zen.ek 03.10.08, 18:56 Kiedys jadlem salatke z zielonych pomidorow (marynowane w sloiku).Podobno sa one nie zdrowe ale smakowaly wspaniale.Prosze o komentaz i przepis. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nexstartelescope Re: zielone pomidory 03.10.08, 19:25 Niezdrowe, nawet bardzo, są zielone, surowe pomidory. Te w słoiku, pasteryzowane można spokojnie jeśc. Moja mama tez robiła tą sałatkę, uwielbiałam ją, niestety nie pamiętam dokładnego przepisu. NA pewno w składzie oprócz pomidorów była cebula, marchweka i trochę papryki, przepisu poszukaj w google. Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: zielone pomidory 05.10.08, 00:14 Gdzies daleko na swiecie sa takie gatunki pomidorow,ktore nigdy nie czerwienieja...pozostaja zielone, zolte a nawet bywaja czarne.. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zielone pomidory 22.11.08, 11:54 westina napisała: > Gdzies daleko na swiecie sa takie gatunki pomidorow,ktore nigdy nie > czerwienieja...pozostaja zielone, zolte a nawet bywaja czarne.. u nas przynajmnie w moim niemieckim regionie tez nigdy ich nie dostalam, a te czarne rosyjskie to hodujemy sami, mozna kupic nasiona, hodujemy juz ponad 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: zielone pomidory 24.11.08, 21:20 W KDW dostaniesz wszelkie kolory :) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Co prawda już nieco za późno ale podaję przepis 03.10.08, 20:23 na 1 kg zielonych pomidorów: 10 dag cebuli, 3 dag soli: przyprawy:pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść lauroey, ; zalewa: 400 ml wody, 100 ml ostu 10%, 10 dag cukru. Pomidory bez plam i uszkodzeń myjesz i kroisz w cienkie krążki. Mieszasz cebulę i pomidory z solą, zalewasz marynatąi zostawiasz na 24 godziny.Zalewę zlewaasz dodajesz 10dag cukru i resztę przypraw, zagotowujesz pod przykryciem. Sałatkę układasz w słojach, zalewasz marynatą i pasteryzujesz około 25 minut 1/2 l słoje. Już nie są zabójcze dla organizmu.//rotfl Warto dodać do niczh czerwoną paprykę pokrojoną w krążki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cotinatio Re:Co prawda już nieco za późno ale podaję przepi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 19:21 wcale nie za późno. 21 listopada zebrałam pomidory z działkowej szklarenki, musze cos z tym zrobić i to będzie chyba ten przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
andjagoda Re: zielone pomidory 03.10.08, 20:42 Chętnie bym spróbowała tej sałaki (i smażonych zielonych pomidorów), ale nigdy nie widziałam w sprzedaży zielonych pomidorów :/ raz zdarzyło mi się kupić pomidor niespodziankę - czerwony na zewnątrz i zielony w środku - paskudny :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: zielone pomidory IP: *.icpnet.pl 05.10.08, 15:47 Moja mama robiła w latach 70-80tych... Pamiętam, że było to dość oryginalne, taka ciekawostka w naszych stronach (Poznań). Były dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
andip Re: zielone pomidory 22.11.08, 16:19 A czy zielone pomidory, które dojrzały i są czerwone, ale dojrzały nie na krzaku, tylko np. na półce pod oknem też są zdrowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: zielone pomidory 25.11.08, 02:44 te zielone z "fried green tomatoes" nigdy nie czerwienieja, no chyba, ze ze wstydu przed jakims lewym kucharzem. pyszne sa z nich placki- ciato takie jak na racuchy z jablkami ale na slono. mniam. Odpowiedz Link Zgłoś