Dodaj do ulubionych

Podejrzenie Hashimoto i anemii

01.10.19, 13:04
Dzień dobry,

od 7 lat czuję się jak zdechlak, ciągle zmęczona i senna, czasami ledwo funkcjonuje, bóle głowy, mięśni, stawów, rąk i nóg, bardzo niskie cośnienie. Ale najgorsze jest zmęczenie, po pracy głownie śpię - nie mam sił na życie.
Pielgrzymki od lekarza do lekarza, ale każdy rozkładał ręce bo wyniki w normie, czyli dobre. Skierowano mnie do reumatologa kilka lat temu - wykryto ANA. Corocznie badam, wahania miedzy 1:320 a 1:80. bez znaczenia klinicznego usłyszałam.
Endokrynolog po raz pierwszy zlecił mi badania z 6 lat temu, usg i wszystkie wyniki w normie. Od tamtej pory zapobiegawczo raz na rok, dwa, badam tarczycę. Usg jak najbardziej w normie. Dwa razy wyszły mi przeciwciała ATG ponad 200. Kolejny endokrynolog powiedział, że póki TSH w normie, to nic z tym nie zrobimy. mamy czekać, aż coś się rozwinie i już... A ja ledwo żywa, ledwo funkcjonuję.
Ostatnio naprawdę ze mną źle - senność ogromna, zmęczenie nawet po całej nocy snu, bóle nóg i rąk, włosy lecą na potęgę. Wkurzyłam się, po raz kolejny zrobiłam badania tarczycowe na własną rękę, do tego badania w kierunku anemii.

Moje wyniki są następujące:
TSH - 1,3 (norma 0,55-4,78)
FT3 - 3,60 (norma 2,30-4,20)
FT4 - 1,35 (norma 0,89-1,76)
ATG - 204 (norma 0-60)
ATPO - 455 (norma jw.)

Żelazo - 73 (norma 50-170)
Ferrytyna - 10 (norma 10-291)
Transferyna - 239 (norma 250-380)

Morfologia:
Leukocyty - 5,54 (norma 4,0-10) dodatkowo niedobór mieloperoksydazy występujący od kilku lat;
Erytrocyty - 4,28 (norma 4,2-5,2)
Hemoglobina - 12,6 (norma 12-16)
Hematokryt - 38,7 (norma 37-47)
Płytki krwi - 284 (norma 150-400)

W romazie automatycznym leukocytów:
Neutrocyty - 52 (norma 55-70)
Limfocyty - 44 (norma 20-40)
Bazocyty - O (norma 0,5-1)

Powyższe wartości jedynie się wyróżniają w tym rozmazie.

Proszę Was o pomoc. Jestem już umówiona do lekarza POZ, na usg tarczycy i do endokrynologa. Ale już mi cięzko wierzyć, w to co mówią. jak również mam dość patrzenia na mnie jak na wariatkę.

Obserwuj wątek
    • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 03.10.19, 20:10
      Byłam u lekarza rodzinnego - oczywiście zbagatelizował wyniki ferratyny bo żelazo w normie.
      Na USG bez żadnych zmian, wszystko super i ładnie, radiolog dodał, żeby przeciwciałami się nie przejmować...
      • agnieszka_ania75 Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 04.10.19, 11:35
        Jest coś takiego jak ukryta anemia, tzn, morfologia jest jeszcze ok, ale ferrytyna już nisko i może wyjść w wynikach później.
        Raczej nikt ci żelaza nie przepisze w dużych dawkach, ale ładnie można sobie podnieść tym bez recepty - tylko szukaj takie, które się dobrze wchłania i nie będziesz miała po nim dużych bóli brzucha, nie polecam dlatego na pusty żołądek.
        Tylko rób przerwy i badaj się co jakiś czas. Żelazo w nadmiarze również jest szkodliwe i dlatego lekarze niechętnie je przepisują, chyba, że już w morfo ci wyjdzie anemia.
        Dodatkowo sok z pokrzywy - mi czasem bardziej pomaga niż samo żelazo. U mnie jeszcze kwas foliowy i wit. b 12.
        Jak to wyrównasz i nadal będzie niefajnie sprawdź sprawę z cukrem i magnez.
        " bóle nóg i rąk" ja mam tak od braku żelaza, ale też od braku wit. D.
        niskie ciśnienie też mam od lat = współczuję
        a badałaś kiedyś kortyzol?
        poczytaj tez o dietach autoimmuno - może warto spróbować?
      • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 04.10.19, 19:27
        Powiem ze czytam znów typowy opis przypadku osoby z hashioto, której wyniki tarczycowe są w „normie”.

Ja bym zaczęła od leczenia hashimoto i uzupełnienia niedoborów. Prócz badań w których obecne są przeciwciała tarczycowe zbadała bym poziom b12, d25oh i poszła do neurologa na badanie w kierunku tezyczki. Z wynikami do endokrynologa. Warto wiedzieć jakie są poziomy tych witamin przed suplementacja.
        Poza tym istnieje w przyrodzie taki pierwiastek jak selen, a niedobór selenu koreluje z przeciwciałami tarczycowymi. Warto poczytac.
        Suplementacja żelaza musi być monitorowana bo żelazo w nadmiarze jest toksyczne. Poszukaj lekarza który ma wiedzę na temat suplementacji zelaza a ewentualnych niedoborów kofaktorow, witamin B itd.
        Jesteś na jakieś diecie, która powidowalaby niedobór zelaza?
        • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 04.10.19, 20:41
          Dziękuję za odpowiedzi.
          Generalnie jestem osobą bardzo szczupłą - 53 kg przy 170 cm wzrostu. Waga waha się między 50 a 53 kg.
          Jem dosyć mało. Tak od dzieciństwa, ale nie głodzę się. Jem warzywa, owoce, orzechy, mięso, slodycze. Wszystko oprócz owoców morza :p
          Dwa lata temu robiłam B12 - wynik był w połowie normy. Natomiast D3 - zdecydowany deficyt... Badań nie powtarzałam bo to jednak koszta. A ja i tak większość badań robię prywatnie.
          Mam niedługo wizytę u endokrynologa.
          Do moich objawow mogę doliczyć również świąd skóry, czasami bardzo silny.
          Mam również stwierdzony zespół PCO.
          • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 05.10.19, 17:16
            policystyczne jajniki -> zespoł metaboliczny-> insulina , możesz poczytac w necie np w Wikipedii.

Suplementujesz witamine d ?
            Byłaś na konsultacji u jakiegoś reumatologa?
            W jakim labie wykonywałas ANA?
            I tak mi się skojarzyło bo ktoś inny na forum pytał, Badalas się w kierunku celiakii?

Świat skory u mnie jest objawem za małej dawki hormonu, ale mogą wchodzić w grę inne problemy np z nietolerancja pokarmowa, niedobór d , alergia wątroba w ogólności i pewnie kilkaset innych powodów. Co na to twój lekarz?
            • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 07.10.19, 07:55
              Biorę witaminę d, vigantoletten 1000, w sumie stwierdzenie biorę to za dużo powiedziane - raz łyknę, a raz nie.
              Byłam u dwóch rematologów (prywatnie i na nfz), każdy kazał kontrolować ANA. Nie kwalifikuję się do żadnego leczenia bo miano ANA jest niskie 1:80, 1:320.
              Badania zawsze robię w Alabie.
              Na celiakię nigdy sie nie badałam.
              Te 6 lat temu endokrynolog zleciła mi zrobienie krzywej insulinowej, wyszła w porządku.
              • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 07.10.19, 20:50
                1000 to dawka dla niemowlaka i taka dawka napewno nie wyjdziesz z niedoboru.

Poszukaj dbrego lekarza, ktory ustawi tobie hormony i zaleci odpowiednia dawke witaminy D.

Moge zapytac jaki masz poziom D?
                • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 08.10.19, 07:57
                  Witamina D - 5,35 ng/ml

mam deficyt bo jest on następująco określony <10 ng/ml.

Badanie sprzed dwóch lat.

Witamina b12 - 278 przy normie od 211 do 911. Myslałam, że wynik mam wyższy, no cóż.
                  • agnieszka_ania75 Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 08.10.19, 10:25
                    B12 masz za nisko, warto uzupełnić
                    a wit. D to to jeśli nadal masz tak nisko - masakra
                    warto sprawdzić jej poziom aktualnie, ale większość i tak ma deficyt, może lepiej trochę pouzupełniać większą dawką najpierw?
                    myślę, że bezpieczna jest 4 tys. na teraz i zbadać za jakiś czas, ale najlepiej pogadaj z lekarzem!!!!
                    --------------------
                    badanie są drogie - wiem, bo też prywatnie większość robię
                    wit. D może zlecić ci endo, cukrowe sprawy lekarz POZ
                    szukaj promocji - podzwoń po różnych punktach, czasem szpitale mają taniej wit.d w pakiecie niż osobno (u mnie np. jest za 60 zł w jednym z pakietów, w innym sama wit. d za 50 zł, a w innych zdzierają)
                    trzeba szukać
                    obecnie jest promocja w diagnostyce - pakiet na cukier tsh i wit.d - to nie jest reklama smile
                    ps. ostatnio wpadłam na art. dlaczego wit. d się nie wchłania - braki w magnezie - warto też uzupełniać

• laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 08.10.19, 15:35
                    B12 kiepsko ale d to Iuz rekord forum chyba. Tego nie można tak zostawić, zgłoś się do lekarza po odpowiednia dawkę d.
                    • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 09.10.19, 11:18
                      Tak, zrobię. Zbadam poziom tych witamin przed wizytą u endo,

Najgorsze jest to, że pokazywałam te wyniki lekarzowi POZ. Stwierdziła, że no połyka sobie Pani jakąś witamine d i już. Ale jaką dawkę i jak często już się nie dowiedziałam.

Jestem strasznie wkurzona, tak olewana przez lekarzy. Byc może juz dawno bym wyszła z tego stanu, a tak dobre kilka lat przespałam z braku sił.
                      • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 09.10.19, 15:00
                        Kup sobie witaminę d w postaci kapsułek olejowych i do tego łyżka tranu.
                        Witaminę b12 tez możesz próbować uzupelnicdoustnie, chociaż bardziej efektywnie jest przyjmować w zastrzykach - to jednak wymaga znalezienia lekarza.
                        witaminę d traktuj jak prehormon, bo jest intotna w wielu procesach z udziałem hormonów.
                        • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 15.10.19, 08:06
                          Byłam u endokrynologa. Diagnoza to Autoimmunizacyjna choroba tarczycy w stadium eutyreozy i niedobór witaminy D3.

Co do feratyny, transferryny i zelaza - wszystko w porządku, lekarz nie stwierdza anemii. Powiedziała, że dobrze iż ferrytyn jest taka niska bo jest to białko zapalne. Z kolei przy anemii transferyna byłaby wysoka, a nie poniżej normy. Dodatkowo w rozmazie erytrocytów wszystko jest w porządku.

Zaleciła mi witamine d3 vigantolletten 2000 - dwa razy dziennie po 1 jednej tabletce oraz selen 200 jeden raz dziennie.

Stwierdziła, że mam za niski poziom kortyzolu - nie mam przy sobie wyników, ale robiony rano wynosił ok. 7.
                          Teraz mam zrobić kolejne badania kortyzolu, dodatkowo ACTH, sód i potas.

Jest tez mowa o przyjmowaniu najmniejszej dawki euthyroxu.

Ale póki co badania. Gdy wynik znowu będzie niski, diagnostyka zostanie pogłębiona.
                          • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 16.10.19, 07:51
                            mysle ze dobrze ze lekarz doradza wieksza dawke d i ze dostalas selen. kortyzol faktycznie bardzo niski trzeba to zbadac dokladniej bo moze byc tez choroba Addisona z autoimmunologii. zrobilabym tez krzywa insulinowa i glukozowa na nastepna wizyte i poziom b12.

co do ferrytyny to jest to bialko zapalne ale np moja hematolog zawsze mowila ze jak ferrytyna jest na poziomie ok 35 to wstarczy, a ty masz 10-to juz malo. moze masz jeszcze inny problem z wiazaniem zelaza.
                            • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 16.10.19, 07:52
                              uzupelniasz b12? moze tu jest problem.
                              • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 16.10.19, 10:58
                                Robiłam sobie badania b12 i witaminy D przed wizyta u endokrynologa.

Witmina d - 15
                                witamina b12 - ok. 370

Normy identyczne jak podawałam wyżej.

Endokrynolog do b12 się nie przyczepiła. Jedynie do witaminy d3.
    • milaemalka Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 17.10.19, 23:34
      Objawy anemii są podobne do objawów niedoczynności.Wyglada mi na to,że masz problemy z niedoborem żelaza.Ferrytyna jest jeszcze w normie ale to jednak dól normy Zrobiłabym jeszcze badanie wit B12
    • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 22.11.19, 08:07
      Wczoraj powtórzyłam, zgodnie z zaleceniami lekarza, kortyzol oraz dodatkowo sód, potas, i ACTH.

Wyniki są następujące:

sód - 143 (norma 136-145)

potas - 4,20 (norma 3,50-5,10)

kortyzol - 8,70 (norma 4,30-22,40)

ACTH - 17,44 (norma 7,20 - 63,60)

Jak dla mnie wydaje się w porządku, czy ktoś się orientuje?

• hashitess Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 22.11.19, 10:47
        Podniesione p/ciała
        "ATG - 204 (norma 0-60)
        ATPO - 455 (norma jw.)" i Twoje objawy
        potwierdzają aktywne hashimoto.

Miałaś wykonane usg tarczycy?
        • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 22.11.19, 11:03
          Tak, robiłam przed wizytą u endokrynologa, nie mam przy sobie opisu, ale tarczyca bardzo ładna, do niczego nie można się przyczepić.
          • hashitess Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 22.11.19, 18:45
            a jej wielkość, jaką ma objętość?
            • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 26.11.19, 11:25
              Na USG mam napisane m.in.: tarczyca niepowiększona o wymiarach

Płat prawy ap 13 mm, rl 16 mm, CC 51 mm, obj. 5 ml

Płat lewy ap 16, rl 14 mm, CC 57 mm, obj. 6,3 ml.
              • hashitess Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 26.11.19, 22:37
                henryann napisała:

> Na USG mam napisane m.in.: tarczyca niepowiększona o wymiarach
                >
                > Płat prawy ap 13 mm, rl 16 mm, CC 51 mm, obj. 5 ml
                >
                > Płat lewy ap 16, rl 14 mm, CC 57 mm, obj. 6,3 ml.

Nie wiem czy masz info n/t struktury gruczołu.

Przy przeciwciałach tarczyca jest zwapniała
                i jej objętość maleje.
      • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 23.11.19, 17:38
        Nadnercza - przysadka tu jest problem., chociaż sód masz bardzo ładny.
        Czy miałaś dobowa zbiórkę moczu dla kortyzolu?

Znajdujesz u siebie objawy choroby addisona?
        Koniecznie przeszłabym się z tymi wynikami do lekarza.

Czy jadasz mięso, bo b12 masz bardzo niska ?

Możesz mieć tez problemy z przyswajaniem b12 przed kolejna auto- anemię złośliwa.

To jest sprawa wielowątkowa dla dobrego dociekliwego endo.

Mi kiedyś powiedziano ze badanie Ana ma sens tylko w dobrym sprawdzonym labie.
        • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 26.11.19, 13:14
          Nie, nie miałam takiego badania kortyzolu jeszcze. Mięso jem.

Wizytę u endo mam w styczniu, może wtedy się więcej dowiem.
    • siostra.bloody Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 25.11.19, 22:03
      Nie czytałam wszystkich wpisów, więc jeśli ktoś już napisał o badaniu poziomu wit D3, to sie powtórzę.Warto zbadać.
      • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 26.11.19, 11:26
        Zbadałam - ok. 15, suplementuję.
        • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 11.01.20, 08:14
          Poziom 15 dla d25oh oznacza spory niedobór. Jaka dawkę d3 przyjmujesz?
    • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 10.01.20, 08:02
      Byłam u endokrynologa z moimi najnowszymi wynikami ACTH i Kortyzolu. Podobno na razie ok. Ten typ tak ma.
      Kontrola TSH i witaminy d3.
      No i tyle.
      • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 11.01.20, 08:12
        Kortyzol niski acth tez niskie - to chyba nie jest ok. Poza tym nie można bazować na tsh mając chora tarczyce.
        Skonsultowalabym się z dobrym endokrynologiem.
        • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 14.03.21, 21:02
          Witam po tak długiej przerwie.

Od ostatniego wpisu trafiłam jeszcze do innego endokrynologa. Oczywiście prywatnie.

Na badania, które mi zlecił wydałam majątek.

W każdym razie wystrzeliły mi przeciwciała atpo i atg. Stwierdził Hashimoto jednakże bez leczenia bo hormony w normie.

Natomiast uważa, że problem jest w kortyzolu i on też by się tak czuł mając kortyzol na poziomie 7 lub 8 rano...

Acth w normie. Przeciwciał przeciwko korze nadnerczy nie stwierdzono.

Mam za wysoką Reninę. Więc oprócz tej reniny oraz kortyzolu w dolnej granicy normy nie stwierdził niczego niepokojącego. Oczywiście Hashimoto, ale póki co "bez podstaw do leczenia".

Biorę hydrokortyzon (pół tabletki rano, ćwiartkę po południu) na podniesienie.

I za 2 tygodnie powtórka kortyzolu, acth i reniny.

Moja ferrytyna spadła we wrześniu ubiegłego roku do 8 co endokrynolog uznał już za kryzys wielki. Piję obecnie 3 butelkę Floradixu.

Jednakże nie wiem, czy branie tego hydrokortyzonu to dobry pomysł skoro nie mam chorych nadnerczy. Ale cóż mi pozostało, jak to lekarz określił: tu chodzi o poprawienie jakości życia.
          • hashitess Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 17.03.21, 19:27
            poprawisz jakość życia po uzupełnieniu hormonów tarczycy.
            Może spróbuj znależć jakiego endo tyreologa.
            Mogę zapytać czy zrobiłaś coś w kierunku niskiego poziomu wit. D3?
            • henryann Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 17.03.21, 19:37
              Byłam u 6 endokrynologów w ciągu paru lat. Każdy, jak jeden mąż, odmawia leczenia bo hormony są w normie.

Na podniesienie wit. D3 przyjmowałam 4 tys jednostek dziennie.

I niedługo sprawdzę, o ile się podniosło.
              • hashitess Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 18.03.21, 11:00
                Powiedz p. dr, że chcesz spróbować jak będziesz się czuła
                po suplementacji hormonu w niewielkiej dawce.
          • porzeczka5 Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 25.06.21, 18:44
            Hej, z tego co piszesz to ja tez mam podobne objawy co ty, tez chodze od lekarza do lekarza bo nie wiem co sie ze mna dzieje, chciał abym sie z toba skontaktowac i pogadac
    • wozny1234 Re: Podejrzenie Hashimoto i anemii 11.10.21, 18:25
      A może to też infekcja niektórych patogenów? nie ugryzł cię kiedyś kleszcz? Ja polecam ci zrobić diagnostykę w gabinecie Herbasol w Wrocławiu. Może tam ci pomogą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka