Dodaj do ulubionych

basen - help pilne!

19.09.11, 18:51
Dziewczyny czy istnieje jakiś zapis mówiący o tym, że dziecko integracyjne musi uczęszczać na zajęcie basenowe pod opieką rodzica.
W drugiej klasie podpisaliśmy takie zobowiązanie ale jest to bardzo obciążające (czas w środku dnia).
Teraz znowu dostaliśmy kartkę do podpisania. " Zgodnie z przepisami organizacyjnymi dotyczącymi klas integracyjnych..." bla bla bla

Pani tłumaczy się, że nie ma nikogo do pomocy. Dzieci w klasie 16 z czego jak jest 10 osób na basenie to jest dobrze. Mam wrażenie że pani chce nas wykorzystać bo rodzice niechętnie chodzą na basen jako pomoc. Ja rozumiem raz na 2 m-ce mogę iść. Ale co tydzień to przesada!

Aha pedagoga wspomagającego nie ma na basenie bo ma z klasą 18 godzin. Młody z tego powodu jest zwolniony z jednej religii i w-f w szkole.
Obserwuj wątek
    • marika012 Re: basen - help pilne! 19.09.11, 18:53
      Aha dodam, że młody bardzo samodzielny. Z obserwacji to powiedziałabym że w przebieralni radzi sobie lepiej niż nie jeden klasowy kolega.
      • monisia900 Re: basen - help pilne! 19.09.11, 20:46
        wiesz, pierwsze slysze...
        choc u mnie w szkole wielu rzeczy niedopilnowywuja, ale fakt, ze nigdy takich wymogow nie stawiali. nawet rodzicom dzieci niechodzacych (na wozkach).
        jak znam szkole, to gdyby to byl obowiazek rodzicow, to szkola zapewne by z njiego skwapliwie skorzystala:).
      • czarna_ida Re: basen - help pilne! 19.09.11, 20:50
        no niestety u nas tez to jest, rodzic ma byc, dziecka z orzeczeniem
        Masz rację jest to wykorzystanie takiego rodzica..
    • aga_sama Re: basen - help pilne! 19.09.11, 21:01
      Marika, weź znajdź te przepisy organizacyjne dotyczące klas integracyjnych.
      Generalnie ja to miałabym w d... nosie. coś sobie zapisali w statucie szkoły i robią nas, rodziców, w konia.
      Za dziecko w szkole odpowiada szkoła. szkoła nie może wymagać, aby rodzic byl fizycznie obecny w procesie nauczania. Ja na basen nie będę chodzić, bo nie mogę z powodow zdrowotnych - mam chore zatoki. Podobnie mąż, borykający się z chorobą skóry.
      I co? I z tego powodu nasze dziecko ma nie realizować podstawy programowej z wychowania fizycznego? Bo my nie możemy z nim pójść na basen? Z tego co ja wiem jest możliwość zwolnienia dziecka z cześci zajęć, ale może to wynikać tylko i wyłącznie z powodow leżących po stronie ucznia, a nie dlatego, że szkoła nie załatwiła wspomagania.
    • marika012 Re: basen - help pilne! 21.09.11, 12:58
      Byłam dziś na rozmowie z dyrekcją szkoły. Okazuje się, że przepisy organizacyjne dotyczące klas integracyjnych ustala każda szkoła. Poszperałam i znalazłam publikację men-u z 2010 r
      Jak organizować edukację uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi?
      www.kuratorium.bialystok.pl/kuratorium2/Reforma_edukacji/2.pdf
      w której ani słowa nie ma o dodatkowej opiece rodzica w trakcie zajęć szkolnych.
      Także nie wiem czy przepisy w szkole syna są zgodne z aktualnie obowiązującymi aktami prawnymi. Nie dopytywałam o numery rozporządzeń bo dyrekcja przyjęła korzystne dla nas stanowisko. Napisaliśmy oświadczenie, że syn będzie uczestniczył w zajęciach basenowych bez opieki rodzica.
      Mam nadzieję że tak zostanie ;)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka