Dodaj do ulubionych

ZAPALMY NIEBIESKIE ŚWIATŁO DLA AUTYZMU 2012!

19.01.12, 12:32
Kochani,

Jak pamiętacie, w ubiegłym roku akcja Light it up blue (na samym dole zamieszczam wyjaśnienie skąd się wzięła) była robiona w ostatniej chwili, trochę na wariata. Mimo to zaskakującym sukcesem Synapsis było rozświetlenie Pałacu Kultury. Do akcji przyłączyły się też niektóre fundacje, lokalne szkoły, biblioteki. Rok temu w żaden sposób nie było nagłośnione to przez media. Chcemy, żeby w tym roku było inaczej. Dlatego Fundacja Synapsis już teraz zabiera się do pracy. Bardzo proszę Was o wsparcie. Mamy jeszcze dużo czasu. Skoro w tamtym roku udało się rozświetlić Pałac niemalże z dnia na dzień, to w tym roku są duże szanse, żeby takich świateł włączyło się o wiele więcej…
Proszę Was, abyście rozejrzeli się dookoła i zobaczyli, co można zrobić na gruncie lokalnym – zachęcić do akcji przedszkole, ośrodek terapeutyczny, szkołę, gabinet integracji sensorycznej, miejską bibliotekę, miejski dom kultury, miejski zabytek, lokalną prasę, cokolwiek Wam przyjdzie do głowy. Mogą się oni włączyć do akcji poprzez włączenie niebieskiej lampki w oknie, oświetlenie budynku w miarę możliwości technicznych i finansowych, poprzez zamieszczenie logo akcji i stosownej informacji na stronie internetowej, szkoła może poprosić uczniów szkoły o ubranie się na niebiesko w dniu akcji, itd., itp. Możecie stosowną informację zamieścić na blogu, Waszej stronie internetowej, facebooku, czy innym portalu społecznościowym, rozsyłać do znajomych, itd., itp…
Z mojego ubiegłorocznego doświadczenia wiem, że takie inicjatywy są bardzo chętnie podejmowane przez społeczności lokalne. Wiele osób i instytucji odpowiedziało przychylnie na moje maile i telefony. Zawsze prosiłam o potwierdzenie mailem przystąpienia do akcji, żeby wiedzieć potem, czy są jakiekolwiek rezultaty takich apeli. Były:) WAZNE też, żeby taka akcja była upamiętniona na zdjęciu, zdjęcia z całego świata spływają potem do organizacji Autism Speaks up i są umieszczane na ich stronie internetowej.

Nie udało mi się w tamtym roku doprowadzić do realizacji popularnej formy solidaryzowania się z akcją, która polega na rozświetleniu w tym samym momencie okien w akademiku. Rozmawiałam z warszawską organizacją studencką, ale było za mało czasu – nie udało się… Może warto dogadywać się w tym roku ze studentami lokalnie? Może macie wśród znajomych, w rodzinie dziarskich, prężnych zasięrzutnych;) studentów, którzy daliby się wciągnąć w akcję i poprowadziliby ją wśród kolegów?

Bardzo na Was liczę. To naprawdę nie wymaga dużego wysiłku. A potem, ile jest satysfakcji:)Za jakiś czas przygotuję sztampę informacji, żeby było łatwiej rozsyłać po świecie.

PS Bardzo dziękuję ludziom z tego forum, którzy bardzo zaangażowali się w tę akcję w ubiegłym roku.
Obserwuj wątek
    • gorawka Korzenie akcji Light it up blue 19.01.12, 12:36
      Miałam zamieścić info, jakie są korzenie akcji (dla tych, którzy jej jeszcze nie kojarzą) i oczywiście mi to umknęło;)
      Zamieszczam poniżej krótką notkę, którą rozsyłaliśmy w tamtym roku:

Zapalmy niebieskie światło dla autyzmu

Włączcie się 1-2 KWIETNIA!

Wieczorem 1 i 2 kwietnia 2011, słynne budynki w USA i na świecie, w tym Empire State Building w Nowym Yorku, CN Tower w Toronto w Kanadzie, zapalą niebieskie światła, aby przyczynić się do podnoszenia świadomości o autyzmie oraz aby uczcić Światowy Dzień Wiedzy o Autyzmie mający miejsce w sobotę 2 kwietnia.
      Organizatorzy wydarzenia zamierzają rozświetlać świat na niebiesko przez cały kwiecień miasto po mieście.
      Co ty możesz zrobić, aby Zapalić Niebieskie Światło dla Autyzmu:
      - Ubrać się na niebiesko i zachęcić do tego kolegów w pracy
      - Zapalić niebieskie światło w domu lub przed domem

Czwarty Światowy Dzień Wiedzy o Autyzmie - 2 kwietnia. Ludzie, szkoły, organizacje i firmy na całym świecie organizują obchody tego dnia.
      Aby dowiedzieć się więcej: www.worldautismawarenessday.org
      • brolek Re: Korzenie akcji Light it up blue 30.01.12, 11:17
        Myślę, że to bardzo ważne dla naszych dzieci i dla nas samych, by o autyźmie się mówiło, by ludzie chcieli się czegoś dowiedzieć, by zainteresowali się tematem. I naprawde nieistotne, czy zajmuje się tym fundacja synapsis, czy jakas inna (inne fundacje zresztą też się wlączyły, np Silentio). I nieważne, co ta konkretna fundacja zrobiła, lub czego nie zrobiła dla Waszego dziecka.
        2 kwietnia i związane z nim działania maja znacznie szerszy aspekt. Myślę, że to ważne, by w te dzielania się włączyć.
        • ania-pat1 Re: Korzenie akcji Light it up blue 30.01.12, 12:16
          Nie wiesz czy Synapsis/ lub ktoś inny nie ma np. plakatu ze znaczkiem to raz, a dwa, jakie są regulacje odnośnie zamieszczenia znaczka na stronach np. urzędowych lub uczelni (prawa autorskie, skąd się ściąga, jaki opis). Jak się takowy znaczek zamieszcza - myślę, że mogę pomyśleć o paru miejscach na stronach (ale muszę dokładnie wiedzieć o czym będę rozmawiać/pisać pismo wyjaśniające do rektora/wojewody...).
          • ania-pat1 Re: Korzenie akcji Light it up blue 30.01.12, 12:23
            Z moimi medycznymi krakowskimi studentami pogadam - tylko kiedy te akademiki mają świecić 1 na 2. IV. i co zdjęcie zrobić ?. Jeśli znaczek można kopiować i podpisać po Polsku mogłabym rozdać do aptek/przychodni.
            • gorawka Re: Korzenie akcji Light it up blue 03.02.12, 15:49
              Dziewczyny, bardzo dziękuję za odzew. Mam nadzieję, że więcej osób do nas dołączy. Aniu, co do odpowiedzi na Twoje pytania - ogarnę się trochę z różnymi tematami i odpowiem Ci na początku przyszłego tygodnia.
              • gorawka Logo akcji i akademiki 07.02.12, 12:57
                Aniu, a zatem odpowiadając na Twoje pytania:

Co do zasady logo akcji można wyciąć ze strony internetowej organizatorów akcji www.lightitupblue.org/
                i używać go bez ograniczeń z zastrzeżeniem, że nie można wprowadzać zmian w wyglądzie bez zgody. Tutaj są materiały do pobrania, ale nie widzę wśród nich znaczka "Light it up blue" - przesyłam Ci go na gazetowego, żebyś wiedziała, o którym mówię. Jednocześnie wysłałam do tej organizacji zapytanie o ten właśnie znaczek i możliwości jego użycia. www.worldautismawarenessday.org/site/c.egLMI2ODKpF/b.3917065/k.BE58/Home.htm

Drugi temat to akcja studencka. Tutaj zamieszczam link do artykułu o tym, jak akademiki włączyły się do Światowego Dnia Walki z Cukrzycą www.wiadomosci24.pl/artykul/14_listopada_swiatowy_dzien_walki_z_cukrzyca_167972.html
                Zdjęcie przykładowego akademika z tej akcji wysyłam Ci na gazetowego. W przypadku naszej akcji okna mogłyby się rozświetlić np. w kształcie litery A. No i oczywiście taką akcję trzeba koniecznie udokumentować w formie zdjęcia!:) Gdyby była 100 % pewność, że akademiki to chwycą, to można by spróbować zainteresować tym media. Wtedy wśród garści informacji o realizowanej akcji mogłaby pojawić się zajawka: a tak do akcji włączyli się studenci.
                Mam nadzieję, że Twój mail gazetowy działa?:)
                • ania-pat1 Re: Logo akcji i akademiki 08.02.12, 13:50
                  Dzięki, mail działa. Ze studentami najwcześniej będzie wiadomo po ich sesji i feriach - czyli marzec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka