Dodaj do ulubionych

Metoda RDI ???

06.04.11, 10:42
Dziś oglądałam program DDTVN i był temat o nowej metodzie terapii RDI , podobno jest lepsza od tej tradycyjnej . A Wy co o niej myślicie ? spotkaliście się z tą metodą ? na czym ona polega i w jaki sposób mogła bym z niej skorzystać ?
Obserwuj wątek
    • szalicja Re: Metoda RDI ??? 06.04.11, 13:06
      Wiesz, to dopiero pierwsze podrygi tej metody a jest dość trudna (tak słyszałam). Niezwykle trudno znaleźć kogoś przeszkolonego w tej metodzie, w dodatku z doświadczeniem. Ja myślałam o tym, ale zrezygnowałam. A czy jest taka lepsza? Skąd wiadomo, skoro dopiero zaczęto nią pracować?
      • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: Metoda RDI ??? 06.04.11, 13:23
        Jest certyfikowana terapeutka tej metody w Warszawie.
        Rozpowszechnianiem metody zajmuje sie fundacja Rozwiazac autyzm www.rozwiazacautyzm.pl/ (na tej stronie mozna tez o metodzie troszke poczytac).
        Niedawno bylo w Warszawie szkolenie prowadzone przez tworce tej metody, niestety koszt udzialu jest dla rodzicow wg mnie bardzo wysoki i skutecznie eliminuje udzial takiego rodzica, ktory chcialby sie z metoda zaznajomic i potem zdecydowac czy jest to to, co ewentualnie mogloby trafic do niego i jego dziecka.

Metoda jest wymagajaca, bardzo angazuje rodzicow i nie wyobrazam sobie, by mogla byc prowadzona przy zaangazowaniu rodzicow w normalne zycie zawodowe, a bezkosztowa tez nie jest ;-).

• ojciec.karmiacy Re: Metoda RDI ??? 06.04.11, 17:45
          jeśli dobrze kojarzę, to chodzi tu o angażowanie dziecka w każdą domową aktywność (oczywiście upraszczam). znam kogoś kto był na tym ostatnim szkoleniu, ale jeszcze nie gadaliśmy;)

trudno mówić o skuteczności poszczególnych terapii, ostatnio słyszałem o chłopcu, który przeszedł drogę: ABA, Montessori, RDI i właśnie idzie do szkoły masowej. Chyba do trzeciej klasy. Co zadziałało?:)
          • kasia_de Re: Metoda RDI ??? 06.04.11, 21:08
            na FB trwa dyskusja z osobami, któe pracują tą metodą (m.in. Krzysiek, który był w programie tvn), zapraszam
            • marektatojakuba Re: Metoda RDI ??? 06.04.11, 22:07
              Sorki, może to dla Was głupie pytanie ale co to jest FB ("na FB trwa dyskusja...")?
              • ojciec.karmiacy Re: Metoda RDI ??? 06.04.11, 22:20
                FaceBook:) Ale nie ma linku do grupy...
                • madziulec Re: Metoda RDI ??? 06.04.11, 22:48
                  www.facebook.com/home.php?sk=group_128158027252282&ap=1
    • gorawka Re: Metoda RDI ??? 07.04.11, 13:30
      A tu jest link do materiału z Dzień Dobry TVN
      dziendobrytvn.plejada.pl/29,46401,news,,1,,nowa_metoda_leczenia_autyzmu,aktualnosci_detal.html#autoplay

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka