bamaza42 30.11.05, 21:38 A ja uparcie i konsekwentnie proponuje, ze chetnie zabiore w droge powrotna, do Luxa - z Trojmiasta, albo gdzies po drodze... :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elaserwin Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 03.12.05, 18:55 Cześć czy jest jakaś możliwość zabrania mnie z Poznania (Ostatecznie dokąd miałabym dojechać?)? Pozdrawiam Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 04.12.05, 00:24 Bede jechac z Gdanska, najprawdopodobniej 1 stycznia i zanocuje w Szczecinie...jeszcze nie rezerwowalam nic...i potem, 2 stycznia do Lux. Mam obawy przed podroza "na raz", bo nie wiadomo jakie beda warunki pogodowe. Bardzo chetnie zabiore, po drodze z Gdanska do Szczecina, albo ze Szczecina...mozemy sie umowic na przyklad gdzies w Szczecinie na nocleg 1/2.01 i potem wyruszyc razem dalej...Jak jestes zainteresowana, to zapraszam na priva... Odpowiedz Link
szymbi Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:27 bamaza, tak jak Ty 2.01 będę jechał do Luxa z Polski. A więc potencjalnie będziemy jechać od siebie stosunkowo niedaleko. Jeżeli miałabyś jakieś problemy z trasą czy autem to możesz do mnie dzwonić na komórę. Numer podaje na priva. Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:31 Bamaza na hol i problem z glowy ;P Odpowiedz Link
szymbi Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:32 > Bamaza na hol i problem z glowy ;P Niestety po autostradzie nie wolno, ale można JAK WIESZ także inaczej pomóc. Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:32 Szymbi, dzieki....ciekawe, gdzie sie spotkamy...:)) Ja nie jestem scigantem...zreszta nie mam kasy na mandaty...tam (Lux, Niemcy)na autostradach, to sa jakies ograniczenia, prawda?....jest to oznakowane?, czy po prostu trzeba wiedziec? Odpowiedz Link
szymbi Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:33 W Niemczech nie ma ograniczeń na autostradzie, chyba że są wyraźnie oznakowane. W Luxie 130 lub 110 (gdy mokro) Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:35 no, to to sa moje "bezpieczne" predkosci....moje auto troche szybciej pewnie pojedzie, ale ze nie mam doswiadczenia na autostradach, to nie wiem, jak bedzie...a i auto juz wiekowe...11 lat..:) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:35 Bamaza, przerazasz ludzi. Ty zes prawo kupila czy jak??? W Niemczech jak nie ma nic, to znaczy ze mozna jechac ile fabryka dala. Wyjatek, jak pada lub jest noc V-MAX = 130 Luks. Tu przejedziesz "tylko" 20 km po autostradzie. Ograniczenie do 130km/h Jak pada lub jest noc V-MAX = 110km/h Zawsze jak wjezdzasz do kraju EU, np na granicy PL/D D/Lux, jest taka tablca gdzie to wszystko jest napisane. Aha, jak w Niemczech jest napisane ze jest jakies ograniczenie, to trzymaj sie tego, inaczej spory mandat. W DDR gorzej jest bo Policja ma alergie na polskie rejestracje. Pacany. Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:50 tomi_22 napisał: > Bamaza, przerazasz ludzi. Ty zes prawo kupila czy jak??? Ja przerazam?....kogo?....Ja prawka nie kupilam, ale zrobilam eksternistycznie...prawie 24 lata temu... :))... > > W Niemczech jak nie ma nic, to znaczy ze mozna jechac ile fabryka dala. - ale nie ma obowiazku?....No wiesz, 110 km/h to ja jezdzilam moim maluchem na trasie warszawa-gdansk...:) > Zawsze jak wjezdzasz do kraju EU, np na granicy PL/D D/Lux, jest taka tablca > gdzie to wszystko jest napisane. > Dziekuje za info :) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:54 No pewnie, ze nie ma obowiazku. Predkosc 130 jest ZALECANA :) Zwykle, jak sama zobaczysz, Niemcy jada max 140. Ci co jada szybciej, to albo naprawde sie spiesza, albo sa bogaci i tyle. Przy obecnych cenach za paliwo 140 jest ok. Aha, nie denerwoj Tirowcow, i jak bedziesz jechac ich pasem (prawym) to jedz tak jak oni, zeby nie musieli cie wyprzedzac :) Oni jada cirka 100km/h Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 14:14 tomi_22 napisał: > No pewnie, ze nie ma obowiazku. Predkosc 130 jest ZALECANA :) > > Zwykle, jak sama zobaczysz, Niemcy jada max 140. Ci co jada szybciej, to albo > naprawde sie spiesza, albo sa bogaci i tyle. Przy obecnych cenach za paliwo 140 > > jest ok. > > Aha, nie denerwoj Tirowcow, i jak bedziesz jechac ich pasem (prawym) to jedz > tak jak oni, zeby nie musieli cie wyprzedzac :) Oni jada cirka 100km/h ok, postaram sie...przeciez nie bede jechac maluchem....:) bez przesady, jak droga bedzie dobra, to polece...z ta predkosia, o ktorej piszesz, to ja jezdzilam (wprawdzie nie w zimie) nasza "7", do warszawy...i zdziwionym policjantom na trasie zwykle tlumaczylam, ze to niemozliwe, zebym z taka predkoscia jechala....w zyciu bym sie nie odwazyla!!!....:) Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:47 czy Ty bedziesz jechal z Poznania? Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:51 to mamy szanse wpasc na siebie gdzies kolo Lipska...jak zobaczysz tak dostojnie sunaca astre kombi, to ja... :)) Odpowiedz Link
szymbi Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:52 Sprawdz (lub przeczytaj dokladnie) maila, to zobaczysz, że Lipsk odpada :) bamaza42 napisała: > to mamy szanse wpasc na siebie gdzies kolo Lipska...jak zobaczysz tak dostojnie > > sunaca astre kombi, to ja... :)) Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:53 ok, sorki....zapomnialam zajrzec do poczty...juz patrze :) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:55 Dokladnie, wal przez Kassel, Kassel mowie, bo inaczej bedziesz sie meczyc!!! Odpowiedz Link
szymbi Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:56 Ty, a ty tej skąd wiesz, co ja do niej piszę??? Chyba Ci moderatorstwo jasnowidztwa nie daje? :)))) Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:58 ...no wiesz....faktycznie...skad tomi wie?....:)))...JA mu nie mowilam!!!:)) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:59 A bo ja wiem jak TY jedziesz przez to cos na B - czego ja napisac nie potrafie - a to z kolei prowadzi via Kassel. A poza tym jakdac via Berlin, to ta droga jest najlepsza... No chyba ze ktos lubi wrazenia - polecam Eisenacht ;P Odpowiedz Link
szymbi Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 14:01 tomi_22 napisał: > A bo ja wiem jak TY jedziesz przez to cos na B - czego ja napisac nie potrafie > - > a to z kolei prowadzi via Kassel. taak, kolega miał na myśli Braunschweig... > > A poza tym jakdac via Berlin, to ta droga jest najlepsza... No chyba ze ktos > lubi wrazenia - polecam Eisenacht ;P a teraz Eisenach - swoją drogą "Eisenacht" bardzo mi się podoba, jechałem tam nocą (in der Nacht) i czarno tam jak... Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 14:05 My to przerabialaismy jak nie bylo ksiezyca. Ciemnica. Ale te 2 zamki ladne :) Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 14:02 O rany...mam wrazenie, ze mowie o tym samym co Wy...ale pewnosci nie mam...musze w domu siasc z mapa i przeanalizowac... Ty, Szymbi...z Poznania jedziesz na Berlin?...tzn. "do gory"?...a ja zamierzalam od Berlina na poludnie odbic...bez mapy przed oczami ani rusz!:) Odpowiedz Link
szymbi Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 14:04 bamaza42 napisała: > O rany...mam wrazenie, ze mowie o tym samym co Wy...ale pewnosci nie > mam...musze w domu siasc z mapa i przeanalizowac... > Ty, Szymbi...z Poznania jedziesz na Berlin?...tzn. "do gory"?...a ja > zamierzalam od Berlina na poludnie odbic...bez mapy przed oczami ani rusz!:) To już lepiej nic nie pisz o trasach zanim mapy nie obejrzysz :) Dla wyjaśnienia: nie mówimy o tym samym, a z Poznania jadę długo długo idealnie na zachód, a potem odbijam idealnie na południe. A potem już nie idealnie, ale w miarę na zachód. Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:57 ok, moze przesadzilam z tym Lipskiem - mam w pamieci zakodowane (a nie mam mapy przed soba), ze mam sie kierowac za Berlinem na Lipsk (nie mowie, ze do Lipska), a potem gdzies tam na Erfurt...?...czy ja znowu cos pokrecilam?? Ktos mi kiedys przeslal juz cala rozpiske trasy, mam wydrukowana nawet......ale sie nie nauczylam...:)) Odpowiedz Link
szymbi Re: Przejazd do LUX 1/2.1.2006 19.12.05, 13:59 tak jak Ci pisałem, ja jadę inną trasą, a protest tomiego jest nieprzypadkowy - podobnie jak i mój wybór trasy Odpowiedz Link
tomi_22 aj bamaza 19.12.05, 14:00 To jest trasa dla... tych co lubia wrazenia zima :))) Jedz jak Ci Szymbi mowi - Via Kassel. Choc i tam znam przypadek stania 4 godziny w zaspach... ;P Odpowiedz Link
szymbi Re: aj bamaza 19.12.05, 14:02 tomi_22 napisał: > To jest trasa dla... tych co lubia wrazenia zima :))) Jedz jak Ci Szymbi mowi - > > Via Kassel. Choc i tam znam przypadek stania 4 godziny w zaspach... ;P a ja 5 godzin bez zasp tyle że pod górką :))) Odpowiedz Link
bamaza42 Re: aj bamaza 19.12.05, 14:05 a mozesz tak w skrocie opisac jak jedziesz?...bo ja dostalam taki opis, tez od kogos kto jezdzi (pewnie tez zima)...i mam wrazenie, ze zupelnie inaczej...wyglada na to, ze kazdy ma swoje sciezki... A Ty, tomi, jak jezdzisz? Odpowiedz Link
szymbi Re: aj bamaza 19.12.05, 14:07 napisałem Ci przecież w mailu jak jadę. Tą trasą przez Lipsk też jechałem tej jesieni, ale nigdy więcej. Odpowiedz Link
bamaza42 Re: aj bamaza 19.12.05, 14:10 szymbi napisał: > napisałem Ci przecież w mailu jak jadę. Tą trasą przez Lipsk też jechałem tej > jesieni, ale nigdy więcej. Ok, no napisales, to ja sobie dzis wieczorkiem popatrze na mape....a jak to wyglada w kilometrach?...ktora jest krotsza?...zreszta sama sobie zobacze, wazniejsze, ktoredy lepiej sie jedzie....cale szczescie ze do Lux nie jedzie sie od nas przez Belgie....bo tam drogi mocno przypominaja nasze, rodzime.... Odpowiedz Link
szymbi Re: aj bamaza 19.12.05, 14:21 krócej jest na Lipsk i Erfurt, ale na tyle niewiele, że nie opłaca się tracić nerwów. Zresztą być może wcale krócej nie znaczy szybciej. Podstawowa kwestia, to że "moją" trasą jedziesz w 85% po autostradzie trzypasmowej (a wierz mi ma to znaczenie szczególnie dla kierowcy początkującego na autostradach), a przez Erfurt niestety dużo jest dwupasmówek. Odpowiedz Link
tomi_22 Re: aj bamaza 19.12.05, 14:24 Wlasciwie to same 2 pasmowki. Wyjatek, 40km do rozjazdu na Kassel... Odpowiedz Link
bamaza42 Re: aj bamaza 19.12.05, 14:28 szymbi napisał: > krócej jest na Lipsk i Erfurt, ale na tyle niewiele, że nie opłaca się tracić > nerwów. Zresztą być może wcale krócej nie znaczy szybciej. Podstawowa kwestia, > to że "moją" trasą jedziesz w 85% po autostradzie trzypasmowej (a wierz mi ma > to znaczenie szczególnie dla kierowcy początkującego na autostradach), a przez > Erfurt niestety dużo jest dwupasmówek. Ok, dzieki, to tez wazna informacja....znaczy nie bede musiala jechac miedzy TIRami?...:)) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: aj bamaza 19.12.05, 14:07 Ja do Zgorzelca, nawet jak do Wawy, to tez do Zgorzelca. Wiec ja jestem ten co "lubi" wrazenia :))) Odpowiedz Link
tomi_22 Bamaza :) 19.12.05, 14:12 Twoja podroz do Luxa moze byc swietnym materialem na ksiazke - powiesc - lub ewentualnie jakis podrecznik Survivalu :))) Tak czy siak, bedzie to wydarzenie HISTORYCZNE :))) Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Bamaza :) 19.12.05, 14:15 tomi_22 napisał: > Twoja podroz do Luxa moze byc swietnym materialem na ksiazke - powiesc - lub > ewentualnie jakis podrecznik Survivalu :))) > > Tak czy siak, bedzie to wydarzenie HISTORYCZNE :))) Dzieki, dzieki:)....moze zaczne spisywac, jak paw zenobie....a moze po prostu doczekam sie miejsca w jego opowiesci...:)))) Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Bamaza :) 19.12.05, 14:29 tomi_22 napisał: > Twoja podroz do Luxa moze byc swietnym materialem na ksiazke - powiesc - lub > ewentualnie jakis podrecznik Survivalu :))) > > Tak czy siak, bedzie to wydarzenie HISTORYCZNE :))) No i ta swiadomosc, ze tyle przyjaznych dusz mi kibicuje...:))) Odpowiedz Link