Dodaj do ulubionych

poszukiwania fundacji

01.03.12, 14:08
czy wasze dzieciaki sa pod opieka jakiś fundacji
a jeśli tak to napiszecie mi swoje spostrzeżenia etc.?
my właśnie jesteśmy na etapie szukania
Obserwuj wątek
    • gruba_mamma Re: poszukiwania fundacji 01.03.12, 17:34
      Koleżanka poleciła mi "Zdążyć z pomocą", nie pobierają prowizji, pieniądze z subkonta są w 100% dla dziecka - oczywiście należy przedstawić faktury za leczenie. Jedno ale - długo trwają formalności , a moja deklaracja zaginęła i miałam problemy, bo znajomi chcieli wpłacać 1% a nie mogłam podać danych - więc jeśli chcesz zbierać 1% teraz musiałabys pojechać do nich podpisać porozumienie osobiście, bo przez pocztę to potrwa - nawet 6-7 tygodni.
      • madziulec Re: poszukiwania fundacji 01.03.12, 18:19
        A potem się nie zdziw, jak dostaniesz informację od znajomych, że przekazali 1% natomiast na subkoncie ich nie będzie.

POWAŻNE fundacje nie pobieraja oplat za prowadzenie subkonta, a argument, ze pieniadze sa dla dziecka jest co najmniej dziwny. A dla kogo maja byc? Dla ciotecznej siotry wujka Heńka????
        • gruba_mamma Re: poszukiwania fundacji 02.03.12, 00:17
          Po prostu sporo ludzi mi mówiło, że są fundacje pobierające prowizję od subkonta.I że są takie gdzie tylko część pieniędzy z subkonta idzie na dziecko, bo reszta na fundację ( utrzymanie budynku, personelu itp).Nie polecam tej fundacji jako super hiper, bo sama pierwszy raz zbieram, piszę tyle co wiem.A założyłam tam konto, bo koleżanka ma niepełnosprawnego syna i zbiera tam pieniądze od 5 lat, zbiera całkiem spore kwoty i jest zadowolona na tyle, że mi poleciła. Wniosek o subkonto dotarł normalnie, odpowiedź szybka, potem zaginęła umowa - może ciut niepokojące, ale wydaje mi się, że raczej zwykły przypadek.Co nie znaczy, że nie złoże reklamacji na poczcie,bo ciekawa jestem gdzie to zaginęło.A możesz polecić jakieś fundacje gdzie warto zbierać 1%?Bo w sumie istotne jest jeszcze chyba w jakim czasie refundują koszty i czy tylko rehabilitację czy np wizyty u lekarzy też i takie tam niby niuanse, ale dla rodziców dość istotne.
          • madziulec Re: poszukiwania fundacji 02.03.12, 00:42
            To podaj nazwy tych fundacji.
            A nie, ze sporo ludzi mowilo. Bo tak to jest w formie: jedna pani drugiej pani.
            Mowie Ci na spokojnie: POWAZNE fundacje nie pobieraja oplat i 100% wplywu idzie na dziecko.
            Wiec to zaden argument.
            A z kolei informacja, ze srodki sa bardzo dlugo ksieowane dla mnei byloby argumentem przeciwko (bo dlugie oczekiwanie na pieniadze to zaden interes).
            Swoja droga - te same argumenty juz czytalam i na nie odpowiadalam, wiec nie chce mi sie na nie kolejny raz odpowiadac. Ilez razy mozna????

Przy okazji: nie wiem, ale z tego co ja slyszalam to wiekszosc fundacji refunduje koszty rehabilitacji. O lekarzach nie slyszalam. Ale wystarczy wrzucic w google i kilak wyskakuje. Kila refunduje tez wysylanie apeli. Pytanie tylko czy nei szkoda na to srodkwo, ktorych i tak jest jednak malo na subkontach (potwierdza to moja kolezanka, ktora zbiera juz od kilku ladnych lat i mowi, ze jednak na subkonta wplywa coraz mniej pieniedzy)
            • gruba_mamma Re: poszukiwania fundacji 02.03.12, 01:12
              Wyguglać wszystko można, ale autorce posta chodziło raczej o prywatne opinie, żeby się nie naciąć na wyguglowanej reklamie na przykład.Niestety o innych fundacjach wiem tyle co jedna pani drugiej pani, więc nazw nie mam jak podać. W sumie niewiele wiedząc może i nie powinnam się odzywać. Jak jesteś długo na tym forum to możesz się wkurzać ile można pytać o podstawowe pierdoły. A ktoś kto własnie otrzymał diagnozę, orzeczenie czy co tam innego szuka informacji które dla Ciebie są banałem.
              info z forum które wygrzebałam, a doszłam do 5 strony, wyskoczyło dużo więcej.Może się przyda.

forum.gazeta.pl/forum/w,10034,125870844,125875906,Re_Fundacje_subkonto.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,10034,132012784,132568962,Re_Refundacja_faktur_z_Fundacji_Zdazyc_z_Pomoca.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,10034,132305871,132467270,Re_Odzew_z_fundacji.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,10034,124639129,124639129,Zwrot_z_fundacji_za_co_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,10034,102799820,102811020,Re_Subkonto_w_fundacji_dzieciom_Zdazyc_z_pomoca.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,10034,116571008,116627093,Re_Fundacja_SILENTIO.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,10034,121266496,131901355,Akcja_1000dzieci_pl_zapisz_dziecko_zbieraj_1_.html?wv.x=1
              • mydream.j Re: poszukiwania fundacji 02.03.12, 07:14
                dwie mamy dzieciaczków autystycznych otworzyły teraz fundację www.sawanti.pl
                Z mamą Zosi (www.pomagamyzosi.pl/ ) nieraz rozmawiałam przez telefon-jest skarbnicą wiedzy i b pomocną osobą. My nie należymy do fundacji, bo nie mamy jeszcze orzeczenia, ale polecam tą fundację z czystym sercem.
                • madziulec Re: poszukiwania fundacji 02.03.12, 15:49
                  a widzisz by ta fundacja mogla zbierac 1% czyli miala statut OPP???

Bo jak nie.. to chyba podziekowac trzeba.
                  • siemielniane Re: poszukiwania fundacji 02.09.13, 23:27
                    nie i nadal nie ma takiego statutu. a poza tym - uważajcie na tę fundację.
                • rozalia7 Re: poszukiwania fundacji 05.09.13, 12:12
                  współpraca tych dwóch mam to już nie aktualna sprawa od dawna ,sama mama zosi ostrzega przed nią ( współzałożycielka )
    • czarna_ida Re: poszukiwania fundacji 02.03.12, 08:55
      ja nie zbieram nigdzie, wplacam, na osobę prywatną :-)
      Czasami zasilam konta dwoch fundacji które naszej rodzinie pomogly.
      Ale odstrasza mnie w 1% to ze dlugo się czeka wlasnie na podpisanie umowy, oraz coraz dluzszy czas na rozpatrzenie rachunków, a takze na coraz bardziej okrojone warunki jak i gdzie zbierać..
      Na razie jakoś sobie radzę i nie radzę ...
      • 1majkasia Re: poszukiwania fundacji 02.03.12, 10:40
        dziękuje i nadal szukam:)
        • aga_sama Re: poszukiwania fundacji 02.03.12, 17:53
          Oplatę za prowadzenie subkonta pobiera np. fundacja krok po kroku...

Duże fundacje oferują oprócz prowadzenia subkont szkolenia itp. ze wzgledu na liczbę podopiecznych księgowanie wpłat trwa dość długo, ale bywają bardziej elastyczne w finansowaniu różnych potrzeb. W mniejszych organizacjach dużo szybciej pieniądze znajdują się na subkoncie i znacznie krocej czeka się na zwrot za przedstawione faktury. Z mniejszą organizacją jest też dużo łatwiejszy kontakt, samo podpisanie porozumienia trwa krotko.
          sprawdź fundację silentio, my akurat nie mamy tam subkonta, ale znajomi są zadowoleni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka