Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      zwolnienie lekarskie

zwolnienie lekarskie

(9 wyników)
    • Mam pytanie - czy lekarz może wystawic zwolnienie lekarskie z data dwa miesiace wstecz? Mam taka sytuacje, ze nie poszlam na egzamin, bo sie zastrulam, ale nie bylam u lekarza, liczac, ze zdam egzam w sesji poprawkowej. Niestety, nie zdalam, i teraz, zeby nie miec warunku musze dostarczyc zaswiadczenie, ze wtedy bylam chora. Czy jakikolwiek lekarz moze takie zaswiadczenie wystawic???
    • lekarzy. Chcemy pracować? Przecież nagminnie uciekamy na chorobowe. Jesteśmy krajem z największą absencją chorobową na świecie… [b]To wina systemu! W innych warunkach ludzie zachowywaliby się zupełnie inaczej. To w głównej mierze problem nieuczciwych lekarzy.[/b] Nie wyobrażam sobie, by amerykański lekarz odważył się wypisać fałszywe zwolnienie. Równałoby się to z wykluczeniem z zawodu i hańbą na całe życie w przypadku przyłapania na czymś takim. W Polsce jednak nie funkcjonuje wymi...
    • W Polsce są olbrzymie druki z bardzo duża ilością danych. Jak to jest w innych krajach?
    • Co robi człowiek, który ma problem? Nie, nie natury zdrowotnej. Zawodowej. Na przykład coś przeskrobał w pracy i chce się ukryć. Więc co robi? Idzie na zwolnienie. Bo polski lekarz daje zwolnienie w dwóch przypadkach a) gdy pacjent jest chory, b) gdy pacjent jest zdrowy, ale zwolnienie mu jest potrzebne. W tym drugim wypadku nie ma w kraju instytucji, która byłaby skłonna zasadność takiego zwolnienia skontrolować. . [i]Ksiądz uderzył córkę książką w twarz na oczach całej klasy. Zaraz po le...
    • Pilnie potrzebuję zwolnienia lekarskiego do końca miesiąca!!!Moja firma plajtuje i zwalniają nas dlatego dzięki zwolnieniu będę miała czas na znalezienie spokojnie nowej pracy!!!!
    • Powstał spór. Jak należy rozumieć powyższe zalecenia na druku L4. Leżeć to rozumiem jako leżenie w łóżku w domu i zakaz opuszczania domu. Natomiast "może chodzić"? Spotkałam się z interpretacją, że chory może chodzić ale w obrębie domu i obejścia (!) ale nie może się za daleko oddalać np. pojechać do sklepu czy na basen lub tp. Jak to jest w przepisach?
    • .....powinien pacjent zostać powiadomiony o dacie rozpoczęcia pobytu sanatoryjnego? Ja zostałam powiadomiona na 12 dni przed dniem stawienia się w odległej o ca 500 km miejscowości. Zastanawiam się, czy jakieś przepisy regulują tryb wysyłania skierowania na leczenie uzdrowiskowe. Dodam tylko, może bez związku i na marginesie, że czekałam od daty złożenia wniosku 2 lata + 3 miesiące. Nie pospieszałam, po prostu czekałam. Będę wdzięczna za informację.
    • Mam małe pytanie ,ale proszę o poważne odpowiedzi ,czy ktoś z tego grona orientuje się do kogo należy wypisywanie zwolnień lekarskich?chodzi mi szczególnie o sytuację gdy piel. czy rejestratorka nie przebywaja w gabinecie lek.ale w otwartej poczekalni pełnej pacjentów .Zależy mi na opinii osób zorientowanych jeśli chodzi o sytuację z punktu widzenia prawa pracy ,wiem że w prywatnych gabinetach i przychodniach to funkcjonuje inaczej.Dziękuję
    • dziennikarze! biznes.interia.pl/news/zus-robi-pogrom-na-l4,1070125 Druk zwolnienia lekarskiego to ZUS ZLA . Od przynajmniej 5 lat nie ma L4. Jest ZUS ZLA. Oczywiście profesjonalne dziennikarstwo pisze o tym co było 5 lat temu w przeszłości, cofają się w czasie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się