pozostale hormony THS, FT3, FT4, FSH, LH mam w normie ale strasznie mnie ten wynik ponad 400 przerazil :(
    • Witam, nie wiem, czy Wam "po próżnicy" głowy nie zawracam, ale... Zaczęło się "niewinnie" - miałam mieć zabieg laparoskopowego usunięcia kamieni z pęcherzyka żółciowego i w czasie rutynowej konsultacji lekarz rutynowo zapytał, czy ktoś się zajmuje moją tarczycą. Jaką tarczycą? Moja tarczyca jest w porządku, zawsze taka była! Hmmm... Byłam w szpitalu, więc rutynowo zrobiono mi a) rutynowe USG i b) rutynowo pobrano krew na poziom hormonów, z których wynikło - a) podejrzenie o przewl...
    • co może oznaczać,że mam podwyższone TPO około 1000 lU/ml. Jeżeli T4 i T3 i TSH mam w normie. Prolaktyne takze. NIe jestem w ciąży i mam 20 lat. Inne badania kontrolne tez są w normie. Mam dziś wizyte w Poradni tarczycowej ale strasznie się boje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się