Dodaj do ulubionych

Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce

02.12.09, 12:08
to jakas bzdura - real jest najdrozszy, niektore produkty sa nawet 2x drozsze
niz w Carefour czy Tesco...
Obserwuj wątek
    • konsultant313 Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 12:15
      A może ktoś przeprowadzi ranking sklepów delikatesowych?

Piotr i Paweł
      Nomi
      Alma

etc.

z naciskiem oczywiście na jakość, nie na cenę...
      • starszy_pan1 Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 12:50
        A tutaj lista miast na swiecie, z ktorej wynika, ze Bombaj jest
        najtanszym, a Oslo najdrozszym. Warszawa znajduje sie na siodmym
        miejscu i nalezy do jednych z najtanszych miast dla tych co chca sie
        zabawic i napic.

svt.se/content/1/c8/01/79/45/90/pricerunner.pdf
        • lexus_400 Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 03.12.09, 16:51
          Warszawa za to jest bardzo brzydka a NYC jest ladny?
    • piotr.sko Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 12:17
      Popieram. Real to jest kosmiczna bzdura. We Wrocławiu to jest najdroższy i
      najgorszy sklep. Korzysta tylko z tego, że jest na wjeździe do miasta a część
      ludzi obawia się wjeżdżać do centrum.
    • cypres Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 12:17
      racja kto robi zakupy ten wie najdrozszy jest real i tesco
      najtaniej w auchanie i carefourze !
      dyskonty z tandeta produktopodobna omijam szerokim lukiem i jak sie okazuje
      calkiem slusznie!!!
      • gonzor Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 12:50
        lepsze przeterminowane z Almy
      • loocasm Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 22.12.09, 15:13
        Heh, a to właśnie w hipermarketach łatwiej natknąć się na bubel niż np. w Biedronce. Ponadto, Zarówno Carrefour jak i TESCO otwierają również dyskonty.
        Zaletą Biedronki są naprawdę dobrej jakości produkty spożywcze takich firm jak: Hoop, Kamis, Lisner czy Amino.
        LIDL z kolei ma świetne niemieckie słodycze oraz chemię gospodarczą W5.
        Z moich obserwacji wynika, że najsłabiej wypada właśnie "marka własna" sieci Real, Auchan, Carrefour czy TESCO.
    • yola13 Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 12:18
      W TESCO najmniejsze kolejki? Skąd oni to wytrzasnęli? Właśnie przez
      te kolejki do kas wolę robić zakupy w Carrefour, zawsze jak jestem w
      Tesco na zakupach to obsada kas jest beznadziejna, w najwiekszym
      tłoku zadna z kas do 10 produktów nie otwarta, i kasa
      uprzywilejowana zamknieta- takie sceny sa bardzo częste, i ktos kto
      przyjechał tylko po zabawke dla dziecka musi stac w kilometrowej
      kolejce razem z ludźmi co mają koszyki wypchane po brzegi, pozatym
      cenowo wcale nie sa najtansi
      • loppe Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 13:24
        W Tesco namolnie za każdym razem chcą kasjerki końcówki, nawet nie
        proszą o nią ("89 groszy?!") co wydłuża kolejki do kas
    • edgard4 Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 12:18
      Tesco ma najmniejsze kolejki!? Phi, przyjedzcie do Czestochowy, na
      całą standardową liczbę kas w hipermarketach, tylko kilka jest
      czynnych!!!
      • yola13 Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 12:20
        w Gliwicach to samo
        • meth.p Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 13:28
          W Poznaniu na Wingoradach tez. Jak jet na Piatkowie nie wiem.
          • agatazieba Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 15:01
            na piątkowie też
    • lisek.love Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 12:20
      zgadzam się z przedmówcą; real jest bardzo drogi! robię zakupy i w realu i w auchanie i mam porównanie, różnice bywają spore.
      • matt.cobosco Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 12:28
        Ja robię w Realu i w Kauflandzie. Jeszcze kilka miesięcy temu
        Kaufland był wyraźnie tańszy, ale teraz ceny w zasadzie się
        wyrównały a nawet miejscami Real jest tańszy (np. mleko firmowe
        1,5% - w Realu za 1.59 a w Kauflandzie 1.69, pianka do golenia
        Wilkinson skoczyła w Kauflandzie z 6.70 na 8.30 a w Realu cały czas
        5.99).
        Kaufland ma plus za stoisko z towarami, którym za 2-3 dni upływa
        termin przydatności do spożycia i produkty na nim oferowane są
        przeceniane przeciętnie o 50%.
    • lokis76 Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 12:22
      hehe tesco najkrotsze kolejki przy kasach .. polecam tesco na
      karwinach w gdyni.. z 40 kas moze 3-4 dzialajace maks. jak placa
      tak "swietne" pieniadze to nie dziwary ze nikt tam pracowac nie
      chce. a po za tym to wlasnie w tesco sa najsilniejsze i
      najglosniejsze zwiazki zawodowe .. ciekawe czamu .. ?
      zreszta i tak w 3city rzadzi Bomi !! ;)
      • megasceptyk Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 14:20
        zgadza się
    • pukacz80 poznan M1 real smrod balagan i drogo 02.12.09, 12:24
      Ostatnio roilismy tam zakupy przed wieksza impreza rodzinna i nigdy wiecej.
      Drogo, byli w trakcie jakies reorganziacji sklepu wiec produkty nie na swoich
      miejscach a jak juz znalezlismy to bez cen. Lodowki ciekly i byly cieple. Moze
      teraz jest lepiej (bylem na poczatku listiopada) ale ja juz nie bede sprawdzal.
      I jeszcze raz - wyraznie drożnej.
    • czarnasalamandra Z taniością to ściema! 02.12.09, 12:27
      Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, które sieci są tańsze, a które nie. Jeżeli w
      jednej cukier jest mega tani, to nas "robi na szaro" na innych produktach! Tak
      to jest i nie ma co się oszukiwać! A jeżeli ktoś jeszcze tego nie zauważył, to
      powodzenia! i nie będę tu cytować hasła jednej z sieci RTV/AGD...
      • kalam-burka Re: Z taniością to ściema! 02.12.09, 14:49
        REAL wcale nie jest tani, może kilka produktów tańszych niż gdzie
        indziej, ale generalnie droższy niż np Carrefour.
    • zanzibaru Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 12:34
      W Mikołowie w Auchan - dział owoce - zgniłe jabłka każdego gatunku, takie co się świniom na wsi daje - cała ściana zastawiona zgniłymi owocami, jak się wchodzi na ten dział to już czuć smród, nikt z tym od roku nie robi, dlatego mimo ze mieszkam bardzo blisko nie robię tam zakupów na tym dziale wogóle.

Tesco - Ruda Ślaska - trzeba za każdym razem sprawdzać rachunek, w 80% będzie podwyzszony, albo niezgodny z ceną na półce albo kasjerka źle coś wbiła (ostatnio za poł kg pomidorów miałem tam zapłacić 47 zł)Kasjerka wbiła te pół kg kilka razy) Gdyby nie moja roztropność poszło by 50 zł w plecy. Moi znajomi też często mają takie przypadki.

Najlepsze supermarkety to Alma, Bomi i Piotr i Paweł- droższe ale przynajmniej wiem za co płacę, za jakość.
      • cypres Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 12:41
        o jakiej jakosci mowisz np. pieluch pampers czy huggies w oryginalnym
        opakonwaniu w jednym sklepie za 47 a w drugim za 40 zl? np. szamponu w butelce
        czy piwa w puszce czy kawy w sloiku wszytsko okreslonych firm? te produkty w
        piotrze i pawle maja inna jakosc niz w Auchan?
        bzdurzysz czlowieku!
        • gresiek Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 03.12.09, 16:15
          pewnie mial na mysli sery, wedliny i owoce...
      • matt.cobosco Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 12:43
        zanzibaru napisał:

- Najlepsze supermarkety to Alma, Bomi i Piotr i Paweł- droższe ale
        przynajmniej wiem za co płacę, za jakość.

No to ładnie się dałeś zmanipulować:) Płacisz za dobrze brzmiącą
        nazwę, przyjemną muzyczkę podczas zakupów, łagodne oświetlenie w
        sklepie i takie tam.
        Karton mleka w świetle jarzeniówek i karton mleka przy stonowanym
        oświetleniu to cały czas taki sam karton mleka:)
        • zanzibaru Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 12:55
          Piszę o produktach świeżych, owocach, warzywach, mięsie, pieczywie itp.
          Na muzyczkę mnie nie nabierają - bo ja tam zakupy robię nie wychodząc z domu :)
          Miły pan mi pod drzwi przynosi :)
          • fizia222 Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 13:50
            A wiesz jak tam traktują pracowników? Ten miły pan to firma
            zewnętrzna... pewnie dlatego taki miły...
          • hey-ho Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 15:15
            hmm a gdzie niby Ty widzisz te swieze owoce, warzywa i miesa w Piotrze i Pawle?
            Bo ja gdy probuje zrobic tam warzywno-owocowe zakupy z reguly odchodze ze
            zloscia i pustym koszykiem. Niestety. Czasami mozna trafic na dobra partie
            warzyw, ale to rzadko sie zdarza. Nie wspominam juz o miesie, ktore czesto
            pozostawiaja wiele do zyczenia... co do wedlin to szybciutko robia sie
            nieswieze. Owszem, sklep jest estetyczny i zadbany, ale poza tym duzo drozszy i
            wcale nie lepszy niz zwykle olbrzymy ( za ktorymi tez specjalnie nie przepadam)
            w Piotrze i Pawle cenie jedynie mozliwosc zakupu produktow niespotykanych w
            innych marketach. Czesto maja wiecej mozliwosci wyboru przypraw, makaronow,
            sosow, serow. Poza tym- naprawde nie ma sie czym zachwycac. To, ze robisz zakupy
            w Piotrze i Pawle nie znaczy, zes lepszy od reszty spoleczenstwa :))) (bo mam
            wrazenie, ze niektorzy ludzie wlasnie dla "prestizu" robia tam zakupy)
            • gresiek Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 03.12.09, 16:36
              hey-ho napisała:

> pozostawiaja wiele do zyczenia... co do wedlin to szybciutko robia
              sie
              > nieswieze. Owszem, sklep jest estetyczny i zadbany, ale poza tym

to akurat moze byc bardzo dobra cecha produktu :) moze oznaczac, ze
              nie zawiera tylu konserwantow i innych ulepszaczy co inne produkty
              tej samej klasy.
              innym przykladem takiego "nieswiezego" produktu jest kapusta kiszona
              paczkowana, niepasteryzowana (a wiec zawiarajaca naturalne pozyteczne
              bakterie). jak woreczek puchnie, tu ludzie nie kupuja bo "pewnie
              gnije". a tak naprawde oznacza to (w wiekszosci przypadkow), ze
              kapusta nie zawiera konserwantow i puchnie w sposob naturalny bo to
              cecha swiezych i naturalnych produktow kiszonych. wiec producenci
              laduja konserwanty zeby nie puchla i ludziska taka niespuchnieta
              kapuste radosnie kupuja, faszerujac sie przy okazji konserwantami...
              to samo mozna powiedziec o kefirach, jak wybrzuszone wieczko, to
              znaczy pewnie, ze "sie psuje"... a jest to najzwyklejsza podworkowa
              analiza wyksztalconego humanisty. takie wydete wieczko swiadczy o ty,
              ze wlasnie sa tam te cenne bakterie o ktore sie rozchodzi i na
              dodatek zywe! a nie zabite jakims konserwantem.

> w Piotrze i Pawle cenie jedynie mozliwosc zakupu produktow
              niespotykanych w
              > innych marketach. Czesto maja wiecej mozliwosci wyboru przypraw,
              makaronow,
              > sosow, serow. Poza tym- naprawde nie ma sie czym zachwycac. To, ze
              robisz zakup
              > y
              > w Piotrze i Pawle nie znaczy, zes lepszy od reszty spoleczenstwa
              :))) (bo mam
              > wrazenie, ze niektorzy ludzie wlasnie dla "prestizu" robia tam
              zakupy)

a ty myslisz, ze jak jest np. w niemczech czy uk? :) to, ze ktos robi
              zakupy w takim czy innym sklepie wlasnie jest dyktowane "prestizem",
              cokolwiek to slowo oznacza... jedno jest pewne, jest to taki atawizm
              i potrzeba dowartosciowania sie charakterystyczna dla gatunku homo
              sapiens :) i tak, w niemczech niektorym osobom wypada robic zakupy
              tylko w rewe (delikatesy) i jednoczesnie nie wypada sie pojawiac w
              aldim a juz zupelnie nie wypada w penny markt ;) podobnie jest w
              polsce, masowka i markowe produkty kupuje sie w jakims
              wielkopowierzchniowym bożku a delikatesy w piotrze i pawle :)
              pozdrawiam!
        • lokis76 Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 13:26
          guzik prawda.
          dalem sie zmanipulowac bomi juz od jakiegos 1996r. kiedy powstalo
          pierwsze w gdyni. bo takie sklepy jak bomi alma i piotr i pawel daja
          przede wszystkim podstawowa kapitalistyczna wolnosc. wybor. i tak
          sie sklada ze mam takie podniebienie ze musztarde lubie taka i taka
          a keczap taki i taki a piwo "new castle brown ale" a nie musztarde
          marki "musztarda" albo "leader price" keczap marki "keczap stołowy
          tesco" a piwo marki "piwo jasne pełne 3%" o. i tyle mam do
          powiedzenia.
          A jak czasem najadzie mnie ochota kupienia se sera z grenlandii
          robionego z mleka fok to go se na pewno sproboje bo ubostwiam miec
          wybor. ot taki mam kaprys.
          -
          404 - sygnaturka not found :/
          smacznego : tinyurl.com/2fls5a
    • marofisher Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 12:37
      Buhahaha Tesco i najmniejsze kolejki?!?!?!
      Zapraszam do Poznania na Serbską!
      Z 5 zakupów tam robionych 3 razy zostawiłem produkty w koszyku przed kasami bo
      mnie "krew zalała" z nerwów. Odpowiedz kasjerki była prosta: brak ludzi do
      pracy.Dobrze ze zdjeli juz te zenujące reklamy nad kasami o otwieraniu
      kolejnej kasy jak 5 osób przed tobą w kolejce....
      Reasumując ten raport to kolejna ściema sponsorowana przez hipermarkety na
      zasadzie kto da więcej ma wyższe miejsce!

• marek426 Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 13:24
        To najprawdziwsza prawda !!!Takiego bałaganu i chamstwa nie ma w
        innych sklepach tej sieci.Ciekawe czemu jeszcze toto egzystuje .
        Nawet na stacji benzynowej wykryto chszczenie paliwa.Ten martket
        należy jaknajszybciej zamknąć albo całkowicie zmienić obsługę - od
        dyrektora do ciecia z ochrony.
    • bercik38 Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 12:38
      Tą ankietą można się podetrzeć. Carefure należy do najczystszych, ciekawe gdzie
      bo u mnie w mieście w Carefure panuje smród jak w dworcowym kiblu.
    • bena1209 Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 12:40
      w tesco małych kolejek nie widziałam nigdy, w realu zawsze drogo i bałagan,
      wyraźnie widzę, ze ten art. był sponsorowany
    • glupotaztymkontem Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 12:45
      W Tesco najkrótsze kasy??? HAHAHA kto przeprowadzał te badania i gdzie?
      To niech sprawdzą w Poznaniu zwłaszcza na Opieńskiego.Mieszkam na przeciwko
      Tesco i może faktycznie jest tanio, ale jak mam iść i stać w tych kolejkach
      gdzie 2 góra 3 kasy są otwarte (i stoi się dobre 20 min. minimum) to ja
      dziękuje, wole troche przepłacić i iść do osiedlowego sklepu.
    • bnch Do krytyków rankingu. 02.12.09, 12:47
      Rozbrajają mnie wypowiedzi na forum typu: "to bzdura, jak robiłem w zeszły czwartek zakupy w Tesco o była duża kolejka i było drogo". Chciałbym poinformować, że rankingi robi się w oparciu o pewną ilość sklepów, w związku z tym Wasze jednostkowe przypadki nijak nie podważają trafności diagnozy. W takich badaniach liczy się metodologia uwzględniająca ilość badanych sklepów jednej sieci, dobór produktów do koszyka, itd. Ta może być słuszna, bądź też nie, co jest osobną kwestią, ale tak czy inaczej Wasze opinie są przykładem skrajnego niezrozumienia czym są takie statystyczne analizy. To, tak jak bym przeczytał sondaż przedwyborczy, zobaczył, że L.Kaczyński ma 20% i powiedziałbym: "to wierutna bzdura, bo nikt z moich znajomych i rodziny nie będzie na niego głosował". No litości... Co najwyżej udowadniacie, że ślepe przywiązanie do statystyki prowadzi do złego obrazu rzeczywistości.
      • brum75 Re: Do krytyków rankingu. 02.12.09, 13:03
        > Rozbrajają mnie wypowiedzi na forum typu: "to bzdura, jak robiłem w zeszły czwa
        > rtek zakupy w Tesco o była duża kolejka i było drogo". Chciałbym poinformować,
        > że rankingi robi się w oparciu o pewną ilość sklepów, w związku z tym Wasze jed
        > nostkowe przypadki nijak nie podważają trafności diagnozy.

Daj spokój, i tak nie zrozumieją.
        • alexiaaaa Re: Do krytyków rankingu. 02.12.09, 16:32
          Zawsze mi się przypomina ulubione powiedzenie mojej Pani od statystyki
          "Gdyby traktować tak poważnie badania statystyczne to wyszłoby nam, że od
          jedzenie ryżu stajemy się chińczykami" - czy też jakoś podobnie;)
      • agatazieba Re: Do krytyków rankingu. 02.12.09, 15:11
        takie tam badanie. po 3 sklepy z każdej sieci. a połowa na forum oburzyła się na wiadomość o krótkich kolejkach w tesco. ludzie z różnych miast. ciekawe czemu.
      • gczern Aleś naiwny.... 02.12.09, 16:02
        Niestety ale jak tych "jednostkowych" wypowiedzi się zbierze wiecej to będzie
        oznaczało że ten ranking to lipa i jest sponsorowany, ja też tesco wspominam nie
        najlepiej tak samo jak gazetę - im jak się zapłaci to wszystko wydrukują
      • gresiek Re: Do krytyków rankingu. 03.12.09, 17:21
        dzieki za glos rozsadku :)
    • anty-tvn Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 12:50
      leze i sikam wybiorcza zrobila ranking ciekawe co w tych koszykach
      bylo bo jak real jest najtanszy toz to smiech na sali
      • leszko Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 12:58
        Oj, czytanie ze zrozumieniem sprawia Ci problem... Sondaz zrobiła
        Polityka, Wyborcza tylko go przytoczyła.
        • anty-tvn Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 13:02
          ups zwracam honor
      • brum75 Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 13:02
        > leze i sikam wybiorcza zrobila ranking ciekawe co w tych koszykach
        > bylo bo jak real jest najtanszy toz to smiech na sali
        To wstan i się otrzyj z tych sików. A potem przeczytaj tekst jeszcze raz. Ze
        zrozumieniem.
        Badanie hipermarketów przeprowadziła Polityka. Taki tygodnik. Gazeta.pl tylko o
        tym informuje.
      • dioskorides Re: leże i sikam bo czytanie 02.12.09, 13:58
        ze zrozumieniem cienko idzie
    • sonqo ciekawe ile kosztowało info jakie produkty będą 02.12.09, 12:52
      podlegały ocenie :)
      • sthoss ha ha ha 02.12.09, 15:57
        Dokladnie to samo mi przyszlo pierwsze do glowy :)
        Grunt to gwiazdkowy koszyk z prezentami dla pana redaktora ;)
      • quisamo Re: ciekawe ile kosztowało info jakie produkty bę 02.12.09, 18:55
        Pewnie nic, biorąc pod uwagę fakt, że to kolejna rok kiedy ranking jest przeprowadzany, a jakieś 80% produktów się powtarza...
    • tyrranus Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 12:54
      co wy się tak dziwicie, ze wyniki ankiety inne niż wam sie wydaje, że powinny być?

sprawdzili po 3 losowo wybrane sklepy, więc oczywiste jest, ze takie rzeczy
      jak czystość czy kolejki w tym rankingu mają niewiele wspólnego z tym co
      widzicie w sklepie pod nosem....
    • nautilus.pompilius Najlepszy jest Piotr i Paweł 02.12.09, 12:56
      Niezbyt duże powierzchniowo, za to duży wybór produktów również tych
      niedostępnych w pozostałych marketach. Bardzo dobry wybór alkoholi, zwłaszcza
      win. Sklepy nie są zaśmiecone stoiskami z ubraniami typu garnitur za 100 zł.
      Poza tym brak jest nachalnych promocji.
      • aya_hartina Re: Najlepszy jest Piotr i Paweł 02.12.09, 19:49
        Dokładnie. Zawsze można być pewnym, że znajdzie się nie tylko produkt, ale ich
        wybór. I ten wystrój... W innych super i hipermarketach łatwo o zawrót głowy, na
        czym też zależy sprzedającym.
        Można też znaleźć produkty z całego świata.
        • loocasm Re: Najlepszy jest Piotr i Paweł 22.12.09, 15:24
          Fakt, P&P jest najlepszy z droższych supermarketów, bo dbają o wygląd sklepu oraz o to aby wszystkie ceny umieszczone na półkach były zgodne z tym co potem "wyskakuje" przy kasie. Ponadto, mają szafki na plecaki i torby. Warto również dodać, że promują dobre produkty z Wielkopolski, takie jak np. piwo Czarnkowskie oraz Majonez Pegaz.
    • karolcia.b Ranking hipermarketów -Carrefor i czystość 02.12.09, 13:03
      W Carrefour było czysto?? To jest chyba żart, albo kontrolerzy tydzień
      wcześniej powiadomili sklepy, że je odwiedzą. Zapraszam sanepid do Carrefour w
      Radomsku! Już przy pieczywie czuć smród starego surowego mięsa. I to
      permanentnie od około 6 miesięcy. Dramat! Brudno, śmierdząco. Poważnie sanepid
      powinien odwiedzić ten sklep.
      • wit133 Re: Ranking hipermarketów -Carrefor i czystość 02.12.09, 15:47
        co do czystości w carrefour to mam też pewne zastrzeżenia :), przykładem tego
        może być sklep carrefour w centrum SZCZECINA galeria TURZYN w całym sklepie
        roznosi się ohydny zapach, ciężko określić co tak niesamowicie śmierdzi, pewnie
        jakieś mięso stare ..., dodatkowo są małe przecieki w dachu kiedy mocniej pada
        deszcz obsługa biega ze skrzynkami i podstawia w miejscach gdzie cieknie woda
        później wygląda to jak jakiś tor przeszkód ... po prostu masakra, dodam że
        sytuacja taka utrzymuje się już ponad rok ...., dodam że woda z dachu często
        kapała sobie np na owoce :D, nie wiem jak takie coś może funkcjonować w centrum
        miasta POZDRAWIAM
        • gresiek Re: Ranking hipermarketów -Carrefor i czystość 03.12.09, 17:37
          nie wiem czy to jakies pocieszenia ale taki sam ohydny smrod czuc od
          wielu lat w okolicach spozywki w ekskluzywnym domu towarowym karstadt
          we frankfurcie nad menem :)
      • jacek226315 Re: Ranking hipermarketów -Carrefor i czystość 02.12.09, 16:42
        do tych wszystkich malkontentow,co marudza na czystosc ,pojedzcie do
        NYC i odwiedzcie sklepy prowadzone przez arabow,lub spanioli to
        dopiero nawachacie sie zapachow,az w nosie kreci ,nie mowiac o
        brudzie
    • okemot Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 13:13
      Metodyka tego testu jest do zrzutu, bo część z kryteriów odnosi się
      do indywidualnej lokalizacji, więc sposób w jaki zostały
      przedstawione wyniki jest nielogiczny. Ceny OK. bo są pewnie
      centralnie ustalane przez sieci, ale pozostałe kryteria, np.:
      czystość, kolejki, poziom obsługi, to indywidualna charakterystyka
      poszczególnych marketów, zależne od ich managerów.
      Dla przykładu Auchan przy Modlińskiej w Wawie, który ewidentnie
      cierpi na klęskę urodzaju, bo lobby bazarowe bardzo skutecznie
      zablokowało budowę konkurentów na Białołęce.
      O czystości nie ma się co wypowiadać. A jakby do testu porównawczego
      dorzucić punkty: ilość palet i kontenerów z pudlami porzuconych bez
      ładu i składu w przejściach lub chciałem coś kupić i nie kupiłem, bo
      nie było komu ustawić na półce, to obraz nędzy i rozpaczy byłby
      pełny.
      • ferrment Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 15:34
        W Piasecznie podobnie - palety z towarem w przejściach między
        półkami. Brudu nie ma. Niektóre warzywa i owoce trzymają do oporu,
        szczególnie papryka im gnije na półkach. Muszą być źle przechowywane
        już w magazynie. Natomiast ceny rzeczywiście w okolicy (włącznie z
        Ursynowem) najniższe. Kolejki do kas znośne.
      • zartiepl Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 03.12.09, 06:42
        > Ceny OK. bo są pewnie
        > centralnie ustalane przez sieci,

Gu...zik prawda.Ten sam towar, nawet robiony dla danej sieci, potrafi mieć ceny różniące się o 20 %. Zasada jest prosta: im mniejsze miasto (i mniejsza konkurencja) tym ceny wyższe. Dotyczy to też dyskontów. Inna ciekawostka w dyskontach to kto jest producentem danego towaru. Np. w Biedronkach w Warszawie "najzwyklejsze" masło jest (a przynajmniej jeszcze niedawno było) z Mlekowity, poza Warszawą jest masło mniej znanych producentów. Takich towarów widziałem więcej.
    • loppe Re: Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Po 02.12.09, 13:23
      Co za ulga Real po tych francuskich porządkach - Geant był, jaki
      wzrost kultury obsługi.
    • donald-marzy Ranking hipermarketów i sieci handlowych w Polsce 02.12.09, 13:33
      AUCHAN Częstochowa - najlepszy sklep w mieście, pod względem ceny, czystości,
      jakości obsługi i stania w kolejkach* (nie kupuję w weekendy!)
    • boras30 Okazało się, że popularna teza o najniższych cenac 02.12.09, 13:34
      Zdanie o cenach w Biedronce i Lidl to dla mnie czyste oszustwo! W
      Realu w ostatnich latach ceny były coraz niższe (z resztą
      potwierdzało się to w kilku ostatnich rankingach Polityki), ale cały
      czas Biedronka jest bez porównania tańsza - i w tych samych
      produktach i ich "zamiennikach". Jeszcze do niedawna sceptycznie
      podchodziłem do zakupów w Biedronce. Teraz sprawdziłem, większośc
      (czytaj: nie wszystkie) produkty to dobra jakośc za nieporównywalnie
      lepszą cenę!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka