Dodaj do ulubionych

Maszynka do makaronu Marcato?

26.09.15, 10:01
uwielbiam robic pierogi, wczoraj akurat stanęłam i zrobiłam 250 w nocy

i wszystko jest pięknie, ale to wałkowanie

wiec wymysliłam sobie maszynkę do wałkowania- co od razu pobudziło moją wyobraźnie dot. robienia makaronu, ravioli czy faworków

najpierw miała być przystawka do robota KENWOOD MAJOR, ale poszukałam i trafiłam na pochlebne opinie dot maszynki włoskiej Marcato Atlas

czy któras ją ma, a może inną?
Ja biorę pod uwagę dokupienie napedu elektrycznego, ale może z ręczną korbką jest spoko?

generalnie maszynka w 70-80% ma byc do wałkowania ciasta na pierogi
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Maszynka do makaronu Marcato? 26.09.15, 20:01
      podłączę się, bo też się zastanawiam nad zakupem
      • y_y Re: Maszynka do makaronu Marcato? 26.09.15, 20:07
        Ma. Na korbke. Kupiona w italii. Nawet nie zagniatam za bardzo ciasta, tylko tyle zeby sie trzymalo a potem przepuszczam przez walki. Robie glownie makaron. Od zagniecenia ciasta (z pol kg maki) do wyczyszczenia maszynki - okolo pol godziny.
    • pitahaya1 Re: Maszynka do makaronu Marcato? 26.09.15, 20:12
      Mam bazę od tej maszynki, czyli główną część do wałkowania i krojenia makaronu.
      W zasadzie najpierw miała ją mama, potem ja ją dostałam jako wiano big_grin I tak działa nieprzerwanie od ok. 35 lat.
      Nie wolno jej myć wodą. W przeciwnym razie szlag ją trafi.
      Naszej nie trafił smile działa idealnie.
    • pulcino3 Re: Maszynka do makaronu Marcato? 26.09.15, 20:13
      Polecam, jest super. Jak kupisz elektryczną, ona i tak ma dodatkowo dinks do ręcznego kręcenia. Atlasem możesz wałkować makaron do pierogów, wstążek, nitek.Mam w domu, w polecam Oto specyfikacja ze str. producenta:
      Maszynka elektryczna Atlas Motor Classic, która kroi makaron Nitki 1,5mm Tagliolini i Wstążki 6,5mm Fettuccine oraz wałkuje ciasto na pierogi, ravioli, lasagnie, faworki i różnego typu makarony z regulacją na 10 grubości. Nowy program Wellness z utwardzanymi wałkami i nowego typu zgarniaczami gwarantuje czystość produktu bez emisji niklu, chromu, ołowiu, kadmu i podobnych niebezpiecznych dodatków do ciasta. Renomowany producent zapewnia skuteczność i bezawaryjność maszynki.
      Opis funkcji i wyposażenia elektrycznej maszynki do makaronu Atlas Motor Wellness Classic

Wałkowanie ciasta

Maszynka elektryczna Atlas Motor Wellness Classic, oryginalny produkt włoski Marcato, wyposażony w nową wałkownicę z 10-stopniowym regulatorem grubości wałkowania ciasta, dzięki któremu szybkie przygotowanie szerokich płatów ciasta na lazanie, domowe pierogi oraz ciast na różnego typu pierożki ravioli, a także na faworki i ciastka jest więc bardzo proste. Maszynka wałkuje równe płaty ciasta, rozprowadzając je błyskawicznie na pełną szerokość wałków, która wynosi 15cm, nadając ciastu równomierną grubość.
      Ustawienia regulatora wałkowania ciasta na 10 grubości

Pokrętło w pozycji nr 0 - grubość wałkowanego ciasta: 4,0mm
      Pokrętło w pozycji nr 1 - grubość wałkowanego ciasta: 3,5mm
      Pokrętło w pozycji nr 2 - grubość wałkowanego ciasta: 3,2mm
      Pokrętło w pozycji nr 3 - grubość wałkowanego ciasta: 2,8mm
      Pokrętło w pozycji nr 4 - grubość wałkowanego ciasta: 2,5mm
      Pokrętło w pozycji nr 5 - grubość wałkowanego ciasta: 2,0mm
      Pokrętło w pozycji nr 6 - grubość wałkowanego ciasta: 1,5mm
      Pokrętło w pozycji nr 7 - grubość wałkowanego ciasta: 1,3mm
      Pokrętło w pozycji nr 8 - grubość wałkowanego ciasta: 1,0mm
      Pokrętło w pozycji nr 9 - grubość wałkowanego ciasta: 0,6mm
      Szerokość wałkowanych płatów ciasta: 150mm
      • pulcino3 Re: Maszynka do makaronu Marcato? 26.09.15, 20:16
        Cena nowej elektrycznej 600zł
        • marina2 Re: Maszynka do makaronu Marcato? 26.09.15, 20:34
          www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=10&id4=6
          mam taka do makaronu i przystawka do ravioli .jest w porządku .
    • kropkaa Re: Maszynka do makaronu Marcato? 26.09.15, 21:58
      Mam wałkowarkę jako przystawkę do KA ( 3 lata około). Świetna jest. Używałam 3 x...
    • aneta-skarpeta Re: Maszynka do makaronu Marcato? 27.09.15, 17:23
      no to decyzja zapadła- biere maszynkę z przystawką do raviolismile
    • cauliflowerpl Re: Maszynka do makaronu Marcato? 27.09.15, 19:30
      Mam.
      Kupuj bez zastanowienia.
      Nienawidze walkowania ciasta walkiem, dzieki tej maszynce zaczelam robic pierogi.
      Mam jakas podrobe hiszpanska ale konstrukcja ta sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka