vampi_r 15.01.04, 15:23 Sam nie wiem, czy oglądać.... bo na moje skołatane nerwy może to dobrze nie podziałac. Może lepiej se wyporzyczę jakąś kreskówkę Disneya. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vampi_r Re: Dziś grają Obcego w TV4 16.01.04, 10:39 Jednak obejrzałem. Miałem nadzieję, że tym razem potwór wygra. Niestety, znów dał się puścić w próżnię. :-(= Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Dziś grają Obcego w TV4 16.01.04, 11:09 ja tegpo jakoś nigdy nie oglądałam... raz usiłowałam i zasnęłam, a wczoraj najzwyczajniej w swiecie zapomniałam... ale może się wybiorę do kina na wersję reżyserską... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Dziś grają Obcego w TV4 16.01.04, 14:24 Jak nie widziałaś Obcego, to nic nie widziałaś. Klasyk horroru SF. Dodatkowo, jak na tamte czasy, znakomite efekty specjalne i jako bonus extra - Sigurney w skąpej bieliźnie na koniec. Film, który dał początek innym klonom opartym na tym schemacie: Coś - Thing Otchłań itp. Koniecznie wybierz się na ten film do kina. To znaczy... jeśli masz tylko mocne nerwy.... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Dziś grają Obcego w TV4 16.01.04, 14:56 no, nie weim czy mam mocne nerwy, ale horrorów to ja się nie boję... więc może się przejdę... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Dziś grają Obcego w TV4 19.01.04, 12:02 Częśc druga Obcego będzie w TV4 w najbliższą środę (coś przed północą) i w czwartek o 21:30. Jak nie masz nic innego do roboty, to polecam. Przy czym część druga wiążę się luźno z pierwowzorem. Tak więc nie widziawszy "Nostromo", możesz śmiało obejrzeć "Rozgrywkę". Nijak to nie wpłynie na przyjemnośc zobaczenia wersji reżyserskiej "Nostromo". Moim zdaniem część druga, choć nieco wtórna, jest bardziej przerażająca. Więcej się dzieje i bardziej serce podchodzi w pięty. Tak więc weź cos na uspokojenie i zasiąć przed TV. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Dziś grają Obcego w TV4 19.01.04, 12:42 u nas tą wersję reżyserską grają w kinie, do którego mi nie po drodze, więc poczekam albo jak zagrają w innym kinie, albo w TV... a w okresei okołosesyjnym mało co oglądam TV, bo nie mam czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Dziś grają Obcego w TV4 19.01.04, 14:17 eeee. Te 2 godzinki na odprężenie się powinnas znaleźć. Tym bardziej, że po obejrzeniu Obcego wszystko zacznie ci wchodzić 2 razy szybciej. Gwarantuję to. Albo nagraj se widele. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Dziś grają Obcego w TV4 19.01.04, 14:51 trza mieć widele... a poza tym u mnie w domu są 2 telewizory na 4 osoby, co niejednokrotnie jest za mało, więc może się okazać, że nie mam dzie tego obejrzeć, bo poza mną w tym domu nikt horrorów nie lubi :'(( Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Dziś grają Obcego w TV4 20.01.04, 12:04 Czyli najmniej 2 osoby powinnaś jakoś spętać, zakneblowac i zamknąć w komórce. Nie wymiguje się od oglądania jednego z lepszych horrorów. Jak się chce, to wszystko mozna załatwić i wygodnie zasiąść przed TV z piwkiem i chipsami. Tym bardziej, że i tak Obcego grają przez 2 dni o różnych porach. Jak zobaczyłem w programie, to ten film nazywa się "Obcy - decydujące starcie". Ja osobiście wolę tłumaczenie "... - decydująca rozgrywka". Tak, czy siak, wiadomo o co chodzi, a to słowo "decydująca/e" jest nie na miejscu, bo nakręcili jeszcze część 3. I ta część jest już do zupełnego kitu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Dziś grają Obcego w TV4 20.01.04, 12:08 obaczym, bo na dzień dzisiejszy to mie przeraża stan mojej wiedzy w zestawieniu z terminem egzaminów :(( Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Dziś grają Obcego w TV4 20.01.04, 12:27 To zamiast pisywać na forum powinnaś kuć !!!! Poza tym, zapewne będzie jakaś sesja poprawkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Dziś grają Obcego w TV4 20.01.04, 12:38 po pierwsze: w czasie, kiedypisuję na forum, kuć się nie da po drugie: owszem, sesja poprawkowa jest, ale mam marne szanse na urlop w tym czasie po trzecie: kiedyś też muszę pracę napisać... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Dziś grają Obcego w TV4 20.01.04, 17:34 czarnajagoda napisała: > po pierwsze: w czasie, kiedypisuję na forum, kuć się nie da Po pierwsze: zawsze da się kuć > po drugie: owszem, sesja poprawkowa jest, ale mam marne szanse na urlop w tym czasie po drugie: zawsze można pójść za zwolnienie lekarskie > po trzecie: kiedyś też muszę pracę napisać... po trzecie: na jaki temat ta praca? Czy ma szansę trafić do naszej upiornej biblioteczki? Jakby co, to może chyba być praca zbiorowa - plażowo-horrorumowa. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Dziś grają Obcego w TV4 21.01.04, 08:38 vampi_r napisał: > Po pierwsze: zawsze da się kuć może mało zdolna jestem, ale ja nie potrafię w każdych warunkach kuć... > po drugie: zawsze można pójść za zwolnienie lekarskie bardzo inedawno temu byłam, będzie niewiatygodne... a jak będzi prawdziwe to patrz punkt 1. po trzecie: na jaki temat ta praca? Czy ma szansę trafić do naszej upiornej > biblioteczki? Jakby co, to może chyba być praca zbiorowa - plażowo-horrorumowa. no niestety, praca ta nie ma szans trafić do naszej upiornej biblioteczki albowiem mało upiorna jest... a tego plażowicza, który mógłby gdyby chciał pisać ją razem ze mną ostatnimi czasy nie widuję na necie :(( Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Dziś grają Obcego w TV4 23.01.04, 09:59 widziałam tą drugą część... raczej obrzydliwa niż straszna... chyba wolę japońskie horrory niz amerykańskie... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Wczoraj grali Obcego w TV4 23.01.04, 11:04 Nie straszna?!?!?!? Ja przy każdej scenie właziłem pod kanapę ze strachu, a ty mówisz, że nie straszna?!?!?! Ale jak fakt, faktem - obrzydliwe to chwilami było. Film ogladany na dużym ekranie robi jeszcze wieksze wrażenie. Tym niemniej, Obcy nie nalezy do moich "naj" jeśli chodzi o horrory. Moje typy to bardziej horrory satanistyczno-psychologiczne. Tym niemniej jakby przejrzeć wątek "Najlepsze horrory", to Obcy zyskał chyba najwięcej głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Wczoraj grali Obcego w TV4 23.01.04, 11:36 pewnie tak, ale chodziło o 8 pasażera, a nie o decydująca rozgrywkę... a 8. pasażera kiedyś przespałam - tzn. trochę oglądałam, przysnęłam, obudziłam się, znów przysnęłam, tak ze ogólnie jarzyłam o co chodzi, ale się nie przeraziłam... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Wczoraj grali Obcego w TV4 23.01.04, 13:53 To ty nerwy ze stali masz chyba. Co by nie mówic o Obcych, to nalezy brać te filmy w odniesieniu do okresu, kiedy powstawały. To juz chyba z 20 lat temu. Może to nie dużo, ale w dziejach kina, to epoka. 20 lat temu zapewne Obcy robił większe wrażenie. Teraz takie potwory można wyczarować na ekranie zawykłego PC. Ale wtedy "Nostromo" był pewnym szokiem i wielkim zaskoczeniem. Stał się kanonem i kanwą, na podstawie której nakręcono wile innych filmów, czy nawet reklam - jak ta obecnie chodzaca w TV reklama gumy do żucia. I tu chodzi mi o sam pomysł - spotkanie człowieka z czyms nieznanym, niemoznośc ucieczki, koniecznośc podjęcia nierównej walki. Tego nikt wcześniej nie wymyślił. Oczywiście taki film jak "Odyseja kosmiczna 2001" obchodzić będzie swoje 34 urodziny. I jeśli chodzi o gatunek SF, to jest dla mnie ideałem niedoścignionym, do którego Obcy nawet na 20% się nie zblizył. Szkoda tylko, że minął rok 2001 i filmu nie nadała żadna polska stacja telewizyjna (mam na mysli naziemne stacje, a nie kablówki). Ale z tego co wiem, to mistrz Kubrick, nim zmarł, to zakazał pokazywania swoich filmów w Polsce. Chodziło bodajże o to, że będąc swego czasu w Polsce zobaczył w legalnej sprzedazy pirackie kopie swoich filmów. Wstyd i wielka szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Wczoraj grali Obcego w TV4 23.01.04, 14:04 vampi_r napisał: > To ty nerwy ze stali masz chyba. no, niezupełnie - po prostu boję się czegoś innego... czytałam opinie coponiektórych ludzi po obejrzeniu Kręgu czy Dark watewr - twierdzili, że tam nie było nic strasznego... na mnie te filmy zrobiły większe wrażenie niż jakikolwiek klasyczny amerykański horror... > Oczywiście taki film jak "Odyseja kosmiczna 2001" obchodzić będzie swoje 34 > urodziny. I jeśli chodzi o gatunek SF, to jest dla mnie ideałem > niedoścignionym, do którego Obcy nawet na 20% się nie zblizył. też tak jakoś głupio wyszło, że nigdy nie widziałam, chociaż SF jest mi równie bliskie jak horror (tyle że SF zaczęłam czytać - bo ja raczej czytelnik jak telewidz jestem - dopiero na studiach, a horrory to od kiedy czytam) > Ale z tego co wiem, to mistrz Kubrick, nim zmarł, to zakazał pokazywania > swoich filmów w Polsce. Chodziło bodajże o to, że będąc swego czasu w Polsce > zobaczył w legalnej sprzedazy pirackie kopie swoich filmów. > Wstyd i wielka szkoda. Wstyd??? powiedzmy sobie szczerze - to jest wszędzie... Ciekawam co by mistrz Kubrick powiedział, gdyby do Chin pojechał... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Wczoraj grali Obcego w TV4 23.01.04, 16:12 Może w Chinach też nie można pokazywać jego filmów.... A jak nie widziałas "Odysei", to znaczy, ze nic nie widziałas.... jeśli chodzi o SF. Takie Gwiezdne Wojny to nawet nie osiągnęły nigdy 1% filmu Kubricka. W stosunku do "Wojen", to jednak "Obcego" stawiam wyżej. Odyseja Kosmiczna - film genialny. I w zasadzie toczący się więcej w sferze psychologocznej. A do tego obraz nierozerwalnie połączony z dźwiękiem - ściślej z muzyką. Działajacy na zmysły, których nawet najlepsza ksiązka nie da. Momentami może wlekacy się, ale film, który mnie zaraz po obejrzeniu wydał sie... dziwny... to chyba dobre okreslenie... dziwny... ale przez wiele lat nie dał mi spokoju. Jak wróciłem do niego po 5 latach (piracka kopia na widele), to dopiero zauważyłem geniusz. I tu mnie olśniło - prawdziwego dzieła filmowego nie zrozumie sie po pierwszym obejrzeniu, tak jak za pierwszym przesłuchaniem nie chwycisz geniuszu kompozycji Pendereckiego, Prokofiewa, czy YES. I niewiele jest filmów, które za każdym razem podobają się bardziej, w których za każdym razem odkrywasz cos nowego. To poza "Odyseją" i innymi filmami Kubricka może jeszcze te najlepsze thrillery Polańskiego, może Egzorcysta Friedkina, może Kieślowski. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Wczoraj grali Obcego w TV4 23.01.04, 16:28 a wiesz, Kieślowskiego też nigdy nic nie widziałam... a Egzorcysty nie lubię: ani filmu ani książki... Polański - jak najbardziej... a z SF to Diunę Lyncha lubię (książki nie czytałam, więc brak mi porónania) w ogóle, jak już mówiłam mało filmów oglądam... bo jak czytam jakąś wciągającą książkę, a jest w TV dobry film, to i tak od książki się nie oderwę... i na ogół program TV czytam raz w tygodniu, więc i tak zapominam, kiedy coś ciekawego ma być... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Wczoraj grali Obcego w TV4 23.01.04, 18:59 To może będę ci przypominał. U mnie z kolei jest odwrotnie. Książek mało czytam, bo jak zacznę czytać, to jest jakiś film w TV, to i tak od książki się oderwę. A poza tym po co czytac, jak i tak wszystko kiedys nakręcą. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Wczoraj grali Obcego w TV4 24.01.04, 12:26 1) nie wszystko kiedyś nakręcą 2) nawet jak nakręcą, to w 9 przypadkach na 10 będzoe to gorsze niż książka, 3) zasadniczo wolę sobie wyobrażać niż widzieć - a oglądając adaptację przeczytanej ksiżąki mogę sobie film z moimi wyobrażeniami... Odpowiedz Link Zgłoś