Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc w badaniach

25.02.12, 10:55
Szanowni Państwo,

Mam na imię Agnieszka, jestem studentką V roku psychologii na Uniwersytecie Śląskim. Z tematem ADHD zetknęłam się bezpośrednio dzięki współpracy ze stopwarzyszeniem "Niezwykłe dzieci". W 2009 roku byłam wolontariuszem na organizowanych przez nich obozach w Złotym Potoku i Międzybrodziu, potem przez kilka miesięcy pomagałam na warsztatach w Czeladzi. A teraz… staję przed koniecznością napisania pracy magisterskiej.

Kontakt z rodzicami dzieci z ADHD i Zespołem Aspergera nasunął mi pomysł na pracę. Widzę, z jak wieloma problemami zmagają się rodzice dzieci z ADHD/ZA – oprócz zwykłych obowiązków domowych, pracy, opieki nad dzieckiem dochodzą jeszcze problemy wynikające z trudnych zachowań dziecka i braku akceptacji ze strony otoczenia. To wszystko może powodować duży stres.

W psychologii od dawna istnieje pojęcie wypalenia zawodowego, a od kilku lat prowadzone są badania nad wypaleniem sił – czyli jego odpowiednikiem w sytuacjach pozazawodowych. Istnieje kilka opracowań dotyczących wypalenia sił u rodziców dzieci niepełnosprawnych, ale ja chciałabym zobaczyć, jak wygląda to w przypadku rodziców dzieci z zaburzeniami rozwoju. Chcialabym zastanowić się nad tym, czy wypalenie wiąże się ze strategiami radzenia sobie ze stresem. Docelowo, o ile moja hipoteza się potwierdzi, będę mogla przygotować program warsztatów, na których rodzice mogliby uczyć się skutecznych strategii radzenia sobie ze stresem a co za tym idzie zmniejszać ryzyko wystąpienia zespołu wypalenia sił.

Aby przeprowadzić badania, potrzebuję Waszej pomocy. Przede wszystkim chodzi oczywiście o wypełnienie ankiet – poszukiwać będę rodziców dzieci w wieku szkolnym (6-19 lat), w normie intelektualnej (to znaczy u których nie zostało stwierdzone upośledzenie umysłowe), uczących się w szkołach masowych lub integracyjnych, posiadających diagnozę ADHD lub ZA. Bardzo zależałoby mi na tym, aby ankiety wypełniły i matki i ojcowie, wtedy badania będą pełniejsze. Badanie składa się z 3 kwestionariuszy, ich wypełnienie nie powinno zająć więcej niż 15 - 20 minut. Osobom, które zgodzą się na współpracę, prześlę je drogą mailową (z powodu praw autorskich nie mogę wrzucić ich na ogólnodostępne serwery).
Oczywiście wyniki pracy przedstawię na forum a osobom chętnym prześlę gotowe „dzieło” :)

Bardzo gorąco proszę o pomoc, bez Was moja praca pozostanie na etapie założeń teoretycznych...

Przepraszam za słowotok, ale streszczanie nigdy nie było moją mocną stroną (co źle wróży objętości mojej pracy ;)).

Jeśli ktoś zechciałby mi poświęcić chwilkę, proszę o kontakt na maila: agarybnik@gmail.com
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Prośba o pomoc w badaniach 25.02.12, 11:08
      Ja mam nieco inna teorie o wypaleniu rodzicow dzieci z zaburzeniami;) tyle, ze moja opinia chyba nie jest miarodajna, bo nie mieszkam w Polsce, wiec mamy nieco inne problemy, ale nie rozdrabniamy sie nad nimi za bardzo, tylko szukamy pozytywnych aspektow codziennego zycia. ze stresem sobie w ogole nie radze, ale jestem szczesliwym rodzicem. Hmmm...
    • bast1984 Analizy statystyczne do prac dyplomowych ONLINE 25.02.12, 19:04
      Pełna obróbka danych ankietowych (wykresy, charakterystyki liczbowe, korelacje), analizy statystyczne wyników badań, weryfikacja hipotez, pomoc w statystycznym formułowaniu problemów badawczych.

Pomoc odbywa się wyłącznie drogą elektroniczną, szybko, wygodnie, a co najważniejsze z gwarancją najwyższej jakości świadczonej usługi.

Jestem magistrem matematyki stosowanej, od 7 lat zajmuję się wykonywaniem statystyk do prac, obróbką i analizą danych.

Zapraszam

gg 4593140 globmistrz@tlen.pl
      analizy-statystyczne.host77.pl
    • driss1 Re: Prośba o pomoc w badaniach 07.04.16, 15:43

Zapraszam również do sibie. Analiza statystyczna do prac magisterskich, dyplomowych, doktorskich, analiza wyników badań. Zapraszam na strony poświęcone statystycznej analizie danych, również w kontekście prac dyplomowych z zakresy studiów magisterskich i doktoranckich.

www.nauka.metodolog.pl/uslugi-statystyczne-analiza-ankiet-metody-statystyczne-analizy-statystyczne-analiza-badan-metody-statystyczne/
      www.nauka.metodolog.pl/uslugi-statystyczne-analiza-ankiet-metody-statystyczne-analizy-statystyczne-analiza-badan-metody-statystyczne/
      www.nauka.metodolog.pl/najczesciej-wykonywane-analizy-statystyczne-w-pracach-magisterskich-i-doktorskich/
      www.nauka.metodolog.pl/opracowanie-statystyczne-ankiety/ -> analiza wyników ankiet i kwestionariuszy
      Analiza do magisterek, doktoratów (mg, dr)

sfgawegergersd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka