roseanne
04.06.12, 16:48
Dzień dobry,
Jestem studentką V roku Psychologii, także mamą dziecka z ZA. Zwracam się do Pani z ogromną prośbą. Piszę pracę magisterską na temat: "Samoocena i postawy wobec otoczenia dzieci z ZA". Kiedyś zamarzyłam sobie, że chciałabym napisać pracę magisterską dotyczącą dzieci z ZA. Musiałam jednak dość długo przekonywać mojego promotora, co do tej grupy badawczej i do tego, że z pewnością uda mi się przebadać minimalną grupę badawczą, czyli 30 osób. W końcu promotor zaakceptował mój pomysł i zaproponował powyższy temat. Rzeczywistość okazała się nie tak optymistyczna jak moje wcześniejsze nastawienie. Jeden z Ośrodków prowadzących zajęcia dla dzieci z ZA nie chce wyrazić zgody na to, abym przyjechała i zapytała rodziców, czy mogłabym "przebadać" ich dzieci, czyli dać im do wypełnienia kwestionariusze. Tłumaczy to tym, że chce zapewnić komfort i anonimowość rodzicom dzieci z ZA. Jak dla mnie jest to dziwne tłumaczenie, gdyż to, że przyjechałabym zapytać o zgodę na przeprowadzenie badania nie wpłynęłoby przecież na to, że rodzice przestaną być anonimowi - mnie też obowiązuje tajemnica i ochrona danych. Drugi argument jak dla mnie też jest nieprzekonujący, bo jeśli wychodzimy z założenia, że każdy ma prawo do odmowy i to respektujemy, to samo zapytanie o zgodę nie powinno powodować dyskomfortu - tak sądzę. Tym bardziej, że w poprzednim e-mailu napisałam wyraźnie, że nie będę"na siłę" namawiała, czy też mówiła nieprawdy, tzn. że jest to badanie zalecane przez Poradnię. Zapytam jedynie rodziców, czy wyraziliby zgodę na przebadanie ich dzieci kwestionariuszem na potrzeby pracy magisterskiej. Drugi z Ośrodków również odmówił mi zgody na przyjazd i zapytanie rodziców o zgodę na przeprowadzenie badania. Zgodził się natomiast na to, abym umieściła taki list na tablicy ogłoszeń. Niestety nie było odzewu - jak to najczęściej dzieje się przy info umieszczonych na tablicach. Z niektórymi rodzicami udało mi się skontaktować przez Niegrzeczne Dzieci. Generalnie mam przebadanych 10 osób, a także 3 rodziców wyraziło zgodę e-mailowo, ale na razie nie umawiałam się z nimi z powodu braku dostępu do innych rodziców. Bo nawet gdybym przebadała te 3, to brakowałoby mi jeszcze 17 osób. I zaczęłam się łamać: czyby jednak nie zmienić tematu pracy magisterskiej. Co prawda jest dosyć późno, ale chyba lepiej napisać pracę mniej ambitną i ciekawą, ale obronić się niż pisać pracę ciekawą, ale utknąć na etapie badań. Szkoda mi jednak rezygnować z tego tematu. Postanowiłam więc chwycić się jeszcze ostatniej szansy i spróbować skontaktować się z rodzicami dzieci z ZA przez forum. Czy mogłaby Pani umieścić mój list na forum?
Jeśli tak, to podaję szczegóły:
Grupa badawcza to osoby z ZA w wieku 11-15 lat (ale w razie czego mogłyby być to dzieci młodsze: 10 lat- ważne, aby chodziły do IV klasy, bo kwestionariusz poniżej wymieniony przeznaczony jest dla dzieci od klasy IV wzwyż). Gdyby rodzice wyrazili zgodę, to poprosiłabym aby dzieci wypełniły mi dwa kwestionariusze: "Klasa wobec mnie. Ja wobec klasy" oraz Dyferencjał Semantyczny.
Mieszkam pod Warszawą, najłatwiej byłoby mi dojechać do Warszawy na badanie - jeśli chodzi o miejsce dostosuję się. Ważne jest to, że na przebadanie mam czas tylko do końca czerwca. Tak sobie myślę, że w razie czego może mogłabym dojechać też poza Warszawę, np: do podwarszawskich miejscowości, do Mińska Mazowieckiego mam blisko. Do Łodzi też mogłabym podjechać. Do innych, odleglejszych miast Polski pewnie nie byłabym w stanie ze względu na małe dziecko.
Jeśli któryś z rodziców zgadzałby się na wypełnienie kwestionariuszy przez swoje dziecko, to bardzo proszę o kontakt: mój e-mail: okhr@o2.pl ; telefon 660-442-669
Bardzo proszę o informację, czy mogłaby Pani umieścić mój list na forum.
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
Aleksandra