Dodaj do ulubionych

Zaburzenia IS

24.09.09, 08:58
Witam
Moja 7 miesieczna corka ma prawdopodobnie zaburzenia IS /nie chce sie przytulac,odpycha się,chce być noszona tylko przodem do swiata,mało gaworzy,mało się uśmiecha/
Czytajac to forum i inne podobne,mam przeczucia ze to nie tylko takie zaburzenia...:(,ale oczywiscie lekarze i rodzina patrza na mnie jak na kosmite.
Jestem z Warszawy,czy mozecie mi doradzic kogos dobrego od takich zaburzen dla tak małego dziecka? Bardzo się martwię...
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • urson77o2.pl Re: Zaburzenia IS 24.09.09, 09:07
      Może być Helenów,albo u p.Przyrowskiego,wpisz w google i popatrz sobie na ich
      strony,pozdrawiam
      • titina_www Re: Zaburzenia IS 24.09.09, 09:40
        Z całym szacunkiem, ale moim zdaiem za wcześniej mówić o takich
        rzeczach. To, że chce być noszona tylko przodem wynika z tego, że
        tak łatwiej Jej obserwować co się dzieje dookoła, jest ciekawa
        świata. A przytulanie.... nie zawsze takie Maluchy chcą się
        przytulać akurat wtedy kiedy my chcemy:) Oczywiście warto to
        obserwować. Jeśli są jeszcze inne rzeczy które Cię niepokoją może
        bardziej neurolog jest wskazany. Diagnoza SI w tym wieku dziecka
        jest raczej nie do zrobienia. Przynajmniej ja słyszałam, że dopiero
        od 2 roku życia specjaliści podejmują się ją robić.
        • iska2009 Re: Zaburzenia IS 24.09.09, 09:51
          A ja mysle, ze warto drazyc temat i pojsc i tu i tu. Ja niestety mam b. zle
          doswiadczenie z neurologiem, ktory niczego sie u mojego paromiesiecznego synka
          nie dopatrzyl mimo, ze byly pewne przeslanki o ktorych mowlily mi juz wczesniej
          polozne. No ale oczywiscie posluchalam neurologa.
          Z tego co wiem to w Sensum Mobile (p.Przyrowski) badaja juz kilkumiesieczne
          dzieciaczki. Oni zreszta pracuja z dziecmi z roznymi zaburzeniami i wydaje mi
          sie, ze maja tzw. oko, czego niestety nie mozna powiedziec o wszystkich
          neurologach...
          • iska2009 Re: Zaburzenia IS 24.09.09, 10:06
            Aha, zeby wszystko bylo jasne, bo to co napisalam powyzej moze sugerowac, ze
            odradzam Ci wizyte u neurologa w ogole. Nic podobnego, tylko po prostu warto
            wybrac sie do takiego, ktory ma doswiadczenie. mam nadzieje, ze dziewczyny kogos
            Ci doradza.
            • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: Zaburzenia IS 24.09.09, 11:29
              No niestety i ja mam podobne doswiadczenia z neurologami, gdyby nie moja
              matczyna upartosc i dzialanie na wlasna reke pomimo uspokajajacych diagnoz
              neurologow i bagateliozowania moich spostrzezen, dalej bysmy tkwili w
              przekonaniu, ze to taka uroda dziecka.
              Neurologow nie neguje, ale moze srobuj poszukac takiego, ktory ma blisko do
              czynienia z SI, np. przyjmuje w miejscu gdzie jest tez prowadzona terapia pod
              tym katem.
              • jonaska Re: Zaburzenia IS 24.09.09, 11:36
                polecam zapisac się tu:
                www.synapsis.waw.pl/
                termin oczekiwania jest i tak długi, wiec poczekacie troszkę.
                Do badan, diagnozy czy obserwacji przyjmują dzieci do 3 roku zycia tylko.
                • agau06 Re: Zaburzenia IS 24.09.09, 12:29
                  Dziekuje za odzew i czekam na dalsze wskazowki :)
                  Jestesmy pod opieka neurologa/ wzmozone napiecie miesniowe/,ale zbył moje
                  obawy,twierdzac ze kazde dziecko jest inne,kazal obserwowac i tak robie.
                  Do Fundacji Synapsis mam zamiar sie zapisac.
                  Mialam nadzieje ze jest jakis specjalista ktory udzieli mi wskazowek dla
                  niemowlaka,nie wiem jak wytrzymam te pare miesiecy.:(
              • agau06 Re: Zaburzenia IS 24.09.09, 13:58
                co do szukania lekarzy na wlasna reke,to juz wielokrotnie sie przekonalam,ze to
                nie ma sensu/to juz moje drugie dziecko/,na prozno wydana kasa,wiec dlatego Was
                doswiadczone juz prosze o rady :)
                • jonaska Re: Zaburzenia IS 24.09.09, 14:35
                  w jakiej dzielnicy mieszkasz?
                  chodzicie na zajecia z dzieckiem z powodu napięcia miesniowego?

paznokcie-piekne.blog.onet.pl/
                  • agau06 Re: Zaburzenia IS 24.09.09, 15:00
                    Trudno to nazwac rehabilitacja ale chodzimy na spotkania z bardzo dobrym
                    rehabiltantem raz w miesiacu,w/g ktorego corka ma tylko male
                    niedociagniecia,dostajemy cwiczenia raczej zabawowo-pielegnacyjne.
                    Podobno ruchowo rowzija sie w miare dobrze.Martwi mnie raczej jej rozwoj
                    spoleczny.Mam jeszcze corke 12 latke ktora urodzila sie z wylewami II/III
                    stopnia,grozilo jej porazenie mozgowe.Dzieki wlasnie tej lekarce i intensywnej
                    rehabilitacji,dziecko obecnie jest bardzo dobrze rozwinietym nastolatkiem,dobrze
                    sie uczacym,uprawiajacym pare sportow. Pamietam,ze mimo tak powaznych
                    problemow,spolcznie rozwijala sie bardzo dobrze.
                    • jonaska Re: Zaburzenia IS 24.09.09, 15:51
                      Wiesz co, tak sobie myślę, ze wobec tego może warto zaufać tej Pani doktor?
                      Co ona mówi? Jakie jest jej zdanie?
                      Zaburzenia SI to nic moim zdaniem poważnego.
                      Moj synek chodzi na SI drugi rok, jest coraz bardziej sprawny: np. lżej biega,
                      potrafi zeskoczyć z huśtawki podczas bujania (wiem, może to trochę
                      niebezpieczne, ale mówię o tym jak lekko to robi), to nie upośledzenie w końcu.
                      Moj synek nie lubił na rączki, na kolanka, buzi to już w ogóle, przytulania
                      zero, nie lubił do tego baaardzo długo plasteliny, ciastoliny dotykać w raczki.
                      Zmieniło sie to w wieku ok 4 lat.
                      Moze jest nadwrażliwa dotykowo? Moze niedostymulowana, ale rzeczywiście ja
                      dałabym jej czas, naprawdę.
                      To jeszcze maleństwo i nawet jak zaczniecie ćwiczyć SI za rok czy nawet 2 nie
                      będzie to późno - ale to tylko moje zdanie.
                      Moj synek ma diagnozę ZA, nikt nie chciał z nami rozmawiać zbytnio, diagnozować
                      do ok 5 roku życia.
                      Poczekaj, zobacz jak relacje z dziećmi, na piaskownicy, jak fizycznie wypada (
                      SI) na tle dzieci na podwórku, w żłobku (jeśli chodzi)
                      • agau06 Re: Zaburzenia IS 24.09.09, 20:06
                        dzieki Jonaska,jestes kochana...
                        Moze faktycznie dam sobie na razie spokoj ,poczekam az skonczy rok i zobacze czy
                        dalej drązyc i szukac dodatkowej pomocy.Niestety musze sie uzbroic w
                        cierpliwosc,bedzie trudno nie myslec o tym ,ze cos jest nie tak...
                        Bardzo Wam wszystkim jeszcze raz dziekuje i zycze duzo zdrowia dla Waszych
                        dzieciaczkow
                        • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: agau06 24.09.09, 21:58
                          A tak przy okazji: moglabys napisac do jakiego neurologa masz zaufanie i
                          pozytywne doswiadczenia?
                          Ja nadal szukam dobrego neurologa.
                          • jonaska Re: agau06 25.09.09, 06:58
                            ja polecam dr Mazuczaka, dr Szymanska rowniez jest bardzo polecana, niestety
                            terminy sa baardzo długie do tej Pani.

www.9494.pl/Osrodek-Wczesnej-Interwencji-i-Rehabilitacji-dla-Niemowlat-Dzieci-i-Mlodziezy-Dorota-Niemojewska.5.167878.html
                            • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: agau06 25.09.09, 11:17
                              No ja wlasnie po doswiadczeniach z dr Szymanska, szukam jednak kogos innego. Dr
                              Mazurczaka nie znam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka