Gość: ania IP: 146.203.130.* 06.08.06, 20:46 Bardzo prosze o przepis na salatke do sloikow na zime z zielonych pomidorow wiem ze trzeba marchew,cebule tylko zapomnialam jaka marynata.Dziekuje za kazdy przepis-pozdrawiam z USA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: zielone pomidory IP: 146.203.130.* 06.08.06, 21:55 prosze o przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Regina Re: zielone pomidory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.13, 17:44 Ja mam przepis stary wyprobowany na sałatkę z pomidorów zielonych z samą cebulą 1kg.zielonych pomidorów kroje w plasterki,potem 3duże cebule też kroje w plasterki,wszystko układam warstwami do garnka i solę,odstawiam na 8godzin,po tym czasie odciskam puszczony sok i robie zalewę:pó łszklanki octu,pół szklanki oliwy,ziele,listek laurowy,5łyżek cukru,pół szklanki wody,to zagotowuję wrzucam pomidory i gotuje na małym ogniu 10minut,potem do słoików i pasteryzuje 10minut. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_p24 Re: zielone pomidory 06.08.06, 22:08 Przepis pochodzi z "Poradnika domowego" - sierpień 2005. Chyba jednak nie o taki Ci chodzi, bo w składzie nie ma marcheewki, jest za to papryka, ale wpiszę. Sałatka z zielonych pomidorów 2 kg zielonych zdrowych pomidorów, 2 strąki czerwonej papryki, 2 cebule, 2 łyżki soli Zalewa: litr wody, 15 dag cukru, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Przyprawy do każdego słoika: po 2-3 ziarna pieprzu, po 2 ziarna ziela angielskiego, po ząbku czosnku Pomidory umyć, pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Cecule obrać, pokroić w piórka, posolić, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 10-12 godzin. Paprykę uczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Składniki zalewy zagotować. W słoikach układać warstwami warzywa, przekładając je przyprawami. Do każdego słoika wlać tyle zalewy, aby pokryła warzywa. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować (półlitrowe - 25 minut, większe - 30 minut). Gdy wystygną, przenieść w chłodne miejsce. I to by było na tyle. Mam nadzieję, że się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: zielone pomidory IP: 146.203.130.* 07.08.06, 02:39 Bardzo dziekuje za przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: zielone pomidory IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.13, 18:43 Ja robię tak: pomidory kroję, posypuję solą - niedużo, zostawiam na dwie godzin. Płuczę. Dodaję marchewkę i cebulę w ilości ok. 20 proc. Dodawałam jeszcze seler naciowy, ale mi nie smakuje. Zalewę robię na oko - woda, ocet, cukier. Do smaku. Ja nie lubię za bardzo kwaśnego. Na końcu łyżka oleju, nie więcej. Moim zdaniem można, jeśli kto lubi, dodać troszkę czosnku, odrobinę kopru. Ja pasteryzuję, na wszelki wypadek, bo octu dużo nie daję. Trzyma jak psy dziada, mam jeszcze słoiki sprzed roku. Odpowiedz Link Zgłoś