Dodaj do ulubionych

Kaxs/Reima - jestem w kropce

08.01.15, 22:41
Wiem że odzież zimowa reima tec i kaxs kappahla jest na forum bardzo chwalona i dlatego planuje kupić synkowi 2-częściowy kombinezon na przyszły sezon (będzie miał wtedy 3 lata). Byłam dzisiaj w Kappahlu bo chciałam obejrzeć kurtki/spodnie i szczerze powiedziawszy jestem trochę w kropce uncertain Z jednej strony widać że ubrania sa dopracowane, materialy wysokiej jakości, fajne kolory i dizajn itp ale z drugiej strony to hmmm wydawały się trochę cienkie. Mam teraz kombinezon Lassie by Reima(kupiony dzięki forum) i jest grubszy, podszewka polarowa - synkowi jest naprawdę w nim ciepło i nie trzeba zakładać tony ubrań pod spód. I tak się zastanawiam, czy pod taka kurtkę Kaxs trzeba zakładać jeszcze polar (chodzi mi o codzienne użytkowanie, synek nie będzie jeździł na nartach)?Czy kurtki Reima tez są tak wykonane jak Kaxs?Moze powinnam kupic cos innego bo te ubrania to raczej dla starszych dzieci?A moze sie myle i one są ciepłe bo sa uszyte z super,mega nowoczesnego materiału?Oświećcie mnie pls bo jestem totalnie zielona w tym temacie, nie nosze takich ubrań i się na tym zwyczajnie nie znam.
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 08.01.15, 22:52
      Pod kurtkę Reima zakładałam polar tylko przy -15 st. C. Przy normalnych mrozach nie. Wydawała się cienka, ale dziecko nigdy nie marzło, a ja się sugerowałam temp. z metki i uwierzyłam, chyba słusznie. Kax faktycznie cieńszy mi się wydawał (kombinezon), ale też problemów ze zmarznięciem nie zanotowałam. Ale takich mrozów jak Reima nie doświadczył.
      • julvik Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 09.01.15, 11:08
        Ale Lassie by Reima, to nie to samo co Reima, to tylko odłam Reimy, robiony z gorszych materiałów, o gorszych parametrach technicznych. Gdybym miała wybrać Lassie by Reima a KappAhla to pewnie wybrałabym to drugie, a z kolei pomiędzy prawdziwą Reimą a KappAhlem wybrałabym bez zastanowienie Reimę, ale ta dużo, dużo droższa, zwłaszcza przy tych lepszych, wyższych parametrach. Co do grubości to należy pamiętać,że te porządne firmy, których kombinezony są na prawdę drogie (nie mówię o wyprzedaży czy jakiejś wyjątkowej okazji) robią na prawdę bardzo cienkie kombinezony/kurtki/spodnie, ale ich właściwości są nie porównywalne do jakiegoś polaru wewnątrz, w których dzieciak tylko się upoci i nie oddycha. Jeśli kurtka zimowa ma polar w środku, to nie jest to wysoka jakość, na pewno. Kiedyś miałam kombinezon O'Neila dla syna, jednoczęściowy, w sklepach kosztował około 1200-1300 zł , kupiłam go w TK Maxx za 130 zł ! Był tak cienki,że zastanawiałam się czy to nie przypadkiem taki zwykły "przeciwseszczowy". Popatrzyłam na parametry, były tak wysokie jak w mojej narciarskiej kurtce,która kosztowała majątek wink Kupiłam, to był najlepszy kombinezon jaki w życiu mieliśmy, syn jeździł w nim na nartach przy -18 stopni, mając pod spodem tylko odzież termiczną, super mu się to nosiło, idealnie sprawował się także pod koniec sezonu, gdy na stoku było ciepło i słońce dosłownie przygrzewało, jemu też nie było za gorąco. Dodatkowo nie wyglądał jak PI i SIGMA w tym kombinezonie, nie krępował ruchów, super. W zeszłym roku kupiłam kombinezon REIMY i oglądając kurki/kombinezony, widziałam ogromną różnicę w takiej kurtce za 799 zł a tej za 299, no niestety jakość kosztuje, ale to się później na prawdę czuje smile
        • patatajowa Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 09.01.15, 11:17
          wszystko prawda co piszesz wink co nie zmienia faktu ze dla 4-latka do przedszkola czy na sanki tansze linie reimy lub kappahl to jest wystarczajaco dobra jakość smile
          a chyba taki dylemat ma autorka wątku.
          • julvik Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 09.01.15, 11:42
            To dla takiego najlepsze jednak Tchibo, zwłaszcza w starszej wersji, gdzie spina się górę z dołem, dopóki się dało tzn do tego 116 -122 polowaliśmy na Tchibowskie kombinezony, co parę lat temu było dość powszechnym zjawiskiem wink. Kurde jak sobie przypomnę co działo się w sklepach jak rzucili kombiki ! Nowa wersja lat 80 smile smile smile
            • grudniowa.mama Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 09.01.15, 13:56
              Nie,zdecydowanie nie wydam takiej kasy na ubranie dla przedszkolaka na jeden sezon. Chciałam się zamknąć w max 250PLN - myślę ze na wyprzedazy w kappahlu + karta to możliwe. I jeśli mi się uda to chyba tak zrobię -kupiec kaxsa a jak się trafi Reima to tez kupie i później zdecyduje co pojdzie na allegro. Tchibo jest ok, ale polowa dzieciaków w żłobku syna chodzi w tych kombinezonach wiec chciałabym cos innego.
              • patatajowa Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 09.01.15, 14:11
                jednoczesciowe kaxy wisiały u mnie w zeszłym tyg na przecenie -50% z 279? chyba. plus rabat -25% na obnizke i cena wychodzi super,za 250 zł masz dwa smile
    • patatajowa Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 08.01.15, 22:52

hmmm,reima grubsza od kappahlowych kombinezonów kaxs???? Polar pod kasa to ja bym założyła ale w sytuacji jak u mnie rano przez ostatnie dwa dni było po -15 co nie często się zdarza wink a moze ty wiatrówki kaxs ogladalas a nie kurtki zimowe??? big_grin
      -
      **** Czytanie książek jest zajęciem żmudnym i męczącym.
      Psuje wzrok,odrywa od innych zajęć i nie wspiera wzrostu PKB ****
      • kropkaa Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 08.01.15, 23:03
        Reima nie była grubsza objętościowo, ale miała bardzo niski zakres temperatur. Kaxs nie miał takiej niby książeczki, gdyby miał, pochwaliliby się chyba?
        A są kombinezony-wiatrówki? wink
        • patatajowa Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 08.01.15, 23:17

są! smile nawet watek był parę mies.temu czy można wysłać dziecko w takim kombinezonie na sanki bo jakiś taki cienki ....okazalo sie ze dziewczyna kupiła przez allegro ten nieocieplony,opis był niedokładny i stad dylemat wink
        • els.ol Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 08.01.15, 23:21
          Są takowe, owszem smile jesienno-wiosenne z pominięciem zimy smile
          Moje dzieci użytkują zimowe Kaxsy (3-latek w jednoczęściowym) i jestem z nich (Kaxs'ów wink ) bardzo zadowolona. Nie marzną, nic nie przemakają po kilkugodzinnych harcach na śniegu, a po zimie wyglądają jak nówki, mimo, że naprawdę eksploatowane i prane...
          • els.ol Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 08.01.15, 23:22
            patatajowa ubiegłaś mnie tongue_out
            • 18buzka Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 08.01.15, 23:32
              ja kupuje reima od lat ( do Kaxsów nie moge sie przekonac, ogladałam, mietosiłam i wychodziłam ze sklepu). z reimy zawsze kupuje Reimatec (lasse wg mnie to najlżejszy i najcieńszy kombinezon) i dziecku jest zawsze ciepło i sucho. polecam reimatec, ale ceny tez są odpwoiednie niestety....
              18buzka
              • kropkaa Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 08.01.15, 23:54
                Właśnie to był Reimatec, wspaniała i przecudowna kurteczka, którą uwielbiałam. Cena była faktycznie skandaliczna, ale nie żałowałam, a naprawdę rzadko tak sądzę.
                Patatajowo, za moich czasów takich wynalazków jak kombinezon Kaxa nie zimowy nie było smile
                • agni71 Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 09.01.15, 09:01
                  jak myslę, że jak kogos stać, to pewnie Reima lepsza. Ale Kaxs spokojnie tez daje radę smile Kwestia tego, ile chcemy i możemy wydac w danym momencie.
    • grudniowa.mama Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 09.01.15, 09:51
      https://www.kappahl.com/ProductImages/670380/670380_F.png?width=760&height=1013

https://www.kappahl.com/ProductImages/669986/669986_F.png?width=760&height=1013

Chodziło mi o ten zestaw - jak mi napiszecie że to wiosenno/jesienny to chyba zwątpię że umiem czytać big_grin

W jakiej cenie można kupić Reime na wyprzedażach albo poza sezonem?
      • agni71 Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 09.01.15, 10:04
        zimowy

Reima na wyprz? Taniej niz 400 za komplet raczej nie znajdziesz, pewnie bliżej 500 zł, ale może sie mylę, bo nie sledzę tak dokładnie Reimy
        • agni71 Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 09.01.15, 10:06
          tu masz przykadowe ceny Reimy obnizonej (ale w sezonie teraz w sumie):

kurtki

spodnie w zasadzie w tym rozmiarze nie są przecenione
        • patatajowa Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 09.01.15, 10:21
          w kwestii ceny-ja w moich lokalnych secondhandach gdzie maja towar skandynawski- bardzo czesto widuje kombinezony reima. za max.30 zł kupowałam jednoczesciowe dla syna czy znajomych. przewaznie sa mocno "zjechane" (tzn. takich nie pupowałam )wiec to by obalało mit o ich "niezniszczalności" wink ale i użytkowanie tam pewnie bardziej intensywne.
          • mima14 Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 09.01.15, 10:32
            OD 6 lat kupuję dla dziecka kombinezon reimy i dla mnie to nr 1, fakt, że w "dotyku" nie wyglądają na grube to dziecko nigdy mi nie zmarzło. Kappahl z serii kaxs też lubię, mają porównywalną grubość do reimy. Teraz dla synka kupiłam kombinezon Lassie i strasznie się w nim poci, mimo, że kombinezon wydaje się cienki, przerzuciłam go do kappahla i jest ok. Córka ma kurtkę Lassie i też marudzi, że jej za ciepło. Na agito jakiś czase temu kupiłam reimę i lassie w super cenach (dla synka kombinezon w rozmiarze 68 za 60 zł www.agito.pl/lassie-kombinezon-brazowy-710542-3552-868350.html, dla córki kurtkę za 70 www.agito.pl/lassie-kurtka-kremowa-721540-3550-868382.html). Ogólnie udaje mi się kupić kombinezon reima, po lub przed sezonem do 200 zł na wyprzedaży. Kilka dni temu zakupiłam tam buciki i rękawiczki dla młodszego, za śmieszne pieniądze. Jeśli miałabym wybierać między kappahl i reimą/lassie to stawiam na te drugie.
    • maj55 Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 09.01.15, 10:32
      Takie coś?
      allegro.pl/show_item.php?item=4935613685
    • 14kj Re: Kaxs/Reima - jestem w kropce 10.01.15, 10:41
      Moje dzieci są chyba jakieś dziwne smile wyjątkowo ciepłolubne, bo w samych kurtkach Reimy bez polaru jest im zimno. Pierwsze kurtki z reimatecu kupowałam 15 lat temu! i one w standardzie miały polar. Jeżeli nie trafi się na dużą przecenę na odzież Reimy to uważam, że nie warto jej kupować. Zestawy z Kaxs wcale im nie ustępują. A po roku użytkowania z Reimą naprzemiennie wyglądają znacznie lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka