Dodaj do ulubionych

meble kuchenne IKEA - warto?

27.10.04, 09:48
W najbliższym czasie planuję urządzenie kuchni. Biorę pod uwagę również meble
IKEA. IKEA deklaruje, że udziela 10 lat gwarancji na swoje szafki, podczas
gdy inni wykonawcy dają max. 2 lata gwarancji (np. RUST, a BRW tylko rok).
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie na temat mebli kuchennych z IKEA,
zwłaszcza od osób, które mają te meble u siebie już od jakiegoś czasu.
Obserwuj wątek
    • Gość: JK Re: meble kuchenne IKEA - warto? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.04, 16:43
      Ja mam swoje od ponad roku i jak na razie jestem bardzo zadowolona. Wszystko
      działa tak, jak powinno. Ostatnio dokupiłam dodatkową szafkę i blat (wydłużyłam
      ciąg szafek dolnych) i zero różnicy między nią i starymi szafkami, czyli, że
      jakość, kolor i cała reszta są utrzymane.
      Przed kupowaniem też myślałam o tych 10ciu latach gwarancji i była to jedna z
      rzeczy, która zadecydowała o zakupie. Moje doświadczenia z poprzedniego
      mieszkania (szafki rozpadały się po kilku tygodniach od zrobienia, a firma
      zniknęła z rynku) zmusiły mnie do myślenia o tym. IKEA daje długą gwarancję, a
      ponadto raczej jest mała szansa, że zniknie z Polski. Poza tym są to szafki, w
      których można coś zmieniać w razie potrzeby (lub chęci), zarówno w środku, jak
      i na zewnątrz.
      O meblach ikeowskich było już parę wątków, poszukaj sobie.
    • aankaa meble kuchenne "no name" 27.10.04, 19:38
      korpusy kupione w sklepowisku budowlanym (laaaaaaaata temu), co jakiś czas
      wymieniam drzwiczki (przy okazji zmiany wyglądu kuchni). Do tej pory nic nie
      szwankuje. Kosztują nieporównanie mniej, można z nich wykombinować każdy układ,
      łatwo je zmniejszyć (z 80 robiłam 70)
      • Gość: kasiapro1 Re: meble kuchenne "no name" IP: 212.75.* / 212.75.102.* 27.10.04, 19:44
        U nas kiedys szafa rozlazila sie po jakis miesiacu,dlatego balabym sie
        zainwestowac w kuchnie.Jak z montazem,ile biora,czy gwarancjii udzielaja na
        rozchodzace sie rzeczy?
        Jest tam pare fajnych kuchni i te duze,pojemne zlewy....
    • asia301 Re: meble kuchenne IKEA - warto? 27.10.04, 23:07
      Witam,
      Juz tu sie kiedys wypowiadalam na temat mebli z IKEI. Powiem krotko: absolutnie
      sie nie oplaca. Z kilku powodow:
      - malo kto wie, ze meble wykonywane sa z odpadow (oj, tak-ich płyty są
      wręcz "boskie"!!)
      - jesli ktos trafi na jakis udany egzemplarz, to naprawde moze sie nazywac
      wybrancem losu - chodzi wlasciwie o to, ze to jedna wielka ruletka: z tego
      samego zestawu mozna kupic modele o wyjatkowo dobrej jakosci jak i ostatni
      szmelc (niestety czesciej to drugie)
      - po ostatniej kontroli jakosci okazalo sie, ze w wiekszosci meble wykonane po
      prostu byle jak (np w kuchennych nagminnie zdarza im sie zle zabezpieczyc
      okolice zlewu- o efektach nie musze wspominac: odklejanie sie, wyginanie
      elementow, itp, itd; boki są OKLEJANE....KTO TAK W DZISIEJSZYCH CZASACH
      WYKAŃCZA JA SIĘ PYTAM?????????Na dodatek te kleje też pozostawiaja duzo do
      zyczenia)
      -z ta 10-cio letnia gwarancja tez bym uwazala: znajoma chciala zareklamowac
      szafke (po dokladnie 3 miesiacach od daty zakupu)-po prostu jej sie
      zaczela "rozłazić". Wiecie co jej powiedziano? ŻE JĄ ŻLE UŻYTKOWAŁA!! Jak można
      zle uzytkowac szafke??? Oczywiscie moja znajoma wystosowala odpowiednie pismo w
      tej sprawie, czego efektem byla odpowiedz: "Firma nie ponosi odpowiedzialnosci
      za zly montaz mebli". To co? Juz nagle nie byla zle "uzytkowana" tylko zle
      zamontowana?Niezla maja wymowke-zawsze sie tym zaslaniaja.
      Oczywiscie z moja opinia nie moga zgodzic sie wszyscy- sa osoby ktore sa
      zadowolone z IKEOWSKICH mebli. Cóż, pozostaje mi pogratulować wygranej na
      loterii (i nie jest to żadna ironia!!)-po prostu trafili na te "udane"
      egzemplarze. POzostaje tylko pytanie: czy warto az tak ryzykować?

Pozdrawiam Wszystkich,
      Asia
      • kulka85 Re: meble kuchenne IKEA - warto? 28.10.04, 10:06
        Witam
        Mam szafki kuchenne z Ikei od 8 lat i nie narzekam, fronty szafek mają
        niewielkie ślady użytkowania, ale naprawde nieznaczne.Podoba mi sie mozliwość
        ewentualnej zmiany wyposażenia wnętrza szafek, drzwiczek, funkcjonalność
        wyposażenia.Nie psuły mi się nigdy prowadnice, kosze itp. W ogóle mam sporo
        mebli Ikeowskich w domu i niektóre musiałam reklamować, ale z więlkszości
        jestem zadowolona. Reklamacje zawsze bez problemu. Natomiast nie ma co sie
        oszukiwać: Ikea to nie jest Mercedes wśród mebli tylko taka średnia lub niska
        półka. Akurat w przypadku kuchni srodki tzn szafki i wnętrze sa takie same
        niezależnie od ceny całości bo różnią się jakością i ceną fronty szafek(mam na
        mysli szafki do tzw zabudowy). W nowym mieszkaniu,też planuję kupno szafek z
        Ikei.
        Pozdrawiam
    • Gość: mieszko_ok Re: meble kuchenne IKEA - warto? IP: 193.109.212.* 28.10.04, 10:30
      Wielokrotnie widziałem prześciganie się firm w wydłużanie okresu gwarancji.

Uważam, że w przeważającej większości (~80%/20%) są to blefy.
      Mogę podać kilka przykładów z ostatniego roku.

Producent podłóg panelowym, bezklejowych marki classen oferował 15 lat
      gwarancji pod warunkiem ułożenia wg załączonej instrukcji montażu. Mało kto ją
      czytał - drobny maczek, rysunek niezbyt jasny - typowe znamiona. Pewien
      rozgarnięty fachowiec, po przeczytaniu instrukcji stwierdził, iż tej podłogi
      nie można ułożyć w ten sposób. Ułożenie podłogi na ekspozycji w sklepie jak
      najbardziej to potwierdzało.
      Tak więc gwarancja 15-to letnia okazała się tylko sposobem na sprzedaż.

Producent oferował 10 lat gwarancji na stelaż podwieszany marki valsir. Prawie
      każdy sprzedawca wyśmiewając tę ofertę twierdził, że firma nie utrzyma się tyle
      czasu na rynku. Ludzie wtajemniczeni mówili, że to tylko wyskok reklamowy
      względem konkurenta.

Słowa przedmówcy dotyczące jakości mebli IKEA potwierdzam.
      Około 6 lat temu kupiłem pierwsze elementy regału niklas, a 4 lata później
      dokupiłem kolejne elementy (obecnie nie ma go w ofercie). Jednym z powodów
      zakupu była ich uniwersalność, jak również możliwość rozbudowy. Jeśli chodzi o
      elementy "drewniane" (płyta wiórowa fornirowana i lakierowana) to miały
      zachowaną kolorystykę i wzór. To duży plus biorąc pod uwagę fakt, że w
      międzyczasie zmienił się producent (IKEA przeniosła produkcję na wschód).
      Niestety elementy stalowe, które wchodzą w skład regału, nie były powielone już
      tak dokładnie.
      Po kilku latach stwierdzam, że półki nie wytrzymując niedużego obciążenia
      odkształciły się, lakier na fornirze zaczął reagować chemicznie pod wpływem
      światła i styku z gumą, a lakier na elementach stalowych nierównomiernie
      zmatowiał.

Wygląda na to, że użyte materiały nie były zbyt wysokiej jakości.
      Teraz musi być jeszcze gorzej, tak przypuszczam, ponieważ takie są tendencje
      większości producentów – masówka, taniocha i bylejakość.
      • a76 Re: meble kuchenne IKEA - warto? 29.10.04, 14:49
        Wg mnie meble ikea sa stosunkowo tanie i nie ma co oczekiwac, ze beda sluzyly
        nam 100 lat. A moze ktos zaproponuje firme, ktora produkuje meble ciekawe, z
        trwaloscia co najmniej 50 letnia i w porownywalnej cenie.
        • Gość: mieszko_ok Re: meble kuchenne IKEA - warto? IP: 193.109.212.* 29.10.04, 15:12
          Najniższa cena w IKEA to mit.
          Kilka lat temu, były jedne z najwyższych na rynku.
          Dziś ceny są bardziej porównywalne, ale jednak wyższe.
          • Gość: agma Re: meble kuchenne IKEA - warto? IP: 83.144.122.* 01.11.04, 17:50
            Mialam kuchnie IKEA przez ladnych pare lat (Nexus) i nic, naprawde nic sie w
            niej nie zepsulo. Zawiasy nie opadly, szuflady dzialaly jak zloto. Nie ma sie
            do czego przyczepic.
            Te kuchnie sa naprawde solidne. Poza tym bardzo mi sie podobala mozliwosc
            dokupowania przeroznych dodatkow, listew, wyposazenia, wszystko do siebie
            pasowalo.
            Teraz tez zamierzam kupic kuchnie z Ikea, bo jak sie zorientowalam w rynku nikt
            nie da mi dluzszej gwarancji, a te meble przynajmniej znam. Jedyny mankament
            jaki w nich widze to fakt, ze sa problemy z zabudowa pod konkretny wymiar - tz
            nikt nie zrobi mi na przyklad szafki szerokiej na 67 cm bo tak mi pasuje.
            Jesli zas chodzi o inne meble o kotrych tu wspominacie.. Jak sie kupuje w Ikea
            porzadne (i niezbyt tanie) meble z litego drewna nie mozna na nie narzekac jak
            sie natomiast kupuje stolik za 60 zl czy szafe za 200 zbudowane glownie z
            papieru to trudno sie spodziewac, ze taki mebel nam dlugo posluzy..
    • Gość: darek Re: meble kuchenne IKEA - warto? IP: *.acn.waw.pl 07.11.04, 16:19
      zacznijmy od poczatku, jesli ktokolwiek sadzi, ze mebelki w IKEI sa innej
      produkcji niz polskiej, jest w wielkim bledzie, sa one tylko w innym
      standardzie wymiarowym, tzn. gleb szafek dolnych 580 mm, wiec trzeba je
      przerabiac albo stosowac nietypowe blaty ( w typowej kuchni rury zwykle sa na
      scianie) oraz nizsze korpusy dolne (zwykle nozki o wys. 150 mm)
      dodaj sobie wszystkie elementy, koszt ew. adaptacji ....., w sumie wcale nie
      jest tanio, a dodatkowe klopoty na pewno
      no ale jesli ktos tak lubi, to jego sprawa :D
      ja wole korzystac z uslug polskich firm, po za tym dlaczego ma po drodze
      zarabiac na mnie jeszcze jakis szwed???!!!
      • Gość: JK Re: meble kuchenne IKEA - warto? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.11.04, 18:30
        Gość portalu: darek napisał(a):
        > zacznijmy od poczatku, jesli ktokolwiek sadzi, ze mebelki w IKEI sa innej
        > produkcji niz polskiej, jest w wielkim bledzie, sa one tylko w innym
        > standardzie wymiarowym, tzn. gleb szafek dolnych 580 mm, wiec trzeba je
        > przerabiac albo stosowac nietypowe blaty ( w typowej kuchni rury zwykle sa na
        > scianie) oraz nizsze korpusy dolne (zwykle nozki o wys. 150 mm)
        > dodaj sobie wszystkie elementy, koszt ew. adaptacji ....., w sumie wcale nie
        > jest tanio, a dodatkowe klopoty na pewno

Mnie jest w zasadzie wszystko jedno jakiej produkcji są moje meble (buble są i
        polskie, i zagraniczne, dobre rzeczy też). Kupuję coś dlatego, że mi to pasuje
        pod jakimś względem, a zalety tego czegoś rekompensują ewentualne wady. I tak w
        meblach IKEI ich głębokość to dla mnie zaleta, a nie wada. Rury, które mam na
        ścianie częściowo idą pod szafkami, a częściowo (w szafce pod zlewozmywakiem)
        trzeba było trochę tyłu szafki ucinać. Nie wymagało to żadnych kosztów. Blaty
        mam całkowicie typowe, panowie, którzy montowali po prostu odsunęli blat od
        ściany chyba ok. 1-1,5 cm, a na to szła i tak listwa przyścienna. Wszystko jest
        dobrze. Blat wystaje trochę z przodu szafek, czyli tak jak trzeba. Nóżki są
        regulowanej wysokości, wcale nie sztywne 15 cm.
        Jeśli chodzi o cenę to rzeczywiście nie jest to najtańsza oferta na rynku. Ale
        też i nie najdroższa. Zresztą w ofercie IKEI jest spory rozrzut cenowy. Ale tak
        jak już napisałam, nie kupowałam mebli najtańszych, tylko takie, jakie mi
        pasowały. Zresztą kupuję na co najmniej kilka lat, więc mogę zapłacić trochę
        więcej niż w markecie budowalnym.
        Co do opinii, że wolisz dać zarobić polskiej firmie bez pośrednictwa Szweda, to
        twoja wola. Ja dałam zarobić polskim firmom już kilka razy i to duże pieniądze
        i niestety źle na tym wyszłam. Więc teraz wolę firmy duże i bardziej sprawdzone
        niż Pan X & Pan Y Sp. z o.o. Takim firmom mogę zlecić założenie żaluzji w dwóch
        oknach, a nie 6 mb. mebli kuchennych. Ale oczywiście nie mówię, że to jest
        jedyna słuszna metoda. Każdy sam decyduje o swoich pieniądzach.
      • Gość: kulka85 Re: meble kuchenne IKEA - warto? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.11.04, 16:15
        Cześć
        Wydaje mi się że jeśli meble Ikea są polskiej produkcji to kupując je nie robię
        nic złego:wręcz przeciwnie :popieram polski przemysł:))
        Rozmiary akurat mi bardzo pasują , głębokość i wysokość, regulowana przy pomocy
        nóżek (jesteśmy oboje z mężem wysocy i do szafek innych producentów muszę się
        niewygodnie schylać). Blaty Ikea jak najbardziej pasują do tych szafek, ale na
        Bartyckiej oglądałam innych producentów o takiej samej głębokości .
        Najważniejsze wg mnie jest aby wybrać meble które nam odpowiadają,a różni
        ludzie lubią różne rzeczy....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka