gruba_mamma
30.11.11, 12:12
Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych osób
Moja córka ma 4,5 roku, jest skrajnym wcześniakiem(27 tydzień) do tej pory wszelkie dziwactwa i opóźnienie było zwalane na wcześniactwo. W wieku ok. 2 lat diagnozowałam pod kątem autyzmu, specjaliści orzekli, że coś jest na rzeczy ale nie autyzm. Teraz pod wpływem logopedy i pediatry zrobiłam diagnozę jeszcze raz - teraz diagnoza brzmi: autyzm z całą pewnością. W PPP dali co prawda orzeczenie o kształceniu specjalnym, ale mocno kwestionują diagnozę, głównie dlatego, że młoda potrafi zachowywać się zupełnie nie autystycznie czyli: nawiązuje kontakt wzrokowy, pokazuje palcem, mówi "ja".Nie wiem jaki wpływ ma na to fakt, że te trzy umiejętności ćwiczę z nią od kiedy pamiętam, bo był z tym problem.
I moje pytanie : czy autysta może zachowywać się inaczej w zależności od sytuacji czy te zachowania są zawsze takie same? dla wyjaśnienia podaję przykłady:
rówieśnicy: w przedszkolu - ignoruje, jest obok; z bratem ciotecznym (2,5 roku) którego zna - gania się i wygłupia
przytulanie : nie lubiła, nie chciała, jak się nauczyła zaczęła się przytulać do wszystkich, nawet do pani w poczekalni u lekarza... teraz znów jest na etapie że się niezbyt chętnie przytula
u psychologa: wykonuje polecenia, rozumie wszystko , w domu:czasem trzeba powtórzyć kilka razy, żeby załapała ( i tak jest duży postęp); często swoje super pokazówki u pani pedagog (naprawdę zachowuje się tam idealnie) odreagowuje w domu wielka histerią, albo kładzie się na dywanie, nie da się stamtąd ruszyć i jęczy...
prezenty : cieszy się z tego co jej się naprawdę podoba, bierze zabawkę i przytula sobie szyi, bez znaczenia czy to pluszak, czy drewniany bądź plastikowy ludzik
empatia : nie rozumie, że kogoś boli, śmieje się jak się ktoś przewróci albo jak ktoś płacze
jest jeszcze wiele tego, ale myślę, że wystarczy, bo nikt nie da rady tego przeczytać, napiszcie co myślicie, czy to diagnoza na wyrost, czy młoda może sterować panią psycholog i pokazywać się od dobrej strony?Czy autystyk tak umie?