Dodaj do ulubionych

Parker vs Waterman- pióro

06.01.12, 16:21
Jestem laikiem, nie wiem czym się różnią. Szukam pióra tak do ok 150, dla 10latki. Nie znam się na stalówkach, co znaczy F a co M? czym się różnią. Jeśli możecie coś doradzić /polecić będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • puellae_2007 Re: Parker vs Waterman- pióro 06.01.12, 16:44
      Tutaj możesz poczytać o wyborze odpowiedniej stalówki.

www.pelikan.com/pulse/Pulsar/pl_PL.CMS.displayCMS.96248./dobieranie-odpowiedniej-stalowki
      Dla takiej dziewczynki polecam stalówkę średniej grubości. Co do firmy zaś do z wieloletniego doświadczenia polecam firmę Waterman. Parker nigdy mi nie spasował mimo kilku prób. Może jednak taka moja ręka oraz fakt , że pióra faktycznie nie wypuszczam z ręki- piszę naprawdę sporo.
    • iberka Re: Parker vs Waterman- pióro 06.01.12, 16:46
      kocham pióra miłością od zawsze smile osobiście z tych dwóch wolę watermana ale w tej cenie wolałabym scheaffera.
      M i F to są grubości linii jaką pisze dane pióro , w 90% są M;ki najpopularniejsze a F raczej ciężko dostępne ale na Allegro w dobrej cenie można upolować.Wolę F, bo jednak linia jest cieniutka a M jak dla mnie za grubasmile
      Czy pióro tylko na naboje? niektóre mają tez tłoczek i można je napompować atramentem zamiennie z nabojami.
      zaraz zerknę na allegro

iza
      • iberka Re: Parker vs Waterman- pióro 06.01.12, 16:47
        sheaffer ( literówka)
      • malowanka06 Re: Parker vs Waterman- pióro 06.01.12, 16:49
        Wybrałam te dwa, bardziej ze względów wizualno-cenowych- co do jakości nie wiem, na Was liczę wink
        parker
        waterman
        • majarzeszow Re: Parker vs Waterman- pióro 06.01.12, 16:54
          od ponad roku intensywnie w pracy eksploatuje model Audace Watermana, jak dla mnie grubosc ma ok, miekko pisze. dopiero z tydzien temu wzielaa je do domu na intensywne mycie, bo cos przerywało.
    • kroliczyca80 pytanie o czyszczenie 06.01.12, 17:11
      Podepnę się pod watek z pytaniem: czym się czyści zaschnięte piora? Mam kilka świetnych egzemplarzy z czasow licealnych, od 10 lat niestety nieużywanych i pozasychanych na amen. Da się je jeszcze zreanimować?
      PS. polecam nie naboje, a tłoczek i buteleczkę atramentusmile
      • iberka Re: pytanie o czyszczenie 06.01.12, 17:43
        najlepiej do serwisu oddać a jaknie ma nigdzie w pobliżu to moża wysłać a jak nie wysłać to zamiast wodą wyczyścić spirytusem, bo woda może osadzić kamień i początkowo będzie ok a później pióro może paść

iza
      • majarzeszow Re: pytanie o czyszczenie 06.01.12, 18:44
        moje nie bylo zaschniete na amen, tylko przerywalo. wiec wyczyscilam je metoda, ktora czyscil od dawien dawna moj tato. najpierw mycie pod biezaca woda, a jak nie bedzie juz sladu atramentu, to na cala noc do sloika z mieszanina octu i wody. rano ponowne mycie pod intensywnym strumieniem i suszenie na recznikach papierowych pionowo, zeby wycieklo wszystko. pisze teraz super smile
    • iberka Re: Parker vs Waterman- pióro 06.01.12, 17:48
      a spytam jeszcze czy córka wioe co by chciała, jaki kolor? bo nie wiem czy 10 latkę ucieszy pióro stalowe czy raczej jakieś w kolorze

iza
      • mamaaoli Re: Parker vs Waterman- pióro 06.01.12, 18:29
        Waterman jest dużo lepszy, jak dla ucznia na początek myślę, że dobry byłby tani Parker Vector - pisałam nim przez całe studia, jest jak najbardziej ok, dziecko może jednak zniszczyć stalówkę, szkoda byłoby drogiego pióra.
        • mamaaoli Re: Parker vs Waterman- pióro 06.01.12, 18:31
          Dodam jeszcze tylko, że droższe pióra bywają ciężkie i mogą być za ciężkie dla dziecka - parker urban jest ciężki, waterman zalinkowany jest z tych lżejszych.
      • malowanka06 Re: Parker vs Waterman- pióro 06.01.12, 19:01
        To ma być prezent na 10 urodziny więc chciałabym zachować element zaskoczenia. Gust córki znam, więc kolor sama wybiorę (myślałam o różu ewent. błękitnym, nie stalowe).
        • iberka Re: Parker vs Waterman- pióro 06.01.12, 19:38
          wa takim razie waterman audace będą najlepsze: lekkie, kolorowe, wygodne
          allegro.pl/listing.php/search?category=64513&sg=0&string=waterman+audace

iza
          • iberka i jeszcze sheaffer 06.01.12, 20:05
            allegro.pl/pioro-wieczne-sheaffer-vfm-etui-mix-mega-promocja-i2039117964.html akurat u nich kupowałam już sporo różnych piśmiennych artykułów i polecam. ( firma jak waterman, jedna kanadyjska jedna z usa) a sprzedającego tez polecam smile

Iza
            • iberka i.... 06.01.12, 20:08
              to samo pióro w wyższej cenie za to zdjęcia lepszesmile. Duży plus za to,że ten model ma stalówkę F czyli pisze cieniutko
            • mamaaoli Re: i jeszcze sheaffer 06.01.12, 20:08
              To pióro Sheaffer spodobało się nawet dla mnie, ma ciekawe kolory, tylko czy w środku ma długie naboje czy krótkie i czy naboje innych marek pasują.
              • iberka Re: i jeszcze sheaffer 06.01.12, 20:22
                sprawdzone krótkie pelikana pasują jak reszta, nie wiem uncertain ale te sa dostępne w każdym markecie smile

iza
            • malowanka06 Re: i jeszcze sheaffer 06.01.12, 22:07
              Dzięki wielki za pomoc kiss
              • listopadowka2008bis Re: i jeszcze sheaffer 07.01.12, 00:20
                zdecydowanie audance smile sa naprawde sliczne i spodobaja sie kazdej 10latce i 30latce smile
                • malowanka06 Re: i jeszcze sheaffer 07.01.12, 11:26
                  listopadowka2008bis napisała:

> zdecydowanie audance smile sa naprawde sliczne i spodobaja sie kazdej 10latce i 30
                  > latce smile

co to jest audance?
                  • lilka0408 Re: i jeszcze sheaffer 07.01.12, 12:02
                    Nie audance tylko audace smile
                    allegro.pl/waterman-audace-dlugopis-pink-impuls-i2021590172.html
                    ładne smile
                    • lilka0408 Re: i jeszcze sheaffer 07.01.12, 12:03
                      upsss długopis się zalinkował
                      tutaj pióro
                      allegro.pl/pioro-waterman-audace-2-wzory-grawer-gratis-i1993711683.html
    • malwes Re: Parker vs Waterman - pióro 15.02.12, 19:53
      Dziewczyny, polecam lekturę forum:
      www.piorawieczneforum.pl/i
      www.piorawieczne.fora.pl/
      F i M to oznaczenia grubości pisania. A jest najgrubsze i raczej w normalnym użytkowaniu nie spotykane, B też grube i raczej też stosowane w kaligrafii, M jest dość powszechne (jak Medium) a chyba najpopularniejsza to cienka stalówka F(Fine). Jest jeszcze EF (Extra Fine - bardzo cienka, ale zazwyczaj nią się pisze już trochę z operem, i nie dla każdego modelu u danego producenta jest dostępna). Są też inne grubości i ścięcia stalówek ale myślę, że to dla wątku nie jest istotne.
      Weżcie pod uwagę też to, że F-ka Fce nierówna niestety - zdarza się to nawet w różnych egzemplarzach tego samego modelu u tego samego producenta. Wg mnie Parker jest trochę grubszy niż Waterman, czyli parkerowska F będzie pisać ciut grubiej niż Watermanowska F.

Dla dziecka, nawet już 10letniego, nie proponowałabym pióra M-ki - wolałabym Fkę. Nie kupowałabym też bardzo drogiego pióra bo raczej 10latka nie dostrzeże takich rzeczy jak to czy stalówka jest miękka czy twarda, czy też ma "flexa" czy nie. Dziecko też musi mieć radość z korzystania z pióra a więc nosimy w piórniku, upuszczamy, stacza się biurka czy ławki - szkoda zniszczyć drogie pióro.
      Vectora bym nie poleciła dla dziecka bo jest bardzo cienkie, a 10letnia ręka to jeszcze nie jest w pełni wyrobiona motoryka. Jeśli Parker to celowałabym w model Urban.
      Pytanie też, czy córka dużo pisze piórem i to ma być pierwsze dorosłe pióro. Czy też nigdy nie miała w ręku i to będzie pierwszy raz. Jeśli nie miała - zacznijcie od BICaEasy Click na przykład. (BIC jest wlaścicielem bardzo dobrej marki piór Sheaffer). Nie polecam Pelikano Junior dla dziecka. Ma standardowo stalówkę A - masakra. Za gruba i leje.

Możesz upolować na Allegro Pilota 78G. Najtańsze z najcieniej piszących piórek. Produkowane tylko na rynek azjatycki, w Europie w sklepie nie dostaniesz. Kosztuje max 50zł (jeśli drożej to ktoś przesadza, realna cena to ok 40zł), pisze rewelacyjnie cienko (cieniej niż niejedna EF mimo, że to stalówki F). Weź dziecku ze dwie sztuki. Jest dość plastikowe ale jakością pisania przebija niejeden model za kilka tysięcy złotych smile.

Powodzenia.
      • malwes Re: Parker vs Waterman - pióro 15.02.12, 19:56
        I odpowiadając na pytanie: 'audace' z francuskiego znaczy odwaga, śmiałość - głównie dlatego, że te pióra mają nietypową kolorystykę. Są 'avant-garde'owe smile
        • malowanka06 Re: Parker vs Waterman - pióro 15.02.12, 21:27
          Dzięki dziewczyny, pióro już dawno kupione Sheaffer, z grawerem na 10urodziny big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka