Dodaj do ulubionych

zielone pomidory

29.07.04, 14:53
wiele pytan mam bo nie wiem na ten temat nic. Troche sie asekuruje bo cos mi
sie wydaje ze moje na krzaku nie dojrzeja wiec trzeba cos bedzie z tych
zielonych cos zrobic, zanim zbrazowieja..i tu pierwsze pytanie:
1. czy zielone pomidory to sa po prostu iedojrzale pomidory, czy jest to moze
po prostu jakis inny gatunek pomidora?
2. co mozna zrobic z tykich niedojrzalkow, oprocz salatki na kwasno do
sloikow? moze jakies dania na slodko, relisze, czatneje czy inne wymsly.
Dzieki i licze na was:)
Pozdr
Sab.
Obserwuj wątek
    • karmilla Re: zielone pomidory 29.07.04, 15:08
      z tego co wiem, to przetwory z zielonych pomidorów robi się z takich pomidorów,
      które są zeilone jeszcze po pierwszych przymrozkach. Dlaczego tak - nie wiem. U
      mnie w domu się robiło sałatkę (taraz gdzies mamy przepis na sałtkę ogórkową,
      zbilżoną w smaku, ale emniej niezdrową) i raz mama zrobiął konfiturę - smażone
      w syropie, ale poza nią nikt tego jesć nie chciał, więc więcej nie robiła.
      • emka_1 Re: zielone pomidory 29.07.04, 21:16
        tak jest, zielone to normalne, tyle że niedojrzałe. nie wiem czemu po
        przymrozkach- znaczy być może dlatego, że już szansy na doczekanie na ich
        dojrzenie nie ma, albo też przemrożenie powoduje np. rozkład solaniny zawartej w
        niedojrzałych owockach.

konfirurę robi się tak jak z innych owoców, tyle że daje się mniej cukru,
        goździki oraz imbir(świeży). słodkie to nie jest, raczej słodko-kwaśno-ostre no
        i do miesa raczej niż do ciasta :)
    • Gość: Bożena Re: zielone pomidory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 20:24
      Zielone pomidory owiń w gazety i włóż do garczka w szafce kuchennej (lub innej)
      po paru dniach będą czerwone i bardzo smaczne.
    • lomas smażone zielone pomidory 29.07.04, 22:17
      1 sredni zielony pomidor na jedną osobę
      w oryginale tłuszcz z bekonu ( a że ja bez mięsa to oliwa :)
      pieprz
      sól
      mąka kukurydziana

Pokrój pomidory na plastry o grubości ok pół cm, posyp sola i pieprzem a potem
      obtocz z obu stron w mące.
      Na patelni podgrzej tłuszcz i smaż pomidory aż po obu stronach lekko się
      zarumienią
      Niebo w gębie :)

Przepis z książki "Smażone zielone pomidory"
      Pozdrawiam
    • Gość: Pichciarz Re: zielone pomidory - rozmaitości (Eng.) IP: *.proxy.aol.com 29.07.04, 22:42
      Z zielonych pomidorów można sporządzić wiele rozmaitych potraw:
      www.cooks.com/rec/search/0,1-0,green_tomatos,FF.html
    • sabba dzieki za porady i przepisy 30.07.04, 09:05
      z dojrzewaniem pomidorow w ciemnym miejscu tez slyszalam, co dla mnie jest fenomenem bo myslalam ze one potrzebuja slonca do tego zeby byc ladne czerwone:) Poki co, poobserwuej czy plamki znikna czy nie i dam im jeszcze troche dojrzec na krzaku.....
      • linn_linn Re: dzieki za porady i przepisy 30.07.04, 10:52
        Mozna je wlozyc do papierowej torby razem z jablkiem. Jesli pomidor ma choc
        jedna plamke czerwona, dojrzeje bardzo ladnie. Jesli pozny pomidor jest
        ciemnozielony, duze jest ryzyko, ze nie dojrzeje nigdy.
        • ampolion Re: dzieki za porady i przepisy 30.07.04, 14:52
          Nawet lepiej z bananem.
          • linn_linn Re: dzieki za porady i przepisy 30.07.04, 15:08
            Banany dojrzewaja z jablkiem, gdyz ono wydziela jakies... za przeproszeniem
            gazy.
            • ampolion Re: dzieki za porady i przepisy 30.07.04, 15:15
              Obawiam się, że na odwrót: to banan dojrzewa jabłka itd. Chodzi bodajże o
              jakieś enzymy w skórce banana. Można sprawdzić, a i Jottka będzie wiedziała.
              • ampolion Dojrzewanie 30.07.04, 15:22
                Right here:

The ripening bananas produce so much ethylene that you can use them as a tool
                to ripen other fruits. Take those green pears home and put them on the shelf in
                a paper bag with a banana. The banana at room temperature produces ethylene
                that will signal the green pears to start ripening immediately. The paper bag
                holds the ethylene in stagnant air around the fruits, yet allows oxygen to go
                into the bag for respiration in the fruits...needed to make the enzymes! In
                just a few days the pears should be ready to eat! You can do the same with
                avocados.

More of that:
                koning.ecsu.ctstateu.edu/plants_human/fruitgrowripe.html
                • hipopotam3 Re: Dojrzewanie 30.07.04, 16:45
                  przypomniała mi się książka którą bardzo lubię "smażone zielone pomidory" czyli
                  że tak też można na końcu tej książki są przepisy
            • emka_1 Re: dzieki za porady i przepisy 30.07.04, 18:15
              jedno i drugie wydziela etylen. z tym, że zapach jabłka w połączeniu z pomidorem
              przyjemniejszy:)
              • linn_linn Re: dzieki za porady i przepisy 31.07.04, 09:17
                Moze, ale wiem, ze 1 jablko sprawi, ze dojrzeja banany, kiwi i pomidory. Czesto
                uciekam sie do tego sposobu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka