Dodaj do ulubionych

Podejrzenie Hashimoto?

19.04.20, 12:50
Witam, proszę o interpretację moich wyników
TSH - 1,89 norma 0,38-5,33 ( 30,5%)
Ft3 - 3,29 norma 2,5 -4,3 (43,9%)
Ft4 - 0,83 norma 0,65- 1,48 ( 21,7 %)
AntyTPO -19,1 norma 0- 9
Na USG powiększona objętość tarczycy ok.27 ml i cztery normaechogeniczne guzki o wielkości ok. 2,5 x 2 cm.
Endokrynolog zaleciła 'profilaktycznie' zażywanie codziennie pół tabletki Euthyrox N25 czyli w dawce 12,5. Twierdzi, że wyniki mam dobre i nie wie czy to początek Hashimoto czy coś innego. Dała mi ten hormon z uwagi na moje złe samopoczucie, a mianowicie :
- bóle mięśni i stawów
- drętwienie rąk
- ogólne zmęczenie i niechęć do życia
- ból szyi, gardła ,chrypka
- rozdrażnienie,płaczliwość
Do tego doszły fascykulacje, problem z mówieniem- seplenienie, bełkot, zacinanie się, utrudnione przełykanie - po wykonaniu MRI głowy i EMG mięśni i ENG nerwów neurolog nie stwierdził żadnej choroby neurologicznej.
Tak więc jestem w kropce.
Kontrolne badanie hormonów za tydzień, ale wiadomo bez USG bo wizyta tylko telefoniczna.
Natomiast moje bóle i samopoczucie jest bez zmian.
Jestem ciągle zmęczona i niewyspana, ciężko mi wstać z łóżka obojętne czy śpię 5 czy 9 godzin. Piecze mnie tez język, mrowią usta. Tych dziwnych objawów mam sporo a lekarze rozkładają ręce.
Proszę o odpowiedź
Obserwuj wątek
    • magdalena2585 Re: Podejrzenie Hashimoto? 19.04.20, 13:10
      Dodam ,że są to wyniki z 20 stycznia. Euthyrox zażywam od około 9 tygodni i poprawy nie ma. Ja wiem, że jest to bardzo malutka dawka ale Endo wogóle się zastanawiała czy ją wprowadzać, bo na podstawie badań i USG nie ma wskazań.
      • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto? 19.04.20, 16:56
        Bo to dawka mikroskopijna a wyniki kiepskie a tarczyca powiększona i guzki

        Czy neurolog stwierdził tezyczke? (Fascykulacje problemy z mięśniami)
        Bierzesz magnez? Wit d? B12?

        Jesli nie masz to koniecznie wykonałabym badanie poziomu b12, d25oh, ferrytyny. To podstawa proc badań hormonalnych. Jak twój poziom parathormonu( gospodarka wapniem).

        Szukałabym lekarza który nie patrzy na to ze mieścisz się w normie tylko na to ze masz realny problem. Podobnie z neurologiem poszłabym koniecznie na próbę tezyczkowa?

        Jesteś na diecie? Jesz gluten? Kazeine(mleko)?
        Miałaś kiedykolwiek badania w kierunku innych autoimmunologicznych, anemii złośliwej, miastenii, celiaki, etc?

        Przeciwciała atpo atg mogą pojawiać się okresowo wiek najważniejsze są objawy?

        Jak z tolerancja cukru u Ciebie?
          • magdalena2585 Re: Podejrzenie Hashimoto? 19.04.20, 19:13
            Za tydzień będę ponownie robić badania na tarczycę wraz z parathormonem, nie miałam badań w kierunku celiaki, anemii, miastenii ani próby tezyczkowej. Około 6 miesiecy temu to wszystko sie zaczęło - ogromny ból głowy przez 3 tygodnie i wylądowałam na SORze, zrobili pełną morfologię i TK głowy i wyszłam z wypisem " migrena skojarzona". Od tego czasu czuję się z dnia na dzień coraz gorzej. Przez ostatnie 2 miesiące suplementowałam D3 przez w dawce 20 000j 2x w tygodniu. Brałam Neurovit, następnie Milgammę ale poprawy brak.
            Cukru nie unikam, ani mleka czy też glutenu. Moja dieta jest wręcz śmieciowa. Ogólnie lekarze nie mają na mnie pomysłu, ani Endo ani Neuro bo objawów mam ogrom. Jedyne co wmawiają to nerwica - i tak, faktycznie jestem zestresowana bo mam 34 lata a ledwo chodzę. Zmuszam się do pracy, nie mam ochoty na nic ani siły do działania. I jeszcze te fascykulacje...
            • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto? 19.04.20, 21:10
              Dieta dokładnie swoje do chorób tarczycy. Bez wyników i tak nie będziesz nic wiedzieć. Czy na sirze wykonali badanie tarczycy, może miałaś wtedy pierwszy rzut z niekontrolowanym uwolnieniem h. Tarczycy i stad ból głowy, może masz duży niedobór b12 lub problem z jej przyswajaniem. Aletego się nie dowiesz bez badań a one powinny być wykonane przez suplementacja.

              Magnez bierzesz?

              Poczytaj o objawach tezyczki utajonej: forum tezyczka utajona.

              Bez zachowania higieny pracy i prawidłowej diety trudno jest żyć z tymi przypadłościami.
              • magdalena2585 Re: Podejrzenie Hashimoto? 19.04.20, 21:26
                Czytałam o tężyczce, sporo objawów mi pasuje. Magnez brałam ale odstawiłam, tzn.teraz biorę jak mi się przypomni. Na SORze nie robili tarczycy. W Neurovicie jest B12 ale poprawy po miesiącu zażywania nie było żadnej. A Endo mówi że hormony w normie.
    • magdalena2585 Re: Podejrzenie Hashimoto? 29.04.20, 16:09
      Moje wyniki z dzisiaj :
      Tsh- 0,69 norma 0,38 - 5,33 - 7,67%
      Ft3- 3,30 norma 2,50 - 4,30 - 44,44%
      Ft4- 1,00 norma 0,65 - 1,48 - 42,16 %
      AntyTpo- 39,2 norma 0-9
      AntyTg- 0,9 norma 0- 4
      Wit D3- 30 poziom prawidłowy 30-100
      Na wynik parathormonu jeszcze czekam.
      Jutro teleporada u Endo.
      Dodam tylko, że czuję się fatalnie
      Gorzej niż 2 miesiące temu.
      • hashitess Re: Podejrzenie Hashimoto? 30.04.20, 19:42
        Poziom TSH przy zażywaniu syntetycznego hormonu jest bardzo wysoki.
        Poziom FT3 jest wyższy od FT4 i wskazuje, że Twoja dawka euthyroxu
        jest za niska.
        Reasumując - powinnaś podnieść codzienną dawkę hormonu.

        --
        Sentencja Hipokratesa:

        Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
    • magdalena2585 Re: Podejrzenie Hashimoto? 30.04.20, 16:25
      Endo stwierdził, że to Hashimoto. Mam już nie brać Euthyroxu tylko samą D3 - Dekristol. No i to tyle. Czuję się fatalnie, fascykulacje i osłabienie mięśni nadal są, doszły lekkie zawroty głowy. Na dodatek ten koronawirus uniemożliwia wykonanie badania np. na tężyczke. Czy to możliwe, że Hashi jest aż tak uciążliwe?
      • hashitess Re: Podejrzenie Hashimoto? 30.04.20, 19:39
        magdalena2585 napisała:

        > Endo stwierdził, że to Hashimoto. Mam już nie brać Euthyroxu tylko samą D3 - De
        > kristol.

        Miałam napisać co myślę o p. dr, ale się wstrzymam.
        Tobie proponuję nie odstawiać euthyroxu bo Twoje samopoczucie
        z każdym dniem będzie tylko gorsze.

        --
        Sentencja Hipokratesa:

        Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
      • hashitess Re: Podejrzenie Hashimoto? 30.04.20, 19:45
        magdalena2585 napisała:

        Czy to możliwe, że Hashi jest aż tak uciążliwe
        > ?

        Jest paskudne.
        Jednak po uzupełnieniu hormonów i innych niedoborów
        można normalnie funkcjonować.
        Ja zażywam hormon T4 ok. 20 lat i nie narzekam.
        Bądź dobrej myśli.


        --
        Sentencja Hipokratesa:

        Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka