Dodaj do ulubionych

Problem z synkiem

01.01.12, 20:49
Mój synek od bardzo dawna buja się w sposób przedstawiony na filmie,byłam z nim już u neurologa i psychologa,pani psycholog na pierwszej wizycie stwierdziła,że synek jest na granicy autyzmu,na drugiej natomiast,ze wszystko jest w porządku. I faktycznie jakiś czas było dobrze,synek wcale się nie bujał. Teraz natomiast zaczął ze zdwojona częstotliwością. I podczas bujania zdarza się,ze wcale nie reaguje jak go wołam,albo wybucha płaczem. Strasznie się martwię,czytałam ,że po 3 urodzinach autyzm może się pogłębić. Wiele objawów autyzmu pasuje do mojego synka,bardzo często zajmuje się tym samym i w ten sam sposób.Synek ma w tym roku iść do przedszkola,ale nie wiem czy mogę go posłać do normalnego:-(

Link do filmu
www.youtube.com/watch?v=_MJJuzRyUCk&feature=g-upl&context=G217bfd9AUAAAAAAAAAA

Obserwuj wątek
    • legenda3 Re: Problem z synkiem 01.01.12, 23:29
      Napisz co jeszcze ci niepokoi w zachowaniu synka i ile ma lat? Samo bujanie w ten sposob wyglada na jakas stymulacje, za pomoca ktorej synek probuje sobie kompensowac jakies nieprawidlowosci sensoryczne. Moze to tez byc sposob na samouspokojenie jesli jest w stresie. A zauwazylas w jakich okolicznosciach tak sie zachowuje?
      Autyzm nie poglebia sie po 3 roku zycia, moze sie poglebiac jesli dziecko autystyczne pozbawione jest rehabilitacji a przede wszystkim wlasciwej diagnozy.
      Nie wiem u jakiego psychologa bylas, byc moze ta pani nie znala sie dobrze na autyzmie a to jest podstawa wlasciwej obserwacji, dalszych wnioskow i postepowania z dzieckiem. Ja bym ci radzila przede wszystkim zaprowadzic synka do psychologa lub psychiatry, ktory zna sie na autyzmie i pracuje z dziecmi autystycznymi. Tacy specjalisci sa w stanie zauwazyc rzeczy, ktorych ty np. nie uwazasz za niepokojace jak rowniez wydac wlasciwa opinie przypadkach gdy dziecko nie jest bardzo zaburzone tylko ma pojedyncze zachowania ze spektrum.
      • halogen75 Re: Problem z synkiem 02.01.12, 10:17
        Mój synek tak się "bujał". Ostatnio tego nie robi. Bujanie uznano za rodzaj stymulowania się oraz wyładowania napięcia.

A zauwazylas w jakich okolicznosciach tak sie za
        > chowuje?

Mój tak robił kiedy na coś mu nie pozwalałam, mówiłam stanowcze nie. Szedł wówczas podirytowany do pokoju i zaczynał się bujać.
      • blacksheep-1 Re: Problem z synkiem 02.01.12, 15:06
        Synek ma 3 lata i 3 miesiące,oprócz tego niepokoi mnie niechęć do jakiejkolwiek samodzielności(nie je sam,umie sam to robić,ale nie chce,mimo podejmowanych prób przegłodzenia :-( ,brak sygnalizowania potrzeb fizjologicznych,w chwili gdy ja czymś się zajmuję synek od razu zaczyna się bujać . Robi to nawet od razu po przebudzeniu więc to raczej ze stresem nie ma nic wspólnego
        • legenda3 Re: Problem z synkiem 02.01.12, 16:49
          Blacksheep, moim zdaniem powinnas jak najszybciej znalezc specjaliste od autyzmu - psychologa, psychiatre i pokazac synka. Poza tym zglos sie do rejonowej poradni psychologiczno-pedagogicznej zeby syn mial wczesne wspomaganie a ty zebys wiedziala jak z nim postepowac. Czy synek mowi, co je, czy ma jakies problemy zdrowotne?
          • blacksheep-1 Re: Problem z synkiem 02.01.12, 21:35
            Synek mówi co je,aczkolwiek czasem mu się myli i nazywa coś inaczej. problemów zdrowotnych nie ma,rzadko choruje
            • legenda3 Re: Problem z synkiem 02.01.12, 22:07
              Mialam na mysli ile synek mowi i co je w sensie jaki ma rozwoj mowy do wieku i czy je wszystko czy ma szczegolne upodobania zywieniowe.
              • blacksheep-1 Re: Problem z synkiem 02.01.12, 22:38
                Je ogólnie wszystko,tylko to co jednego dnia mu smakuje jakiś czas później to wypluwa. Najchętniej je owoce. Co do mowy to mówi dość dużo,ale bardzo niewyraźnie i widać,ze mowa sprawia mu trudność,jak coś mówi to strasznie napina mięśnie twarzy
            • an_7 Re: Problem z synkiem 02.01.12, 22:09
              Mój Synek też się tak bujał, u nas była to stymulacja w chwilach, kiedy się nudził. To był pierwszy objaw, który zauważyłam (mamy spektrum autyzmu). Ale to nie musi być autyzm. U nas pomogła terapia SI i masaże.
              • legenda3 Re: Problem z synkiem 03.01.12, 00:00
                Tez mysle, ze cwiczenia SI i masaze buzi moglyby duzo pomoc, niemniej uwazam, ze jesli stymulacje sa czeste to nalezy tez sprawdzic/ wykluczyc autyzm. A do tego potrzebny jest specjalista, ktory sie na tym zna a nie pierwszy z brzegu psycholog lub psychiatra dzieciecy. Mozesz tez sprawdzic kal na candide, ale w dobrym laboratorium.
    • blacksheep-1 Re: Problem z synkiem 13.01.12, 12:45
      Dziękuję za odpowiedzi. Mam zapisaną wizytę 22 lutego,jednak chciałabym pójść prywatnie. Czy ktoś mógłby polecić mi kogoś z okolic Poznania bądź Gniezna?
      • czarna_ida Re: Problem z synkiem 13.01.12, 12:49
        wpisz w wyszukiwarkę, Poznan i Gniezno, ja w zeszlym miesiacu szukalam namiar na tamten rejon.
        • aga_sama Re: Problem z synkiem 13.01.12, 13:07
          Jest specjalistyczna poradnia autystyczna w poznaniu. Szukaj.
          • pinkdot Re: Problem z synkiem 22.01.12, 22:34
            W Poznaniu - Pro Futuro. pro-futuro.org/
    • blacksheep-1 Re: Problem z synkiem 22.01.12, 22:25
      Jestem po wizycie u psychiatry,on kategorycznie wykluczył autyzm,podejrzewa adhd,dał skierowanie do psychologa na testy.
      • legenda3 Re: Problem z synkiem 22.01.12, 22:57
        A czy ten psychiatra specjalizuje sie w autyzmie? Nie chce cie martwic, ale czasem psychiatrzy czy psycholodzy wykluczali autyzm bo np. dziecko sie przytula lub z innego malo znaczacego powodu. Tak naprawde autyzm moze wykluczyc lub zdiagnozowac grupa specjalistow zajmujacych sie w autyzmem w tym psychiatra, psycholog, pedagog specjalny jako zespol. Proces diagnostyczny to kilka spotkan trwajacych w sumie kilka godzin i obszerny wywiad uwzgledniajacy tez przebieg ciazy, porodu i rozwoj dziecka od poczatku zycia. Tak, ze troche watpie w kategoryczne wykluczenie autyzmu podczas 1 wizyty. Mozliwe, ze twoj syn mie ma autyzmu, ale takie stymulacje sa bardzo niepokojace i musza miec jakas przyczyne. Im wczesniej syna pokazesz specjalistom od autyzmu tym lepiej, moze oni beda mieli pomusl skad sie takie zachowania biora i jakiej terapii lub cwiczen potrzebuje twoj synek.
        • kozak_k Re: Problem z synkiem 23.01.12, 00:31
          Zgadzam się z legendą. U nas neurolog, psycholog i logopeda też wykluczyli "z pewnością" autyzm, a zespól specjalistów go jednak stwierdził.
    • blacksheep-1 Re: Problem z synkiem 22.02.12, 22:49
      Witam ponownie,dzisiaj synek miał zrobiony test leitera,wyniki wskazują na upośledzenie umysłowe w stopniu lekkim,dalsze zalecenie to przeprowadzenie testu PEP-R w PPP. Jutro składam wniosek o to badanie.
      • mikkoevi Re: Problem z synkiem 24.02.12, 19:59
        Kurde niech ktoś mnie oświeci bo może się nie znam. Ale wydaje mi się że w wieku 3 lat nie można zdiagnozować upośledzenia umysłowego tylko stwierdzić opóźnienie rozwoju (z oznaczeniem obszarów).
        Upośledzenie to stan po 7 roku życia, zakończenie rozwoju mózgu.
        • blacksheep-1 Re: Problem z synkiem 24.02.12, 21:01
          No tak,właściwie psycholog tez tak mówiła,ze w tym wieku nie można nazwać tego upośledzeniem umysłowym,źle to sformułowałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka